» »

računalnik za obdelavo fotografij

računalnik za obdelavo fotografij

«
1
2

DACAR ::

Živjo,
kupujem računalnik, ki se bo uporabljal izključno za obdelavo fotografij.
Cena je zelo pomembna, saj ne bi rad (pre)plačal za sistem, ki ga ne potrebujem. Nadgrajevati ga tudi ne namravam, razen z dodajanjem kakšnega RAM-a ali dodatnega diska.
Uporabljali se bodo programi od Adobe (photoshop, elements, lightroom).
Hvala...
  • spremenil: DACAR ()

dzinks63 ::

Če se ti ne mudi na space shutle, da se ti gre za vsako sekundo, je dovolj čisto povprečen pc za cca 500-600€. X4 955, ali i5, 4GB rama, + ostale p/p komponete. Grafična je nepomebna, lahko je tudi integrirana. Če se gre za profi delo izberi malo kvalitetnejše komponete, napajalnik, matična, dobro hlajenje,... da boš imel stabilen in zanesljiv sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

DACAR ::

Ja delo bo pol-profesionalno. Tako da zanesljivost že mora biti, pa da dela nekako "normalno hitro".

69charger ::

Kupiš nekaj štirijedrnega,najmanj 4-6GB rama,normalno grafično kartico in vsaj 1TB disk in imaš dober računalnik za urejanje slik.

DACAR ::

Je pametno gledat na to, da plošča podpira tudi USB 3.0? In koliko je pomemben takt procesorja in število jeder/niti za to, za kar se bo računalnik uporabljal?

dzinks63 ::

Invictus ::

Če boš ušporablajl photoshop, kupi Nvidia kartico s podporo CUDA.

Ti bo precej pospešilo obdelavo.

LP I.

St235 ::

Predvsem glej, da imaš kvaliteten ram in katerega od intelovih štirijedernikov, ki drastično pospešijo zadevo. Jaz imam na mašini za obdelavo videa diske v raid polju zato, da se praktično neprekinjeno dela varnostna kopija vsega.

janezek67 ::

Ali nima Photoshop podporo tudi za OpenGL? Vsekakor se pa izplača pozanimati tudi o CUDA podpori - kaj je boljše.

Drugače pa bi 2x premislil, ali nebi raje vzel Intla I7. Pri 4 jedrih je hitrejši od AMD 6 jedrnika, posebej še od 1055T, ki ima sicer ugodno ceno.

DACAR ::

Hvala za pomoč. Sicer so vaši predlogi precej različni, tako da sem kar pred dilemo. Mogoče bi malo bolj natančno postavil merila.
Torej, obdelovalo se bo fotke (konvertiranje RAW, obdelava,...). In ne potrebujem neke svetlobne hitrosti. Važno, da je mašina sposobna v nekem "normalnem času" prežvečiti/prekonvertirati npr. 400 fotk v formatu RAW, da photoshop laufa hitro (ne s svetlobno hitrostjo) in podobne reči. Se pravi, nočem da me računalnik upočasnjuje pri delu. Ne iščem top of the line komponent, če jih ne potrebujem. Iščem zadovoljiv sistem, kupil bom pa malo boljše od tega, da bom bolj ziher. Tako nekako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DACAR ()

Zvezdica27 ::

lp,

po mojem vsi našteti procesorji "splošno" zadostujejo. Malo si poglej benchamrke na netu, včasih so razlike res minimalne.

Za to kar si naštel, prenos podatkov itd, bi bilo pametno imeti usb 3.0, hiter ram in hiter disk. Procesor bo od teh vsak dober, po mojem, če se gr eza pol-profi rabo, kot praviš, glej najhitrejše AMD, mislim da je to best buy, če si lahko privoščiš, pa kar i7

zz

DACAR ::

No če še malo zakompliciram :)
Rad bi tih sistem (tihi ventilatorji, grafična kartica...), ploščo ki podpira usb 3.0 in hiter RAM (najcenejšo, ki to dvoje podpira!), hiter/tih/zanesljiv disk.
Med procesorji kolebam med intel i5 750 in i5 650 na eni strani in od AMD X4 965 in X4 955.
Je sistem na osnovi AMD procesorja cenejši?

gokky ::

DACAR je izjavil:

Ja delo bo pol-profesionalno. Tako da zanesljivost že mora biti, pa da dela nekako "normalno hitro".


Sam računalnik niti ni tako problematičen. Predvsem glej na to, da dobiš monitor, ki ga je sploh mogoče dobro barvno kalibrirati (nastavljanje gamma,...).

DACAR ::

Prosim za komentar na ta sistem:
-Procesor AMD Phenom II X4 955 3.2GHz AM3 BOX Black Edition
-Matična plošča GIGABYTE GA-MA770TA-UD3, AM3, AMD 770
-RAM PATRIOT DDR3 2GB 1600MHZ s hladilnikom - x3
-Trdi disk WD 1TB SATA 6Gb/s, 64/7200 -Black- (WD1002FAEX)
-Grafična kartica ASUS ATI 5450 LOW PROFILE (EAH5450/DI/1GD3(LP))
-DVDRW SONY/NEC AD-7243S-0B Labelflash črn
-Napajalnik LC 560W LC6560T/14 BLACK SILENTPOWER
-Ohišje GIGABYTE Luxo M1004 brez nap. (GZ-L2BSAX-C00)
-Sestava in testiranje računalnika
- Microsoft Windows 7 Professional 64bit SLO DSP (FQC-00784)
skupaj=861,31 EUR (z davkom???)

Bi bilo to ok za moje potrebe? Dovolj zmogljivo, tiho? Preveč zmogljivo? Za ohišje nimam pojma, kakšno naj vzamem. Kakšne so sploh razlike?

gokky, monitor imam ogledan in skooooraj kupljen (HP LP2475w). Kalibrator je tudi že doma :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DACAR ()

Blindeye ::

Dacar.

Za oblikovanje in obdelavo slik ponavadi bolj priporočajo Intel (poglej malo po forumu). Tudi sam poznam enih par, ki uporabljajo Intel. Testi prav tako govorijo v prid Intelu... Torej odvisno od budgeta: i3, i5 ali i7...

Pri grafičnih karticah se v namen oblikovanja in obdelave slik mnenja bolj nagibajo k Nvidii. Zaradi CUDA podpore (kot je zgoraj navedeno).

Za ohišje lahko osebno priporočam AntecThreeHundred. Zračno, tiho... Odlično (vsaj zame).

Disk: Nekako se zdaj priporoča Samsung serija F3. Ne vem pa, kakšna je razlika z WD.

V kolikor želiš tih sistem, si omisli še drug ventilator za procesor. Sam imam Scythe Katana 3 in se vrti na 800 obratih (ko ni pod obremenitvijo). Je tih. Pravijo pa, da je Scythe Mugen boljši.

Sicer mi pri tvojem navedenem sistemu ni jasno, zakaj imaš 3x2 GB rama. Vzami potem 4x2 zaradi Dual Ch.

Imam kolega, ki dela podobno kot ti na AntecThreeHundred, LC napajalnik, Gigabyte P55A UD3, Intel i3 530, 4 GB rama, Nvidia GT 220, Samsung 1TB F3. In je zadovoljen. Tak sistem je izbral zaradi omejenega budgeta. Nadgraditi misli najprej ram, SSD disk, nato pa procesor (čeprav pravi, da mu tudi ta kar zadostuje). Podoben sistem s Scythe Katano te pride okoli 650 EUR. V prihodnosti razmisli o dodatnem SSD disku...

LP, pa uspešen nakup.

DACAR ::

Mislim, da ta plošča ne podpira dual ch. In 6GB bi bilo zaenkrat dosti.
Pri primerjavi procesorjev, sem ugotovil, da je ta od AMD precej boljši od cenovno primerljivih intelovih. Lahko pa da se motim!? :8)

St235 ::

AMD je cenovno ugodnejši, ampak je temu ustrezna tudi zmogljivost. ZA resno delo praktično vsi prisegajo na intelove štirijedernike. Pri nas za obdelavo videa striktno uporabljamo intelove procesorje.

Blindeye ::

Ja, pravijo (prebrskaj forum), da so AMD ful boljši price/performance. Sploh za igre. Za obdelavo slik in oblikovanje pa priporočajo Intel... V teh primerih je Intel boljši - verjetno zaradi arhitekture. Poglej malo teste učinkovitosti pri Adobe (na hitro):

http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/intel...
http://www.anandtech.com/show/2702/13 (i7)
http://www.anandtech.com/show/2832/11 (i5)

lp

DACAR ::

Ok, ste me prepričali za Intel. i5 so dvojedrni. Je to ok?

Nwanko ::

i5-750 je 4-jedrni

DACAR ::

Ok. Kaj pa tole:
-Procesor Intel Core i5 750 2,66GHz 1156 box
-Matična plošča GIGABYTE P55-US3L S1156
-RAM PATRIOT DDR3 2GB 1600MHZ s hladilnikom x2
-Trdi disk SAMSUNG 1TB SATA2, 32/7200 F3 (HD103SJ)
-Grafična kartica GIGABYTE NVIDIA GeForce 8400GS, 512MB, PCI-E, pasivna
-DVDRW SONY/NEC AD-7243S-0B Labelflash črn
-Napajalnik LC 560W LC6560T/14 BLACK SILENTPOWER
-Ohišje Antec NSK-4000B II
-Hladilnik COOLER MASTER HYPER TX3 RR-10-HTX3-GP
-Sestava in testiranje računalnika
-Microsoft Windows 7 Professional 64bit SLO DSP (FQC-00784)
skupaj= 824,71EUR

Tu me zanima, ali je ta grafična zadovoljiva za moj namen? Prav tako si ne predstavljam ohišja oz. kako izbrati pravega!?

Blindeye ::

Za Intel i5 si preberi to temo, da se ti ne bo podobno zgodilo: Okvarjen RAM? Prosim za nasvet .
Torej: bodi zelo pozoren, da bodo rami 1,5 V!

Grafična sicer podpira CUDA (CUDA) @ Wikipedia, a imam vprašanje, če boš imel 2 monitorja? V kolikor da, vzami kartico, ki ima 2 DVI izhoda... Ta kartica ima samo enega in je že kar stara. Recimo Nvidia GT 210 že ima dva digitalna (HDMI, DVI) - tu pač potrebuješ en monitor, ki ima HDMI vhod. Morda vzameš vsaj kako GT 220?

Za ohišje. V službi jih imamo kar nekaj. AntecThreeHundred je meni od vseh najbolj všeč (v tem cenovnem razredu seveda).

LP

St235 ::

Računalnik je ok, sam mogoče grfična malo za časom, sploh podpora dvem monitorjem se zna pri tvojem delu precej poznat. V si intelovi procesorji z oznako i so 4 jederni i5, i7... dvojederniki imajo trenutno oznako E. ČE boš kupil sestavljen računalnik pol se z napetostjo ama ne rabiš obremenjevat.

Nwanko ::

St235 je izjavil:

Računalnik je ok, sam mogoče grfična malo za časom, sploh podpora dvem monitorjem se zna pri tvojem delu precej poznat. V si intelovi procesorji z oznako i so 4 jederni i5, i7... dvojederniki imajo trenutno oznako E. ČE boš kupil sestavljen računalnik pol se z napetostjo ama ne rabiš obremenjevat.

Rahlo si se zmoto ti i5-750,i7-860->pa naprej so 4 jedrni. pod 750 pa so 2-jedrni.

DACAR ::

A so kakšni pogoji glede strojne opreme, če hočem imeti 64bitne W7?

Opkow ::

Pri tej masini je dobro imeti 64 bitne W7, ce zelis v celoti izkoristiti 4 GB rama. Drugace ni nobenih hardwerskih zahtev za 64 bit.

DACAR ::

Hvala za vse odgovore.
Malo sem še preveril primerjavo med procesorji pri konvertiranju RAW fotk in AMD phenom II X4 se drži zeloo visoko.
A bi bila boljša kombinacija core i3 530 in gigabyte GA-h55m-ud2h ali AMD phenom II X4 955 in asus M4A78L? Po testih je procesor od AMD neprimerno boljši (vsaj pri obdelavi fotk).
Aja, pa še to. Koliko ima pri obdelavi in konvertiranju veze grafična kartica (če sploh)? Ali je 512mb zadosti za moj namen?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DACAR ()

Blindeye ::

Uhm, tole si pa me rahlo presenetil, da ima AMD boljše rezultate pri obdelavi fotk od Intela. A lahko prosim daš kakšen link? Namreč na vseh forumih trdijo ravno obratno... Sicer verjamem, da je AMD 955 boljši od i3... Ampak AMD 955 proti i7?

Lp.

DACAR ::

Ne, proti i7 pa ne:).
no tole sem gledal: http://techgage.com/article/amd_phenom_...
Glede na cene, se mi zdi precej dobra varianta tale AMD, sploh, ker večinoma uporabljam Lightroom 2.0.
Se motim? Spet? Ja čisto možno. :D

Blindeye ::

No, v price performance je AMD vedno bil boljši... To se ve. Bolj gre za to, da se za profi uporabo uporablja sicer bolj Mac, druga izbira pa je ponavadi Intel... Mislim, da smo pri sestavi imeli bolj v mislih kakšno nadgradnjo (vsaj jaz) čez kako leto, v i7 (ali celo kaj boljšega). Boš pa res ceneje prišel skozi z AMD... Pa seveda je tudi dober!



LP.

DACAR ::

Prosim za mnenje.:D
-Procesor AMD Phenom II X4 955 3.2GHz AM3 BOX Black Edition
-Matična plošča ASUS M4A78LT-M, AMD, AM3, 760G
-RAM Kingston DDR3 2GB PC1333 - x4
-Trdi disk SAMSUNG 1TB SATA2, 32/7200 F3
-Grafična kartica GIGABYTE NV 210GT, 512 Mb
-DVDRW SONY/NEC AD-7243S-0B Labelflash
-Napajalnik LC 550W LC5550, 120mm FAN, ROHS
-Ohišje Antec NSK-4000B II
-Hladilnik SCYTHE KATANA 2
-Sestava in testiranje računalnika
-Microsoft Windows 7 Professional 64bit SLO
SKUPAJ: 833,01 EUR
Predvsem me zanima, ali bo grafična zadostovala (imel bom 1 monitor) oz. kakorkoli vplivala na lightroom? Je napajalnik ok ali premočan/prešvoh?

schurda ::

Tema je že stara pa še vedno aktualna. Imam enako vprašanje.

Nekaj vodil že imam, ampak konfiguracije za PS in LR ne znam sestaviti.
- i5 procesor ni važno kateri
- SSD disk 128MB (500/500)
- ram 8 ali 16 GB 1600MHz
- disk WD 2GB black caviar
- grafična z 1GB rama
- plošča ??? (vsaj 4 USB porte) Gigabyte ?
- napajalnik (~500 W), mogoče Antec
- ventilator
- ohišje
- DVD

Kakšna ideja o konfiguraciji?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

noob96 ::

za procesorje počakaj so zej prišl v hasewell E 4. generacije top šit
SSD glej bolj proti 256GB (intel, samsung...hitri so vsi dovolj, važna je zanesljivost)
8GB je za začetek dovolj, lahko kasneje nadgradiš
grafična tut nek nid range
plato prilagodi CPuju
napajalc 500+W, corsair ma dobre cene pa super napajalce
ventilatorji bodo že v ohišju, durgače pa kakšna noctua mogoče
dvd ni bistveno, so si zadovoljivi

schurda ::

Ja, Haswell sem vidu.
Disk bi raje še en SSD enake velikosti.
Za RAM se strinjam s tabo.
A je lahko grafična kar iz proca?
Kako plato prilagodiš CPU-ju? Kaj si mislu s tem? Katero si imel v mislih?
Z ventilatorjem sem mislil tistega za procesor.
Ja, za DVD brez veze, da sprašujem.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

m0LN4r ::

schurda je izjavil:

Ja, Haswell sem vidu.
Disk bi raje še en SSD enake velikosti.
Za RAM se strinjam s tabo.
A je lahko grafična kar iz proca?
Kako plato prilagodiš CPU-ju? Kaj si mislu s tem? Katero si imel v mislih?
Z ventilatorjem sem mislil tistega za procesor.
Ja, za DVD brez veze, da sprašujem.

Kupiš 1246v3 in H97 plato. To je (i7) oz. xeon z P4600 z certifikatom za Adobe programje itn. Ne rabiš ločene grafe.
SSD vzameš mx100 256GB, ker se bolj splača, je hitrejši in 16nm.
8GB 1600 CL8 najcenejši, ki ga najdeš.

V tujini ali na funtechu dobiš vse to zelo poceni.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

schurda ::

Ej, hvala ti. Rabil sem malo časa, da sem preštudiral. In sestavil konfiguracijo na Funtech(procesor 1246 ga ni, je pa E3-1231 v3):

- SSD disk Samsung 840 EVO Series 2,5 SATA 6G - 120GB (dovolj je velik zaenkrat, raje dopkupim, če bo treba)
78,34 €
- WD Trdi disk 2TB SATA 64Mb 7200rpm Black AF WD2003FZEX
124,90 €
- RAM Kingston DDR3L 8GB PC1600 (KVR16LN11/8)
72,54 €
- Procesor Intel Xeon E3-1231 v3 box,
spletna cena:242,61
- Gigabyte Z97P-D3, Intel Z97 Mainboard
86,26 €
- Samsung SH-224DB DVD-RW zapisovalnik, SATA,
14,81 €
- Čitalec kartic Chieftec 501D (CRD-501D)
9,93 €
- Napajalnik XFX TS550 550W P1-550S-XXB9
58,46 €
- Ohišje Aerocool V3X Advance Evil Green Edition Midi-Tower - črno/zeleno EN57356
31,76 €

Skupaj 719,60€.
Če bi vzel procesor 4460, bi bilo 70€ manj, torej ~650 €. Grafične torej ne rabim, očitno je na plošči.

Pa še pojasnilo prosim: A ne potrebuje Xeon ECC rama?

Prosim še za kakšen komentar k sestavi.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

- S prcesorjem bom ostal kar na 4460. Nej malo padejo cene. Toe je vsaj 140 € razlike
- Za disk bom malo premisli še za M550. Je pa vsaj 40 € dražji. Drugače pa MX100.
- 8GB 1600 CL8 - 8? Kaj si mislil z 8? 11, 10, 9, ne pa 8.

m0LN4r je izjavil:

schurda je izjavil:

Ja, Haswell sem vidu.
Disk bi raje še en SSD enake velikosti.
Za RAM se strinjam s tabo.
A je lahko grafična kar iz proca?
Kako plato prilagodiš CPU-ju? Kaj si mislu s tem? Katero si imel v mislih?
Z ventilatorjem sem mislil tistega za procesor.
Ja, za DVD brez veze, da sprašujem.

Kupiš 1246v3 in H97 plato. To je (i7) oz. xeon z P4600 z certifikatom za Adobe programje itn. Ne rabiš ločene grafe.
SSD vzameš mx100 256GB, ker se bolj splača, je hitrejši in 16nm.
8GB 1600 CL8 najcenejši, ki ga najdeš.

V tujini ali na funtechu dobiš vse to zelo poceni.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

m0LN4r ::

To si sestavil za 720€ ?
ECC ne rabiš zaq xeona pa tudi za fotošop ne. M550 tudi nima smisla. Raje daš razliko v 256gb ssd, ki je hitrejši od 120gb.
Ti dam sestavo. Trenutek.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

schurda ::

Čaki, da ne boš delal brez veze.
- xeona zanekrat ne bom vzel. i5 4460, potem pa zamenjam ko padejo cene.
- disk bo MX100 256 ja.
- ohišje Zalman Z1 Midi


Skupaj 670 EUR.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

m0LN4r ::



To je 600EUR pa maš notri vse, kar si prinas nemoreš privoščit.
Samo za informacijo.
Pa prinas boš brezveze čakal, cene nebodo padle na tak nivo nikoli.

Samo da vidiš razliko. To je konkretno boljši sistem.

Škoda dat 100EUR več, za slabše stvari pa polovično velki počasnejši ssd itn.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

schurda ::

Hvala.

1. Še disk 2T WD black manjka.
2. Katera stran je to?
3. A pošiljajo v Slovenijo?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

m0LN4r ::

To pa je še cirka 70EUR zravn.
Malo si poglej: https://slo-tech.com/forum/t588643/p435...

Zelo priljubljen način nakupovanja zadnje leto.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

schurda ::

ASRock plošča?
Gigabyte in Asus imam dobre izkušnje.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

m0LN4r ::

Isto s... drugo pakovanje. Za tvoje namene so čisto vse kul.
Niso več to cajti, ko niso znali plošč delat.

Zaradi mene lahko vzameš kero hočeš. Predlagam najcenejšo H97 oz. tako, da ma hdmi oz. dvi, odvisno kaj rabiš.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

schurda ::

Bom sestavil.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

Hvala za opozorilo glede dvi in hdmi. (Moja izbrana plošča jih namreč nima. Še dobro, da je nisem vzel.)

Imam pa še samo eno vprašanje glede rama: zakaj si izbral nižjo latenco CL8 in nižje rame LP ter 2 palčki?

Za isto ceno je recimo 1866 CAS9, če pa je ena sama palčka in to višja, potem je še 10EUR manj.

Ploščo pa bi vzel ASUS Z97-P.

Pa DVD z zapisovalnikom. OStalo je Ok.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

m0LN4r ::

Za koga boga boš vzel Z97? To so plate za navijanje pa SLI pa take fore. Stran vržen dnar.

Rame lahko vzameš 1600 CL9, 1600 CL8, 1866 CL9 itn. Razlike ni! Celo pa ne v tvojem primeru. Tak čist mimogrede, cpu uradno podpira 1600.
Vseeno tudi če vzameš eno al dve plački. Če je cena ista vzameš dve, boš mel vsaj dualchannel.
8gb crucial balistics maš za 63€

V tvojem primeru sta Asus H97 plus in H97-e povsem dovolj.
Razlike so le v dodatkih, od katerih ti nobenega ne potrebuješ.

Lp
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: joze67 ()

schurda ::

OK ram bo Ballistix.

Cena H97-plus in Z97-P pa je enaka.

Zakaj dual-channel? ali bo kaj razlike?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

bluefish ::

V praksi ne.

m0LN4r ::

Če je cena ista, potem vzam.
Isto pr ramih.

Kaj si do zdaj sestavil?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gaming PC za okoli 900 eur (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Kaj kupiti
608112589 (66860) Epialt
»

Nov računalnik do 800 - 1000 eur

Oddelek: Kaj kupiti
412766 (2182) djready
»

Stacionarc za +-600 eur

Oddelek: Kaj kupiti
91772 (1411) Evil mind

Več podobnih tem