» »

akustična kitara

akustična kitara

bigbada ::

Pozdravljeni!
Nameravam si nabaviti akustično kitaro, za začetek tam eno okrog ranga 150€.. Gledal sem yahama, ibanez, fender.. Kaj se najbolj splača za začetnika? Izkušenj nimam čisto NIČ, zato tudi recimo če bi šel v trgovino pa tam preizkusil 5 različnih kitar, nevem če bi opazil razliko.. ker pač nimam še nič izkušenj..

Potem še imam eno vprašanje. Oglaševanje kitare? kaj je to sploh? To moraš sam narediti? A ko jo kupiš še ni oglašena?

hvala za odgovore!

guest #44 ::

Za 150EUR so skor vse isti šmorn, če boš ostal pri znanih firmah boš vsaj nekaj delujočega dobil.

Pri takih poceni kitarah, malo poglej kako so izdelane, lahko skineš kako ki ji prečke visijo zunaj in pol sploh ne moreš igrat, intonacijski vijaki znajo bit bolj tko,... Preglej jo tehnično in če vidiš da nekaj ne štima poglej kako drugo.

Sicer pa kitare se kupuje glede na zvok, ki ti je najbolj všeč. Osebno pri akustičnih imam rad rezek/visok/bronast zvok kot pa tak mellow/bas zvok. Res, da to tud z strunami mal urejaš ampak bistvena je komora.

Uglasit kitaro moreš (doma) sam oz, če ti kdo pomaga vsaj prvih par krat. Sicer pa če zaigraš kjerkoli noto E potem lahko že prvo stuno uglasiš, ostale pa sledijo po postopku pete prečke, ki je najbolj pogost. Napiši guitar tuning na netu in boš najdu miljon zadetkov.

bajsibajsi ::

Bigbada danes je ponudba tako razsirjena, da se v rangu 150 evrov dobi zelo solidna kitara (za zacetnika). Glede na to, da pravis, da si zacetnik moras tudi razlikovati neelektricne kitare. Ali zelis kupiti/igrati klasicno kitaro, ki ima najlonske strune ali akusticno, ki ima kovinske strune.

Predvsem moras biti ob nakupu pozoren, da kitara nima ukrivljen vrat. Namrec veliko cenejsih kitar se poskoduje z nepravilnim ravnanjem ze med samim transportom in postavitvijo na trgovske "police". Tako laicno to najhitreje preveris, da pogledas kitaro s skrajnega konca trupa z zgornje strani proti glavi. Ravno tako pazis, da kupis kitaro primerne velikosti...itd.

Priporocljivo je, da poskusas in se "ucis" uglasiti kitaro sam in to brez pripomockov. Drugace pa obstaja cel kup pomagal za uglasevanje kitar. Od namenskih uglasevalcev, ki stanejo od par deset evrov naprej, preproste piscalke obicajno uglasene na ton A... ce imas Android telefon, lahko povsem brezplacno dobis programski uglasevalec, ki deluje presenetljivo natancno - skoraj konkurencno pravemu uglasevalcu. Moras vedeti, da se strune na kitari razglasujejo non stop in posledicno moras uglasevati pogosto. Ni tako kot recimo klavir, kjer uglasis enkrat na vsake par let, ampak uglasujes dnevno. Seveda ce igras redno. :)

Se najbolje bi bilo, da bi v trgovino vzel s seboj koga, ki se spozna na kitare.


edit/
BTW, naj te uglasenost kitare ne obremenjuje prevec. Saj na zacetku najverjetneje tega sploh ne bos opazil. :)
Kitara @ Wikipedia malo osnove o vrstah kitar.

Zgodovina sprememb…

bigbada ::

Hvala za odgovore!

Ja tolko poznam, da vem kakšna je razlika med klasično pa akustično ter električno. Pač pri akustični imaš kovinske strune, zaradi katerih bolj trpijo prsti(kolikor sem prebral), vendar čez čas se navadijo blazinice na prstih in se utrdijo...
Pa tud prestop iz akustične na električno je boljši baje, nevem no..

Sicer, pa ko kupiš kitaro a dobiš zraven kaj za oglasit njo? Ali pa kaka navodila? Kaj pa v trgovini, kjer kupiš ti to ne naredijo, če jim rečeš ?

BTW. glede ukrivljenosti vratu.. to je on del ko so strune pač gor? spodaj je telo, pol vrat, na vrhu glava.. in potem mora bit vrat pač raven glede na telo? oz ne zvit? če pravilno razumem..

innerspace ::

Naslednjic ko gres v glasbeno trgovino, bodi pozoren na zven kitare...
Pomembni detajli..strune so ponavadi stare in zato zvenijo bolj zamolklo.
Ce bos nasel kaksno, ki ti bo vsec, se prepricaj da nima slucajno novejsih strun gor od kake ki ti ni bla v redu. Vcasih zna bit to shitty trick, da prodajo kitaro, ki je ze par let nihce ni kupil.

Jaz bi ti skoraj predlagal kako Ibanez iz AW serije, mogoce poskusi tudi firmo Takamine.

Ker si zacetnik, imej s sabo koga, ki se vsaj malo spozna, da ne bos kupil kakega vesla:)

Nad Fender akusticnimi sem razocaran, so prevec tihe in suho zvenece...bolj za narodnozabavno musko.
Lahko pa tudi kupis kitaro, ki ima vgrajen uglasevalec, samo ni nujno da deluje 100% tocno.

Kot lihkar ugotavljam, te mikajo folk kitare(vse kovinske strune), tako da si res poglej Ibanez AW in SGT.
Pa strune si kupi malenkost tanjsi set, da ne bojo prsti boleli na zacetku(10-46, 9-42).

Good luck!
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

bigbada ::

Še nekaj me zanima. A se sploh splača kupiti akustično, če me zanima glasba bolj rock/metal stari rock ? Recimo da mislim igrati akustične verzije od Metallice, Opeth,... ? A je za to akustična kitara v redu? Pa se je to težko naučiti? Ker, saj bi mel električno.. sam je nepriročna.. akustično si lahko kamorkol zraven vzameš, pa tud pomoje lahko fajn gor zaigraš take komade ? kaj menite vi ?

Ne mislim pa igrat nekih narodnih pesmi gor, to me ne veseli...

recimo kaj takega:


Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bigbada ()

bajsibajsi ::

Kot zacetnik vsekakor akusticno ali klasicno. Lazji je potem prehod na elektricno kitaro, kot pa obratno. Ce zelis kasneje tudi igrati v druzbi in ob petju na odprtem (recimo kampiranje), je najbrz bolj priporocljiva akusticna. Saj naceloma zveni glasneje, ima ozji vrat ("lazje" za prijeme)..itd. Prvih par tednov, lahko tudi igras kak ton nizje uglaseno kitaro, kar bo olajsalo bolecino blazinic na prstih leve roke oz. desne, v kolikor si levicar.

Pa se enkrat, strune na kitari se razglasujejo non-stop. Tudi ce bi ti v trgovini uglasili, bi do doma kitara ze bila razglasena. Se zlasti to velja za nove strune, ki se prakticno razglasijo ze v dobesedno parih sekundah, po tem ko jih das gor in uglasis prvic ter malo zaigras; saj se strune se raztegujejo in vcasih tudi namescajo v navoj. Ne se obremenjevati ze na zacetku z uglasenostjo kitare, raje premisli koliko mocno si res zelis igrati in si v ucenje pripravljen vloziti.. cas, trud..itd, da ne bos 150 evrov vrgel stran.

Kasneje bos se vedno lahko kupil uglasevalec za par deset evrov, ce bos to zelel.

BTW, meni osebno eden najljubsih tujih kitaristov, ki med drugim pogosto igra na klasicno kitaro je Andy McKee. Res ga seka! :)

innerspace ::

A se sploh splača kupiti akustično, če me zanima glasba bolj rock/metal stari rock ? Recimo da mislim igrati akustične verzije od Metallice, Opeth,... ? A je za to akustična kitara v redu? Pa se je to težko naučiti?

Splaca se ne, razen ce bos kasiral za spile:)
Drugace pa je za ucenje kitare najboljse zacet s folk ali klasicno, ker je morebiten prehod na elektricno bistveno lazju, zaradi visine strun, sirine vratu itd...ce bos po pol leta primil elektricno v roke, bo piece of cake.

Ce se ti gre za 'zaganje in sekanje' rock style, ti akusticna tega ne nudi...ko pa se lotis elektricne, se zacne odisejada z menjavanjem opreme, ki te nikoli zadostno ne zadovolji. Delikatnejse podrocje.
Akustika je veliko bolj prirocna, za vzet s sabo kamorkoli, pa elektrike ne rabi:) Vsaj iz el.omrezja ne...

Priredb nardis lahko kolikor zelis, komadov se ne manjka..

Je pa problem pri akusticni, da se vcasih zgodi potreba po distorziji. Takrat bi si zelel elektricno in hud amp.
A se splaca hodit po korakih, ne po skokih.

Sporoci za katero akusticno se bos odlocil..
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električna kitara (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12115306 (230) ReRMh
!

Naučimo se igrati kitaro (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Sedem umetnosti
763510776 (79453) c3p0
»

Razlika med kitarama

Oddelek: Sedem umetnosti
146125 (5771) Goran's Blog
»

Električna kitara

Oddelek: Kaj kupiti
495778 (4518) jype
»

akustična kitara

Oddelek: Loža
65217 (5105) Poldy

Več podobnih tem