» »

Spletna stran za 1,2 milijona evrov

Spletna stran za 1,2 milijona evrov

Slo-Tech - Se medtem, ko si v potu svojega obraza služite vsakdanji kruhek, izgubljate v občudovanju naših politikov, ki znajo tako umetelno spravljati denar iz državnega na svoje račune? Resnici na ljubo, slovenska šola korupcije ni kaj dosti ni napredovala od osnovne finte z zmagovanjem znancev in sorodnikov na javnih razpisih. Pravzaprav je mala šola. Če želite univerzitetno raven, poglejte v Rusijo.

Pred tednom dni je rusko ministrstvo za zdravstvo in socialni razvoj objavilo javni razpis za izdelavo spletne strani, nekakšne socialne mreže, ki bi jo uprabljali zdravniki. Razpis sam po sebi ne bi bil neobičajen, če ne bi bil rok za dokončanje projekta 16 dni, ministrstvo pa je izvajalca sklenilo poplačati s 55 milijonov rubljev kar znese 1,2 miljona evrov. Ni slabo, kajne? Visoko ceno so na ministrstvu - kjer so se takoj zatem zavili v molk – pojasnjevali s kratkim rokom.



Znani ruski odvetnik in borec proti korupciji Aleksej Navalni, je minuli konec tedna zadevo obelodanil na svojem blogu in javnost pozval naj zvezno protimonopolno agencijo zasujejo s pritožbami.
Toda njihova predstavnica za tisk je za Moscow Times povedala, da na agenciji niso prejeli nobene pritožbe, kljub temu, da se je na Navalnijev poziv odzvalo 650 posameznikov, med katerimi je večina poslala svojo pritožbo. Po zakonu mora namreč agencija začeti s preverjanjem razpisa, če kdorkoli vloži pritožbo.

Najbrž ni treba biti doktor spletnega programiranja, da postane jasno, da bo na razpisu lahko zmagal le nekdo, ki ima zadevo že pripravljeno in bo tako pokasiral krepak milijonček.

Ruska javna uprava se je sicer z letom 2005 odločila, da na spletni strani javno objavlja vsa javna naročila, da bi s tem pristrigla krila zapravljanju in korupciji. V tem času se je domača javnost lahko že nekajkrat zabavala ob domislenosti svojih vladajočih, denimo, ko so na notranjem ministrstvu kupovali z zlatom okrašeno posteljo ali pa prejeli mastne podkupnine za prirejeno izbiro.

Če imate konec tedna kaj časa in se vam programira, rok za oddajo je 21. Oktober.

17 komentarjev

guest #44 ::

In Soviet Russia money robs you!

Key Quest ::

Torej v cem se ta ruski trik razlikuje od tipicnega slovenskega? Ali vam samo ni uspelo pogruntat, da je razpis namenjen 'znancu ali sorodniku'?

Pyr0Beast ::

Hahehehehohohohuhuhuhuhehehehhehihihihihihaahahahahahoho he he heh hu he ha.

Demokracija, rajt ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dav-IT ::

Drobiž. Italia.it je bila narejena za 58mil EUR.

edit: 45mil. (predvidevanih je bilo 58mil)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dav-IT ()

c3p0 ::

V dobi, ko je za spletno stran večini 300 EUR neka optimalna cena, se to vsekakor zdi neverjetno.

MIHAc27 ::

Vidim da sem sfalil poklic...

SkyNet ::

@Sago: Riiiight ;)
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

sirotka ::

300EUR? Si pa poceni.

neo ::

ZARES dober posel! Nekdo bo ULTRAstično hitro naredil to zadevo. Vsaka primerjava z našim Bananistanom je zgolj naključna....
Neo's

Phoebus ::

Sago: uuu, glih en projekt ki me časovno baše imam na mizi....300 eur, praviš? >:D

c3p0 ::

Očitni problemi z razumevanjem sarkazma? :)

WamPIRe- ::

Hja tudi pri nas je to stalna praksa. Na žalost.
Projekt v vrednosti nekje 700k EUR in rok prijave 10 dni ;((
EDIT: No tako hudo vendarle ni pri nas... so vsaj roki za prijavo tako kratki ne pa seveda roki za dokončanje projektov. So pa seveda pogoji takšni, da se kdo drug ne more prijavit.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

r0ker ::

pa res. v sloveniji je itak polomija. razpisi so posebaj pisani na kožo samo enemu ponudniku, bratrancu ministra. nihče drug se ne more prijaviti, pritožiti, tožiti. karkoli kdo naredi se mu vsi samo smejijo, nič se ne premika na bolje in se nikoli ne bo. vsi samo kradejo in si tlačijo v svoje žepe.
bedaki

P4ajo ::

r0ker je izjavil:

pa res. v sloveniji je itak polomija. razpisi so posebaj pisani na kožo samo enemu ponudniku, bratrancu ministra. nihče drug se ne more prijaviti, pritožiti, tožiti. karkoli kdo naredi se mu vsi samo smejijo, nič se ne premika na bolje in se nikoli ne bo. vsi samo kradejo in si tlačijo v svoje žepe.
bedaki

Kaka argumentirana podlaga za te trditve?

nekikr ::

Kolega, ki dela v firmi, ki sodeluje v razpisih za zdravstvo pravi: "na sestanek, kjer napišemo razpis, pridem jaz in tehnik, pa predstavniki zavoda. Potem napišemo tak razpis, da smo lahko samo mi zmagovalci."

In firma je zelo uspešna, 97% prometa pa ustvari z "javnimi" razpisi. Malo se poigraj z ibonom pa boš našel še nekaj takih ;)

Jst ::

pšššššššt, to se ne govori naokoli. Te bo še kakšna tožba doletela.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

e-jay* ::

skoraj dokazana bananiteta pri nas so bile nalepke za TP vozil. nalepke je smel tiskati samo en izvajalec, ki je za to prejemal mastne denarce, bil pa je neki bratranec ministra za nekaj. ko si je zepek nafilal, so zakon nazaj zamenjali in mu ni vec bilo treba delati tega, zasluzil pa naj bi nekaj miljonov evrov.
Bog se je zmotil, ko je ustvaril elektron!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Sloveniji ni nepotizma ali korupcije v JU

Oddelek: Problemi človeštva
374192 (2982) next3steps
»

Odnos profesorjev...ponovno sem presenečen

Oddelek: Loža
133416 (2264) jalovec09
»

IJPP - nekaj najboljsega, kar se dogaja v Sloveniji ta hip?

Oddelek: Problemi človeštva
294689 (2872) Daliborg
»

Načelo ekonomičnosti

Oddelek: Loža
4212348 (11053) alexa-lol

Več podobnih tem