» »

Kako regulirati hitrost ventilatorja (CPU)?

Kako regulirati hitrost ventilatorja (CPU)?

micoboy ::

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje, rad bi si malo zvišal vrtljaje CPU ventilatorja, ampak ne vem kako in kaj. Vse sem že preiskal, z Fanspeed programom in nimam pojma več. Imam HP slimline računalnik, matična je Pegatron IPIEL-LA3, procesor je Core 2 Quad Q9300 2,5 GHz. Plošča ima 4-pinski priklop na katerega je priklopljen CPU ventilator.
Ventilator mi vrti 1620 rpm, temperatura procesorja je pa:
core0: 48°C
core1: 47°C
core2: 51°C
core3: 50°C

to so temperature pri normalnem delovanju računalnika, ko malo tipkam po spletu, če igram kako igro, se mi segreje 1 jedro ali dva do 70°C max, vsi nikoli.

Jaz pa bi rad malo bolj zavrtel tale ventilator, ker tole bolj slabo hladi.

Hvala za odgovore

Lp, Mitja
  • spremenil: micoboy ()

dadoble ::

probaj pogledat v bios, nekateri podpirajo da lahko spremeniš voltažo in tko dobiš večje vrtenje

kuglvinkl ::

Če ne pa odlskull: zamenjaš ventilator, pred katerega dodaš regulator.
Your focus determines your reallity

Saj drugega mi ne prostane :).

Hvala

Lp, Mitja

miranpozar ::

Če v BIOSu nimaš ekstra nastavitev za obrate ventilatorjev (kar je pri hpju čisto možno) lahko probaš nadgraditi BIOS. Lahko pa tudi, da imaš zaprešeno notranjost, predvsem zamašena hladilna rebra, kar pride v manjših ohišjih še toliko bolj do izraza.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

BIOS bi mogoče poskusil flashati, zaprašeno pa ni, ker redno čistim, ni nikoli zabito kaj od prahu :D

logit ::

Tele temperature so "grozne". Nekaj ti ne štima, ker stock ventilator, ki je hladil moj Q8300, se je vrtel s 800RPM in držal procesor na 40 stopinjah.Na idlu seveda. Ne vem kakšen hladilnik maš samo bi ti svetoval da ga zamenjaš. Morda najprej sedanjega odstrani pa še enkrat nanesi termalno pasto in dobro pritrdi hladilnik. Lahko da samo ni ustreznega stika.

Če se ti že sedaj vrti s 1600RPM, je to kar hrupno. Tako da nima smisla še povečevat hitrost.

Blinder ::

Meni se zdi 70°C normalno za hp-jev računalnik. Sej procesor ne bo cedil zaradi tega.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

temperatura procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
477029 (4476) mayhem
»

Navijanje Intela i7-860

Oddelek: Navijanje
413686 (3039) TeraTM