» »

Natečaj za SHA-3 v zadnji fazi

Natečaj za SHA-3 v zadnji fazi

Zgostitvena funkcija iz ključa (blok podatkov) izračuna v praksi unikaten niz, s čimer se zagotavlja istovetnost podatkov pri prenosu, varno hranjenje gesel, zanesljivost podpisanih certifikatov itn.

vir: Heise
Heise - Ameriški Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) je leta 2007 razpisal natečaj za matematični algoritem, ki bo postal temelj naslednje verzije zgostitvene funkcije SHA-3. Za staro SHA-1 je bilo pred dvema letoma pokazano, da ni varna in da so kolizije mogoče, medtem ko je SHA-2 grajena na SHA-1 in zato tudi vzbuja pomisleke. V petek so objavili pet kandidatov, ki so prebili skozi prvi dve fazi in so sedaj v zaključnem stadiju izbiranja.

V finalu so algoritmi BLAKE, Skein (ta dva sta podobna SHA-2), Grøstl, JH in Keccak (fundamentalno različen pristop od SHA-2). Pri izboru zmagovalca bodo gledali na več odlik: pomembna bosta tako zgledna struktura in stabilnost kakor tudi računska zahtevnost. Recimo, MD6 je avtor umaknil zaradi počasnosti. Zanimivo je, da kar trije od petih finalistov prihajajo iz Evrope. BLAKE je švicarski, Grøstl sta razvili Tehnična univerza v Gradcu in Tehnična univerza na Danskem, medtem ko je eden izmed vodij razvoja Keccaka Belgijec. JH je singapurske provenience, edini ameriški kandidat pa je Schneierjev Skein.

Sedaj imajo finalisti priložnost, da algoritme ustrezno izpilijo in končne verzije predložijo 16. januarja 2011. Odločitev o novem SHA-3 naj bi padla leta 2012.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

4096-bitni ključi ne bodo dovolj?

Oddelek: Informacijska varnost
92849 (1574) zee
»

Izračunana uspešna kolizija nad SHA-1

Oddelek: Novice / Varnost
188832 (6535) matijadmin
»

[Java] Kako izračunati hash diska.

Oddelek: Programiranje
334726 (3556) kunigunda
»

Microsoft bo upokojil SHA-1 in RC4

Oddelek: Novice / Varnost
75975 (4756) alexa-lol

Več podobnih tem