» »

Ubuntu 10 live USB problem

Ubuntu 10 live USB problem

HeMan ::

Zdravo.

Rad bi preizkusil novi ubuntu. Trenutno imam že dualboot z ubuntu 8.4. Ustvaril sem live USB v ubuntu 8.4 po navodilih iz neta in vse fajn dela, pridem normalno do zagonskega menija. Tu pa pride do problema. Če izberem presistent ali live CD opcijo se mi zažene ubuntu 10 v obliki ukazne vrstice (torej DOS varjanta) brez GUIja! Kar pa je problem za nekoga, ki ni vešč z ukazno vrstico.

Vse kar bi rad naredil je, da bi spremenil trenutni particiji za ubuntu in linux swap (slednjo bi povečal) in potem frišno inštaliral ubuntu 10 in ob tem obdržal dualboot z winxp. Če prav razumem lahko vse to naredim v live ubuntu.

Upam da sem dokaj razumljivo razložil v čem je problem, če ne vprašajte :) Hvala vsem za pomoč!

PS: naj še omenim, da sem pred tem naredil live usb z UNetbootin vendar nisem prišel niti do menija za boot. Enako je bilo z liveCDjem. V obeh primerih je prišlo do neke I/O napake z dev/sr0.

Lp!

Icematxyz ::

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt...

Pod točko 2 imaš navodila in slike.

Pa še glede UNetbootin in Windows XP morda:

Prenesi na namizje od windows XP UNetbootin http://unetbootin.sourceforge.net/ (Download for Windows)
Prenesi na namizje XP Ubuntu ISO. http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt...

USB ključ v Windows XP formatiraj v FAT32 (desni klik na USB ključ -> format). Klikni na Unetbootin.exe na namizju. Pod opcijo Diskimage nastavi na Ubuntu ISO datoteko ki jo imaš na namizju. Spodaj pri pogonih pa na pravilno črko USB ključa. Potrdi in počakaj nekaj minut da UNetbootin napiše da je končal. Ubuntu 10.04 LTS (64 bit) preverjeno tako deluje brez problemov.

Zgodovina sprememb…

HeMan ::

To je bla prva stvar ki sem jo naredil, vendar ni delovala. Sploh ni prišlo do boot menija, ker je vedno prišlo do nekega CPU soft lockupa. Itak pa ni problem da ne bi znal naredit ključka. Problem je, da se mi ubuntu boota v ukazno vrstico in ne v GUI verzijo!

Kron ::



Sprobaj še to, da pesistence nastaviš na 1 ali 2GB.
=**=C64=**=

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

HeMan ::

Morda bom, vendar najbrž ni v tem problem.

Ravno kar sem probal nekaj komand, ko sem prišel v ubuntu 10 ukazno vrstico. Bolj natančno probal sem:
sudo /etc/init.d/gdm restart

in
startx


Ob obeh komandah je zaslon postal črn in računalnik neodziven. Nato sem nekaj gledal v /etc/ direktoriju in ne spomnim se ravno kaj sem probal, vendar dobil sem napako grk-warrning cannon open display. Tako da sklepam da je problem v tem in mi zato ne boota v GUI. Morda kdo ve v čem bi lahko bil problem? Imam pa amd64 2800+ procesor in radeon 9800 grafično kartico ter monitor priklopljen prek DVI kabla.

Icematxyz ::

Ne težava je grafična kartica. LiveCD zaženi. Potem pa ko prideš do tega zaslona:

Boot izbirniki F6 + ESC



Vir slike

Pritisni tipko F6. Potem pa še ESC. Dobil boš eno dolgo vrstico katero boš lahko ročno urejal. Nekako tako bo vse skupaj:

Ročno vpiši dva parametra



Vir slike

Pred stikali quiet nosplash ročno vpiši sledeče:

radeon.modeset=0 xforcevesa

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

HeMan ::

Hvala, bom preizkusil in poročal!

HeMan ::

Hvala Icematxyz, to je bil problem ja! Ravno mi je uspelo inštalirat novi ubuntu (neverjetno hitri install!) in zdej grem rebootat in probat :)

Lp!

Icematxyz ::

No če po rebootu nebo delal grafika boš še pa eno malenkost naredil pa bo.

HeMan ::

Vse dela odlično! Najlepša hvala še 1x :)

hokuto ::

jaz imam pa drugačen problem z ubuntujem z usb keya. probal sem 32, 64bit in kubuntu, pa se pri vseh treh zgodi enako. po zaslonu kjer je napis (k)ubuntu, 5 belih pik pa se barva v rdeče, gre monitor v sleep mode in to je to. ker je racunalnik nov, sem za vsak slučaj probal z usb keya pognat še Lucid Puppy 5.0.1, ki se je zagnal normalno.
doke!

Icematxyz ::

Katero grafično kartico imaš.

hokuto ::

ati hd5450
doke!

Icematxyz ::

Pa si poskusil enako kot je opisano malo višje v tej temi tukaj:

http://slo-tech.com/forum/t419947/p2769...

hokuto ::

v verzijah, ki sem ju jaz poskusil pognat (zadnji 32 in 64bit) ni tocno takega zaslona. je sicer podoben, najbolj relevantna razlika pa je, da ni funkcijskih tipk na voljo in tako f6 nima ucinka. v menuju je izbira advanced options, ki pa je prazna (samo back postavka). ce zgolj stisnem esc, me v vrze v prazen command line "boot:", kjer torej ni nobene dolge linije kamor bi kaj dodajal.
doke!

Icematxyz ::

Sem zdaj zadevo preveril. Držal si verjetno tipko Shift takoj ob zagonu? In si prišel v malo drugačen izbirnik. Vsaj sodeč po opisu predvidevam da je tako bilo. Tako naredi. Ko se ti pojavi prvi zaslon:

 Prvi zaslon

Prvi zaslon



Pritisni na katero koli tipko. Razen na shift. In boš dobil to:

 F6 + ESC

F6 + ESC



Vir slik

Če ne boš pritisnil nobene tipke pa bo se kar zagnal LiveCD. Zagotovo z LiveCD to deluje. Se pravi če pritisneš na naključno tipko (razen shift). Dobiš stanje na sliki 2. Če ti torej na LiveUSB ne deluje zadeva pa povej kako si izdelal LiveUSB. Po kateri metodi. Ali pa če imaš možnost poskusi postopek z LiveCD.

Zgodovina sprememb…

hokuto ::

nisem drzal shift-a, ali cesarkoli (nisem vedel, da obstaja ta varianta). liveusb sem naredil po navodilih na uradni strani, kjer sem tudi pobral iso. uporabil sem torej "Universal USB Installer". menu je pa malo spremenjen (drugace so ubesedene nekatere iste izbire, pa na usb se nanasajo nekatere seveda), nikakor pa ne dobim teh izbir na funkcijskih tipkah. ce ne tikam nic se zazene ravno tako kot, ce bi izbral liveusb ja in potem cez cas uspava monitor. zgleda, da je moj problem sicer kar pogost, ker sem na strani od Lucid Puppy distribucije (to sem nasel na strani od universal usb installerja) videl tole:
he main difference in Lucid Puppy 5.0.1 is that it returns to the traditional Puppy boot sequence and video choice.. [in response to problems in booting] directly to the desktop.

in dejansko se mi ta distro zboota normalno do konca, ubuntu pa ne in verjetno cd ne bo nic boljsi kot usb, pa rajsi ne bi brezveze burnal.
doke!

Icematxyz ::

  Boot menu

Boot menu



Vir slike

Približno tako zgleda zadeva a ne?

z LiveCD bo delalo kot sem opisal. Na tem izbirniku ki ga ti dobiš pa tudi lahko storiš to kar sem napisal. Tako da na prvi opciji "Try Ubuntu without installing" ko je označena pritisneš tipko TAB.

Potem pa dodaš na konec parameter radeon.modeset=0.

Se pravi ko boš pritisnil TAB na prvi opciji "Try Ubuntu without installing" boš dobil vrstico ki se konča nekako tako quiet splash --. To spremeni (dodaš na koncu parameter) v quiet splash radeon.modeset=0 --

In to je to.

P.S. Sem sedaj preveril. Ta "LiveUSB installer" ki ga priporočajo na uradni Ubuntu strani spremeni malo imena. In je prva opcija "Run Ubuntu from this USB". Se pravi ko je označena ta opcija pritisni tipko TAB in izvedi to kaj sem ti napisal v tem odgovoru.

Pa še če bo kdo uporabljal UNetbootin. Pritisneš na prvem oknu ko je označena opcija "Default" tipko TAB. In dobiš vrstico za ročno urejanje.

Vsak malo drugače se torej zadeve loti. kako prideš do vrstice da jo ročno urejamo. Na koncu pa v vseh storimo popolnoma isto.

Zgodovina sprememb…

hokuto ::

thx ice, ratalo ;) sicer ne takole kot si mi nazadanje predlagal, ampak sem moral dodat se xforcevesa. ne vem pa zakaj mi prej, ko sem pritisnil tab tipko, ni pokazalo tiste dolge vrstice, ampak samo prazno "boot:" kjer seveda ni imelo haska dodajat predlagano. moh...

a se da to spremembo kam zapisat na usbkey, da je ne bi bilo treba vsakic vnasat ob bootu?
doke!

hokuto ::

se boljse bi bilo, ce bi lahko na usbkey dodal podporo za graficno, da tako sploh ne bi rabil te spremembe, predvsem pa, da bi desktop lahko nastavil na pravo resolucijo (rabim vecjo od max ponujene) in vklopil compiz. cilj je naredit usbkey samozadosten, da torej vse dela kot mora, tudi ce ni neta pri roki za dolpoteg driverjev ipd.
doke!

Icematxyz ::

Najmanj problemov kot začetnik boš si povzročil če boš namestil Ubuntu na računalnik. Samo poglej koliko nepotrebnih težav si imel ker nisi uporabil LiveCD ampak raje alternativo. Ki deluje malo drugače kot LiveCD.

Res je da dobiš s tem Grub nameščen na računalnik. In da moraš osnovne o razdelkih na trdem disku poznati. Da slučajno ne izbrišeš kakšne Windows particije. Ali kaj podobnega.

Ampak če meniš da to znaš namesti Ubuntu na računalnik. In boš verjetno s tem se izognil 100 nepotrebnim težavam.

Lahko uporabiš tudi WUBI. In je postopek podoben kot da bi nameščal/odstranil program v Windows OS. In mimo grede. Če si narediš LiveCD in ga vstaviš znotraj Windows OS v optični pogon. Boš spet opazil zakaj se splača imeti LiveCD pri roki.

Lahko pa seveda narediš tudi tako:

http://slo-tech.com/forum/t412162/p2768...

Lahko Grub2 namestiš na drug trdi disk. Ne na tistem ko imaš nameščen Windows boot loader. In v BIOS nastaviš da naj boota iz drugega trdega diska. Pa še "težave" z Grub2 ne boš imel. Če ti to predstavlja problem.

Zgodovina sprememb…

hokuto ::

tl;dr: thx, bom pogledal link ;)

sej kar se racunalnikov tice sploh nisem zacetnik, sem ze imel multiboot instalacije, vse racunalnike sam sestavljam in instaliram tako zase, kot se za marsikoga drugega, res pa je, da sem se tokrat prvic odlocil probat ubuntu in sem naletel na ta cuden problem uspavanja monitorja sredi boota, kar se mi ni se nikoli zgodilo.

fiksne multiboot instalacije mi niso ravno ljube, ker je to dodatna omejitev, ko hoces kaj spreminjat in ker ne maram postavljat "ograj" na disk - bolj ali manj je nujno, da ni cel disk dostopen vsem instaliranim os-om in ceprav planiras vnaprej in pazis, se slej, ko prej zgodi, da ravno, ko nekaj rabis, do tega ne mores prit iz trenutno aktivnega os-a in moras potem skakat med sistemi. drugo je pa, da dokler vse siba ni vecjih tezav, cim pa pride do kaksnih tezav, je multiboot hitro razlog za dodatne zaplete pri resevanju situacije. tako da v osnovi so mi te liveusb/cd variante idealne za vse razen primarnega sistema, ker ni boljsega kot imet sistem v zepu, ki ga lahko takoj pozenes na kateremkoli compu. livecd-jev ze imam nekaj (tako win, kot linux za diagnostiko, popravila ipd), zdaj pa bi si rad naredil se en liveusb in bi mi bilo torej idealno cisto rahlo spedenat ta ubuntu, toliko da pac grafika polno deluje in potem lahko to uporabljam kjerkoli/kadarkoli brez dodatnih sprememb (persistent ni, da ne rabim, ampak rajsi nimam, ker za ta namen raje vidim, da je sistem vsakic, ko ga na novo zazenem v istem stanju - kot bi bil s cd-ja).
doke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hirens boot pomoč

Oddelek: Operacijski sistemi
61099 (939) katimm
»

[Ubuntu 10.04] Problem z zvočno kartico (mikrofon)

Oddelek: Operacijski sistemi
91989 (1890) Icematxyz
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478764 (7976) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999133577 (96463) Icematxyz
»

Ubuntu netbook 10.4 in particioniranje

Oddelek: Operacijski sistemi
181860 (1572) Icematxyz

Več podobnih tem