»

T-2 pohitril dostop do interneta

Slo-Tech - V začetku meseca je ponudnik dostopa do interneta T-2 povečal hitrosti prenosa v obstoječih paketih, ne da bi jih podražil. Spremembe veljajo za domače uporabnike, medtem ko poslovni uporabniki s posebnimi pogodbami povišanj ne bodo deležni. Višje hitrosti avtomatično dobijo vsi novi naročniki, medtem ko bodo stari prišli na vrsto postopno, a še vedno samodejno.

Povišanja hitrosti so občutna. V najdražjem paketu se 750/150 Mb/s povečuje na 1000/200 Mb/s, česar uporabniki morda ne bodo takoj opazili. V spodnjem delu cenika bodo spremembe opaznejše, saj bo 50/20 Mb/s poskočil na 100/20 Mb/s, samostojni priključek (torej brez paketa) pa s 100/100 Mb/s na 1000/200 Mb/s. Povišanja hitrosti veljajo za vse pakete in samostojne priklope, četudi so morebitni ponujeni prek gostujočih omrežij kot bitni tok (WCA). Kdor je doplačeval za višje hitrosti, ki presegajo osnovno ponudbo v paketu, se mu bo doplačilo ukinilo.

Tudi konkurenca nudi že zelo visoke hitrosti dostopa do interneta. Telekom...

107 komentarjev

Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Slo-Tech - Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik...

19 komentarjev

Mobilni telefoni so danes vse prej kot to

Primerjava deležev iz lanske in letošnje pomladi

vir: engadget
engadget - V komentarjih novic, povezanih s pametnimi mobilnimi telefoni (predvsem njihovo avtonomijo), na Slo-Techu pogosto opazimo, da nekateri uporabniki še vedno prisegajo na manj zmogljive mobilne telefone, ki jih uporabljajo zgolj za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, kar seveda lahko z enim polnjenjem počnejo več kot en teden. V odgovor so sicer skorajda vedno dobili trditev, da so pripadniki vedno manjše skupine, kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo v ZDA opravili pri Pew Research Center.

Primerjali so načine uporabe...

5 komentarjev

Polovico podatkov prenese peščica uporabnikov

Kdo pravi da je podatkovni paket nujen za pametne mobilnike?

vir: Information Week
Information Week - Pri podjetju Nielsen, ki se ukvarja z raziskavami trga in napovedmi za prihodnost, so podrobneje pregledali 60.000 računov naročnikov mobilne telefonije in primerjali njihovo rabo prenosa podatkov. Podatki sicer najverjetneje govorijo le za ZDA (v izvorni novici je omenjen AT&T), a vseeno dajo grobo sliko o porabi (zakupljenih količin) prenosa podatkov. Za kar polovico vseh prenesenih podatkov v mobilnih omrežij naj bi bilo odgovornih le pičlih 6% uporabnikov. Preostalih 94% podatke prenaša zelo redko ali pa sploh ne.

Številke sicer ne bi bile presenetljive, če bi v 94% upoštevali predvsem uporabnike običajnih, manj zmogljivih mobilnih...

12 komentarjev

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete

Stare količine in cene za paket Itak Džabest

vir: Mobitel
Mobitel - Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.

Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih...

224 komentarjev

Apple bo namesto baterij menjal iPade

vir: engadget
engadget - Da pri večini Applovih izdelkov ni mogoče enostavno zamenjati baterije (vsaj ne da bi morali napravo razdreti na prafaktorje, kar razveljavi garancijo), vedo praktično vsi. iPad tukaj ni nobena izjema, a predstavlja novost na področju servisiranja izrabljenih baterij. V ZDA so do sedaj kupcem njihovih izdelkov omogočali, da so svoje iPode in iPhone poslali k samemu Applu (oz. jih odnesli v najbližjo Applovo trgovino), kjer so jim baterijo proti plačilu zamenjali in napravo poslali nazaj. Pri iPadu ne bodo menjali le baterije, temveč kar celotno napravo.

V približno enem tednu bodo tako nesrečni uporabniki, ki se jim bodo izrabile baterije, za $105,95 (v ceno je vključena poštnina) dobili vrnjen popolnoma drug iPad, ki...

96 komentarjev

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

SCSI trdi disk

X-Bit Labs - Velika večina vas verjetno uporablja trde diske, ki delujejo na ATA standardu, a nekateri premožnejši si lahko privoščijo tudi SCSI trde diske. Njihova prednost je večja hitrost vretnja in prenosa podatkov. Na X Bit Lab's so tokrat stestirali Seagateov disk serije Cheetah, ki ima, prav tako kot najboljši WDji, 8 MB predpomnilnika. V primerjavi s svojimi bratci in sestricami iz iste družine, se je Cheetah 10K.6 odrezal najbolje. Klik!

0 komentarjev

Kingston HyperX PC3500 DDR RAM

Extreme Overclocking - Zahteve po pomnilniku se večajo. Programi potrebujejo vedno večje kapacitete prenosa podatkov in kapacitete pomnilnika samega. Polega tega pa je z dobrim navitjem pomnilnika veliko pripomoremo tudi k hitrosti celotnega sistema. Prav temu bo dobro služil Kingston HyperX PC3500, ki so ga stestirali na Extreme Overclocking. Kapaciteti, ki sta na voljo sta običajnih 256 MB in 512 MB na ploščico, tiktakata pa pri 434 MHz. Tako kot večina boljših DDRjev ima tudi ta aluminijasti hladilnik. Klik!

0 komentarjev