» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
49 / 49
»
»»

Hikari ::

ja. sam bambu je dovrsen izdelek, ki res dela out of the box.

PARTyZAN ::

A Pruša pa ne?

Legon ::

V bistvu v primerjavi z Bambu ni, sploh ce das v enacbo se ceno. Pri prusi za 700 EUR pac ne dobis nic primerljivega out of the box.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

PARTyZAN ::

Specifično sem predlagal Core One, ki je direkten tekmec X1C in imata oba sestavljena v redni prodaji bolj ali manj identično ceno. Ta moment je na bambu trgovini sicer X1C znižan, in je malenkost cenejši od že sestavljene pruše, če pa pri pruši kupiš kit si pa na boljšem.

PARTyZAN je izjavil:

Specifično sem predlagal Core One, ki je direkten tekmec X1C in imata oba sestavljena v redni prodaji bolj ali manj identično ceno. Ta moment je na bambu trgovini sicer X1C znižan, in je malenkost cenejši od že sestavljene pruše, če pa pri pruši kupiš kit si pa na boljšem.

Govorimo o plug and play...

Pa tudi drugače Core One, mnaka nekaj harwearskih kosov, da bi bil direktno primerljiv z X1C.

In kar je najbolj pomembno, X1C je overkill za večino uporabnikov, ki jih primarno cilja Bambu. 1400 EUR ni nekaj kar skešira povprečen uporabnik. Pri P1S pa pač ni konkurence.

Bambu in Prusa ciljata različen segment kupcev, kar se vidi tako pri ceni kakor pri ostalih elemntih poslovnega modela.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Legon je izjavil:

Samo Bambu je zaprt ekosistem in to je bilo bolj kot ne jasno od prvega dne, zato ne razumem zakaj toliko kricanja okrog tega.

Tudi če je nekaj jasno še ne pomeni, da ni negativna kritika tega ustrezna in da niso ustrezne tudi zahteve po drugačnem obnašanju.

Zakaj tocno? Temu se prej rece pobozna zelja, kot realisticna kritika. Podjetje ima v osnovi proste roke kaksne produkte in kateri publiki jih servira. Ko kupujes Bambu primarno kupujes "black box" produkt, ki ga uporabljas skladno s pricakovanji prozvajalca. Ce ti to ni vsec imas nebroj alternative, ki boljse ustrezajo tvojim potrebam. Mene pri vseh teh kritikah in pompu na to temo predvsem presenecajo pozivi, da naj sedaj zaradi tega povprecen uporabniki bojkotirajo proizvajalca ali pa jokanje kako to ni dopustno, pa ceprav je bilo ze od vsega zacetka jasno, kam pes taco moli. To je pqc ma nivojuntega, da kupim iphone potem se pa cudim in pritozujem zakaj ne morem nalagat 3rd party aplikacij pod svojimi pogoji.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

OK, razumem tvoje stališče, je čisto legitimno. Sam imam malo bolj idealistične poglede (če se temu lahko tako reče?) in posledično včasih tudi nerealne v praksi.

Ali sploh kupovati take naprave in s tem delno podpirati omejujoče poslovne prakse je v vsakem primeru več kot legitimna dilema. Odgovor IMHO ni vedno enoznačen, odvisno od primera do primera.

Ko so zadeve hackabilne in skupnost ljudi dovolj zainteresirana, obstaja upanje tudi za alternativne pristope (ne le za lobiranje v prid spremembam pri proizvajalcu/zakonodajalcih, recimo) do "odprtja" take strojne oz. programske opreme. Seveda pa se ni kar za zanašati na to oz. je potrebno biti dobro informiran in v vsakem trenutku pričakovati težave.

Konkretno v tem primeru se že dogaja: Bambu Connect's Authentication X.509 Certificate And Private Key Extracted

Uporabniki 3D printerjev so končno populacija, v kateri je IMHO nadpovprečno veliko hackerjev takšne in drugačne sorte, tako da je tole bilo čisto pričakovano. Bomo videli, koliko se bo podjetje zdaj šlo bosti z uporabniki.

S tvojo logiko in pristopom bi se vsekakor strinjal, ampak pod pogojem, da govorimo o področju kjer obstaja monopolni ali vsaj oligopolni trg in bi prevladujoči akterji zlorabljali svoj položaj. V taki situaciji, kjer potrošnik kot šibkejša stranka nima pravih alternativ, se povsem strinjam da mora obstajat nekašna regulacija. Ampak 3d tiskalniki so področje, kjer tega izrazito ni. V bistvu ima uporabnik na tone primerljivih rešitev in Bambu dejansko ne ponuja ničesar kar bi bilo izrazito unikatno ali kjer bi lahko govorili o tem, da njihova prisotnost kakorkoli izkrivlja trg. Spekter rešitev na tem področju je res enormen, vključno s projekti, ki so izjemno odprti.

Dejnsko je mene osebno bolj zmotilo, da je prusa pri prej omenjenem Core One, uvedla določene omejitve glede odprtosi njihovega hardwara. In to predvsem zato, ker njihov branding primarno temelji na tem, da je tako hardware kot software popolnoma odprt.

Ali sploh kupovati take naprave in s tem delno podpirati omejujoče poslovne prakse je v vsakem primeru več kot legitimna dilema. Odgovor IMHO ni vedno enoznačen, odvisno od primera do primera.

Absolutno, to je vedno stvar presoje. Ampak če pogledamo realno širšo sliko je določen nivo vendor locka vedno prisoten, še posebej če govorimo o strojnem delu opreme. Bore malo je primerov, kjer posameznik lahko sam nadgrajuje posamezne kose pralnega stroja, ali pa prosto določa katero programsko opremo bo uporabljal za upravljanje asistenčnih sistemov v avtomobilu. 3d tisklaniki vedno bolj prihajajo v široko potrošnjo in Bambu ima tukaj veliko zaslug. Se spomnim prvih začetkov, ko sem več časa porabil za vzdrževanje kot tiskanje.

Hkrati pa se treba tudi zavedat, da širši kot je spekter uporabnikov, manj bo zahtev po odprtosti. Bolj kot se širi definicija povprečnega uporabnika, bolj bo v ospredju enostavnost uporabe. In si upam že sedaj trdit, da velika večina kupcev Bambu, namesti Bambu studio in v življenju ne pomisli na to, da bi iskala alternivne slicerje.

Konkretno v tem primeru se že dogaja: Bambu Connect's Authentication X.509 Certificate And Private Key Extracted

IMO pričakovana igra mačke z mišjo. Z naslednjim updatom bo Bambu spremenil ključe, dodal kak sloj zaščite in krog se bo ponovil. 99% uporabnikov sploh ne bo vedelo da se kaj spreminja, 1% pa bo iz tega delal znanost.

IMO je vik in krik tukaj predvsem posledica tega, da bi ljudje radi da jim je na voljo vrhunski izdelek, po ugodni ceni, hkrati pa še prodajalec pravzaprav ne bi smel imet nikakršnega vpliva na lasten produkt in mu bo glasna manjšina diktirala kako naj se obnaša na trgu. You cant have a cake and eat it...

Povsem realno je, da bomo v neki, ne tako odaljeni, točki videli uspešen produkt (od Bambu ali koga tretjega), ko se bo vrhunski hardware prodajal po smešni ceni in zahteval izključno uporabo njihovega potrošnega materiala. Podobno kot je pri klasičnih tiskalnikih. Zaenkrat so taki produkti nišni in nezanimivi ampak vprašanje kaj bo jutri.

Zgodovina sprememb…

klinker ::

Legon je izjavil:

Si dejansko prebral kaj se spreminja? Ker za 99,9% njihove ciljne skupine ne bo kaj dosti drugace. Da pa je Bambu primarno zaprt ekosistem, pa ni ravno nekaj novega.

Bo bo. Je kr nekaj ljudi s farmami njihovih printerjev, ki pa ne uporabljajo njihovega SWja, ker imajo svoj upeljan nacin dela z drugim sw-jem. Tej jih bodo pojedli ce jim razjebejo njihov ze vpeljan sistem.
3d printanje ni smartfon za vsakega najstnika, moras bit ze malo geeka da se gres tega, nismo se tako dalec da bo v vsaki bajti 3d printer in bambu se malo prehitro napihuje, ce mene vprasas.

IMO je precej naivno razmisljanje da bo par posameznikov, ki je gradilo farme okrog opreme, ki temu sploh ni namenjena, spremenilo poslovno politiko podjetja. To je na nivoju zelo glasne nisne skupine, ki je jokala, ko je sony umaknil podoporo za linix OS na playstation. Mogoce se bo cez 5 let pokazalo, da trg ni bil pripravljen za tak premik ampak poslovne politike podjetja to po moje ne bo spremnilo. Bo pa lepo presenecenje, ce se bodo potegnili nazaj. Tako kot na stevilnih drugih podrocjih dolgorocna profitabilnost Bambu temelji na black box produktu in prihodkih tako iz prodaje originalnih delov kot potrosnega materiala. Bambu nikoli ni bil zastavljen kot open source projekt in kdo je delal racunico na tak nacin je pac delal racun brez krcmarja. Bambujev hardware je preprosto prepoceni, da bi na dolgi rok ziveli samo od golih tiskalnikov ampak potrebujejo sirsi ekosistem. Zdaj a bodo tukaj nasli ravnotezje, ko bodo potrosniki pripravljeni sprejet njihov poslovni model, ali bo sla zadeva predlec v skrajnost (mesecna narocnina za makerworld, omejitve pri uporabi 3rd party potrosnega materiala) bomo videli. Ampak ta spremeba konkretno, na njihovo ciljno publiko, nima omembe vrednega vpliva.

3d tiskalniki dejansko postajajo nekaj kar kar je siroko dostopno in lahko uporablja vsak najstnik. In kakorkoli obracas zadevo so ravno black box izdelki tisto, kar neko tehnologijo iz zanesenjastva pripelje v splosno uporabo.

Ne vem kdaj si se zacel ukvarjat s 3d tislanjem, ampak moj prvi tiskalnik je bil makerbot thing o matic, ki me je skoraj stal ledvico in podobno kot moj prvi avto, sem ga 6 dni sraufal, da je potem en dan tiskal. Ce to po vec kot 10 letih primerjam s tem kaj danes dobis za enak denar smo svetlobna leta naprej. In ja, danes lahko povprecen potrosnik kupi out of the box resitev in jo uporablja brez poglobljenega razumevanja. Se 3 leta nazaj je bila to znanstvena fantastika. In ne glede na to kaj si kdo misli o Bambu imajo velike zasluge za ta napredek. Tako kot jih je v obdobju 2010-15 imel Makerbot ter za njim Creality z Enderjem in Prusa.

To ti mislis da jih je ene par. Ravno tej delajo dobicek Bambuju misko, mesecno porabijo stotine kil njihovega filamenta, nekaj kar jst in ti z enim printerjem v enem letu ne, nek najstnik pa v 5ih ne bo. Ce Bambuja moti da ne uporabljajo se njihov slicer in malo predelajo njihov printer, ki ni perfekten, glede na to da obstajajo izboljsave, so pac bedni.
Tej ljudje so tudi zelo aktivni v comunityju in jih bodo spljuvali do te tocke, da tudi najstnik ne bo kupu vec bambuja, kar se ze tudi dogaja. Niso ostale znamke spet tolko slabse, oz. so jim vedno bolj za petami. Poznam par ljudi ki imajo kr probleme z Bambuji, supporta pa ni, ne reagira sploh. En ima probleme od kar ga je kupu, od 100 poskusov, mu je multicolor naprintal 10x brez tezave, pa uporablja njihov filament in SW, cloud mu sploh ne dela, printer v garanciji in ga ne sljivijo 5 posto, enega odgovora ni dobil od njihovega supporta. Se dobro da ima se 5 drugih printerjev od drugih proizvajalcev, sicer bi ostal brez strank.

Sure thing, pri vsej analitiki in podatkih, ki jih ima Bambu na voljo, random uporabniki na forumu vedo več o navadah njihovih uporabnikov in poslovnih načrtih podjetja... hja čari modernega interneta in Dunning-Krugerov efekta.

Kot sem že napisal. Na področju 3d tiskalnikov se konkurenece ne manjka. In komur poslovni model Bambuja ne odgovarja ima na voljo nebroj alternativ, tudi povsem odprto kodnih. Recimo zgoraj omenjena prusa Core One je sicer par 100 EUR dražja, ampak dobiš bolj kot ne v celoti odprto rešitev.

In če malo spremljaš rant okrog tega FW boš hitro videl, da razen par glasnim posameznikom, uporabnikom dol visi za spremembo. Kupovat black box produkt in potem jokat, zakaj ti firma ne omogoča šarjenja po tem, pa je precej pomilovanja vredno. Ampak ko je bilo treba prihranit 100-200 EUR so pa taisti veselo kupovali Bambujeve tiskalnike, namesto rešitev, ki so prilagojene njihovim potrebam.

Zgodovina sprememb…

Kdo pa sari kaj po njihovem swju?
To da so zmodelirali nekaj dodatkov za boljse delovanje printerjev ni sarjenje. To da folk uporablja boljsi slicer tudi nema veze.
Kupijo pa Bambuja ne ker je cenejsi, ampak ker v kombinaciji z njihovimi filamenti dela zelo kvalitetne printe. Mislis da se folku gre za 200€ prisparat, ko porabijo jurja ali dva na mesec za same filmente? :))
Tebi zgleda ni glih jasen ta biznis in kolko kesa se tam vrti. Niso to hoby mojstri kot midva, ker vidim ze iz tvojega pisanja da kaj vec nisi, to je folk, ki od tega zivi in jim 200-500€ vec dat za printer, ki ga bodo gonli leto ali dve ni noben problem.
Kot bi reku da bo nek profic, ki sluzi z racunalnikom, gledal za kupit cim cenejse komponente, ko pri enem projektu zamortizira kisto za 5k€.
Lepo te prosim no, ne razmisljaj po sebi, ker ti nisi vsi in ce ti lahko delas na nacin kot oni diktirajo, folk, ki se s tem ukvarja ze kako desetletje in od tega zivi ter imajo vpeljan svoj nacin dela se enostavno ne more prilagodit kr tako kot se njim sprdne.
In ja, bodo pac sli drugam in kupli druge znamke, tako kot so pred bambujem, sam bo bambu sam na zgubi, ker od takih kot sva ti in jst bambu nima nekega dobicka misko ;)

Dejanski profesionalci se ne zanašajo na hobby printerje, če se grejo resen posel. Bambu in podobni izdelki so namenjeni točno takim hobby mojstrom kot vsa midva. In to je tud ciljna publika, ki jo Bambu targetira.

Lepo te prosim no, ne razmisljaj po sebi, ker ti nisi vsi in ce ti lahko delas na nacin kot oni diktirajo, folk, ki se s tem ukvarja ze kako desetletje in od tega zivi ter imajo vpeljan svoj nacin dela se enostavno ne more prilagodit kr tako kot se njim sprdne.
In ja, bodo pac sli drugam in kupli druge znamke, tako kot so pred bambujem, sam bo bambu sam na zgubi, ker od takih kot sva ti in jst bambu nima nekega dobicka misko ;)

Kot rečeno miško, ne ti ne jaz, še manj pa jokice na redditu, ne diktirajo poslovne politike podjetja. Če ti v svojih blodnajh verjameš, da so neki kvazi profiči, ki v mamini garaži tiskajo fidgete in obeske za ključe, ključna ciljna skupina za Bambu potem je vsaka nadaljna debata brezpredmetna.

Kupijo pa Bambuja ne ker je cenejsi, ampak ker v kombinaciji z njihovimi filamenti dela zelo kvalitetne printe. Mislis da se folku gre za 200EUR prisparat, ko porabijo jurja ali dva na mesec za same filmente?

ja, temu kar ti rečeš da so profiči je točno teh 200 eur problem. In zato kupujejo hobby opremo, zraven pa sanjajo o tem kak težek business furajo na Etsy.

Zgodovina sprememb…

Ti ze ves...sam zgleda lih ne ves :)
Ciljna publika vsakega podjetja je ta, ki jim dela dobicek, kar ti, jst in nek najstnik zal nismo, z unim kg filamenta/mesec, ce sploh ;)
Lahko je bambu hobby printer, sam v kombinaciji z njihovimi filamenti pa dela odlicno, ceprav X1C za moje pojme glih ni hobby printer, ker jst lajk poznam 2 podjetja, ki imajo 5+ kosov za prototipe. Pa niso vzeli bambuje zaradi cene.
Sam ti ze ves da je nek najstnik brez kesa ciljna publika takega podjetja :))

Aha, ze razumem. Predobro jim gre in zato sprejemajo odolocitve, ki so v nasprotju s potrebami njihovih kljucnih kupcev. Morajo pac zmanjsat povprasevanje, ker pac ne sfolgajo...

Zgodovina sprememb…

Kar se tega tice, ja, zelo dobro jim gre...z razlogom, ker imajo dobre produkte.
Se mi zdi da malo na pamet ti to. Jst recimo skoraj izkljucno njihove filamente kupujem, ker so res dobri ceprav drazji, pa ne sluzim s printanjem in vem kako marsikdaj ni zaloge, al sem pa cakal teden ali dva posiljko, kljub zalogi. Sam jst narocim 4-5 filamentov na nekaj mesecev, ne 40-50 na mesec in verjetno sem med zadnjimi v vrsti ;)

Tvoj osnovni problem je da mesas lastne anekdoticne izkusnje z realnostjo. Bambu po drugi strani ima na voljo konkretne podatke o tem kako se uporabljajo njihovi tiskalniki, kakor tudi jasno poslovno vizijo in strategijo, ki vkljucuje tudi to kdo so primarni kupci njihovih izdelkov.

In to je tisto kar diktira njihove odlocitve, ne pa tvoja osebna percepcija. Bambu nikoli ni skrival tendenc, da zelijo imet black box produkt za siroko rabo. To da si nekateri pred tem zatiskate oci tega dejstva ne bo sprmenilo. Kdor je okrog takega produkta gradil custom print farmo je ze v osnovi kupil napacen produkt. Lahko pa seveda predstavis kak bolj konkreten vir od tvoje lastne vsevednosti, kjer je Bambu svoje tiskalnike eksplicitno ali implicitno propagiral za taksno rabo.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Legon je izjavil:

Kot sem že napisal. Na področju 3d tiskalnikov se konkurenece ne manjka...

Ravno zaradi tega mora Bambu pazit kakšni bodo njegovi koraki v prihodnje. Pokoplje jih lahko že par 3D-print influencerjev. Nima smisla primerjat Sony ki je kot praviš umaknil podporo za nekaj kar sploh ni primarni fokus igralnih konzol, z Bambujem ki recimo da želi doseči basic service lock-in za vse svoje uporabnike. Po moje so premajhni, da bi si lahko privoščili takšne izpade, še posebej v branži ki je praktično še v plenicah kar se lastnega marketinga tiče.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

To je milion dolar question v tej zgodbi. IMO ima Bambu na voljo bistveno vec informacij kot mi, vedeli pa tega se lep cas ne bomo.

Kot sem zgoraj napisal, trg v tem trenutnu ninm pripravljen na resne vendor lock produkte, kot jih poznamo pri klasicnih tiskalnikih. Ampak ta korak Bambuja je dalec od take skrajnosti in moje mnejnje je da so to odlocitev sprejeli na podlagi zelo siroke baze podatkov uporabnikov in ocene da velike vecine uporabnikov to ne bo ganilo. Ce so res brcnili v meglo, pa kot ze receno, se lep cas ne bomo vedeli.

Zgodovina sprememb…

Se strinjam da jih ima (podatke), samo dokler jaz ne vidim po televiziji reklame za njihove produkte, so za moje pojme premajhni, da bi si lahko privoščili takšne manevre oziroma je ta manever za moje pojme relativno tvegan. Reklamo za bazo (se pravi večino vseh uporabnikov) jim še vedno delajo večinoma influencerji.

Poleg tega so zadevo že v štartu tehnično zelo slabo izpeljali (security through obscurity) in marsikdo bi jim s tega vidika lahko očital totalno malomarnost in brezbrižnost, če se bodo pa skozi ta vidik na njih spravili influencerji, bo pa za njih sploh slabo.

Pustimo se presenetit.

Zgodovina sprememb…

Bambu Lab steps back:

https://blog.bambulab.com/updates-and-t...

In response, we've made the decision to implement an optional LAN mode feature, to provide advanced users with more control and flexibility.

Zgodovina sprememb…

Z LAN mode zgubis dolocene funcije.
Jst napovedujem da jim bo promet fejst upadu ce gredo se naprej s tem, pa bomo vidli ce njihovi podatki drzijo, oz. bom reku ce so tej podatki, ki jih zares zanimajo...hint...kamerce pa te fore ;)
Baje da v Izraelu Bambuja ni bilo do tega update-a...le zakaj.

pa dobro, pa kaj res nekritično širiš vsako neumnost, ki jo pobereš na internetu?

a. novi update je v beta fazi, kar pomeni da ga sploh še ni širše v uporabi, da bi lahko vplival na to kje prodajajo tiskalnike
b. Bambu tiskalnike povsem normalno lahko kupiš v izraelu.

Zgodovina sprememb…

Ja, cele 3 dni jih lahko kupis tam....

https://www.jpost.com/consumerism/consu...

Amir Modan, CEO of BUG Network, excitedly stated: "We are proud to bring Bambu Lab to Israel and make 3D printing technology accessible to a broader audience. We believe these printers will inspire creativity and innovation among users of all ages and sectors."

ROFL, ker neka random trgovska veriga to šele sedaj ponuja (in to pred dejanskim updatom), to pomeni kaj? Razen da pojma nimaš o čem govoriš. To je tako idiotsko kot bi trdil, da nekaj ne obstaja zato kjer ni v Sparu.

Drugače ga lahko mirno kupiš v Izraelu že precej dlje kot 3 dni:
https://www.3dbotx.co.il/bambu-lab-isra...
https://spider3d.co.il
...

Tudi bambu ima na svoji uradni strani navedenih več partnerjev, ki prodajajo v Izraelu (brez tega, ki si ga ti privlekel v debato kot edinega svetega).

Zgodovina sprememb…

««
49 / 49
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

poceni 3D print škatlice

Oddelek: Pomoč in nasveti