» »

Namestitev drugega OS na nov prenosnik - ja, ne? kompatibilnost s programi

Namestitev drugega OS na nov prenosnik - ja, ne? kompatibilnost s programi

lullaby ::

Ok, stvar je takale (najprej da razjasnm, da nimam pretirano velik pojma (beri: približno nula) o računalnikih, zato ob morebitnih neumnih vprašanjih ne bit preveč strogi :)):

Mam več vprašanj, glavno med njimi je:

1) Kupiti nameravam nov laptop:
Dell Vostro 1015
Procesor: Intel Core 2 Duo T6570(2.1GHz,800MHz,2MB)
Operacijski sistem: Ubuntu Edition Version 8.10
Pomnilnik: 4096MB (2x2048) 800MHz DDR2 Dual Channel
Trdi disk: 320GB Serial ATA (5400RPM)
GrafiÄna kartica: Intel Integrated GMA 4500MHD

in nanj naložit Windows 7 Professional 64bit. A bo delal normalno al bom mela težave? Linuxa še nikoli nisem uporabljala in glede na to, da časa, da se privadim na nov OS nimam, bi rada to rešla na ta način, da si naložim Win7. A se moram najprej znebit Ubuntuja ali imam lahko oba OS naložena in kako bo kej s performansom računalnika če bosta oba gor? Ker Ubuntuja bi namreč vseen rada obdržala in se postopoma naučila delat z njim, rabim pa tut Windows.

2) Moj star prenosnik (Dell Inspiron 6400) ima prednameščene Windows XP Professional, CD pa mam doma. Kolega mi je svetoval, da se ne zajebavam z Win7, če mam namen za osnovne stvari uporabljat Windows in da naj si na nov računalnik naložim XPje s starega CDja. Moram rečt, da nism zahteven uporabnik in so mi XPji do zdaj čist fajn služili (kokr bi mi verjetno karkoli), samo ne vem kako je to z licenco oz. a mi bojo s staro kodo delal?

3) In še zadnje (verjetno skrajno neumno vprašanje): Mi lahko kdo pove v primeru, da se ne odločim za Windows, kakšna bi bla rešitev, da bi mi Microsoftovi programi delal na Linuxu? Slišala sm za Win4Lin zadevo pa me zanima, če je kdo to sprobu že in a delajo. Kaj pa Adobe programi?

Najlepša hvala za pomoč :)

popster ::

Prosim uporabi 1 vprašanje na temo naslednjič.

Če instaliraš Win7 bos verjetno lahko imela dual-boot vendar je deljenje particij med obama OSistemoma težavno.

3.Na linux delaja večina windows programov (google for:Photoshop WineHQ)
je pa to bedarija, ker obstajajo boljši programi.

fosil ::

Na strani proizvajalca laptopa preveri če obstajajo driverji za win7 ali XP. Od tega je odvisno ali se bo zadeva dala instalirat ali ne. Oziroma ali bodo zadeve delale tako kot morajo.
Tako je!

bluefish ::

1) Lahko brez težav namestiš Windows 7, vendar pa zna biti težava, če Ubuntu zaseda celoten disk. V tem primeru boš morala najprej zmanjšati obstoječo particijo, nato na prazen prostor namestiti Sedmico, na koncu pa še popraviti GRUB, da bo videl nov sistem.
Tako se mi zdi veliko enostavnejši postopek, če disk popolnoma formatiraš oz. izbrišeš vse particije, namestiš 7, na preostanek diska Ubuntu. V tem primeru bo slednji samodejno zaznal drug sistem in ga dodal v zagonski meni.
Kakorkoli boš naredila, težav ne bi smelo biti. Kot omenjeno, včasih se zatakne pri deljenju datotek med sistemoma, vendar je to enostavno rešiti.
Če se na Ubuntu šele privajaš, potem pa lahko na računalnik namestiš le Windows 7, naložiš program VirtualBox in znotraj tega poganjaš Ubuntu. Med sistemoma ti v tem primeru ni potrebno prehajati. Ko se boš navadila na Ubutnu, pa ga brez težav namestiš kot samostojen sistem.

2) Na omenjen prenosnik bi na tvojem mestu raje namestil Sedmico, ker zna bolje razpolagati s sistemskimi viri.

3) Na voljo je Wine, prav tako pa obstajajo tudi alternative za želene programe. Je le odvisno, kako zahteven uporabnik teh programov si.

srus ::

NE inštaliraj XPjev na Vostro 1050, ker nekatere HW komponente (WiFI, bluetooth) niso podprte z gonilniki.

lullaby ::

Najlepša hvala vsem, predvsem pa tebi, blueFish :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061184851 (53690) poweroff
»

Ubuntu in Win7 Dual Boot

272142 (1777) Icematxyz
»

ubuntu 10.10 formatiranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
161814 (1520) jamabama007
»

Dell ne mara Linuxa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
26478696 (74710) MrStein
»

Kateri OS uporabljate in zakaj ? (strani: 1 2 )

797216 (5130) opeter

Več podobnih tem