» »

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

Guardian - Po poročanju tujih medijev, ki so dobili dokumente v predogled (Guardian, New York Times, Spiegel, El Pais in Le Monde), WikiLeaks danes objavlja svojo naslednjo zbirko dokumentov. Tokrat gre za komunikacije med ameriškim zunanjim ministrstvom ter ameriškimi veleposlaništvi.

Glede na podatke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami (čeprav očitno smo si avdienco želeli mi).

Guardian je tudi objavil povezavo na seznam depeš brez njihove vsebine. Tagi omogočajo najrazličnejše statistične analize.

Dokumenti so sedaj na voljo. (del njih)

100 komentarjev

«
1
2 3

Poldi112 ::

Še dobro potem, da Pahor ni tako zaljubljen v Američane, kot je bil Janša :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Bananovec ::

Čakajte! Ne kapiram, kaj torej to pomeni?
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Poldi112 ::

To pomeni en hud glavobol za USA administracijo in zabavno branje, sploh za nasprotnike USA.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

morbo ::

haha, avdienco pri samemu vrhovnemu nobelovcu in odrešitelju sveta od atomskega orožja...
Kako častitljivo. A bi mu lahko tudi poljubili čokoladne prstke?

Bananovec ::

Hmmm
A global computer hacking effort: China's Politburo directed the intrusion into Google's computer systems in that country, a Chinese contact told the American Embassy in Beijing in January, one cable reported. The Google hacking was part of a coordinated campaign of computer sabotage carried out by government operatives, private security experts and Internet outlaws recruited by the Chinese government. They have broken into American government computers and those of Western allies, the Dalai Lama and American businesses since 2002, cables said

Banana njam
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Pšenični ::

Verjetno bomo tudi izvedeli, zakaj je Pahor tako zagreto podpiral referendum o meji in kdo mu je pri tem pomagal. Kdo mu ga je spisal.

In verjetno še kaj....

In zanima me, kaj dobim jaz od lepo porjavelega američana (Berlusconi), če vzamem kakšnega zapornika v podnajem...rento, najemnino, ali le njegov prelepi nasmeh.

poweroff ::

Glede na podateke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami.

Uf, v zameno, da sprejmemo zapornika iz Guantanama, bi šel lahko Pahor Obami poljubit roko?

Tole pa bi znalo politično zelo škodit Pahorju. :D Prokleti izdajalci iz Wikileaks, ki delajo škodo naši državi! :D Vse pozapret, kakšna svoboda govora, tukaj se razgaljajo državne skrivnosti. :D Za objavo Washingtonske depeše so na MNZ letele glave, pardon, telefoni, ko jih je pa minister dobil po prstih, mu je desnica družno skočila v bran.

Pričakujem, da bo tukaj podobno. Da bodo naši forumski desničarji takoj in glasno obsodili takšno podlo izdajalstvo s strani Wikileaks, ki takole objavlja tajne depeše... :))
sudo poweroff

urban99 ::

Tale avdienca samo kaže kakšna fajn diplomatska izhodišča se rabi za pogovore z nami in koliko je vredna naša diplomacija.

Pšenični ::

"Pričakujem, da bo tukaj podobno. Da bodo naši forumski desničarji takoj in glasno obsodili takšno podlo izdajalstvo s strani Wikileaks, ki takole objavlja tajne depeše..."

Seveda obsojamo tole podlo izdajstvo. Poslanstvo Pahorja (uničiti dokončno levico) namreč še ni končano.

donfilipo ::

Nekaj mi vseeno ni jasno. CIA in Pentagon pokurita letno miljarde dolarjev, da bi med drugim take reči ostale tajne. Če zdaj ne stojijo z nahrbtniki, vsi skupaj za kazen v vrsti, potem pa res ne vem, kdo jih lahko sploh še resno jemlje;((

Tale wikileaks je po moje preprosto predober, da bi do podatkov prihajal brez MASE dolarjev. Od kod ti dolarji, in kakšen interes je za njimi, pa ni več tako zabavno. Tole je res 'polje svobode govora'. Ampak tudi HUDEGA vohunjenja. Ampak morda boste lažje razumeli, če nekdo objavi vse vaše pogovore? In je tako močan (kak milijonček čez vrh glave:), da bi pozaprli 1. ali 2 reveža, manipulacija s smešenjem, pa tekla naprej. Ali pa recimo še boljši primer, vso dokumentacijo naše policije, vojske in sove? Potem mislim, da tudi vam ne bi bilo čisto prav.

Se pa bojim, da se začenja Jullian Assange igrati s svojo glavo.
In da ne bo Matthai rekel, 'aha udar z desnice'. Jok.
Point je: 'a ste videli kaj lahko naredi denar?'. Torej z leve. Skrajne;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pšenični ::

"Se pa bojim, da se začenja Jullian Assange igrati s svojo glavo."

Smo že ugotovili, da to ni delo enega človeka.

Mene zanima tisti del, ki se nanaša na Slovenijo in njene klečoplazne politike. Že zdej me je začel devat občutek majnvrednosti, ob dejstvu da sem slovenec-po eni znani depeši. Pa jih je še okoli 800.

Pšenični ::

Mogoče so Pahorju tud naročili, da se mora smejati Jadranki, drugače se ni mogoče razlagati njegovega pubertetniškega smejanja. Na vsakem "snidenju",...Bog ve, kaj je mogu revež vse počet, sploh če je blo tojk depeš...

Gregor P ::

Najbolj butasto od ZDA pa je, da potem "prosijo" naj se te ali one dokumente ne objavi ... ja, kaj so jih pa pisal ;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Pšenični ::

Verjetno smo tud Kosovo priznali s pomočjo depeše, verjetno so nam spet kaj obljubili. Da nam zavrtijo kakšno pesmico...heh,heh...keri bedniki...

jype ::

donfilipo> Od kod ti dolarji, in kakšen interes je za njimi, pa ni več tako zabavno.

Jaz jih plačujem, tako kot AI in MSF.

donfilipo ::

Kje si pa doma Jure?;((;((
Ne šalo na stran, po moje gre tu za VELIKE vsote, ali pa so CIA in Pentagon in še vse ostale službe dejansko 'cukrpekarji'.
Toliko denarja pa tudi ti nimaš, skupaj z AI in MSF, pa če še kakega bolj skromnega šejka dodamo. Ampak 3-je veliki šejki je pa že opasno;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Anteus ::

Wikileaks plačuje za podatke? Od kje imate take butaste ideje.
To je skupina naivnih idealistov - bedakov, če gledamo drugače in oni objavijo vse, kar dobijo ...
... kar je idealno za vsakogar, ki hoče v medije poslati določene občutljive podatke, verjetno skrbno prefiltrirane.
Wikileaks, kot mogoče veste, zelo dobro skrbi za anonimnost virov - verjetno bolje, kot katerikoli novinar.
Glede mase ameriških podatkov se pa ne morem znebiti občutka, da so jih v obtok poslali sami, da bi javnosti opravičili umik iz Afganistana.

Sploh smo pa imeli pred nekaj leti pri nas po svoje podoben primer, ko so se na spletu znašli arhivi udbe.

donfilipo ::

Se popravljam. Ali pa niti ne toliko denarja, kot drznosti. Gre za 'priklop' na faks Bele Hiše. Očitno so varnostniki pozabili, da bi bilo dobro zadeve izpeljati tako, da bi bile res tajne;(( Ker gre za komunikacijo z 270 diplomatskih točk, se mi je zdelo, da to ni dr.No ne zmore;(( A glej hudiča. Če je na drugem koncu ena sama lepo odprta točka, zna to tudi tajni agent Grunf. Za sendvič. Jebaj ga. Cukrpekarji torej. Yupe ima spet prav. Grunfu je preko članarine za AI plačal sendvič.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Glede mase ameriških podatkov se pa ne morem znebiti občutka, da so jih v obtok poslali sami, da bi javnosti opravičili umik iz Afganistana.


Hm ja. Bi bilo lepše za Pentagon, če lepo reče dragi moji, toliko to stane, (in cifra je pro/persona kar dobra), in bi javnost rekla bejžmo adijo;((
Tako pa izpadejo popolnoma nesposobni. In sicer: a)premagati par s kozami in starimi kalašnikovi obroženimi pastirjev, b)skriti pred skupino prostovoljcev skrivnosti, ki jih za miljarde varujejo številne državne agencije
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

urban99 ::

em... a pa vi kaj berete kaj o tem že pišejo glavni mediji, ki so dokumente dobili? Ta teden utegne fajn pokat po palačah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urban99 ()

filip007 ::

Afganistan ni več zanimiv, zdaj bo Koreja za nasldnjih 10 let...mogoče se pa tam skriva Bin Laden, če ne bodo pa rekli da se.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

qwyx ::

Afganistan je še kar naprej zanimiv. A se mar ne ZDA nekaj dogovarjajo z Rusi o Afganistanu? Izgradnja skupnega naftovoda morda?

Demokracija očitno ni več v modi, saj je Wikileaks ena najbolj demokratičnih ustanov, pa jih kljub temu napadajo in poskušajo diskreditirati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: qwyx ()

Good Guy ::

Poldi112 je izjavil:

Še dobro potem, da Pahor ni tako zaljubljen v Američane, kot je bil Janša :)


pahor je bl na jug usekan

Aston_11 ::

Amerikanci so ponudili vsaki državi svoj bonbonček.

Slovenskih hlapcem obisk pri Obami, drugim solde, tretjim kaj drugega.

Wau oh in sploh, orgazem na suho pri kafetu, bomo videli Obamo. Orgazmiramo že zadnjih 20 let. Isto pri tujcih, ki obiščejo Slo, wau oh in sploh, how beautiful, pa spet jih pol orgazmira na suho...

Pa POP TV, tile so sploh polni orgij na suho...

mtosev ::

Nasa vlada je ocitno v dobrih odnosih z ZDA.boljse biti frend z americanom kot z rusom.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

antonija ::

To je skupina naivnih idealistov - bedakov

Prekleti naivni idealisti, res totalni bedaki. Vse bi jih blo treba cimprej pobit pa bi bil svet spet mal lepsi.

Did I do it right?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

driver_x ::

Nikjer nisem našel datuma, ko naj bi ZDA Sloveniji ponujala avdienco.

Manu ::

Mozoljasti američani mislijo, da je svet njihova igrača.

g. Oden ::

Manu je izjavil:

Mozoljasti američani mislijo, da je svet njihova igrača.


Nažalost tudi je. Po drugi strani pa, če ne bi bili Američani bi pa bil kdo drug. Dejstvo je, da sveta nikoli ne bomo vodili Slovenci, zato se je poglabljat v te stvari nesmiselno. Moj nasvet je: poskrbite za sebe in svoje familije, drugi pa naj zgubljajo čas s pregovarjanjem o tem, kdo dejansko vodi svet.

Manu ::

g. Oden je izjavil:

Nažalost tudi je. Po drugi strani pa, če ne bi bili Američani bi pa bil kdo drug. Dejstvo je, da sveta nikoli ne bomo vodili Slovenci, zato se je poglabljat v te stvari nesmiselno. Moj nasvet je: poskrbite za sebe in svoje familije, drugi pa naj zgubljajo čas s pregovarjanjem o tem, kdo dejansko vodi svet.

Vsak se lahko poglablja kadar se hoče poglabljat. Vsak lahko postane aktiven na kateremkoli področju ima voljo.

Na primer: Wikileaks se poglablja v ameriško diplomacijo. Pa Assange dvomim, da misli vodit svet. Le zakaj se ne briga zase?

Vsako poglabljanje še ni negativno, saj prinaša pravilno razumevanje sveta in odnosov med narodi. To je pomembno, ker pravilno razumevanje vodi v pravilno razmišljanje, ki usmerja pravilno govorjenje in pravilno delovanje.

Ni nujno, da se kdorkoli igra na način, kot se igrajo ZDA. Lahko se igramo drugačno igro. Recimo: spoštovanje in sodelovanje med državami.

Anteus ::

antonija je izjavil:


Prekleti naivni idealisti, res totalni bedaki. Vse bi jih blo treba cimprej pobit pa bi bil svet spet mal lepsi.

Did I do it right?

Takšnega cinizma pa spet ni treba. Prav neverjetno, koliko brutalnosti in sadizma se skriva v ljudeh, ko tako zlahka omenjajo pobijanje, pa naj mislijo resno ali ne.
Poleg tega nisem nikjer napisal, da sem proti temu načinu delovanja. Včasih je potreben tudi kakšen don Kihot, da nas opomni, kako bi morali živeti. Če se štejemo za del človeške družbe, je hinavsko prezirati vrednote, na katerih je osnovana.
Če že kaj citirate, dajte vsaj cel stavek, ker krajšanje je praviloma narejeno z namenom zavajati glede pravega pomena citiranega besedila.
To, da so Američani samo poslali te depeše na wikileaks sem omenjal kot možnost, ki se mi zdi precej verjetna, ne pa kot dejstvo. Poskusite gledati na te stvari dolgoročno - prah od ''emisij'' podatkov se bo kmalu polegel, s končanjem vojne pa bodo veliko prihranili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Anteus ()

Manu ::

Če se gremo demokracijo, potem jo peljimo tako, kot je treba. Če so volitve ena izmed pomembnih pravic izražanja demokratične volje, potem pričakujem, da tisti, katere smo volili delujejo transparentno. Informacije vlad morajo biti njihovim državljanov javne.

Kaj mi pomaga pravica do izbire predstavnikov v parlament, ko pa potem ne vem kaj ti počnejo? Brez transparentnosti ni demokracije. To, da voliš enkrat na štiri leta vmes pa te nič ne zanima ni nobena demokracija. Demokracija pomeni, da so ljudje neke države stalno aktivni pri odločanju in usmerjanju države. Preko javnega mnenja to že počnemo, ker v zadnjih nekaj desetletij je javno mnenje dobil na večji veljavi.

Kako naj državljani pravilno izbirajo in se odločajo, ko pa ne vedo kaj se dogaja v njihovi državi? Kako naj predstavniki, ki so bili izvoljeni, pravilno zastopajo državo v mednarodnih odnosih, ko pa ne vedo, kaj se v resnici dogaja?

Dovolj je skrivalnic. Wikileaks je dejavnost v pravo smer.

P.S. Če vlade skrivajo informacije pred državljani, posledično ustvarjajo nevedno idiotsko populacijo.

denial ::

Slovenija je v dokumentih omenjena 947 krat: KLIK
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

driver_x ::

Anteus je izjavil:

To, da so Američani samo poslali te depeše na wikileaks sem omenjal kot možnost, ki se mi zdi precej verjetna, ne pa kot dejstvo.


To je sigurno ena precej verjetna možnost. Druga možnost pa se mi zdi ta, da dokumente posredujejo ljudje, ki imajo do njih dostop, a se s takimi in drugačnimi svinjarijami ne strinjajo.

driver_x ::

Manu je izjavil:

Če se gremo demokracijo, potem jo peljimo tako, kot je treba. Če so volitve ena izmed pomembnih pravic izražanja demokratične volje, potem pričakujem, da tisti, katere smo volili delujejo transparentno.


Demokracija je samo slepilo za množice. Poglej samo, čigave interese na glasovanjih zastopajo naši evropski poslanci.
Včasih so nezadovoljni tlačani grofa nabili na kol, danes pa velja, da "tlačani grofove na kole nabijamo" na volitvah. Tako je volk sit in koza cela. Poleg tega se med ljudmi ustvarja umetne delitve na naše in njihove, leve in desne, pomladne in jesenske, ... Te delitve nato ustvarjajo vtis tekmovalnosti med posameznimi frakcijami vladajoče elite. Zaradi slepega sledenja in čaščenja svojih ljubljenih vodij raja sploh ne opazi, da so dejansko vsi isti, da vsi delujejo vzajemno, ...

PacificBlue ::

k4vz0024 ::

Kmalu bomo izvedeli, da je meja s Hrvaško že bila določena v škodo Slovencev, ker so Hrvatje vzeli 10 ameriških zapornikov...

FireSnake ::

Manu je izjavil:

Mozoljasti američani mislijo, da je svet njihova igrača.


Povsem upravičeno, saj jim rata.
EDIT: vsaj par let šem, potem bodo pa tako ali tako kitajci glavni.

Sprašujem pa se (ob vsem, kar nam zamolčijo), če je tudi tole tista prava resnica.

Če medijem verjamemo le 10% nas že močno napizdujejo.

človek se vpraša, kaj je razlog za vsem tem.

g. Oden je izjavil:

Manu je izjavil:

Mozoljasti američani mislijo, da je svet njihova igrača.


Nažalost tudi je. Po drugi strani pa, če ne bi bili Američani bi pa bil kdo drug. Dejstvo je, da sveta nikoli ne bomo vodili Slovenci, zato se je poglabljat v te stvari nesmiselno. Moj nasvet je: poskrbite za sebe in svoje familije, drugi pa naj zgubljajo čas s pregovarjanjem o tem, kdo dejansko vodi svet.


Ne bi mogel lepše povedati! OK, ni tako preprosto, dobro je narediti še kaj za splošno dobro, ampak v grobem je to to.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

k4vz0024 ::

Slovenija bo v prihodnje postala nova zvezna država. Kar pa najbrž lahko samo sanjamo, verjetno samo kolonija in rezervat pod Triglavom...

Mr.B ::

Najbolj je bilo veselo, kako je Vajgel, takoj omenil kaj so naredile prejšnje vlade, da smo prišli v NATO, in seveda bo Amerika zaščitila svoje interese na balkanu, če pa je toliko svojega časa investirala.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

FireSnake ::

Mr.B: moram takole napisat: upam samo, da nisni dovolj neumen, da misliš, da njihova navzočnost tukaj na Balkanu ne prinaša mastnih dobičkov.

Beograd so stolkli (eni ste preveč mlečnezobi, da bi se zega spominjali) po več letih vojne - potem so pa ameriške banke ponudile kredite za sanacijo.

Posredovanje v Kuvajtu (spet pretd oreh za mlečnezobe) je bilo samo vprašanje ur ... in tako je tudi bilo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Bor H ::

Čakte, neki mi ni jasn v tej debati, kaj je slovenska diplomacija kriva če ji je ZDA ponudila neumno izmenjavo in je Slovenija ni sprejela?

SanAndreas ::

WikiLeaks je the best!!! 8-)

Sicer pa zakaj kdo sploh rabijo nasilne zapornike iz Guantaname? :|
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Zgodovina sprememb…

whatever ::

Zanimivo, da izmed vseh dokumentov 11.000 dokumentov nosi oznako "zaupno", noben pa oznake "strogo zaupno"... hehe, kaj bi šele bilo tam, si lahko predstavljate (hint - 9/11)?;)
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

k4vz0024 ::

....naše najhujše nočne more....

....politične....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

Pšenični ::

pss-m ::

a je kdo danes poslušal jutranja poročila? popravite me, če se motim saj je bilo še zgodaj a če sem prav slišal je napovedovalka rekla, da SVET obsoja wikileaks,... clintonova pa je rekla, da je to napad na ZDA ter da se bodo "branili".

meni se je bolj zdi, da svet pozdravlja wikileaks saj jih z denarno pomočjo podpirajo od povsod. in če so razglasili napad na zda kot članica NATO-a pomeni, da so napadli tudi Slovenijo? smo v vojni? bodo vse, ki so donirali wikileaks obravnavali kot podpornike nasprotnikov "good guys"? bizzar, upam da sem narobe slišal v polsnu.

Tr0n ::

Kak ze gre tisti rek o klobasah? Ignorance is bliss. ;)

PacificBlue ::

pocaki, da se wikileaks uvrstijo na seznam teroristicnih skupin..;)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Oddelek: Novice / NWO
3010541 (8120) kitaj
»

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Oddelek: Novice / NWO
3114814 (12041) trizob
»

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Oddelek: Novice / NWO
238407 (5256) Manu
»

Wikileaks objavil guantanamske dosjeje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5419777 (17608) Iatromantis
»

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10021046 (16025) Manu

Več podobnih tem