» »

Kupovanje v Metroju

Kupovanje v Metroju

asPeteR ::

Koncno sem dobil Metro kartico, tako, da grem danes malo v celovski Metro. Zdaj me pa zanimajo cisto splosne informacije? Potem npr. katero kataloško ceno placas, z davkom ali brez (slisal sem, da naj bi tam placal ceno brez davka, kot tuja firma)? Potem me zanimajo nacini placila? Sprejemajo kartice? Katere?
http://blog.stegnar.com
  • spremenil: asPeteR ()

trnvpeti ::

Dobil si kartico na svojo firmo?
Ce imas svojo firmo, potem tocno ves, kako je z DDV v EU!
Ce ne ves tega, huh...

mkk20 ::

POZOR! Danes je v Avstriji praznik oz. dela prost dan!

asPeteR ::

mkk20: THANKS!! Pa bi sel skor zastonj ... Hvala za opozorilo, res!
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

->Ce imas svojo firmo, potem tocno ves, kako je z DDV v EU!

Hja naceloma bi rekel da vem. Toda v metroju naj bi rabil nek poseben obrazec ali kako? Kot sem rekel sem slisal ene govorice okoli tega, pa sem rekel, da malo povprasam ...
http://blog.stegnar.com

__X__ ::

Mislim, da sta za Metro dve vrsti kartic, z eno lahko nabavljaš brez DDV z drugo ne. Sorodnik je imel s.p. in je moral davek plačevati v sami trgovini, potem je prešel na d.o.o. in dobil drugo kartico in sedaj lahko kupuje gor brez DDVja, ki ga potem plača v SLO. Mogoče je že v osnovi zgrešil in naročil napačno kartico, ne bi vedel.

kmetek ::

....dobil drugo kartico in sedaj lahko kupuje gor brez DDVja, ki ga potem plača v SLO...

in svizec zavije čokolado ;)

Invictus ::

vemo da nihče ne plača DDV v Sloveniji ...

in da DURS ne zahteva podatkov od avstrijskega DURS-a ...

LP I.

pershi ::

Metro je obicajna Cash-and-carry trgovina. Placujes lahko z gotovino in Maestro karticami. Kreditnih ne sprejemajo! Ce si zavezanec za placilo ddv, seveda lahko kupujes brez davka. Ali bos placal z ali brez davka poves na blagajni preden ti pofockajo nabrano blago.

Preveri pa cene stvari, ki jih bos kupoval, ker vecina stvari niti ni tako zelo poceni tam.

lp, p

__X__ ::

@kmetek
tale svizec je prav resničen, če mogoče ti nisi tega izkusil, še ne pomeni, da ni tako. Se bom potrudil in pridobil račun, kjer je bila plačana zgolj neto vrednost. Kot je dejal pershi na blagajni prej poveš, da bi plačal neto vrednost.

asPeteR ::

Aha, torej pol te tam samo vprasajo in poves kako zelis placati. Ok, hvala na informacije.
http://blog.stegnar.com

Karen ::

Ja sej je iz katerekoli spletni strani v EU isto. Če si davčni zavezanec (firma) kupiš po neto vrednosti, ne vem kaj komplicirate. Če plačaš pri nas plačaš z DDV, potem si pa konec meseca odbiješ ta DDV od DDV-ja izdanih računov. V tujini pa pač plačaš neto ceno in si potem ne moreš na koncu meseca odbiti DDV-ja. V bistvu je čist isti hec pod črto, sam malce razlike v cashflowu - na koncu meseca je popolnoma isto, ne vem zakaj komplicirate. Ampak res čisto isto (to ali plačaš DDV prej ali si ga poračunaš ob obračunskem obdobju je itak vseeno). Dejansko tudi pri nas kupuješ brez DDV oz. ga plačaš, pa potem ob obračunskem obdobju odbiješ - torej dajansko kupuješ brez DDV.

Leks ::

Nisem prav v računovodskih vodah, to bi bolje vedeli na racunovodja.com, a mislim da je določen čas bilo tako, če si v tujini kupil z davkom, si potem na njihovem davčnem uradu priglasil zahtevo za povračitev davka, katerega pa si potem plačal v Sloveniji. Torej končni rezultat je isti, le da z nekoliko več vloženega dela in truda. Da se to prihrani je bolje v tujini kupovati brez davka.

Realman ::

Vsekakor je bolje kupovati brez davka. Vendar v metroju to žal ne gre. Moraš imeti posebno kartico in predložit osebni dokument da dokažeš da si ti res lastnik te kartice. Poznam več kot ducat ljudi, pa samo za enega vem da ima takšno kartico. Pa so skoraj vsi davčni zavezanci pa vseeno kupujejo po bruto ceni. Pred leti bi naj šlo, če si imel pravo kartico in potni list lastnika.Sedaj pa kolikor vem, da to ne gre več. PA tudi nobenega ne poznam, da bi ti posodil takšno kartico, da bi lahko kupoval po neto ceni.

Karen ::

Realman: sem že prej pojasnil da je na koncu obračunskega obdobja za DDV čisto isti šmorn ali kupiš z DDV ali brez (razlika je samo v cashflowu). V Metroju kupiš brez DDV in si tega neplačanega DDV potem ne moreš odbiti od salda plačila DDV na koncu meseca (torej če imaš presežek DDV ga na koncu meseca plačaš državi - točno toliko več kot bi si sicer lahko odbil če bi že plačal DDV v trgovini), če greš v bigbang in kupiš isto stvar z DDV pa si znesek DDV lahko odbiješ na koncu meseca in pač plačaš toliko manj DDV oz. ga dobiš toliko več nazaj. Skratka pod črto je ISTO, razen v zamiku plačila (pa seveda v psihološkem občutku kupca da je plačal manj, ki ga firma sicer ne bi smela imeti).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Karen ()

Realman ::

Iz računovodskih stvari mi je popolnoma jasno. Hočem povedat da so to posebne kartice od metroja, ki jih praktično nihče nima.
LAhko mi pa verjameš, da tisti ki kupujejo brez ddvja, ga pri nas tudi ne plačajo:)

nejcek74 ::

Če so ti računovodske zadeve jasne, potem ti mora biti tudi jasno, da je v primeru zavezancev za DDV tale tvoj stavek nesmiseln.
primer:
v SLO imaš izdanih računov 100.000 evrov + 20.000 DDV
a) v metroju kupiš za 20.000 evrov brez DDV-ja
na koncu meseca državi odvedeš 20.000 DDV-ja
ostalo ti je 80.000 evrov
b) v metroju kupiš za 20.000 evrov + njihov DDV (mislim da je tudi 20%) torej plačaš še 4.000 evrov
na koncu meseca državi odvedeš prejeti DDV od katerega si odbil plačanega, torej 16.000 evrov
ostalo ti je 80.000 evrov

evo sem ti dopolnil

tisto o čemer pišeš spodaj se reče davčni vrtiljak in ti ob njegovem izvajanju kaj hitro naprtijo še organiziranje kriminalne združbe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Realman ::

Tako dobro mi žal niso jasne:) Vem pa da ta slamnata podjetja to delajo brez problema. Ko pač enega zaprejo zaradi utaje davkov pa 3 nove odprejo in gre dalje. Žal je to tako v slo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup računalnika na podjetje

Oddelek: Pomoč in nasveti
338252 (815) anketar
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16440142 (15017) Recordman
»

Nakup računalnika/rač. opreme na podjetje

Oddelek: Loža
113276 (2937) Malajlo
»

Metro - Kako kupiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638220 (5643) Mr.B
»

Metro - vracilo davka

Oddelek: Kaj kupiti
204699 (4192) NiggerBob

Več podobnih tem