» »

Kloniranje...

Kloniranje...

Elemen_T ::

Zadnjič sem po TVju gledal kaj bi lahko z odkritjem človeškega genoma počeli. Pomislite da lahko človeku spremenijo DNK in mu IQ nabijejo preko 150...zaenkrat to še ni legalno a zelo dvomim da kaj takega zanstveniki še niso preizkusili. Vprašanje kaj bi to pomenilo ako bi stvar postala legitimna...anarhija ali mir?...

Thomas ::

Nekej je. Samo daleč premalo za moj okus je to, kar se zgolj z genetskim inženiringom da.

[:D]
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Ja, sicer so uspeli narediti dve genetski modifikaciji na sesalcih ( Dolly in Andy ), vendar je bila uspešnost teh zelo slaba ( od 0,5 do 1,5%), tako da se nam ni za bati, da bi nam kmalu ponudili takšen genski inženiring, ki bi človeku dvignil IQ... Pa tudi če, kaj pa je nekaj proti 6 milijard?
metrodusa.blogspot.com

Loki ::

Kdo pa je ze Andy???
I left my wallet in El Segundo

Elemen_T ::

Verjetno ovca...ali pa opica8-)

Tomi ::

Ja, Andy je opica, in sicer so ji, če se prav spomnim, zanemjali del genoma z genskim materialom meduze ali nečesa podobnega. Poleg tega je danes ( ok, včeraj ) v Delu članek o še eni klonirani živali, zdi se mi, da gre za eno od vrst, ki je na robu izumrtja, eden od kopitarjev ali govedi, ki so ga implantirali v samico druge vrste. S tem so pokazali, da bomo mogoče le lahko rešili nekatere živalske vrste ali pa klonirali sibirskega mamuta:P..
metrodusa.blogspot.com

Elemen_T ::

Težko da bi s kloniranjem rešili živalske vrste na robu izumrtja.....1 klon namreč stane še pa još...

whatson ::

Po mojem mnenju nas kloniranje ne bo rešilo, ampak pokopalo... Človek ne bo imel v nadzoru niti svojega življenja...
No, mogoče sem pa pod vplivom filma Šesti dan:D

Ribicija ::

Dokler bo industrija kloniranja v pravih rokah bo kar v redu. Rešitev živalskih in rastlinksih vrst pred izumrtjem,.... Problem bo ko se bo kakšna vlada ali pa vojska spomnila da bi s tem lahko ustarila popolnega človeka.
Ampak verjetno je tako zmeraj ko iščemo napredek. Vse ima svoje slabe in dobre strani.
Če bomo iz tega dobili več dobrega kot slabega bo po moje kar v redu, če ne pa...bodo prišli na svoj račun tisti ki zagovarjajo razne prerokbe o koncu sveta.

lp

Tomi ::

Torej, včeraj sem omenil, da je poleg Andya in Dolly obstajal še tretji seslac, ki so ga uspešno klonirali. No, danes sem dobil nekaj informacij, ki so sicer v Delu, na zadnji strani Znanosti, vendar članka ni na Delovi strani, če ne, bi ga dal sem gor, zato bom napisal samo povzetek..
Tretji klonirani sesalec je bil Noe ( ime je pomenljivo, saj je mogoče ključ do rešitve ogroženih živalskih vrst ), in sicer je bil predstavnik divjega goveda. Čeprav je poginil že po dveh dneh, so s tem izvedli dve ključni stvari. To je bil namreč prvi poskus kloniranja ogrožene živalske vrste in prvi poskus implantacije klonirane živali v maternici druge živalske vrste. Genom so dobili iz epidermalnil celic nekega divjega vola, ki je poginil v sandieškem živalskem vrtu pred osmimi leti. Nato so v Advanced Cell Technology cca 600 celic tega vola spojili z oociti domačih krav, ki so jim predhodno odstranili njim lastne gene. Od osmih krav, ki bo bile breje z oplojenimi oociti, je samo ena uspešno povrgla. Noe je kazal vse značilnosti divjega goveda, vendar se je okužil s klostridiji ( Clostridium perfringens ), in zaradi diareje, ki je bila posledica enterotoksikacije poginil. 8
( Tole je sicer malo off-topic, vendar tudi nasplošno C. perfingens povzroča precej hude zaplete, kot je naprimer plinska gangrena pri opeklinam, vendar ima sama bakterija eno šibko točko, spada v anaerobni rod sporogenih bakterij ). In v čem je takšen pomen Noeja.. S tem so pri ACT pokazali, da je možno, da ne le, da bomo pred izumrtjem rešili ogrožene vrste, ampak se odpirajo opcije, da bomo lahko klonirali tudi enega od zadnjih potomcev sibirskega mamuta, ki so ga lahko globoko zamrznejega in skoraj popolnoma ohranjenega
:D. Samo za informacijo, pri neoptimalnih pogojih celične kulture še vedno preživijo v 5-10%;)
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi primati po poti ovce Dolly

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175904 (3932) o3n3o
»

lov in izumiranje vrst

Oddelek: Znanost in tehnologija
303480 (3379) Vajenc
»

Japonski znanstvenik želi oživiti izumrlega dlakastega mamuta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7321231 (15784) BigWhale
»

Miš z dvema očetoma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
156180 (5419) MrStein
»

In vitro meso (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
777201 (6112) MadMicka

Več podobnih tem