» »

Gingerbread za LG Optimus One in Galaxy S pod vprašajem

Gingerbread za LG Optimus One in Galaxy S pod vprašajem

Galaxy S prikrajšati za Gingerbread bi bila izjemna napaka za Samsung

vir: engadget

Sporočilo Dana Morrilla o strojnih zahtevah

vir: engadget
engadget - Čeprav bo strojno skoraj popolnoma enak Nexus S prav prvi mobilni telefon, ki bo deležen najnovejše različice Androida, poznane pod kodnim imenom Gingerbread, njegov nekoliko starejši brat, Galaxy S, Gingerbreada morda sploh ne bo deležen. Samsung se o tem namreč še odloča, kar je popolnoma nepričakovano z vidika strojnih zahtev (Galaxy S v primerjavi z Nexus S pogreša zgolj podporo NFC), a morda ne tako zelo presenetljivo, če v zakup vzamemo Samsungovo preteklost posodabljanja. Galaxy S je bil splavljen že daljnega marca, a je šele nedavno (uradno v decembru) dobil nadgradnjo na trenutno še vedno najnovejšo različico 2.2, poznano kot FroYo. Google je s FroYom Nexus One obogatil že konec preteklega junija, več kot 5 mesecev nazaj. Indijska podružnica Samsunga sicer sporoča, da Gingerbread na Galaxy S zagotovo prihaja, a grenak priokus ostaja.

V podobni situaciji so lastniki mobilnih telefonov, osnovanih na LG Optimus One. Gre za nekoliko manj zmogljive ter zelo ugodne mobilne telefone, na voljo tudi v Sloveniji. V tem primeru bi se zaradi 600 MHz procesorja lahko opravičevali, da je strojna oprema nekoliko šibka, a je Dan Morrill, eden izmed vodilnih pri projektu Android, povedal, da so strojne zahteve praktično enake zahtevam za FroYo. FroYo medtem že teče na mobilnikih Optimus One. Sprva so LG-jevi predstavniki na FaceBooku popolnoma zanikali možnost Gingerbread posodobitve, za kar so krivili zahtevo po 1 GHz procesorju, a so to nato spremenili v podobno stanje kot vlada pri Samsungu - o nadgradnji se še odločajo.

Medtem je vodja projekta Android, Andy Rubin, povedal, da se dnevno opravi aktivacijo na že 300.000 Android napravah. Le v preteklem avgustu je bila ta številka za tretjino manjša, znašala je 200.000 aktiviranih naprav dnevno.

Z obotavljanjem proizvajalcev pri nadgradnjah platforma postaja vedno bolj fragmentirana oz. zahteva nakup novega mobilnika, če želite najnovejšo različico programske opreme.

18 komentarjev

Bwaze6 ::

Sam sem neuspešno pri Si.mobilu poskušal kupiti Samsung Galaxy S, zdaj pa sploh nisem več prepričan če je to dobra ideja. Kljub temu da so jih prodali 10 miljonov in gredo še vedno za med ukinjajo razvoj? Jaz tega z Androidom sploh ne štekam - na leto pride ven več različic in po vsakem izidu
lahko le ugibaš, kaj z marketa sploh še dela na tvojem zastarelem mobilcu, ki ga boš odplačeval še dve leti? In kmalu pride 3.0?

Frgazor ::

Indijska podružnica Samsunga sicer sporoča, da Gingerbread na Galaxy S zagotovo prihaja, a grenak priokus ostaja.

Haha, spomnim se samo kako so za spico vse te leve podružnice obljubljale froyota. Ki ga seveda nikdar ni bilo. Samsung je kapitalistična firma in za njih je tovrsten support z nadgradnjami samo pljuvanje v lastno skledo. Namesto nadgradnje bodo izdali nov model, sicer zelo podoben model, z gingerbreadom.

Sicer pa obstaja upanje, da ga bodo zagnanci sami sportali. Sploh, ker je strojno zelo podoben nexusu S verjetno ne bo posebnih težav.

igor0203 ::

Čisto enostavno, ne kupujmo več Samsungovih telefonov in bodo hitro spremenili taktiko. Takoj ko izdajo telefon, je že pozabljen oz. "too old for update".
Spica zaenkrat zadovolji mojim potrebam, vendar vem da prihodnji telefon ne bo Samsung ravno zaradi tega.

Bwaze6 ::

Je pri HTC kaj dosti bolje? Vem da so Froyo dobili veliko prej kot SGS, vendar seveda samo določeni modeli. In AMOLED je res veliko boljši od običajnih zaslonov, tako da mi je za ostalo škoda denarja... Google Nexus S v Slo verjetno sploh ne pride?

jest10 ::

Bwaze6 je izjavil:

na leto pride ven več različic in po vsakem izidu
lahko le ugibaš, kaj z marketa sploh še dela na tvojem zastarelem mobilcu, ki ga boš odplačeval še dve leti? In kmalu pride 3.0?

Glede na to, da večina aplikacij, ki so na voljo še vedno deluje na verzijah 1.5 in 1.6, ni kakšnega velikega straha, da bi po dveh letih ostal brez novih programčkov.
Sicer pa če se ostane na 2.2 še ni nič kriznega. Poglejte uporabnike SE in njihovo podporo:P

Roadkill ::

In potem me folk sprašuje, če sem normalen, ko večini ljudi bolj priporočam HTC Desire kot Samsung Galaxy S.
Mene je Samsung takole nategnil pri telefonu Omnia HD in bo minilo kar nekaj časa preden spet razmislim o nakupu Samsung mobilnika.

Kar se pa te štorije tiče pa mislim, da bo 2.3 vseeno prišel na SGS, le malo dramatizirajo in poskušajo forsirat novejše modele, ki bodo prišli s prednaloženim 2.3. Smo le v času božičnih nakupov.
Ü

Bwaze6 ::

Kaj pa vem, s Froyotom so imeli očitno veliko težav, glede na zamudo in preklicane izdaje. Mogoče so se odločili, da jeza 10 miljonov kupcev ni vredna teh težav? Po mojem bi morali ti telefoni imeti garancijo, do kdaj bodo na aktualni različici androida. :/

PrimozR ::

Bwaze6 je izjavil:

Je pri HTC kaj dosti bolje? Vem da so Froyo dobili veliko prej kot SGS, vendar seveda samo določeni modeli. In AMOLED je res veliko boljši od običajnih zaslonov, tako da mi je za ostalo škoda denarja... Google Nexus S v Slo verjetno sploh ne pride?

Običajen AMOLED se na soncu ne vidi spljoh. Za S-AMOLED pa ne morem trditi ničesar, ga v bistvu še nisem videl. Kar se updejtov tiče, za Desire je FroYo prišel 1. avgusta, mesec dni za Nexus One - zelo hitro torej. Ta isti update je za Legend HTC splavil ravno včeraj ali dva dni nazaj. S tega vidika ni skoraj nič boljši.

Jakob_X ::

Hmm..kaksen teden nazaj ko sem gledal updatea za galaxy S pri nas se ni bilo na voljo. (preko kies aplikacije)

Obstaja slucajno kaksen drugi uradni nacin za nadgradnjo ki deluje v Sloveniji?

bf4ed ::

Jakob_X uradno je samo če greš v LJ na janustrade in ti ga tam posodobijo, ali pa pošlješ preko lokalnega mobitel trgovca na update, samo potem čakaš okoli 2 tedna...

Jaz še malo počakam na uradni update, če ne pa si dam sam gor. Pa še "mobitelovih aplikacij" se znebeim ker so bv gor...

levaky ::

Jaz upam, da se je Microsoft in te štorije kej naučil in da bo Phone 7 lažje nadgrajevat... Upam, da bo nekje v rangu iPhone-a...

Matej

JackOdpirac ::

Brez skrbi. Posodobitve na Windows Phone 7 bodo prihajale direktno od Microsofta. Proizvajalcem (HTC, Samsung...) je pa namenil le en Hub, ki ga lahko izkoristijo po mili volji. Tako se dela Microsoft!!! Ne pa nek odprtokoden Android, kjer nisi več deležen posodobitev po enem letu. Ali še manj. Android se obnaša kot ena kurba :D - vsak lohka z njo počne kar hoče:)

djordjevic ::

PrimozR je izjavil:

Ta isti update je za Legend HTC splavil ravno včeraj ali dva dni nazaj. S tega vidika ni skoraj nič boljši.

Smo ga pa vsaj dobili. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

PrimozR ::

levaky je izjavil:

Jaz upam, da se je Microsoft in te štorije kej naučil in da bo Phone 7 lažje nadgrajevat... Upam, da bo nekje v rangu iPhone-a...

Matej

Android se sicer nadgrajuje kar prek zraka. Telefon ti reče da je na voljo update, te vpraša prek katere povezave ga želiš prenesti (wifi + mobile oz. wifi only), ga stanka, zaženeš namestitev, počakaš da se nekajkrat reboota in voila, update je narejen. Da je pa Samsung nesposoben pa mislim da do sedaj že vemo vsi :) Zato je pa Nexus S toliko boljša zadeva - za updejte bo skrbel Google.

JaVonTech ::

LG Optimus serija bo dobila 2.3: www.droiddog.com/android-blog/2010/12/l... Samsunga pa ne kupovati, ker je zahrbten.

WorlOcK ::

Jaz osebno mislim da bi bla napaka ce bo dobil optimus one 2.3 ker ni primerna za tako razlicico, ker bi samo se poslabsal delovanje zahtevnih apikacij.
q6600,EP45-DS3,HD3870 512MB,4GB RAM...

PrimozR ::

Ker je Gingerbread toliko bolj zahteven?FroYo je mimogrede močno pohitril delovanje kateregakoli telefona, na katerega je bil naložen.

Lonsarg ::

Jah kaj pa toliko zapletajo ta Android razvijalci. 2.0 na 2.1 upgrade je bil izveden tekom par tednov zakaj? Ker ni bilo potrebnega nobenega dodatnega dela z strani proizvajalcev, kernel je bil isti, posledično driverji isti, torej ostanejo samo system fili upgradani od Googla.

Torej Če hoče Google hitrejše upgrade mora manj pogosto kernel menjat. Ta konstantni update kernela je totalen križ, tudi za desktop linux. Pa izdaj nov kernel na 2 leti pa je mir omg, vmesne verzije naj bodo testne.

Sploh ni problem, da proizvajalci ne bi OTA ponudili, bi z veseljem, sam Google jim naj v celoti novo verzijo za njohov mobilc spiše, z drugimi besedami, device specific stvari naj bodo konstantne dlje časa. Recimo da samo iz 2.x na 3.x in na 4.x naredijo te večje spremembe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTC je za Desire zanikal nadgradnjo na Gingerbread (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7318685 (16004) roli
»

Gingerbread za LG Optimus One in Galaxy S pod vprašajem

Oddelek: Novice / Android
187189 (5941) Lonsarg
»

Naslednji Android bo Ice Cream, 2.4?

Oddelek: Novice / Android
3615067 (13335) Dr_M
»

Prihaja Nexus S

Oddelek: Novice / Android
2812237 (10537) PrimozR
»

Naslednji Android bo 2.3

Oddelek: Novice / Android
4312857 (11339) PrimozR

Več podobnih tem