Forum » Kaj kupiti » 3d tiskalnik
3d tiskalnik
McAjvar ::
Prusa že prodaja INDX. 900 € za 8 glav, 230 € manj za 4.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
gregyk ::
Drugače uporabljam Fusion360, sedaj sem pa preizkusil Shapr3D in mi je všeč, enostavnejši za uporabo in še vedno dovolj zmogljiv.
BlaY0 ::
Heh, Rossmann je objavil Jarczakov fork OrcaSlicer-bambulab na svojem GitHub-u.
Pa da vidimo kako se bo zadeva razpletla
SFC je zdaj "skočil" na ta vlak in se bo aktivno lotil Bambu Lab-a
Pa da vidimo kako se bo zadeva razpletla
SFC je zdaj "skočil" na ta vlak in se bo aktivno lotil Bambu Lab-a
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Motion ::
Pa tudi GamerNexus se je prdružu.
Pa ko se je JP oglasu glede kršenja AGPL licence je sledil DDOS na Prinables...
https://xcancel.com/printablescom/statu...
Menje glede krsenja AGLP od JP
https://x.com/josefprusa/status/2054602...
In folk se bo še vedno metal a kolena za njih. Upam da ga naj** fajn
Pa ko se je JP oglasu glede kršenja AGPL licence je sledil DDOS na Prinables...
https://xcancel.com/printablescom/statu...
Menje glede krsenja AGLP od JP
https://x.com/josefprusa/status/2054602...
In folk se bo še vedno metal a kolena za njih. Upam da ga naj** fajn
BigWhale ::
Jaz zdaj ze nekaj casa razmisljam, da se odklopim od Bambuja. Gledam resitve z vecimi hotendi, pa nekak ne bi se enkrat Bambuja vzel. Za X1C pa gledam, da ga vrzem v LAN mode.
Legon ::
Jaz dobim novega snapmakerja u1 naslednji mesec, poročam ko ga bom imel priliko konkretno sprobat.
buneech ::
Jaz zdaj ze nekaj casa razmisljam, da se odklopim od Bambuja. Gledam resitve z vecimi hotendi, pa nekak ne bi se enkrat Bambuja vzel. Za X1C pa gledam, da ga vrzem v LAN mode.
Js mam P1S v LAN mode odkar so napovedal authorization module. Blokiral sm mu dostop do neta, tud firmware nism od takrat nadgradil. Z Orca slicer dela super. Zdj sm si še Bambuddy zrihtu z virtual printerjem, lahko poslicam vnaprej, pushnem gor, pol pa sam naštimam urnik kdaj nej mi kej sprinta.
BlaY0 ::
Bi lahko kdo svetoval, kako se naučit recimo freecada? Tako postopoma, da človek ne izgubi volje do življenja vmes.
Ne gre. FreeCad se uci tko, da mas zraven sebe kako primerno drogo. :D
Jaz sem veliko stvari tako naredil, da sem Claudea vprasal kako naj nardim, da mi razlozi postopek. Z YT videi sem izgubljal zivce, ker mas sam neke momljajoce posnetke v katerih ljudje razlagajo tako na dolgo in siroko, da jaz umiram zraven. :/
Jaz pa vse modele za 3D print naredim v FreeCAD-u, sem se prisilil (brez kakršnekoli droge). Včasih je malo tečno, ker dejansko veš, da bi to v Onshape-u ali Fusion-u hitreje naredil, ampak se kaj dosti ne sekiram. Če je že sam softver buggy, je pa vsaj dokumentacija na nivoju.
AI uporabljat tu ne gre... enostavno si začne kar nekaj izmišljevat, ker je preveč "rešitev" za enak problem in potem kar domneva, da bo njegova tudi delovala in začne mešat in ti ponujat rešitve ki temeljijo na mešanici SolidWorks, Fusion, Onshape, FreeCAD... na koncu ti pa reče: "Uff, sem mislil, da bo to delovalo.".
Na YT moraš gledat prave videe... MangoJelly, Deltahedra, vse ostalo je crap in zaspiš (vsaj jaz). Najbolje je, da enostavno pogledaš 15 minut ene real-world aplikacije, potem pa probaš čim več od tega naredit sam ter si ob tem pomagaš s FreeCAD wikijem.
Jaz tudi dostikrat za kakšen obstoječ model, ki mi je kul, nagruntam kako bi ga zmodeliral v FreeCAD-u... uvozim mesh, premerim in potem naredim "from scratch". Dosti prekolnem, zadeva se mi sesuva, včasih mi v končni fazi tudi ne rata, ampak večinoma mi rata, tako da se potem samo še stuširam, pojem zajtrk in grem v službo
Po moje je zelo pomembno kako se zadeve lotiš od začetka in je bistveno, da imaš potek od začetka do konca nekako v glavi preden se zadeve sploh lotiš, ne da sproti nekaj klamfaš na model in ti v končni fazi na srečo rata ali pa sploh ne. Lahko bi potegnil analogijo s tem kako si navajen delat z urejevalniki besedil. Če si začel ali pa veš kako se dela z LaTeX-om, bodo tvoji dokumenti tudi v Wordu "buletproof". Dejstvo je, da če hočeš nekoga naučit kako se NE dela, potem mu daš najprej v roke "simple tool" kot je Word in mu rešeč "Na, napiši nekaj.", in mu bo ratalo. Potem bo hotel na isti način naredit diplomsko in se mu bo vse razsulo že po dvajsetih straneh.
Par hintov za tiste, ki imajo radi izzive oziroma bi radi za 3D print modelirali v FreeCAD-u:
* v preferencah nastavi refine model na NO (daš na YES na zadnjem objektu tik pred izvozom v mesh)
* kar takoj v projekt dodaj Variable Set ali Spreadsheet (ne škodi)
* delaj fillet/chamfer operacije čisto na koncu (tu se ponavadi zadeva razleti)
* še bolje je, da čim več fillet/chamfer operacij implementiraš kar v sketch
* pametno izbiraj constrainte/reference, da ohraniš integriteto in obliko ob spremembah parametrov
* izogibaj se limanju skice na ploskev objekta, raje jo nalimaj na datum plane z relativno ali točkovno referenco
* vedno imej v mislih kako bi se lahko operacija, ki jo trenutno izvajaš, kasneje razletela
1.1.1 je povsem spodoben modelirnik in več kot dovolj za domačo print sceno. PD se ne razlikuje kaj dosti ostalih modelirnikov.. Par posebnosti sam nič kaj kar se nebi dalo prežvečit.. Stvari ratajo pestre ko začneš s sestavi.. Tam pa so stvari krhke in moraš res pazit kaj delaš...
BmoQuh ::
Dober večer, žiher vprašam tukaj, če Lack pomožna ikeina mizica nosi Bambulab P1S z AMS in štirimi filamenti (brez 'hrbtnega'). Menda je skupna teža printovja ene 20-25kg, uradna nosilnost mizice pa 10 kg (verjetno nekaj tolerance) - lepo izgleda, je nevsiljiva, ena je še na neporabljena (na drugi je en navaden papirni printer), je bila tudi zelooo poceni - ojačevati je najbrž nima smisla. Če ni primerna (20 je le 100% preveč), bi kaj konkretnega/ličnega/ugodnega svetovali, AI sicer halucinira, da je možno. Nismo še iskali zares, smo 'proizvodnjo' komaj zares zagnali in izgleda obetavno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
klinker ::
Po moje drzi bp. Jst se komot vsedem na to mizico pa imam 90kg. Je pa lahka in se zna premikat vse skupaj ob printanju
d4vid ::
Jaz imam printer na lack mizici, s krajšimi nogami (cca 10cm). Zaenkrat težav ni. Tudi prej, ko sem imel lack z daljšimi nogami, ni bilo neke razlike. Gre pa za ender 3, pa še eno lack mizco imam čez za ohišje ter na vrhu sušilec sadja za filamente ter par kg filamenta.
BigWhale ::
Dober večer, žiher vprašam tukaj, če Lack pomožna ikeina mizica nosi Bambulab P1S z AMS in štirimi filamenti (brez 'hrbtnega'). Menda je skupna teža printovja ene 20-25kg, uradna nosilnost mizice pa 10 kg (verjetno nekaj tolerance) - lepo izgleda, je nevsiljiva, ena je še na neporabljena (na drugi je en navaden papirni printer), je bila tudi zelooo poceni - ojačevati je najbrž nima smisla. Če ni primerna (20 je le 100% preveč), bi kaj konkretnega/ličnega/ugodnega svetovali, AI sicer halucinira, da je možno. Nismo še iskali zares, smo 'proizvodnjo' komaj zares zagnali in izgleda obetavno.
Jaz mam X1C na polici, ki je prisraufana v steno in se dodatno podprta z dvema kovinskima nogama, pa se mi zdi, da sem na meji zmogljivosti. K printer dela cutim vibracije v mizi 2m stran.
Ne seri z ikea mizicami, no. Pa ne poslusaj LLMjev, o stvarih, ki jih na koncu potegnejo iz random forumov. :D
fikus_ ::
Mizica bo verjetno zdržala, vsaj nekaj časa, izziv bodo tresljaji in nihanje mize ter kako se bo to kazalo v printanih izdelkih.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
feryz ::
Ko printa, točneje polni manjše ploskve, se pravi na kratke razdalje, se trese tudi zelo konkretna miza. In to zelo trese.
Pri 300 mm/s. Več niti dam ne, ker je že to srhljivo.
Pri 300 mm/s. Več niti dam ne, ker je že to srhljivo.
Jaz mam X1C na polici, ki je prisraufana v steno in se dodatno podprta z dvema kovinskima nogama, pa se mi zdi, da sem na meji zmogljivosti. K printer dela cutim vibracije v mizi 2m stran.
Ne seri z ikea mizicami, no. Pa ne poslusaj LLMjev, o stvarih, ki jih na koncu potegnejo iz random forumov. :D
Se opravičujem, nekaj sem strašno zabluzil - vsaj prvič ni :D To je bil odgovor - neupravičen optimizem iz 'videti priročne in jih 3D tiskarska skupnost pogosto uporablja'. Je malo sitnost, kam to behemotijo postaviti, na eno masivno komodo tudi ne, ker bi naj bilo 60x60 cm po priporočilih in je 40xY cm premalo (vprašam pač)? Verjetno bo šlo v klet, ko se tam neko resno reč postavi, vsaj 60x60 cm ali še večje in čim težjo reč, da je fiksno - betonski kvader 500kg ali kaj?
GupeM ::
Itak, da gre v klet. Ne boš menda cele dneve v bivalnih prostorih poslušal hrupa in vonjal hlapov plastike? Še posebej, če printaš kakšne bolj "eksotične" materiale. Jaz imam k sreči poleg kurilnice v kleti en prostor, kjer je konstantno 21 - 24 stopinj. Na žalost je poleti malo bolj vlažno, ampak zaenkrat še nisem opazil težav. Pozimi je pa vlaga običajno med 20 in 30 %.
Je pa malo zoprno, ker moram vedno 2 štuka nižje. Po drugi strani imam pa zadevo praktično zraven, kadar kaj delam v garaži.
Je pa malo zoprno, ker moram vedno 2 štuka nižje. Po drugi strani imam pa zadevo praktično zraven, kadar kaj delam v garaži.
kokos ::
Kakšno podlago rabiš je zelo odvisno od zasnove printerja.
Jaz imam:
- en doma narejen CoreXY printer (320x320x320 mm, Vulcanus če se prav spomnim je bilo izhodišče), nobenih artefaktov na printih pri polni hitrosti, pa stoji na Ikea Lack, ki ob tem pleše za 5 cm v vsako smer.
- en Prusa stil printerja (moving table), ki z vibracijskimi nogicami stoji na treh 5 cm betonskih ploščah (skupaj 15 cm betona). Če jo dam na Ikejino mizico ni govora da spravi first layer na podlago.
Jaz imam:
- en doma narejen CoreXY printer (320x320x320 mm, Vulcanus če se prav spomnim je bilo izhodišče), nobenih artefaktov na printih pri polni hitrosti, pa stoji na Ikea Lack, ki ob tem pleše za 5 cm v vsako smer.
- en Prusa stil printerja (moving table), ki z vibracijskimi nogicami stoji na treh 5 cm betonskih ploščah (skupaj 15 cm betona). Če jo dam na Ikejino mizico ni govora da spravi first layer na podlago.
A ni nekaj videov na YT kjer se je izkazalo da sploh nima vpliva na kvaliteto printa, na čem je 3d printer.
First layer nikoli ni problem, ker je hitrost, zaradi kvalitete, občutno zmanjšana.
Ponori kasneje, ko že misliš, da se bo lepo obnašal. Ampak se zmotiš.
Ponori kasneje, ko že misliš, da se bo lepo obnašal. Ampak se zmotiš.
gorazdkop ::
jaz imam na eni LACK mizici Anycubic Cobra S1, zraven na drugi mizici pa ams kištico s filamenti. Nobenih težav, te mize so zelo močne. Pred tem pa sem imel tam Alfawise U20, brez težav.
jest10 ::
Nepraktično je, ja. Ne printamo veliko, ne vem, če bomo kdaj resni uporabniki (če mladine ne zagrabi na ful), mogoče občasno kakšne organizerje ali podobno kramo. Kolikor vidim, se printa ponekod res tudi po 5-6 ur vsak dan... Printerje in podobno statično ropotijo imamo sicer tudi v dnevni, ja, tole s hlapi, ropotom in brnenjem bi verjetno opazili - trenutno še eksperimentiramo in ni problem. Po drugi strani, v kleti seveda je prostor - če bi kdo na daljavo printal, tako še vedno kakšen 'lokalec' mora iti odstranit in (čim redkeje) kaj posredovat - mislim tudi, da P1S ne podpira avtomatskega shranjevanja posnetkov vgrajene kamere? So sicer kakšne konkretne 3d printing farme v Sloveniji?
Zgodovina sprememb…
Ideja sploh ni slaba.
Včasih smo rekli, da vzameš ketno in ga na radiator privežeš. Potem ziher ne bo šel nikamor.
Ali pa kot pralni stroj. Vzameš dolge lajšte, kajle in ga v strop zakajlaš. Se ne bo več sprehajal naokrog.
Včasih smo rekli, da vzameš ketno in ga na radiator privežeš. Potem ziher ne bo šel nikamor.
Ali pa kot pralni stroj. Vzameš dolge lajšte, kajle in ga v strop zakajlaš. Se ne bo več sprehajal naokrog.
kokos ::
Ideja sploh ni slaba.
Da best. Zakaj bi sam taspodnji sosed sred noči poslušal kako poskakuje tvoj pralni stroj na centrifugi. Naj še tazgornji
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kokos ()
Dejstvo pa je da so te nogice top zadeva. Ne drsijo in nobene vibracije se ne prenasajo na mizo in posledicno je printer tudi tisji.
Dobro jutro, nov dan - novo vprašanje - na rahlo izbočenih površinah se oblikujejo prehodi, podobnim 'letnicam' s skupnim središčem kot pri drevesu, npr. - verjetno zaokroževanje ali prevelike 'točke'... Je marsikdaj vidno tudi na posnetkih in k sreči tudi v bl studio... Menda bi naj 'spremenljive višine' in - ali 'likanje' vrhnjnih slojev to rešilo, samo bls še vedno kaže prehode - p1s in pla bi naj menda omogočala takšno glajenje - v bls se ta nastavljena 'zglajenost' vidi, ko se da ponovno rezinjenje ali se vidi samo na koncu?
Zgodovina sprememb…
Likanje ti pri zaobljenih površinah ne pomaga. Tudi pri poševninah ne. To pomaga pri vodoravnem vrhnjem sloju.
Drugače pa ja... Spremenljive višine nekoliko pomagajo, ampak več kot toliko se pa ne da. Lahko pa daš višino vseh slojev na minimum, pa bo tudi lepše izgledalo. Čas printanja bo pa tudi zelo dolg. Popolnoma gladko pa nikoli ne bo zaradi same tehnologije in fizike.
Obstajajo pa že neki poizkusi, da bi že sam layer bil v obliki "kajle" (wedge). Ampak pri zaobljenih površinah to bolj malo pomaga, pri poševninah bi se pa lahko poznalo.
Najbolj pa pomaga naknadna obdelava. Brušenje, kitanje, barvanje.
Drugače pa ja... Spremenljive višine nekoliko pomagajo, ampak več kot toliko se pa ne da. Lahko pa daš višino vseh slojev na minimum, pa bo tudi lepše izgledalo. Čas printanja bo pa tudi zelo dolg. Popolnoma gladko pa nikoli ne bo zaradi same tehnologije in fizike.
Obstajajo pa že neki poizkusi, da bi že sam layer bil v obliki "kajle" (wedge). Ampak pri zaobljenih površinah to bolj malo pomaga, pri poševninah bi se pa lahko poznalo.
Najbolj pa pomaga naknadna obdelava. Brušenje, kitanje, barvanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
Hvala, ja, menda Height range modifier (desni klik na objekt, malo je nerodno) pomaga določati finost na višini objekta od-do, drugače pa ja, brušenje.
No, mi smo, kot je očitno, nedavno kupili samo navaden P1S Combo, pa bi, kot smo brali in primerjali, raje X2D, zdaj imamo pač buyer's remorse v drugi smeri, ker monetarne ovire niso najpomembnejše v tem trenutku. Zato nas zanima, kakšne so slabosti X2D - AI navaja edino nepodporo abrazivnim filamentom. Ni nemogoče, da napako popravimo ob naslednjih prazničnih popustih. Mogoče BW navede še kakšne druge razloge, kot samo Bambu ekosistem, nimamo s čim primerjati zaenkrat, zato bomo veseli vsake koristne podrobnosti. Saj bi razložil prej več, če bi vedel, da bo potrebno, pač nisem želel biti zoprno vsiljiv, imam slabe forumske izkušnje.
Zgodovina sprememb…
Ma te motnje ekosistema so tak bullshit da glava pece. Vprasas kje jih kaj omejuje pa vsi tiho
Ma te motnje ekosistema so tak bullshit da glava pece. Vprasas kje jih kaj omejuje pa vsi tiho![]()
Pogled ki ne seže niiti do oknca stegnjenih rok kaj šele kam dlje...
https://xcancel.com/smitka/status/20599...
Pa saj to debato smo že prakrat imeli. Vendor lock je dandanes vseprisotna zadeva, ampak pri veliki večini izdelkov o tem sploh ne razmišljamo in je samoumevno, da je od nekdaj tako. 3d printerji izstopajo, ker gre za nišni produkt zgrajen na zanesenjakih, ki smo v začetku več šraufali kot printali. Zato toliko gneva čez bambu, saj je po eni strani vrhunski kos hardwarea, ki je približal printanje širši množici, po drugi strani pa nam gre v nos, ker noče sledit zanesenjaški logiki, da mora biti vse odprto in dostopno vsem.
Tako kot pri številnih drugih mainstream produktih počasi prihajamo v fazo, ko bo izdelek in njegovo ozadnje black box in povprečnega uporabnika bo zanimal samo končni rezultat. Za tiste, ki jim to ni všeč pa so na voljo še vedno številne alternative. Je pa ta članek, ki si ga dal lep primer tega, da t ni neka posebnost Bambu ampak je del politike vseh večjih igralcev.
Tako kot pri številnih drugih mainstream produktih počasi prihajamo v fazo, ko bo izdelek in njegovo ozadnje black box in povprečnega uporabnika bo zanimal samo končni rezultat. Za tiste, ki jim to ni všeč pa so na voljo še vedno številne alternative. Je pa ta članek, ki si ga dal lep primer tega, da t ni neka posebnost Bambu ampak je del politike vseh večjih igralcev.
Motion, kateri ponudniki tega potem ne dela ali ne bo delal v bližnji prihodnosti? Za nas, zelo preproste uporabnike, je to samo bolj ali manj zabava z nekaj praktičnosti - če sem pošten, kakšne 90% je sam kič. Sami sicer ničesar ne ustvarjamo v smislu NDA, zelo verjetno tudi ne bomo, tudi ničesar 'sumljivega' ne printamo in tudi verjetno ne bomo. Menda pomaga tudi 'forever lan-only mode', če je to bistveno?
Zgodovina sprememb…
No, mi smo, kot je očitno, nedavno kupili samo navaden P1S Combo, pa bi, kot smo brali in primerjali, raje X2D, zdaj imamo pač buyer's remorse v drugi smeri, ker monetarne ovire niso najpomembnejše v tem trenutku. Zato nas zanima, kakšne so slabosti X2D - AI navaja edino nepodporo abrazivnim filamentom. Ni nemogoče, da napako popravimo ob naslednjih prazničnih popustih. Mogoče BW navede še kakšne druge razloge, kot samo Bambu ekosistem, nimamo s čim primerjati zaenkrat, zato bomo veseli vsake koristne podrobnosti. Saj bi razložil prej več, če bi vedel, da bo potrebno, pač nisem želel biti zoprno vsiljiv, imam slabe forumske izkušnje.
X2D je vrhunska naprava, sploh če hočeš večji print size. Glede abrazivnih filamentov je pa tako ali tako 99% v sami šobi, printer kot takšen ne rabi posebne podpore za njih.
Za moje pojme je edino predrag za to kar nudi. Zato sem osebno šel na Snapmaker U1, gledal sem še Prusa core one+ z novim sistemom menjavanja šob, ampak je vprašanje kdaj bo dejansko na voljo, printer pa sem rabil sedaj.
Bambujev ekosistem je za vsakodnevno uporabo služi več kot odlično. Težave so v puritanski logiki, da morajo bit vsi elementi printerja prosto dostopni, kar pa seveda ne pije vode. Če te to moti, potem se že v osnovi moraš na široko izgonit bambu, pa tudi anycubic, elegoo, crality...
Motion, kateri ponudniki tega potem ne dela ali ne bo delal v bližnji prihodnosti? Za nas, zelo preproste uporabnike, je to samo bolj ali manj zabava z nekaj praktičnosti - če sem pošten, kakšne 90% je sam kič. Sami sicer ničesar ne ustvarjamo v smislu NDA, zelo verjetno tudi ne bomo, tudi ničesar 'sumljivega' ne printamo in tudi verjetno ne bomo. Menda pomaga tudi 'forever lan-only mode', če je to bistveno?
Nobeden. Vsak ponudnik, kjer je prisotna cloud podpora in online povezljivost to ima, ali pa obstaja potencial, da bo to imel.
V tak primeru ti ostane samo samogradnja oziroma fully ofline modeli, recimo kaka Prusa, Sovol...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Poučno in zares cenovni razred X2D, zelo dobro se debata razvija, res škoda, da nismo vedeli prej vsaj pred odprtjem p1s :D
Product Overview
o Smooth Printing with 5X More Speed and 5X Less Waste
o SnapSwap™ 4-Toolhead System with 5s Tool Change
o Multi-Color & Multi-Material Printing
o 4 Toolheads Work As One
o Auto Filament Loading
o 500 mm/s Max Speed, Up to 20,000 mm/s2 Acceleration
o 270*270*270mm3 Build Volume
Zgodovina sprememb…
X2D je vrhunska naprava, sploh če hočeš večji print size. Glede abrazivnih filamentov je pa tako ali tako 99% v sami šobi, printer kot takšen ne rabi posebne podpore za njih.
Za moje pojme je edino predrag za to kar nudi. Zato sem osebno šel na Snapmaker U1, gledal sem še Prusa core one+ z novim sistemom menjavanja šob, ampak je vprašanje kdaj bo dejansko na voljo, printer pa sem rabil sedaj.
Bambujev ekosistem je za vsakodnevno uporabo služi več kot odlično. Težave so v puritanski logiki, da morajo bit vsi elementi printerja prosto dostopni, kar pa seveda ne pije vode. Če te to moti, potem se že v osnovi moraš na široko izgonit bambu, pa tudi anycubic, elegoo, crality...
Nobeden. Vsak ponudnik, kjer je prisotna cloud podpora in online povezljivost to ima, ali pa obstaja potencial, da bo to imel.
V tak primeru ti ostane samo samogradnja oziroma fully ofline modeli, recimo kaka Prusa, Sovol...
IN kako Black box back end pripomore k varneji napravi/sistemu in boljši uporabniški izkušnji? Še posebi če si OSS vzameš za osnovo. Zakaj naj bi se dovolilo da to postane normala? K čemu bi pripomoglo? Je zaradi tega tvoj printer kaj cenej?
Pa saj to debato smo že prakrat imeli. Vendor lock je dandanes vseprisotna zadeva, ampak pri veliki večini izdelkov o tem sploh ne razmišljamo in je samoumevno, da je od nekdaj tako. 3d printerji izstopajo, ker gre za nišni produkt zgrajen na zanesenjakih, ki smo v začetku več šraufali kot printali. Zato toliko gneva čez bambu, saj je po eni strani vrhunski kos hardwarea, ki je približal printanje širši množici, po drugi strani pa nam gre v nos, ker noče sledit zanesenjaški logiki, da mora biti vse odprto in dostopno vsem.
Ne gre toliko za vendor lock kot tak, ampak za način, na katerega to forsirajo. Tukaj je pa več stvari, ki so problematične:
1. Prodali so produkt, ki podpira nekaj, nato so to ukinili oz zelo otežili.
2. Če bi tistega developerja s Poljske pustili pri miru, pa počasi sami "popravili" svoj Bambu Studio, da njegov fork ne bi več delal, bi bilo precej manj ognja in dima.
3. Kršitev AGPL licence.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ⊘ | Kateri 3D tiskalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 7174 (693) | Motion |
| » | poceni 3D print škatliceOddelek: Pomoč in nasveti | 2917 (1752) | dvihtelic |
| » | 3d tiskalnik za zacetnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 3583 (2938) | sslavc |
| » | 3D tiskaliki za domaco uporaboOddelek: Strojna oprema | 4468 (4091) | mihec87 |
| » | 3d printerOddelek: Kaj kupiti | 12014 (10283) | stalker |