» »

Ventilatorji

Ventilatorji

1
2
3

kuglvinkl ::

Eh klinc, vzemi manual (loh tut pogledaš na plato, če veš, kaj moraš iskati)od plate in povej, koliko priključkov ta ventilatorje ima tvoja plata. Če češ te naučimo kako se to dela.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

echoman ::

Odprl in stvar pregledal. Zaseden je po mojem le CPU_FAN (4-pin), prazna pa PWR_FAN in pa CHA_FAN, če se ne motim. Je pa tako, da nevem, če mi bo na stransko ploščo uspelo namontirati, na zadnjo stran, pa tudi bolj težko, ker bi bil ravno pred njem potem hladilnik. Potreboval bi še nasvet, če je dobro ravno za in pred hladilnik namontirati ventilatorja; Dejansko bi bilo prostora med njimi nekaj mm, tako da sploh nevem, če se mi to splača.

Hvala in lp :)

Skyman ::

Lep Pozdrav

ker je moj stari 140mm ventilator odslužil svoje delo vec kot solidno sem se odločil da ga zamenjam in sicer odlocam se za novega 140mn ventilator gledal sm predvsem Noisebloker ventilator pa me zanima kaksne imate kej vi omenjene izkusnje z omenjenim ventilatorjem. Lahko pa mi kaksnega drugega podobnega predlagate
Še link za ventilator katerega sm gledal http://www.cool-pc.org/artikel/5920/nb-...
Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skyman ()

LordTado ::

a se je komu že pojavla taka okvara?:)

RockyS ::

Zanima me kateri 80mm ventilator kupit za napajalnik, ker je ta zelo glasen, torej gre se mi za tišino.

Lp

kuglvinkl ::

Katere maš pa ogledane? A češ, da ti nekdo da link, 300 kosmatih?
Your focus determines your reallity

RockyS ::

Nagledanih nimam nič. V bistvu bi rabil vsaj ime oz. model ventilatorja =) Vprašal sem zaradi izkušenj, če ima kdo z določenim modelom oz. firmo, na kaj moram pazit itd...

kuglvinkl ::

Kakšnega maš pa zdej? Če se že zabavaš s trafo, razmisli, da bi ji spodaj (kakšno maš trafo pravzaprav puch-pull 80mm?, al samo izpih 80mm?) izrezal 120mm luknjpo in nanjo našraufal al na notranjo al pa na zunanjo stran en pošten ventilator.

Drugač glede 80mm, glej za Noiseblocker, Panaflo itd. Ko boš gledal specifikacije, glej tri stvari:
- RPM - kolk se hitro suče;
- kokl je glasen;
- in kolk zraka premakne, običajno je v CFM.

In potem to primejraj med seboj.
Your focus determines your reallity

gruntfürmich ::

pod 20dB bo tih. akasa modri ultra quiet so 17,5dB. imam takega 12 cm pa je resnično neslišen. za nekaj takega se poteguj.
ja, pa akasa je zelo kul. dobiš dolge kable, vse priključke... xilence ni tako uredu.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

jazbec ::

js dam tudi glas za akaso
mam viper fane 120mm in so prva liga-samo tudi malo dražji
20 evrov komad

drugače pa kak scythe

ps
evo ti jih par 80mm od akase
-->http://www.mimovrste.com/artikel/222001...
-->http://www.mimovrste.com/artikel/221001...
-->http://www.mimovrste.com/artikel/222001...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jazbec ()

RockyS ::

Sedaj primerjam cene ventilatorjev in novih napajalnikov, zanima me če se mi bolj splača kupit nov napajalnik v spodnjem cenovnem razredu z 120mm ventilatorjem?

Gre se za starejši PC tako da moč napajalnika itak ni pomembna, ker je že sedaj noter 350W.

jazbec ::

pomoje se ti splača ja
tega npr.-->http://www.dinokomp.si/product_info.php...

RockyS ::

Gledam predvsem na mimovrste zaradi popustov in brezplačne dostave

tale bi se obnesel? Glede nato, da ima regulacijo ventilatorja.

jazbec ::

v redu je
za tvoj sistem je super

mr1two ::

En heads up: Bodi pripravljen na menjavo napajalnika v ~4h letih, upoštevajoč, da ne boš v tem času nadgrajeval tega sistema. LCji radi spustijo dušo po nekem časovnem obdobju(vsaj meni je že en, drugi še šeplje). Je pa za to ceno vredu zadeva.

EDIT: Ko postane ventilator glasen(in verjetno bo, vsaj meni je), ga je dobro menjat(recimo po dveh letih je postal glasen). Vse cifre so plod računalnika, ki je imel za oddih v povprečju en dan v mesecu.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mr1two ()

Tyros ::

Pozdravljeni!
v drugi temi so mi fantje svetovali za tih (brez se odrečt levi ledvici) hladilnik procesorja Scythe Mugen 2 Rev.B.
Potreboval bi pa še 2x 80mm ventilator za grafično kartico(ne sprašujte zakaj xD ), 140mm za napajalnik in 120mm za izpihovanje iz ohišja....trenutno so vsi čist originalni in žal tudi zelo glasni... Nekaj sem gledal Noctuo, ki ima po podatkih zelo dobre karakteristike, je pa tud cena kar "taprava"....kaj mi konkretno priporočate?

kuglvinkl ::

Sam sem nazadnje gledal Sycthe, S-Flex IIRC. Poglej na SPCR za recommended fan.

dela ::

Ta model je po mojem mnenju precej tih med 80-milimetraši in nesramno poceni, upam, da jih še dobijo. Edini problem - popolnoma vodoravno postavljen začne vibrirat, v vseh ostalih (tudi samo rahlo drugačnih) položajih je pa res tih v primerjavi s xilence red wing in nekaj no-name sleeve ventilatorji (vsi s privzeto hitrostjo okoli 1500 rpm), me zelo zanima, kako bi se odrezal proti kakšnim noiseblockerjem in podobnim. Očitno pa je vseeno nekaj na občutljivosti nekaterih sleeve ventilatorjev na položaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Tyros ::

pri meni bi bila 80mm žal zmontirana v bistvu 100% vodoravno...tako,da tale varianta odpade...glede 80mm mi po karakteristikah kar najbolj diši Scythe S-flex 1500...zdej me pa zanima še za 120 in 140mm...od 140mm mi je najbolj všeč Noctua, glede 120mm pa še ne vem...kaj menite o Scythe Kaze-JYUNI "silent" ???

LP,Blaž

Steinkauz ::

Scythe Kaze-JYUNI so slip stream. Pomoje boljšga p/p ne dobiš

http://www.silentpcreview.com/article83...

Raje vzem 800rpm pa magari 2, boš mel več od tega.
Nocuta majo kr orng airflow za obrate. Sam so drage preveč. Jst če ga nebi zravn coolerja dubu ga nebi imel. No itak sem pol raj menjal za en PWM ventilator ki prilaaja obrate na temp. Ker nocuta ima samo 3 pine in tega ne podpira

Priporočeni venti:
http://www.silentpcreview.com/article63...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Steinkauz ()

Tyros ::

Noctuo mam namen dat v napajalnik,ker je originalen že kar fejst glasen...zdej pa ne vem al ima napajalnik opcijo prilagajanja obratov....verjetno ima...kaj naredim v tem primeru?kateri 140mm ima to opcijo?zdej točno za znamko napajalnika in to ne vem točno,tudi ni razvidno iz zunanje strani,je pa 750W,z modularnimi priklopi, cca 2-3 leta nazaj je bil med najboljšimi...po temu smatram,da ima regulacijo....120mm bi pa dal zadaj v ohišje za izpihovanje...


lp

gruntfürmich ::

ufff, xilence red wing 92mm je katastrofalno glasen, pa čeprav piše 18 dB. na 75% voltaže je primerljiv z modro ultraquiet akaso 120mm pri 100% U...
pa da ne omenjam (pre)kratkih kablčkov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

PNG ::

Steinkauz, to seveda ni res. Noctua ima zraven priložene LNA in ULNA adapterje. Sicer so res 3 pinski, samo lahko vsem ventilatorjem reguliraš obrate! In vsi ventilatorji imajo to tudi priloženo! Jaz sem vzel Noctuo 120mm za ohišje in govorim iz izkušenj. Osebno sem nabavljal sicer pri dinotu, kjer je 120mm 20EUR, kar je sicer resda najdražji 120mm ventilator ever menda, samo se kvaliteta pozna:) dobil sem vse zraven, od gumijastih podložk, do obeh adapterjev, blabla....

LNA=Low Noise Adapter (900RPM)
ULNA=Ultra Low Noise Adapter (750RPM)

Aja, Tyros, tole vzemi - http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Ne bo ti žal. Meni ni. Pa še 5 let garancije, tako da ti je res lahko vseeno.

EDIT: Aja, sedaj sem šele prebral, prilagaja glede na temperaturo. Sicer ne razumem zakaj bi to potreboval, ker hladijo odlično, slišiš jih pa tako ali tako ne, ampak razumem pomislek, če tega pač ne podpira..fajn je imeti :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Tyros ::

no,sam sem bolj zelenc v teh vodah, tako da ne se smejat,če vržem kako blesavo ven....no,še nekej me zanima....kako je s temi regulatorji ventilatorjev ki se jih vgradi v tist modul na sprednji strani kište?sem sicer prebiral okrog,pa dosti nisem našel....a je tisto samo ročna opcija-tolko kot obrneš potenciometer,al karkol že-tolk piha,ali imajo tudi opcijo avtomatskega delovanja,da v bistvu odčitava temperature,pa na podlagi tega prilagaja moč oz. hitrost vrtena?

lp,Blaž

kuglvinkl ::

Ja, to sta dve sorti. Eni so ročni, drugi so ročno/avtomatski.

Tyros ::

aha,katerega ročno/avtomatskega pa bi priporočal?

kuglvinkl ::

Če si low on budget, vzemi ročnega. Moraš vzezi takšnega, ki omogoča tudi off - to ni jasno vsem izdelovalcem. + glej, kolk W spravi čez en kanal. Če spravi 20W čez vsak kanal, je OK. Zalmani so spravili čez vse kanale skupaj samo 20W. Pač odvisno, kaj furaš. Moraš vedet, da lahko z Y kabli čez en kanal furaš tudi dva ali več ventilatorjev.

Če si brez omejitev glede keša, vzemi kej s touchscreenom, malo poglej po tujih štacunah, recimo caseking.de.

Tyros ::

ok,no zdej pa tako:
-CPU hladilnik TALE,
-vent 120mm za ohišje (isti kot je v zgornjem kitu) TALE,
-vent 140mm za napajalnik TALE,
-2x vent za grafiko TALE,
-vse skupaj bi reguliral s TEMLE...

Kakšna se vam zdi izbira? sam nemško žal ne znam,tako da sem več ali manj praktično sklepal po karakteristikah...mogoče priporočate kak drugi regulator?

LP,Blaž

PNG ::

Za ta denar že dobiš Noctua C12, ki je imo boljši od tega tukaj. V bistvu bi jaz v celoti cel računalnik opremil z Noctua, če že hočeš kvaliteto. Imo bi te konec koncev vse skupaj prišlo nekaj evrov več...

Tyros ::

na koncu bomo ugotovili da bi blo lahko za 20 eur več že komplet vodno xD ...no,šalo na stran...hmmm...Noctua C12...no,ja...10 EUR je dražja...ampak....ima ventilator postavljen tako, da v bistvu piha še po plošči,kar pripomore h hlajenju cele matične za razliko od Scythe-a ki piha v stran in tako hladi samo procesor...ali se mogoče motim?

lp,blaž

PNG ::

Ne, ne motiš se.

Tukaj si si skup sestavil za 123,60EUR hlajenje.

CPU: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Vent 120mm: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Vent 140mm: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Vent 80mm: http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Evo, si na 101,70EUR. Kontrolerja sicer pri dinotu nimajo nič kaj pametnega, samo vprašanje če ga sploh rabiš, glede na to, da Noctue laufajo skoraj neslišno pa še adapterje za različne obrate poleg dobiš. No, tvoja izbira. CPU cooler pa je cenejši kot oni kaj si si ga ti izbral, vsaj pri Dinokompu, no. IMO je Noctua boljša izbira, vsaj jaz samo njim zaupam svoje težave s hlajenjem in sem do zdaj še vedno bil zelo, zelo zadovoljen. Pri dinotu pa imajo najcenejše Noctue, ker kolikor sem gledal so še cenejše kot v Avstriji.

EDIT: Aja, pri 80mm nisem štel x2. No, saj si znaš sam izračunati =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Tyros ::

ja,zdej spet s tistim 80mm je tako....mam Radeona 3870x2...sem ga celo dal v male oglase, pa še isti dan uspel prevrtet ventilator, ker sem ga hotel spihat, pa naredil zelo, zelo butasto (ja,skor "a je to" style) napako...zdej bom naredil iz vrha dve luknji v plastiko in bo vsak ventilator nad svojim jedrom pihal...dodal bom še luknje ob strani,da bo pihalo tudi skozi zunanja reberca...bojim se da bo eden premalo,zato bi za vsako jedro dal svojega...to je to...
ja,hmmm,mogoče bi bila tale Noctua varianta res zanimiva...s tem da moreš iz nemčije plačat še cca 20 eur poštnine...

PNG ::

Ja v tujini imajo višje cene kot pri dinotu, vsaj kolikor sem jaz gledal, pa še poštnine ne rabiš plačat če gre osebno vzet...no tak jaz delam, samo sem iz Mb. Drugače pa je poštnina menda 6EUR. Malo si poračunaj kje te ceneje pride!

Zakaj bi to delal z grafiko? Pol si raje drugi hladilnik za GPU kupi pa v celoti menjaj vse skupaj...

Tyros ::

bi to naredil,pa žal ne dobiš nič aftermarket za 3870x2 ;) trenutno imam odprto škatlo,pa mi not piha kalorifer iz kopalnice xD xD

PNG ::

No, zgornje je moj predlog. Imo je to dosti bolje kot ono, kaj si sprva načrtoval pa je le nekaj evrov razlike.

EDIT: Aja, pa še 5 let garancije + slovenski prodajalec, lažje uveljavljaš garancijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Tyros ::

ja,zdej če bi dodal tukaj spet še regulator,bi kar naneslo,ane...sem pa mislil,da je to nekako nuja, da nekaj regulira obrate...sej pravim...kar se hlajenja tiče, sem eno malo teslo,se namreč do sedaj nikol nisem zanimal za to...že če po specifikacijah na hitroo preletiš pa je jasno,da je Noctua nekako top...

PNG ::

Jup. Ne vem zakaj bi sploh nadzoroval obrate, to mi nikoli ni bilo jasno. Narediš tako, da te z glasnostjo venti ne motijo in da dobivaš dobre temperature pod load, pol pa pustiš tečt tako kot je. Osebno nisem nikoli tega nastavljal pa se špilal s tem. Predvsem ker se mi zdi precej nepraktično.

Tyros ::

zanimivo....sem danes naročil vse komplet,brez regulatorja, Noctua, pa bo kar bo...

LP,Blaž

Tyros ::

hmmm...tale dinokomp pa zgleda ni prevec resen...danes je 2.3.,jaz pa se vedno nimam posiljke,ki naj bi bila 22.2. poslana...katastrofa...

Tyros ::

no,pošiljko sem končno prejel,ampak se mi je moglo dokončno strgat,da sem vse na GLS-u poslal nekam...pošiljka bila 3x vrnjena od njihovega kurirja nazaj v GLS-ovo skladišče,kao da me ne more dobit,v bistvu pa me ni nihče poklical,ravno tako ni bilo nobenega kurirja na moj naslov...ko sem pa dokončno zgubil živce,sem naslednji dan takoj zjutraj dobil domov paket...tako,da lahko rečem da je bilo iz strani Dinokompa vse narejeno korektno in OK (etiketa na paketu je potrdila,da so paket res dali še isti dan naprej)...no,vse skupej sem zmontiral in dela res zelo potiho,na vseh ventilatorjih sem uporabil ULNA-ultra low noise adaptor,razen za grafiko,kjer je "le" LNA-low noice adaptor...trenutno je daleč najglasnejša komponenta mojega računalnika HDD...
no,z mislimi sem pa trenutno že naprej,študiram da bi si izdelal eno "0dB" kištico za predvajanje filmov,surfanje po netu in podobne enostavne operacije...recimo ASUS AT3IONT-I DELUXE + SSD...kaj menite?

PNG ::

Go for it! ;)

IvoJan ::

Ma te na glsu so res nemogoci. Proklet cefur me je klical ob 14:30 in nisem slisal, sem ga potem nazaj poklical ob 14:35 in se ni hotel vrnit 1km nazaj jaz pa nisrm mogel po paket ker nisem imel prevoza. Tole glede 0db kiste je super ideja, ampak bi se znal pregrevat brez minimalnega airflowa.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

mr1two ::

Konkretna plata potrebuje vsaj malo prepiha v ohišju, sicer ne bo nič dobrega. Vsaj kakšen 80mm ventilator na 500 obratih, ki ga garantirano ne slišiš z razdalje pol metra in več.
LP

Tyros ::

študiral sem postavit matično navpično,da bi v bistvu termodinamika pomagala hladit, v bistvu nekaj v smislu radiatorjev v hiši ;)

musicfreak ::

mr1two ::

Po specifikacijah, enermaxovega. Ampak močno dvomim, da je pri 1500 obratih zgolj 10dB. Kar je pod 20 je tiho, kar je pod 15 je "neslišno"

Blinder ::

eno vprašanje: dva ventilatorja, oba enako velika in ki imata enako nošenje zraka( L/h al kaka je oznaka), je razlika v hrupu med njima ali ker pač enako zraka premikajo so tam-tam glasni? Ker če je kak ventilator bistveno tišji, a ne more konkurenca kr skopirat obliko lopatic?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

mr1two ::

Mogoče se pozna na lopaticah, predvsem pa je tako, da če imaš ti nižji pretok zraka= manjši obrati= manjši hrup. Seveda morajo biti tudi ležaji ustrezne kvalitete, sicer lahko začnejo ružit po kratkem času, pa še vibracije letijo povsod kjer ni treba.
Sam sem recimo dosti falš robe nabavil, preden sem našel nekaj, kar ima spodoben pretok, tiho delovanje in solidno ceno-> noise blocker black silent.
Koliko se res pozna to, da so recimo lopatice takšne površine kot golf žogica ali so drugače zavite...nebi stavil roke v ogenj, da se to toliko pozna kot recimo slab pa dober ležaj. Mogoče se, ampak nimam izkušenj(predvsem se mi zdi, da so to bolj marketinške poteze, ker nekaj je pač treba prodat :) )
Če pa želiš orkan v ohišju, potem je smešno pričakovati tišino:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mr1two ()

musicfreak ::

Sem malo gledal zdaj en obsežen test ventilatorjev na eni nemški strani, tukaj rezultati:




120mm - top 15


140mm - top 15


Zdaj pa me zanima glede na to da zmagovalec 140mm ima enako ceno kot ti manjši, ali je te tudi možno uporabit na prednjem delu ohišja?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

gruntfürmich ::

mr1two je izjavil:

Po specifikacijah, enermaxovega. Ampak močno dvomim, da je pri 1500 obratih zgolj 10dB. Kar je pod 20 je tiho, kar je pod 15 je "neslišno"

tko nekako ja, če so podatki točni. če želite tih ventilator, potem od 15dB navzdol...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
6012334 (8478) BladE_
»

Tih računalnik za 900 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
456836 (5531) gregor
»

Kateri ventilator kupiti

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
172359 (1954) Steinkauz
»

Nasvet za hlajenje in utišanje PCja... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10028867 (26912) kuglvinkl
»

Katana 3 - izkušnje uporabnikov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
393619 (2237) TeraTM

Več podobnih tem