Mobitel - Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.
Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih povezani, ki pa imajo spremembe še na drugih področjih. Namesto Povezanih 11, 22, 33, 44 in 77 bomo zdaj imeli pakete Mini (13 €), Osnovni (24 €), Opti (35 €), Super (45 €) in Mega Povezani (77 €), medtem ko bo paket Povezani 55 po 1.8. ukinjen v primeru novih naročnin. Obstoječim uporabnikom Povezani 55 ne bo treba menjati paketa in bodo še naprej plačevali 55 € mesečno.
V primeru Mini Povezani vam dodatna 2 € mesečne naročnine prineseta vključenih 10 MB prenosa podatkov, medtem ko so ostale količine nespremenjene. Enako je v primeru Osnovni Povezani, le da gre tukaj za vključenih 20 MB podatkov, medtem ko dodatna 2 € v primeru Opti Povezani v primerjavi s Povezani 33 prineseta enak padec v količini zakupljenega prenosa podatkov, kot v primeru Itak Džabesta - z gigabajta na 100 MB. Zgodba se ponovi še v primeru Super Povezani v primerjavi s Povezani 44, kjer zakupljeni klici in kratka sporočila SMS ostanejo enaka, a je vključenega prenosa podatkov ponovno le 100 MB, namesto gigabajta v starem paketu.
Kljub enaki ceni so spremembe v paketu Mega Povezani v primerjavi s paketom Povezani 77 največje od vseh. Ostaja neomejeno klicanje znotraj omrežja Mobitel, neomejeno klicanje na stacionarne številke (zgolj na številke operaterjev Mobitel, Telekom Slovenije, T-2, Amis in Tuš Telekom) in neomejen prenos podatkov, a je z neomejenega na 1000 padla količina zakupljenih kratkih sporočil SMS in večpredstavnostnih sporočil MMS. V primeru zakupljenih podatkov velja načelo pravične uporabe, ki je prej v veljavo stopilo nad 5, zdaj pa že nad gigabajtom prenesenih podatkov. Po prestopu meje so uporabniki omejeni na le 384 kb/s (48 kB/s) v smeri k uporabniku ter na 64 kb/s (8 kB/s) v smeri od uporabnika.
Paket Povezani 55 bo po 1.8.2010 imel zakupljenih 100 minut pogovorov v druga mobilna omrežja (neomejeno znotraj omrežja Mobitel), 1000 minut v stacionarna omrežja, po 55 kratkih ter večpredstavnostnih sporočil in 200 MB zakupljenega prenosa podatkov. Uporaba storitve Integral bo brezplačna do konca leta 2010 v vseh paketih Povezani in Itak Džabest (v primeru povezani 55 očitno do nadaljnjega, torej do izteka pogodbe), kar velja tudi za NeoWLAN in Mobilno TV. Cene za storitve nad zakupljenimi količinami ostajajo enake kot prej.
Se tako spodbuja nakupe pametnih mobilnih telefonov?
Do 1. avgusta normalno uporabljam Đabest, potem pa ga lahko brez dodatnih stroškov skenslam? Do podražitve sem na Mobitelu, potem grem pa na Orto u nulo.
Mislim, sam na profit gledajo .... ne rečem da bi sam zmanjšal količino interneta ali pa samo povečali naročnino sam da pa oboje ... glede na tako spremembo lahko odstopiš od pogodbe, čeprav še naj bi veljala 1 leto?
Simobil ima slabo pokrivanje na obmejnih območjih (ni signala), slabo UMTS pokritost, poleg tega se jim v dobi kapitalizma zdi normalno, da bo stranka na UMTS modem čakala tudi 2 meseca. Po 2eh mesecih si dejansko upajo poklicat in vprašat, če še rabim. Ja, dva meseca sem čakal samo na njih :>
Taka novica ni problem, če obstaja konkurenca. Če pa je nekdo bivši monopolist in se v tem času ni naućil učinkoviteje poslovati, ga bo pa prečudoviti kapitalizem sedaj prisilil. Tako kot bo politike, zapravljive župane, zgrešene projekte, itd. I LOVE KAPITALIZEM!
Verjetno, če Mobitel ne bi bil monopolist, jim takšen paket (15 EUR, 1GB + nešteto ugodnosti pri klicih in sporočilih) ne bi padel na kraj pameti. Gre za pridobivanje strank, kar monopolisti radi naredijo tako, da se grejo dumping.
Samo so pa velike kurbe! Ajde podražitev še nekako sam, da zmanjšajo jebeni prenos podatkov na 100MB pri Džabestu bi jih pa zadavil. So bli tudi meseci, ko sem prišel čez 900MB prenosa. Najbolj glupo je, da jebene konkurence ni. Simboil ma isto sranje z samo 100MB prenosa plus pogovori v mobitelovo omrežje niso zastonj kot naprimer pogovori pri mobitelu v simobilovo omrežje. Da ne omenjam simobilove slabše pokritosti. Morda edino kak tušmobil sam ta pa verjetno nima nevemkaj HSDPA pokritosti?
Dobro, eno vprašanje za vse, ki ste orgazmirali ob tej itak džabest ponudbi (med drugimi, je en kup mojih znancev pri priči menjalo operaterja, ko je džabest prišel na sceno): ali ste res mislili, da je gradnja omrežja tako poceni, da je za Mobitel rentabilno ponujati storitve v tej meri za to ceno? Se vam ni zdelo sumljivo, da morda pa želijo pridobiti le stranke, na račun konkurence?
Ob razmišljanju en korak naprej in primerjavi cen med Mobitelom in konkukrenco, se vam ni zdelo, da bo konkurenca pritisnila na državo in zahtevala regulacijo monopolista?
Men je smešno samo v tem, da se vse giblje v smer podatkovnih prenosov, oni pa grejo ukinjat ravno to (oz grdo omejevat). Zakaj bi kupil drag high tech telefon s huge ekranom, standardi hitrih prenosov in mega browserjem, če pa ga ne boš mogu ugodno koristit. Da ga pol z ubijalskimi naročninami preplačaš podolgem in počez pa tud ni fajn. Ker 100MB je dandanes res zelo malo celo za telefon. 1GB pa je solidno.
evo mene bo Mobitel že zgubu zaradi podražitve preračunal sem da me ceneje pride T-2 ker je naročnina 4 eur + pogovori pa je enako kot mobitel, ker ne govorim tako veliko
Maybe je pa SPET prišlo do te točke, da so ratal preveliki monopolisti in se bodo (morajo) s podražitvami znebili določen % uporabnikov, dobiček se jim pa ne bo zmanjšal...
evo mene bo Mobitel že zgubu zaradi podražitve preračunal sem da me ceneje pride T-2 ker je naročnina 4 eur + pogovori pa je enako kot mobitel, ker ne govorim tako veliko
V tem rpimeru že prej praktično ni bilo razloga da bi bil na Mobitelu.
Če pa računaš na podatke pa pač. Ljubljana in Maribor. Če gostuješ pri Mobitelu podatkov ni ;)
Torej če sem doumel celo zgodbo gre takole: EU postavi zgornje meje cen za mobilna omrežja znotraj EU. Mobitelu grozi izpad dobička. Za kritje dobička se odločijo povišat cene. Pred povišanjem cen (in oklestenjem paketov) se izvedejo obširne analize z namenom ugotovitve koliko svojih uporabnikov bodo izgubili (torej odstop od naročnin). Ker je izpad dobička od izgubljenih naročnin manjši kot bo novega dobička, se izvede stvar opisana v novici. Vse znotraj zakonov in pravil.
Koga se tičejo te podražitve? Obstoječih uporabniko? Novih uporabnikov? Vseh po določenem dnevu?
Jest sem na Džbest, brez vezave, tko da če bojo tole podražil tudi zame bom po hitrem postopku počekiral če je simobil kej bl ugodn ker me slaba pokritostst ne moti ker sm iz lj.
S 1. 8. bomo promocijsko za obdobje enega leta 50 % znižali cene dodatnih podatkovnih količin v kombinaciji s paketi Itak Džabest ter Opti in Super Povezani.
Tako bo dokup 100 MB stal 2 EU...R, 500 MB 4,50 EUR in 1 GB podatkov v domačem omrežju 6 EUR na mesec.
Je mogoče kdo pogledal v pogodbo o sklenitvi naročnine? Je kje napisano, da lahko spreminjajo cene storitev? Nekako bi pričakoval, da če skleneš pogodbo, se strinjaš s trenutnimi pogoji/cenami. Torej če podražijo, lahko odstopiš od pogodbe brez kazni? Ali je to preveč optimistično?
Koga se tičejo te podražitve? Obstoječih uporabniko? Novih uporabnikov? Vseh po določenem dnevu?
Jest sem na Džbest, brez vezave, tko da če bojo tole podražil tudi zame bom po hitrem postopku počekiral če je simobil kej bl ugodn ker me slaba pokritostst ne moti ker sm iz lj.
Potezo bi razumel, če bi obenem tudi priznali, da njihovemu omrežju ne uspe "prebaviti" tolikšnih količinih podatkov.
V trditev nekaterih, da si je Mobitel s paketom Džabest delal izgubo, pa ne verjamem.
IMO je edino Mobitelovo omrežje sposobno pri nas prebaviti toliko podatkov po celi Sloveniji, če že katero. Vsaj glede na poročanja ostalih uporabnikov, sem na Mobitelu že od 2002, neprestano.
Je mogoče kdo pogledal v pogodbo o sklenitvi naročnine? Je kje napisano, da lahko spreminjajo cene storitev? Nekako bi pričakoval, da če skleneš pogodbo, se strinjaš s trenutnimi pogoji/cenami. Torej če podražijo, lahko odstopiš od pogodbe brez kazni? Ali je to preveč optimistično?
Seveda lahko. Ampak plačaš pa aparat, če imaš subvencioniranega.
tudi jaz sem že od 2002 na mobitelu in takoj ko mi poteče aneks menjam ponudnika! za 14EUR na T2 dobiš neomejene pogovore in neomejen prenos. torej bom zares moral naštudirati jsr180 za mojega eriksončka...