» »

Mletje moke doma?

Mletje moke doma?

guest #44 ::

Slišal sem za enega, ki melje pšrenico doma v kuhinji z namenskim mlinčkom. A kdo prakticira podobno oz ima kej več informacij kje se dobi tak strojček, kje pšenico dovolj poceni,....?

mihec87 ::

Dost poceni se da dobit moko že v kakem mlinu,po večini lahko tja tudi pripelješ žito ter ti ga zmeljejo.Pšenico pa verjetno pri kakem kmetu.Več vzameš ceneje je.

Ker za doma mletje moraš potem skladiščit večjo količino žita ali pa moke(kar je vabilo za razne živalce)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

genius11 ::

A ni poceni, kolikor sem že gledal cene.

guest #44 ::

hmm...to ja, nisem niti pomislu na skladiščenje. Pa za en žakelj vrjetno se mu nebi niti dalo it vn z dnevne. A direkt na mlinu se dobi ceneje? Sam to je spet odvisno od kje se dobi, namreč v veleblagovnicah se moka uvaža iz cenejših držav, tko da cenovno pomojem so tam tam?

PacificBlue ::

Doma meljemo trenutno samo koruzo, se pa da dobit psenica v zadruzni trgovini, ali kakem privatniku(uvoz iz madzarske).
I’m out.
:3

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

Za trgovine ne vem od kje imajo moko,sami jemljemo direkt iz briničevega mlina pa je ceneje ko pa v trgovini.Seveda takoj ko je posrednik med mlinom in kupcem je cena višja.

http://www.brinecev-mlin.com/pekarna.htm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

guest #44 ::

Škoda, da je tko daleč. Bom moral pogledat, če je kje na primorskem kak mlin.

hendriks ::

Vikking ::

Mi meljemo doma s tem: http://www.hawos.de/index.php?Itemid=149

Super dela. Pride prav, ker se doma velikokrat naredi kruh iz več različnih žitaric. Žitarice se kupujejo predvsem v teh trgovinah z zdravo prehrano ala Biotopic...

Zmelješ sproti, kolikor porabiš. Žitarice se pa kupujejo v majhnih paketih 0,5kg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

guest #44 ::

Ja ma kako se kej izide cenovno? Pač kolk stane kg pšenice?

Zgodovina sprememb…

joze28 ::

lani okoli 10 letos okoli 13 centov

guest #44 ::

A da ja? pa to ni kriza. Sicer mlinček je dražja investicija, ampak vsaj dobiš svežo nepredelano moko. It might work.

Pyr0Beast ::

Moka mora biti predelana in odvisno od vrste tudi odležana. Pa ni vseeno ali melješ s kalčki ali brez ali jih naknadno dodaš ali pustiš da vse skupaj zori.


Vsekakor pa vidim da ima domača ajdova moka boljši okus od kupljene instant različice. Bolj je mehka in NI grenka. Odlična za žgance.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Vikking ::

Pyr0Beast je izjavil:

Moka mora biti predelana in odvisno od vrste tudi odležana. Pa ni vseeno ali melješ s kalčki ali brez ali jih naknadno dodaš ali pustiš da vse skupaj zori.


Vsekakor pa vidim da ima domača ajdova moka boljši okus od kupljene instant različice. Bolj je mehka in NI grenka. Odlična za žgance.


Se strinjam. Pa še barva je takšna kot mora biti.

Prava očitna razlika je, ko kupiš ajdo v zrnju ali jo dobiš od kakšnega kmeta, jo zmelješ ter uporabiš za žgance, od tiste kupljene ajdove moke. Mlinček je res malo večja investicija, a če imaš rad zdravo prehrano in rad ekspirimentiraš z različnimi žitaricami (pira, rž, ječmen, soja...).

joze28 ::

guest #44 je izjavil:

A da ja? pa to ni kriza. Sicer mlinček je dražja investicija, ampak vsaj dobiš svežo nepredelano moko. It might work.


Kaj tebi se to zdi drago?
Toliko so odkupne cene za krušno pšenico, vendar mlinarji po svojih kriterijih veliko pšenice odkupijo še bolj poceni.

Kmet komaj dela minus.(če ne upoštevaš subvencij).

tlozej ::

guest #44 je izjavil:

Škoda, da je tko daleč. Bom moral pogledat, če je kje na primorskem kak mlin.


Dolenja vas: http://www.itis.si/MLINARSTVO-MLINKO-KO...

LP

joze28 ::

Popravljam moj zadnji post:

Kmetje delajo minus, če ne upoštevamo subvencij.

Za 1kg kruha se rabi cca 1kb pšenice, kruh se pa ve koliko je v trgovini. Za mlinarje&peke je pa ravno pšenica največji strošek. Sedaj pa ne vem kdo je tukaj neumen.

V kakšnem manjšem mlinu imajo tudi dokaj veliko izBiro: moke(koruzna,ajdova,pirina pa še kakšna) ješprenj, prosena ajdova kaša, polenta, pšenični zdrob, riž(uvožen)
Izdelki so sveži.

PS: upam da ni preveč iz teme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joze28 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

Oddelek: Loža
213347 (2543) Freaxx
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14641117 (36308) fosil
»

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8920256 (18181) energetik
»

kje kupiti mlin za pšenico

Oddelek: Loža
1116498 (16208) dolenska
»

Črvi v moki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
559310 (7993) Keyser Soze

Več podobnih tem