» »

Dell ne mara Linuxa

Poldi112 ::

MrStein je izjavil:


In "konzola" je samo na Linux, v Windows pa ni? (retorično vprašanje)


Lahko ti misliš da je tvoje vprašanje retorično, ampak "kozola" v win je en tak joke, da je primerjava z linux konzolo bolj slaba šala kot kaj drugega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

noraguta ::

Poldi112 je izjavil:

MrStein je izjavil:


In "konzola" je samo na Linux, v Windows pa ni? (retorično vprašanje)


Lahko ti misliš da je tvoje vprašanje retorično, ampak "kozola" v win je en tak joke, da je primerjava z linux konzolo bolj slaba šala kot kaj drugega.

ker nimam pipeov? nima kontrolnih struktur? ne pozna zank?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MrStein ::

bash v win dela čist OK, ampak počakajmo da konkretno pove, kaj ne dela.


CMD pa je ... no ja, opis ne bi šel skozi nobeno cenzuro.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

techfreak :) ::

Ezoterik je izjavil:

Ena velika prednost ubuntuja je se: Zelo dobro laufa na starejsih prenosnikih in kistah. Recimo ce mas kaksno kisto z 1ghz p3 ali pa primerljivim procesorjem, bo unbuntu laufal brez problema, ce je notri solidna graficna (in z solidna mislim nekaj v rangu geforca 2jke) ga lahko laufas tudi z večino grafičnih efektov. Na 512mb rama.

Kot alternative tu imaš xpje, ki pa vsaj po mojih izkušnjah, brez giga rama ne laufajo kaj preveč dobro. Se da preživeti, samo čez čas se performance drastično poslabša.

XPji so edina rešitev za starejši računalnik. Linux je na splošno bolj zahteven kot Windows, kar vidim tudi pri 2GB RAMa.

Ezoterik ::

Nimam pojma iz kje si to potegnil. Ubuntu laufa perfektno na IBM Thinkpadu T23 (1.1ghz Pentium M, 512mb rama, 30 giga diska). Sicer z giga rama laufa se precej bolje, ce mas pa slucajno manj je pa kakšna Lucid Puppy distribucija totalna zmaga, ker laufa izjemno hitro ze na 256mb rama, kar za xpje ne mors rec. XPji pod 512mb rama, nikakor ne laufajo dobro pa tudi procesor mora biti vsaj v rangu PIII 600.

techfreak :) ::

Iz izkušenj? Primerjava Windows 7 in Ubuntu 10.04 ... vse hitreje odpira in deluje na Windows 7.

poweroff ::

Imaš to kakšne posebne meritve? Ker moje izkušnje so precej drugačne. ato me zanimajo konkretne meritve, ne neki občutki.
sudo poweroff

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Imaš to kakšne posebne meritve? Ker moje izkušnje so precej drugačne. ato me zanimajo konkretne meritve, ne neki občutki.


A jih maš ti? Prav tako glede prejšnjega posta: a se TEBI kaj sanja v čem je razlika v arhitekturi sistemov, da je Linux tako "varen"? Boš delil to z nami?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

techfreak :) ::

poweroff je izjavil:

Imaš to kakšne posebne meritve? Ker moje izkušnje so precej drugačne. ato me zanimajo konkretne meritve, ne neki občutki.

Mene zanima kako se obnese in kako deluje za mene - torej moji občutki. Niti nimam namena presedlati na Linux, ker imam preveč programov, ki so Windows only in tudi nekaj naprav. Vseeno pa občasno preizkusim različne Linux distribucije ter pogledam, kako je vse skupaj napredovalo.

Ezoterik ::

Mislim kaksni so to komentarji na nivoju rtvslo. Govorili smo o starejsih racunalnikih. Ti pa neki zacnes baslat, kako si malo poizkusal ubuntu, pa da ni nekaj hitrejsi od windows 7, kar je ze tkointko smesna primerjava (pa da ne bo nesporazuma, jst tud na glavni kisti uporabljam windows 7 in se mi zdi izjemno uporaben sistem, brez kaksnih vecjih pomankljivosti. Za varnost je veliko bolje, ce ne celo odlicno poskrbljeno in nobenih vecjih pripomb nimam). Ubuntu je veliko manj zahteven sistem in se zelo dobro scala tudi na starejse racunalnike. Windows 7 na 512mb rama ne mors laufat, ce mas pa samo 1gb je pa bols da laufas karkoli drugega gor, ker bo delalo zelo slabo. Odzivnost je na nuli. 2 giga rama je minimum za udobno delo. Ubuntu na 1gb rama deluje brezhibno tudi na starejsem hardwaru.

Da ne govorim o kaksnih novih modernih distribucijah, ki so se prilagojene za starejse sisteme. Lucid Puppy. Damn small linux, konec koncev lahko tudi Arch prilagodis, da deluje na prakticno katermkoli hardwaru.

Pac imajo tudi Windows operacijski sistemi svoje prednosti, zato jih tudi sam se uporabljam. Ampak v tocno tem primeru o katerem sem govoril, torej za CASUAL uporabnike, ki rabijo napisat kaksen word document, malo potapkat po internetu in mogoce kaksno sliko popravit sem pa tja, pa imajo mogoce se kaksen starejsi racunalnik ni pa kaksne posebne prednosti.

techfreak :) ::

Je prednost - hitrost. Na Celerom M 1.6 GHz in 512MB RAMa deluje Windows XP veliko bolje kot Ubuntu (testiral sem tudi starejše verzije od 6.06 do 10.04).

KaRkY ::

Nevem kak je pri vas ampak moj občutek je da je Ubuntu 10.04 konkretno hitrejši od Windows 7, recimo sam boot je za kake pol minute hitrejši. Potem sam zagon FF v Win približno 20-30s to je tik po zagonu Ubuntu 1-2s. Potem več desktopov ja vem, da lahko na win inštaliraš program pa je ampak ni to to. Potem poraba rama Win7 1,5GB Ubuntu 700MB plus cache. Potem od kar sem inštaliral Ubuntu in ga porihtal da dela vredu mi SWAP sploh ne uporablja pa lahko mam prog nevem kak dolgo v idle ne pa win ko ti takoj začne tiščat nekaj na disk.

To so seveda moji občutki pa sem sam bil tudi vedno zagovornik Win ampak ko enkrat resno greš testirat Ubuntu ti ni več za na Win delat.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

c0ck4m0u53 ::

Če že ravno teče debata o primernosti namestitve Ubuntuja na starejše računalnike, je morda posredno zanimiv članek na Phoronixu ter razglabljanja tu. Ubuntu se po mojem mnenju vse bolj oddaljuje od distribucije, ki bi slovela kot hitra in odzivna in s tem primerna za starejše sisteme.

Nekaj odgovorov nazaj pa je bilo zastavljeno, kaj so prednosti gnu/ linuxa pred windows os. Meni osebno največ pomeni modularnost os. Medtem, ko lahko pri linuxu sestavim del po del v celoto (kot lego kocke), ki se zdi meni najbolj primerna za moje delovno okolje, je potrebno pri windows odstranjevati že nameščene dele operacijskega sistema, katerih ne bom potreboval. Ravno zaradi omenjene modularnosti, ga je danes mogoče najti na širokem spektru naprav v različnih oblikah (jedro si lahko posameznik prevede zgolj z moduli za njegovo strojno opremo).
Super bi bilo, če bi microsoft ponudil malo bolj napreden namestitveni program, kjer bi uporabnik definiral skupine programskih paketov (nekaj podobnega vendar zelo poenostavljeno, so nudili win 98 morda tudi 95, če se ne motim), gonilnikov katere želi namestiti.

Druga prednost gnu/ linuxa je v tem, da ponuja množico namiznih okolij ter okenskih upravljalnikov (floating vs. tiling). Komur odgovarja kde si ga lahko namesti, spet drugi preferirajo gnome, medtem ko tretji več kot openbox ali fvwm ne potrebujejo, četrta skupina pa prisega na awsome, ratpoison ali dwm, saj jim to omogoča najbolj pregledno in ekonomično izrabo prostora na ekranu.
Na windows sistemih je to področje zapostavljeno, obstaja bblean, vendar je to spet dodatna plast, ki teče na vrhu in je v nasprotju z modularnostjo. Kakšne so možnosti tilinga na windows okoljih? (okno ob oknu v win 7 horizontalno, ni ravno tiling katerega zmorejo zgoraj našteti okenski upravljalniki).

Tretja prednost gnu/linuxa je bistveno večji bazen cli aplikacij. Večino stvari, ki jih počnem na računalniku dnevno počnem v ukazni vrstici razen brskanja po spletu (vendar je tudi to možno povsem brez težav). Poženem screen/ tmux in znotraj alpine, mocp, rtorrent, weechat, bitlbee, mplayer, vi, ssh.
Sicer se danes veliko očita preveliko navezanost linuxa na ukazno vrstico, vendar linux brez ukazne vrstice ni linux. Če nekdo potrebuje pomoč je bistveno lažje podati par ukazov, kot pa ga voditi do te nastavitve skozi gui (ki ni vedno enoten, glej drugo prednost), odpravljanje težav je tako bistveno lažje in učinkovitejše.
V primeru, da ne morem v X lahko vse zgoraj naštete operacije povsem normalno opravljam s pomočjo ukazne vrstice. Lahko brskam po spletu, prebiram loge, iščem relavantno nastavitev s pomočjo ukaza man, preigravam nethack, urejam xorg.conf ter mi istočasno nudijo pomoč na ircu.
Uporabna je tudi v primeru sesutja aplikacije. Odpreš shell poženeš aplikacijo ter pogledaš napako ali njen opis, to prilepiš v google in z malo sreče se morda najde rešitev.
Kar nekaj uporabniku "prijaznih" distribucij se sedaj rado pohvali, da ni potrebno poznavanje ukazne vrstice, vendar slej kot prej se bo nekaj zalomilo in takrat pa je potem potrebno poseči po ukazni vrstici, ki vsekakor ni zlo, ampak prej pomoč uporabnikom. Tako si takšne distribucije po mojem mnenju delajo medvedjo uslugo, ki potem naletijo na gnev nezadovoljnih uporabnikov, ki bi jih lahko že prej ustrezno pripravili na "soočenje" z ukazno vrstico, nepogrešljivo dediščino unix sistemov v 21. stoletju.

pss-m ::

v neke prov tehnične stvari se ne bom spuščal, ker nism prava oseba za to.lahko pa povem moje in od nekaj ljudi izušnje.

MENI dela na netbooku ubuntu hitreje, rabi manj rama, všeč mi je ker se ga lahko bolj prilagodim, ker ima "free software center" kamor kliknem ko karkoli rabim in najdem ZASTONJ program, ki ga instaliram z enim klikom (no serial numbers sh*t).

moja sestra je ponavadi imela težave z win-xp (ne pol leta sem ji moral formatirat, ob nakupu novega laptopa je dobila zraven visto (poraz, v dveh mesecih jo je sesula) nato sem ji gor namestil ubuntu, 2 leti imam mir. sestra, ki je definicija n00ba je navdušena, vse dela kot prvi dan. tko da imava doma 2 licenci za win (ki sem jih plačal ob nakupu laptopa) in še vedno raje uporabljam zastonj ubuntu. mislim da bi to moralo biti dovolj zgovoren podatek.

sodelavec ki je bil zaprisežen win fan, je probal linux in je zelo navdušen ker ima rad prilagojen sistem po svojih potrebah tako v službi kot doma (sicer še vedno pravi da win7 so naredili kot je treba amapk uporablja pa ubuntu)

kot sem rekel ne vem točno tehnično razložiti zakaj je boljši ubuntu, ampak kot je nekdo opisal, imaš več svobode, več varnosti, zanesljivosti,... mene in vsakega, ki ga poznam (in je poskusil linux za kak mesec) je navdušil. če te zanima kaj je glavna prednost linuxa je pomoje najbolje, da ga poskusiš in boš sam videl. ni nujno da je linux zate ker vsak ima svoje preference ampak glede na to da je FREE je to velika prednost. me ne zanima kok vam je nepomemben strošek za win, meni ni nepomemben.

primerjava z zastonj bencinom ni na mestu ker, če je win "zastonj" benz ob nakupu avta ni to vredno nič če obstaja črpalka kjer lahko kadarkoli zastonj tankaš ;)

McMallar ::

Malce offtopic, ampak to mene matra. Je komu uspelo na Linuxu usposobiti kakrsnega koli klienta ki bi znal delati voice chat z MSN? To je bil glavni razlog, da sem na notebooku vrgel Linux dol.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Reycis ::

Jaz samo pogledam koliko prenosnikov v nasin internetnih trgovinah ima 4GB rama in 32 bitne windowse pa mi je ze jasno, da je tukaj nekaj krepko podmazano. Nekdo je delal primerjavo z gorivom. Kupis nov avto na bencin zraven pa dobis 1000 litrov dizla za ceno 100 llitrov... vau

MrStein ::

Novi imajo večinoma 64 bitne.
Stare pa valda ne bo šel trgovec reinstalirati.
(OEM verzije so itak obe, 32 in 64 bitne)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tear_DR0P ::

Tale Ubutnu - kakšna je njegova največja prednost pred Windowsi?

odgovor na to vprašanje je zelo odvisen od uporabnika - za casual uporabnika (kak dokument, malo brskanja o webu, kakšen mail) je to poceni sistem, z dostopnostjo v skorajda kateremkoli jeziku in preprosto uporabo za začetnika. za audio producente je pa skorajda povsem neuporaben
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bistri007 ::

Reycis je izjavil:

Jaz samo pogledam koliko prenosnikov v nasin internetnih trgovinah ima 4GB rama in 32 bitne windowse pa mi je ze jasno, da je tukaj nekaj krepko podmazano.

Moj laptop ima 4GB RAM in 32-bitne Windows. Za izgubljenega pol GB zaradi memory mapping ni za jokati, saj z 32-bitnimi Windows dobiš boljšo kompatibilnost s strojno in programsko opremo. Še WoW64 ti ni treba nalagati.

Če kdo joka nad "konzolo" v Windows: kaj menite o PowerShell 2.0?

Za osnovne uporabnike, ki ne instalirajo SW, je morda Linux primeren, pod pogojem, da ima internetni brskalnik podporo za Flash, Silverlight in multimedijske datoteke.

Za srednje uporabnike pa se mi Linux ne zdi primeren: dokler dela instalacija najnovejših programov z yum/apt-get, še gre. Čez kako leto, ko Ubunta da čez že dve izdaji, loviš programe po ljubiteljskih repojih. Ali pa greš instalirati iz izvorne kode, in se učiš lepih stvari o glibc. Oziroma rečeš q*rc in greš instalirati drug OS. Za ceno ene RAM palčke se ne splača tako zafrkavati.

Za napredne uporabnike in IT profesionalce je Linux čisto v redu. Čeprav na delovnem stroju svetujem Windows host in VM Linux guest - dobiš prednosti Linux s polno strojno, mrežno in programsko podporo Windows.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Ezoterik ::

Bistri007 je izjavil:

Reycis je izjavil:

Jaz samo pogledam koliko prenosnikov v nasin internetnih trgovinah ima 4GB rama in 32 bitne windowse pa mi je ze jasno, da je tukaj nekaj krepko podmazano.

Moj laptop ima 4GB RAM in 32-bitne Windows. Za izgubljenega pol GB zaradi memory mapping ni za jokati, saj z 32-bitnimi Windows dobiš boljšo kompatibilnost s strojno in programsko opremo. Še WoW64 ti ni treba nalagati.

Če kdo joka nad "konzolo" v Windows: kaj menite o PowerShell 2.0?

Za osnovne uporabnike, ki ne instalirajo SW, je morda Linux primeren, pod pogojem, da ima internetni brskalnik podporo za Flash, Silverlight in multimedijske datoteke.

Za srednje uporabnike pa se mi Linux ne zdi primeren: dokler dela instalacija najnovejših programov z yum/apt-get, še gre. Čez kako leto, ko Ubunta da čez že dve izdaji, loviš programe po ljubiteljskih repojih. Ali pa greš instalirati iz izvorne kode, in se učiš lepih stvari o glibc. Oziroma rečeš q*rc in greš instalirati drug OS. Za ceno ene RAM palčke se ne splača tako zafrkavati.


Za napredne uporabnike in IT profesionalce je Linux čisto v redu. Čeprav na delovnem stroju svetujem Windows host in VM Linux guest - dobiš prednosti Linux s polno strojno, mrežno in programsko podporo Windows.


Lej brezveze sirit take misinformacije. Zato ima Ubuntu LTS verzijo, za katero je podpora 3 leta za desktope in 5 let za serverje, kar pomeni da vsaj 3 leta ne rabiš loviti ničesar po ljubiteljskih repojih, kakor si se izrazil.

Zdej zgleda, kot da neki ful zagovarjam ubuntu, a se mi sploh ne zdi niti kaj posebaj dobra distribucija. Zdi se mi samo izredno primeren za CASUAL uporabnike. Gor delata perfektno tako Chrome kot Firefox. Dela tudi že večina vtičnikov oz. extensionov, silverlight, flash, java, adblock. Openoffice deluje normalno, za obdevalo slik, wifi. Pa res ni kej za rect. Cisto ok alternativa je.

Sicer se delno strinjam s kolegom, ki je dal link do strani, kjer so povedali da ni več TAKO primeren za res stare računalnike kot kakšen drug distro, a za računalnike, ki imajo malo rama in slab procesor je itak bolj primeren že večkrat omenjeni Lucid Puppy. Zdej, da bi trdil da je Ubuntu kaj boljši od windows sistemov ne bom. Je pa vsekakor primerljiv in izjemno preprost za uporabo.

ProGTX ::

Jaz se bil kar presenečen, ko je prijatelj, ki ni prav geek, pred kratkim presedlal na Ubuntu in je izjemno zadovoljen. Osebno Linuxa namreč ne maram in sem menil, da moraš biti že malo bolj eksperta, da se ti da ukvarjati z njim - očitno sem se motil.

Gentoo Linux poganjam na serverju, vendar se z njim v glavnem ne ukvarjam, le občasno dostopam do njega prek SSH terminala, pa že to mi je močno odveč. Enostavno sem tako domač z Winsi, da drugega ne maram.

Veste, kaj me zanima - kako je s povezovanjem večih računalnikov na Linuxu? Sprašujem zaradi nevednosti, ne zaradi napada. Po tej plati se mi je zdel XP obupen, en kup konfiguracije, Vista in še posebno sedmica pa sta to tako lepo popravili, da teče brez problema.

Še nekaj (malce offtopic): tole pišem z Mac OS X Snow Leopard. Prav tako ne preveč prijeten sistem. V prihodnje si bom pa verjetno omislil Chrome OS, seveda dual boot s 7.

poweroff ::

Mavrik je izjavil:

poweroff je izjavil:

Imaš to kakšne posebne meritve? Ker moje izkušnje so precej drugačne. ato me zanimajo konkretne meritve, ne neki občutki.


A jih maš ti?

Kot sem rekel - na občutke se ni za zanašat, zanimajo me konkretne meritve. Če gremo na občutke, pol tlele zmaga Linux, ker večina ima občutek, da je hitrejši.

Mavrik je izjavil:

Prav tako glede prejšnjega posta: a se TEBI kaj sanja v čem je razlika v arhitekturi sistemov, da je Linux tako "varen"? Boš delil to z nami?

Se mi, ja. Sem tudi že večkrat pojasnil.
sudo poweroff

Mavrik ::


Se mi, ja. Sem tudi že večkrat pojasnil.


No daj še enkrat. Na kratko. Pa primerjavo z NT6.1 prosim, ne 2.6.32 z NT5.0.


Kot sem rekel - na občutke se ni za zanašat, zanimajo me konkretne meritve. Če gremo na občutke, pol tlele zmaga Linux, ker večina ima občutek, da je hitrejši.


Večina? Kje si pa to pobral? Hitrejši glede na kaj? Windows XP? Windows 7? Kakšen sistem? Mečeš neke arbitrarne izjave ki nimajo smisla v resničnosti.
The truth is rarely pure and never simple.

_Dormage_ ::

huelz je izjavil:

@Dormage
To s slikami je bla pa tko mem. Usak editing programcek ti omogoca to. Pozenes batch pa je, kdo bo na roke resajzal tolk slik, as na glavo padu?
IrfanView npr ma to, je free program, da se ne bo kdo spotaknu ob kak Photoshop.

Nisem mimo udaril je samo eden od primerov. Govorimo o Ubuntu operacijskem sistemu in Windows operacijskem sistemu. InfranView in je del operacijskega sistema? katerega ?
Ti boš nameščal nov softwere jst bom pa z enim ukazom rešil vse.
To je bila samo ena osebna, dobra izkušnja :)
Najlepši čar pa je, da lahko izhod enega programa preusmerimo na vhod drugega in jih tako nizamo teoretično v neskončnost :)

McMallar ::

Izhod enega programa lahko preusmeris na vhod drugega tudi v Windows. Powershell, ce slucajno ne ves. In ker ti je to tako vsec ti se povem, da Powershell zna kot izhod (in vhod) sprejeti objekt in ne samo tekstovni output kot Linux.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Thomas ::

Počasi se bo moj sum, da je Linux poceni in slab klon Windowsow, izkazal za utemeljenega?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

vojko20 ::

pecorin ::

Thomas je izjavil:

Počasi se bo moj sum, da je Linux poceni in slab klon Windowsow, izkazal za utemeljenega?


toliko kot je pomaranca poceni in slab klon psenicne struce.

ce se bomo ze pogovarjali kot v vrtcu...

nekikr ::

Thomas: kakšen sum neki, to je dejstvo. Za 20$ dobiš sistem, na katerem teče 85 vse svetovne programske opreme (če preslikamo procent iz števila uporabnikov). In nekaterim se zdi 20$ predrago za tako stvar in imajo raje nekaj, kar podpira bolj kot ne eksotiko. Saj ne rečem, teta in stara mama od kakšnega uporabnika tu gor že profitira teh 20$, ker ima štručkota pri roki, ki pomaga z vsemi tegobami Linuxa. Povprečen uporabnik, ki bi hotel prihraniti 20$, bi pa že ob prvem problemu plačal polno licenco za windowse, ker podpora za Linux pač ni tako razširjena kot je za Win OS.
Preden pogledamo kaj je dejansko boljše je treba pogledati na tole:
Win OS OEM prednaložena licena = 20$. 85% svetovne programske opreme, nešteto spletnih forumov z nešteto "pametnimi" uporabniki. Serviser praktično na vsakem vogalu. Delujoča praktično vsa strojna oprema. Priučeno znanje itd.
Linux in kompanija = 0$. Delujejo redke aplikacije, v večini primerov so bistveno slabše (so izjeme, da, absolutno), pri nakupu strojne opreme moraš imeti s sabo enega geeka, ki preveri če zadeva deluje oz. če so gonilniki na voljo. Redki serviserji z dražjimi storitvami in pa učenje na novo (ker določene stvari so drugačne).

Kaj je pa vseeno boljše? Sploh nima veze dokler je razlika 20$.

ManDriver ::

ProGTX je izjavil:

Še nekaj (malce offtopic): tole pišem z Mac OS X Snow Leopard. Prav tako ne preveč prijeten sistem. V prihodnje si bom pa verjetno omislil Chrome OS, seveda dual boot s 7.


Am... kaj pa je tako neprijetnega v OS X? Meni osebno se zdi (ob tem da uporabljam tako Win kot Linux) daleč najbolj intuitiven OS.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Ezoterik ::

nekikr je izjavil:


Win OS OEM prednaložena licena = 20$. 85% svetovne programske opreme, nešteto spletnih forumov z nešteto "pametnimi" uporabniki. Serviser praktično na vsakem vogalu. Delujoča praktično vsa strojna oprema. Priučeno znanje itd.
Linux in kompanija = 0$. Delujejo redke aplikacije, v večini primerov so bistveno slabše (so izjeme, da, absolutno), pri nakupu strojne opreme moraš imeti s sabo enega geeka, ki preveri če zadeva deluje oz. če so gonilniki na voljo. Redki serviserji z dražjimi storitvami in pa učenje na novo (ker določene stvari so drugačne).

Kaj je pa vseeno boljše? Sploh nima veze dokler je razlika 20$.


Iz kerga leta si pa ti ušel? 1994? Še največji Linux skeptiki, ala Mavrik in še kdo se bodo ob takih izjavah roflali do onemoglosti. Reči, da niti ena od teh stvari ne drži (razen slabe FIZIČNE podpore v Sloveniji, zaradi česar absolutno ni kaj preveč primeren za podjetja) bi bila žalitev inteligence orangutanov. Ki so sodeč po tvojem postu, na precej višjem intel...

Bom raje tiho no.

MrStein ::

Ezoterik je izjavil:


Lej brezveze sirit take misinformacije. Zato ima Ubuntu LTS verzijo, za katero je podpora 3 leta za desktope in 5 let za serverje, kar pomeni da vsaj 3 leta ne rabiš loviti ničesar po ljubiteljskih repojih, kakor si se izrazil.

Z WinXP se skoraj deset let ne rabiš nič lovit. Vse dela "direkt".

google "lucid puppy"
click first result:
[an error occurred while processing this directive]

Nekak ne daje pozitivnega vtisa.

(OK, slučajnost...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

pss-m ::

ProGTX je izjavil:

Enostavno sem tako domač z Winsi, da drugega ne maram.

bingo!

to je point vsega vsiljenega marketinga, da kupiš sistem s pcjem (da sploh ne obstaja opcija brez). da večina nikoli sploh ne proba linuxa ker jim je to nekaj tujega, in ker noben ne mara sprememb.

vsi ki se sprašujete kaj je tok boljšega na linuxu ga probajte. da moraš biti programer če uporabljaš linux je le mit, moja sestra je živ dokaz (sem ji preko telefona nekaj pomagal pa ji rečem "zdej si v firefoxu a ne?" pa mi reče "kaj je to, jst mam zdej net odprt"). ampak se ji dopade ubuntu, jaz pa ji ne rabim vsakih par mesecev na novo instalirat sistema ker vse deluje.

če bi v linuxu delali še "strokovni" programi potem res ne vidim prednosti windowsov.
ampak to se lahko zgodi le ko bo konkretni delež uporabnikov na linuxu.

sploh pa ne vidim razloga zakaj bi se moral linux "dokazovat" windowsu? windows je plačljiv torej "premium" in če je karkoli na windowsih slabše kot na linuxu je to "one big fail"

nekikr ::

Ezoterik: ker si tako hudo pameten (očitno) mi prosim povej kje sem se zmotil. Prosim, razsvetli me.

MrStein ::

pss-m je izjavil:


moja sestra je živ dokaz (sem ji preko telefona nekaj pomagal pa ji rečem "zdej si v firefoxu a ne?" pa mi reče "kaj je to, jst mam zdej net odprt"). ampak se ji dopade ubuntu, jaz pa ji ne rabim vsakih par mesecev na novo instalirat sistema ker vse deluje.

Moj foter isto. Instaliral sistem, ko je bil kupljen, (okoli 2006, če se ne motim, email.si je še deloval :P).
Od takrat enkrat na leto malo remote pogledam stanje, kaj updatam. Reinstaliral še nisem.

Aja, gre za Windows XP.

Kaj zdaj? Naj težim znancem in po forumih, kako je XP über?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ProGTX ::

pss-m je izjavil:

ProGTX je izjavil:

Enostavno sem tako domač z Winsi, da drugega ne maram.

bingo!

to je point vsega vsiljenega marketinga, da kupiš sistem s pcjem (da sploh ne obstaja opcija brez). da večina nikoli sploh ne proba linuxa ker jim je to nekaj tujega, in ker noben ne mara sprememb.


Logično, od Linuxa ima redkokateri proizvajalec profit, zato se vsiljuje dober sistem, ki prinaša denar, na katerega se ljudje navadijo. Temu se tudi proizvajalci potem prilagajajo. Nek začaran krog je to.

Se pa popolnoma strinjam, da je treba ljudem ponuditi izbiro, saj jo tudi znajo sprejeti: iOS je čisto drugačen sistem, pa ga casual uporabniki z veseljem uporabljajo. Kdor ga ne mara, si bo pa omislil kaj drugega.

Glede Maca pa ne mislim iti preveč offtopic, pravim le, da je sedmica superiorna.

zmaugy ::

Moja starša, oba bosta letos stara 80 let, sta pred tednom dni dobila svoj prvi računalnik - moj stari Acer Aspire, na katerem ne deluje več noben USB port in na katerem ne deluje niti čitalec kartic, deluje pa DVD enota.
Nanj sem namestil Ubuntu, jima naredil profil, ki jima onemogoča karkoli razen brskanja po spletu in sprejemanja in pošiljanja elektronske pošte. Edini problem (razen tega, da pač nimata pojma o računalnikih) je to, da kljub temu, da sem nastavil, da ne tipkata gesla za vklop, jima ga zahteva po določenem času neaktivnosti. Ampak sem jima potem dodelil enega enostavnega in (kadar se jima ne vklopi Caps Lock), funkcionira.
Kakšen malware bosta težko dobila (ker jasno ne poznata admin gesla), po mojih particijah ne moreta brskat, ker jima je to onemogočeno (niti to ne more kakšen računalniško bolj vešč vnuk), internet jima dela takoj ko je računalnik vklopljen, skratka precej super in brez skrbi.
Sam prav tako razmišljam o tem, da bi za svoj primarni računalnik naredil Ubuntu prenosnik, paralelno pa bom najbrž fural enega obstoječega z window$i. Že zaradi manjše možnosti okužbe z virusi in podobnim sranjem (zadnjič mi je F-Secure našel nek PDF downloader - pa imam redno posodobljeno, ne uporabljam za neumnosti!).

Ezoterik ::

nekikr je izjavil:

Ezoterik: ker si tako hudo pameten (očitno) mi prosim povej kje sem se zmotil. Prosim, razsvetli me.


Zmotil si se pri prav vseh točkah, oz ne samo zmotil kr neki brezveze pribijaš (kar je še slabše)

Delujejo redke aplikacije, v večini primerov so bistveno slabše (so izjeme, da, absolutno) Kako to misliš delujejo 'redke aplikacije'. Kaj redke aplikacije za okna? A to misliš Wine? Al misliš multiplatform? Al misliš da ma Linux slabo izbiro aplikacij? Prosim zjasni se srce.

Pri nakupu strojne opreme moraš imeti s sabo enega geeka, ki preveri če zadeva deluje oz. če so gonilniki na voljo.: Ja mogoče 10 let nazaj. Zdej je bolj težko najti nepodprto strojno opremo kot podprto, zihr obstajajo še zmeraj težave s kakšno FUNKCIONALNOSTJO kakšnih gonilnikov, a nič kar bi potreboval CASUAL uporabnik o čemer se pogovarjamo.

Redki serviserji z dražjimi storitvami in pa učenje na novo (ker določene stvari so drugačne).: Kakšni serviserji? A kle govorimo o supportu al o dejanskem fizičnem servisu? Podpora na internetu je izvrstna, to sem pa tudi sam izpostavil da neka fizična podpora ni dobra pri nas, tako da težko pride v poštev za podjetja. Oz. ne more priti v poštev za desktop uporabo v podjetjih, jst to že ne bi podpisu.

Za casual uporabo se ne rabiš tudi nič novega učiti. Browserji so enaki, ajde ni IEja pa Outlooka. Openoffice je zadosti podoben officu. Zdej če pa kdo res ne more brez foobarja al pa česa je še zmeraj na voljo Wine.

Jst sicer, kot sem že ene 5x napisu, ga ne bi uporabljal primarno, ker bi me mal preveč restriktiral, sam za delat pa za server mi je super. Za casual uporabnike in novince je pa mislim, da povsem PRIMERLJIVA (vidiš, a ne napišem nikjer BOLJŠA) opcija.

To kar pa ti pišeš, floskule in nebuloze, je pa pa mogoče bolje da raje ne bi pisal, ker si delaš sramoto.

pss-m ::

MrStein je izjavil:

Moj foter isto. Instaliral sistem, ko je bil kupljen, (okoli 2006, če se ne motim, email.si je še deloval :P).
Od takrat enkrat na leto malo remote pogledam stanje, kaj updatam. Reinstaliral še nisem.
Aja, gre za Windows XP.
Kaj zdaj? Naj težim znancem in po forumih, kako je XP über?

nikjer nism omenil, da je linux uber. ne težeim ampak odgovorjam thomasu na vprašanje zakaj bi bil linux boljši od win. - zato primer moje sestre, ki ji uspe winse zapacat v dveh mesecih (primerjava s tvojim očetom ni na mestu ker očitno ni tip uporabnika ki "usvinja" pc.) moja sestra pač klika vse po vrsti zato se mi je zdela idealen primer, da zanjo je bolj primeren sistem linux. zraven pa še dokaz, da ne rabiš biti nek expert za uporabljat linux.

to je bil vs point. nobene uber hvale, le izkušnja enega uporabnika, ki ima boljše mnenje o linuxu kot win. saj to je še dovoljeno a ne?

Ezoterik ::

Jah MrStein, sej tuki noben ne govori da se ne da obdržat Win XP v perfektnem stanju 4 leta, tud noben ne trdi da se da nek Linux sistem obdržati v perfektnem stanju 4 leta. Samo to da je treba XPje formatirat vsako leto, je prej pravilo kot izjema. Men se je zdel in se mi še zdi Windows XP super sistem, ampak žal zaradi same strukture in lahkotnosti nameščanja raznoraznega krepa gor, je precej verjetno da čez čas rata dokaj neodziven in potreben ponovne namestitve.

Linux je alternativa, niso pa to Windowsi, kot hočejo nekateri uporabniki na vse kriplje dokazati. To naj nam bi bilo jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezoterik ()

nekikr ::

Ezoterik: bedak si.

1. Redke aplikacije v smislu kot sem napisal. Povprečen uporabnik gre v trgovino kjer so več ali manj samo Windows-based programi. Na Partisu isto. Wine in podobno je bolj smeh kot ne, sigurno pa tega ne bi vsiljeval začetnemu uporabniku, če ima za 20$ na voljo popolnoma kompatibilen sistem z vsemi programi, ki jih najde na običajnih prodajnih mestih oz. travniku.

2. Daj mi prosim kamero za računalnik od Logitecha dobi. Aja, lahko samo tiste do 30EUR MPC, ostalo ni podprto za Linux. Potem mi dobi pa dobro miško od Logitecha? Aja, spet ne moreš, ker boljše nimajo programske podpore za Linux in ne moreš menjati funkcionalnosti gumbov. Kaj ap tiskalniki, so vsi podprti? Grem lahko v trgovino in kupim kateregakoli in bo deloval čisto brez problema in z vsemi funkcijami?

3. Osnovne Windows probleme zna rešiti vsak sosedov mulc. Težje ti rešijo na vsakem servisu. Linux podpora je bistveno slabša (v smislu dostopnosti, fizične in na spletu) in predvsem dražja. Če trdiš drugače, potem pojdi malo na svež zrak in se spotoma razglej po slovenski sceni.

4. Ne rabiš se prav veliko učiti, to sem napisal, čisto fluent prenos pa tudi ni. In zakaj bi se učil nekaj novega, če se ni treba?

To kar pa ti pišeš, floskule in nebuloze, je pa pa mogoče bolje da raje ne bi pisal, ker si delaš sramoto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Ezoterik ::

Kaj naj se pregovarjam s tabo še naprej?

1. Dej človek Partis. Srsly? Ti nisi normalen.
2. OK.
3. OK.
4. Sem napisal tudi sam.

Lepo se imej.

pss-m ::

nekikr je izjavil:


3. Osnovne Windows probleme zna rešiti vsak sosedov mulc. Težje ti rešijo na vsakem servisu.

to je res, ampak zato ker ma vsak sosedov mulc windowse, če jih ne bi imel in bi poznal le linux bi bilo obratno.

Linux podpora je bistveno slabša (v smislu dostopnosti, fizične in na spletu).
to pa ne bo držal. ko sem jaz prvič instaliral linux (nisem nič vedel o linuxu) sem VSE odgovore našel na spletu in bil presenečen kako lahko je rešit težavo (samo copy/paste ukaz iz foruma v conzolo).

Poldi112 ::

Partis argument je res ena velika skleda smeha. Če bi Photoshop in MS Office lahko brezplačno presnel iz njihove domače strani, plus da bi imel v win vgrajen installer in bi preko njega instaliral vse, tudi ne bi bilo Photoshopa na Partisu. In win platforma bi bila naenkrat manj zanimiva, ane?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Ezoterik je izjavil:

Kaj naj se pregovarjam s tabo še naprej?

1. Dej človek Partis. Srsly? Ti nisi normalen.

Big Bang, igabiba, MatisPlus, enaa

Bo dovolj?

Za sledeča: če bi čebula če ne imela...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

McMallar ::

Samo to da je treba XPje formatirat vsako leto, je prej pravilo kot izjema.


Ja, ce je uporabnik tak kot sestra od pss-m. Pa verjetno ima admin pravice. Zdaj pa naredimo sledece:
- ali Win uporabnika degradiramo v navadnega uporabnika
- ali sestro dodelimo med root uporabnike (da ji ni treba pisati gesla in ima neposreden dostop do celega sistema)

Za drugo varianto ne vem, koliko casa bi se obnesla. Za prvo vem, da deluje in s tem racunalnikom nimam nobenih tezav. Pa sem ga prej cistil in servisiral precej pogosto. Odkar je uporabnik navaden user pa teh tezav ni.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

nekikr ::

Hvala MrStein, očitno si eden redkih, ki jim vročina ni skisala tisto malo kar imajo pod skalpom.

1. To kar je Stein rekel. Lahko naštejemo 1000 resnih (popularnih) strani in trgovin, kjer je skoraj vsa roba Windows based. Za Linux na žalost tega ne moremo. A je to Partis ali BigBang ali nekaj tretjega nima veze. Partis je smeh, ok, priznam. Kaj pa BigBang? Kaj pa Mimovrste, kaj pa vse ostalo? Je vse to smeh?

2/3. Ezoterik, a sedaj se pa čudežno strinjaš? A si noseč, da imaš take mood-swinge? :)

pss-mm: nima veze kaj bi bilo če čebula ne bi imela če...gledamo trenutno stanje ki je točno tako kot sem napisal. "Če" pustimo za Slavoja Žižka, naj se on s tem ukvarja ;)

thramos ::

Za linux sploh ne rabiš 1000 resnih in popularnih strani, ker je ogromna količina programov, ki zadovoljijo potrebe povprečnega (pa še kakšnega) uporabnika kar v repozitorijih, pripravljenih na namestitev s klikom ... kar je zame definitivno plus.

Drugi plus pa je nepotrebnost vzdrževanja. K uporabnikom, katerim sem namestil linux, sem se bolj redko vračal ...

Bistri007 ::

Linux je super stvar, ampak ne na desktopu.

Linux je super za spletne strežnike: RedHat, SLES, CentOS
za embedded naprave: OpenWRT
za mobilne telefone: Android, MeeGo
za kakšne terminale, kioske.

Ampak za namizne programe pač ni. Nekateri tu primerjajo Windows Administratorja z Linux ne-root uporabnikom. Če narediš končnim uporabnikom Windows limited account, nimajo kaj uničiti. Pa naj gre za XP ali novejše.

Eno vprašanje za "znalce": kako naj naložim Ovi zemljevide na moj Nokia smartphone brez Windows :P
Kako naj naložim Garmin zemljevide? Kako naj uporabljam iPoda? Potem ni Adobe programov, Microsoft Office (še na OS X ne delajo vse funkcije teh programov). Potem imaš težave s spletnim bančništvom, nimaš slovarjev, m:namiznika. HD kodeki so slabši, strojno pospeševanje ne dela. Ni Notepad++.


Potem si je treba skopirati Windows fonte na Linux (kršiti licenco), pa tudi potem je slabše besedilo, ker ni ClearType.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

techfreak :) ::

Je že kdo želel deliti datoteke med računalniki v omrežju? Na Linuxu/Macu to zgleda bolj kot mission impossible. Na Windowsu (predvsem Vista in 7) to narediš v pol minute.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor Lenovo P27H - USB porti ne delajo

Oddelek: Pomoč in nasveti
61089 (896) Invictus
»

Programerski laptop

Oddelek: Kaj kupiti
416905 (4914) ragezor
»

Uradno: Dell bo prevzel EMC

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
614175 (13145) opeter
»

Ušla Dellova 10-palčna tablica, nared bržkone novembra

Oddelek: Novice / Windows Mobile
308162 (6042) roli
»

Dell ne mara Linuxa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
26473847 (69861) MrStein

Več podobnih tem