» »

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

«
1
2

alexa-lol ::

neumnost

jukoz ::

Upam da ta oracle crkne.
Zdej pa vsi prešaltat na PostgreSQL.

poweroff ::

Ker je koda opensourcana, bo preživela. Vprašanje pa je koliko se bo ustavil razvoj.

Bi bilo pa treba Oracle resno sesuti, ja. Napasti na njihovem dvorišču.
sudo poweroff

recmajkemi ::

Ne ravno razveseljiva noviALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!

Damiani ::

Oracle je začel scati po lastni skledi.

Matwic ::

Res grdo :(. Samo svojemu največjemu tekmecu delajo uslugo, res pametni dečkoti.

Oh ja bomo pa samo MS podpiral (MS SQL, MS Office, ...). In potem ljudje govorijo kako je MS hudoben :P

WarpedGone ::

MS je hudoben, konkurenca pa žal glupa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Kaj pa če so ugotovili, da se od brezplačnih programov ne da živeti?

O.

mtosev ::

naslednji program na udaru bo VirtualBox.bom/bomo vec Swja od microsofta oporabljali in Oracal bo tud happy:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jukoz ::

Okapi je izjavil:

Kaj pa če so ugotovili, da se od brezplačnih programov ne da živeti?

O.



Sej, k Oracle žvi od brezplačnih programov.

vorantz ::

Kupit minimalno 100 licenc po 90$...to je bol jebanje v glavo ne pa poskus zaslužka :/

Poldi112 ::

>Kaj pa če so ugotovili, da se od brezplačnih programov ne da živeti?

Čisto možno, da so oni to ugotovili, a to še zdaleč ne pomeni, da je res.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matwic ::

Vsako podjetje mora izdati nekaj brezplačnih programčkom, ki olajšajo življenje uporabnikov, čeprav mogoče podpirajo konkurenco.

MS Office je pač kralj in ni pogojev, da bi kdo direktno tekmoval z njim. A ni bolje narediti programčke, ki omogočajo združljivost dveh paketov in tako obdržati vsaj trenutne uporabnike. Tisti mali procent uporabnikov, ki uporablja Sun (Oracle) office, bo pač šel h konkurenci, če bodo videli, da noben ne jebe njihovih "čudnih" formatov.


Oracle res veliko stavi na svojo podatkovno bazo, vendar pri taki politiki se ne bodo dolgo smejali. Hehe MS SQL server for Linux, to bi blo nekaj :D

Lonsarg ::

Jaz bi razumel plačljivost Offica njihovega(najbrž je že?) ampak da podporo enmu formatu dodatno tako mastno zaračunaš? čisti lol.

Dragi ::

Ukinit ga verjetno ne morejo zaradi kake banalnosti v pogodbi, lahko pa ga odstranjo na tak način. :)

Matako ::

Genijalno, Oracle bo obogatel s prodajo Solarisa in OOo pluginov... NOT!!
/\/\.K.

deadbeef ::

jah oracle-ov direktor Larry Ellison je žid pol vemo kolk je ura..

Matako ::

Hja mogoče so pa zaposlili del prebeglega SCO srednjega managementa - in takoj so tu sveže ideje!
/\/\.K.

jlpktnst ::

Ja saj vse kar je opensource ne morejo 0 :) Še vedno lahko uporabljaš free. Edino kar je supporta nimaš pač...

Icematxyz ::

No treba bo malo še globje analizirati zadevo ampak. Tako na hitro. Ni konec sveta.

Prvič ta plugin ni bil nikoli open source. Bil je samo free. Drugič ta plugin skrbi za to da zna Microsoftov pisarniški paket prebrat (urejati) in shranjevati ODF dokumente. Bolje rečeno da je Microsoftov pisarniški paket kompatibilen z ODF standardom.

http://odf-converter.sourceforge.net/

Microsoft v navezi z Novell in še nekaj drugimi partnerji že nekaj časa razvija prav tak vtičnik za Microsoft pisarniški paket. Oziroma kako bi bilo bolj politično korektno da rečem. Da določena podjetja v navezi z Microsoftom razvijajo tak vtičnik za Microsoftove pisarniške pakete?

Skratka gre se za to da Oracle ne bo več brezplačno razvijal vtičnika ki bo Microsoftovem pisarniškem paketu zagotavljal skladnost z ODF standardom. Upamo pa lahko da bo Microsoft to storil sam bolje kot trdi da je to že storil. Se pravi svoje izdelke prilagodil do te mere da bodo znali pravilno shranjevati datoteke v ODF standardu. In seveda famoznem OOXML strict standardu. Na katerega še vsi čakamo da ga implementirajo v svoje izdelke.

Čisto iskreno povedano. Sama ta poteza se mi ne zdi skrb zbujajoča. Če malo špekuliram. Bi znala celo močno spodbuditi razvoj interoperabilnosti med različnimi pisarniškimi paketi?

Matevžk ::

morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi) stane v ZDA 149 USD.

Nekoliko zgrešeno razmišljanje. 100 izvodov Office-a 2007 (toliko jih namreč potrebujemo za 100 uporabnikov) namreč (najbrž) stane več kot $9k. Vseeno, ja, "zanimiva" poteza Oracla.
lp, Matevžk

Icematxyz ::

Ne pozabiti na dejstvo da Microsoft trdi da to kaj počne ta plugin oni že tako imajo vgrajeno v svoje izdelke. In da deluje dobro.

Tear_DR0P ::

Bi bilo pa treba Oracle resno sesuti, ja.

zakaj pa to?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Damiani ::

Mogoče pa s tem želijo spodbuditi da folk prestopi na OpenOffice.org in na StarOffice, ki je pravzaprav pisarniški paket bivšega Sun Mic. in katerega so tržili po 30eur. Bolj me skrbi da bodo zmanšali razvojne cilje za VirtualBoxa, Jave, mySQL,..

Icematxyz ::

Mislite da bo Microsoft dopustil da se Oracle na ta račun bogati? Ali pa bo sam poskrbel za to da bo njihov pisarniški paket znal odpirati urejati in shranjevati datoteke po ODF standardu? Ker potem potrebe po tem dodatku jaz več ne vidim?

To je nekako tako kot da bi rekli da je ODF enak HTML standardu določene verzije. Mozilla bi pa razvijala vtičnik za IE da bi deloval po tem standardu. Ni neke logike. Sam si obetam hitrejšo in boljšo implementacijo ODF standarda v Microsoftov pisarniški paket. Upam samo da bo Microsoft čim prej prešel na OOXML strict. In da se še povratna izmenjava dokumentov s tega vidika za uporabnika izboljša. In da se neha z ignorantskim odnosom argumentirati na puhlicah kateri pisarniški paket je za profesionalce kateri pa ne.

phong ::

Meni pa se to zdi strateško dobra poteza:
uporabniki, ki uporabljajo Microsoft Office (starejši od 2007) in shranjujejo v Open Document formatu bodo prisiljeni upgrade-at na nekaj novejšega (ker je licenca 90 Dolarjev na računalnik itak predraga).
Ker pa že uporabljajo Open Document format, bodo 2x premislili: kupiti Office 2007/2010 ali raje preiti kar na Open Office.

Kaj menite?

bf4ed ::

phong sem enakega mnenja. Čeprav me je najprej novica razburila, sem pa po prebranih komentarih opazil, da je pravzaprav tak kot ti razmišljaš.

Če si glupan kupi za 9000$ ali pa si namesti naš OpenOffice pa bo vse delalo...če že rabiš .odf.

Icematxyz ::

Ja ampak tudi to ne bo držalo v celoti.

http://odf-converter.sourceforge.net/

As a part of this interoperability initiative, add-ins are being developed that can be installed on top of Microsoft Office Word (document processing), Excel (spreadsheet) and PowerPoint (presentation) applications (Office 2007 / 2003 / XP version) to allow for opening and saving OpenDocument format / ODF files (.odt, .ods and .odp) that adheres to ODF specifications.


Od Office 2007 SP2 pa tako trdijo da to že počnejo uspešno brez vtičnika v Microsoft Office. Se pravi pri morebitni nadgradnji iz 2003 je tako prva možnost pri Microsoftovem pisarniškem paketu Microsoft Office 2007. Za katerega trdijo da že podpira ODF standard. Pa čeprav slabo po mnenju marsikoga. Ampak ok. Danska šele čez kakšno leto prehaja na ODF standard kot uraden standard za shranjevanje dokumentov javni upravi. Bodo že uredili do takrat da bodo skladni z zahtevami in razpisnimi pogoji. In kandidirali z svoj ponudbo? :)

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Skratka če malo špekuliram! Že v letu 2011 bo se ravno vse nekako izšlo. In moji dokumenti shranjeni v ODF standardu (verjetno verzija 1.2) ne bodo več nezaželeni in argumentirano zavrnjeni kot nekaj kaj ni za profesionalce. Ampak bodo nekaj povsem običajnega.

Je Slovenija pripravljena na to?

Aja mi bomo tako nadgradili Microsoftovo pisarniško zbirko. Ampak sedaj ko bo treba plačati za dodatek (če bo slučajno Microsoft preveč pametoval) bomo pa si ga seveda privoščili. In se hvalili da imamo ODF standard kot eden izmed obveznih standardov v javni upravi. Prej ko pa je to bilo zastonj pa to ni šlo. Ker ni bilo za profesionalce.

Ampak OK to je že napredek. Je pa žalostno da mi silimo v NATO. Potem ga karamo. Ker nismo za vojsko. A pri ODF so nas pustili zadaj za 1 svetlobno leto? Morda pa niso profesionalci? No ampak kakorkoli. Sedaj ko bo treba plačati. Zdaj bomo mi to zagotovo imeli. Tako ali drugače. To da uporabnik Oo ali česa podobnega (če se Oo preveč pokvari kar ocenjujem da se zaenkrat ne bo) ne bo veljal več za amaterja. Neprecenljivo. Za vse ostalo je pa tukaj ... proračun.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Tear_DR0P je izjavil:

Bi bilo pa treba Oracle resno sesuti, ja.

zakaj pa to?

Postajajo evil. Mogoče izhajam preveč iz tega, kar počnejo v naši državni upravi, ampak dejansko je to podjetje, ki izvaja hud vendor lock-in.

Če k temu prišteješ še greh proti opensourcu je mera polna... :)
sudo poweroff

darkolord ::

Je Slovenija pripravljena na to?
Tudi če bi Slovenija bila pripravljena na to, ODF format ni.

Tear_DR0P ::

Postajajo evil.

mogoče pa se samo borijo za svoj profit? in operirajo tako, kot vidijo da deluje. vendor lock in poskušajo vsi naredit, na tak način jim je treba manj inovirat in si še vedno njihov - povsem razumljiva poslovna praksa, čeprav ne najbolj moralna.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Ja, saj to razumem. Kar pa ne pomeni, da ne smemo biti evil tudi "mi" in se boriti proti takšnim praksam. :D
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

to že, samo vseeno se mi zdi čudno, da generično pozivaš "le vkup, le vkup" ker oni so pa zlobni. zlobnih je dost, proti vsem ne bomo mogli it.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Icematxyz ::

darkolord je izjavil:

Je Slovenija pripravljena na to?
Tudi če bi Slovenija bila pripravljena na to, ODF format ni.


Ti se kar sprenevedaj ja. Naslednja nadgradnja pisarniškega paketa v Sloveniji. Bo podpirala ODF standard. Pa tudi če gre za Microsoftov pisarniški paket.

Tako da kaj naj rečem. Zadeva se bo uredila sama od sebe. Pa če naša država naredi kaj ali ne v to smer. ODF standardu in podpori le temu se ne more izogniti več.

ODF tvoj trenutek prihaja. :)

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

To ne spremeni dejstva, da je format ODF v trenutni različici crap in neprimeren za resno uporabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Matevžk ::

darkolord je izjavil:

To ne spremeni dejstva, da je format ODF v trenutni različici crap in neprimeren za resno uporabo.

Nesmiselno je kakorkoli odgovarjati, dokler ne poveš, kaj je zate resna uporaba.
lp, Matevžk

Damiani ::

darkolord je izjavil:

To ne spremeni dejstva, da je format ODF v trenutni različici crap in neprimeren za resno uporabo.


????
Drugaće je pa tud MS Office priznal da ni crap???? V svoje novejše pakete M$ Office je vključil podporo za ta format. Ja ta firma, ki se drži svojih formatov, kot pijanec plota.

Daedalus ::

To ne spremeni dejstva, da je format ODF v trenutni različici crap in neprimeren za resno uporabo.


Meni služi prav lepo. Za resno uporabo v resnem biznisu;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MTm2H37rqt7B ::

Moje mnenje je, da delajo to zato, da bi forcali uporabnike da presaltajo na OpenOffice. Zdej je pa vprasanje, koliko so uporabniki elasticni da bi preskocili iz MO na OO.

Pri nas je hudic, saj JU uporablja MO specific dokumente. Drugje zna bit boljse.

Vticnik je bil lahko le potuha, ampak se lahko hitro zgodi, da se zadeva prevaga na nasprotno stran.

darkolord ::

Drugaće je pa tud MS Office priznal da ni crap????
Priznali so kvečjemu (na obeh straneh), da je format v trenutni različici nepopoln. Nekatere KLJUČNE stvari se bodo v prihodnosti precej spremenile, kar bo lahko povzročilo kopico težav z obstoječimi dokumenti.

Drugače povedano, imaš lahko kup standardnih ODF dokumentov, ki ti jih bo vsak program, ki v celoti podpira ODF, prikazal drugače ali pa sploh ne.

Icematxyz ::

Še vedno bo pa več problemov kako pretvoriti kakšen zastarel binarni format ali OOXML "transitional" dokument v OOXML strict ali ODF.

Skratka nesmiselna razprava katero pa če ne narediš nič bo povozil čas. In jo po moje že je.

ender ::

darkolord je izjavil:

Drugače povedano, imaš lahko kup standardnih ODF dokumentov, ki ti jih bo vsak program, ki v celoti podpira ODF, prikazal drugače ali pa sploh ne.
Za razliko od OOXML, kjer sploh ne obstaja program, ki bi pisal datoteke po ISO standardu.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

darkolord ::

Še vedno bo pa več problemov kako pretvoriti kakšen zastarel binarni format ali OOXML "transitional" dokument v OOXML strict ali ODF.
Ne, ne bo. Open XML transitional dokumenti se bojo čisto lepo transformirali v strict. V ODF pa pač, kolikor ODF standard to dopušča.

Za razliko od OOXML, kjer sploh ne obstaja program, ki bi pisal datoteke po ISO standardu.
Obstaja, Office. Pa tudi če ne bi obstajal, bi bilo to še vedno bolje, kot da standard odpušča prosto interpretacijo določenih delov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Icematxyz ::

Ne, ne bo.


O ja pa bo.

Povedano drugače če si sposodim malo tvoj stavek višje:

Drugače povedano, imaš lahko kup binarnih dokumentov in standardnih OOXML dokumentov (po obeh standardih), ki ti jih bo vsak program, ki (bo) v celoti podpira(l) OOXML strict, prikazal drugače ali pa sploh ne.

Zgodovina sprememb…

ender ::

darkolord je izjavil:

Za razliko od OOXML, kjer sploh ne obstaja program, ki bi pisal datoteke po ISO standardu.
Obstaja, Office. Pa tudi če ne bi obstajal, bi bilo to še vedno bolje, kot da standard odpušča prosto interpretacijo določenih delov.
Ni res, to kar piše Office je različica standarda, ki jo je ISO zavrnil, Microsoft pa je obljubil da naj bi standard podprli v Officu 15. Bomo videli, če ga bodo res.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Icematxyz ::

to kar piše Office je različica standarda, ki jo je ISO zavrnil


No ni ga zavrnil. Je tudi ISO standard. Ampak ne tisti OOXML standard o katerem se pogovarjamo. Se pravi OOXML strict.

Icematxyz ::

Jaz sem predvsem vesel zaradi dejstva da sprenevedanje je prehitel čas. Kaj pa bo prinesla prihodnost pa bomo tako videli. Kaj se pa tiče ODF standarda in podpore. Pa bo jo naša javna uprava dobila pa če to hoče ali noče. Podjetja in posamezniki praktično tudi. Kakorkoli obrneš. ODF je prisoten že praktično v vseh pisarniških paketih vključujoč Microsoftovega. Prisoten je na pomembnih spletnih straneh kot podlaga za izdelavo dokumentov. Podpirajo ga velika podjetja. Vključno z Microsoftom. Je standard ki nastaja v sodelovanju z industrijo. Interoperabilnost pa je nekaj kar bo že ODF 1.2 ki bo kmalu sprejet kot standard začrtal bolj kot jo je 1.1 in neko sprenevedanje z tega vidika bo spet odveč. Skratka ODF standard je očitno preživel srdite argumente proti. In ne vem kdo ga še ni sprejel. Razen naše javne uprave? Pa tudi ona prihaja na vrsto. Karkoli naredi. Mimo tega pač ne more. :)

Okapi ::

Skratka ODF standard je očitno preživel srdite argumente proti
Preživel že, kdo ga pa uporablja?

O.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle predal OpenOffice Apache Software Foundation

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
85275 (4170) Ales
»

Izšel LibreOffice 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
8421815 (17059) System
»

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
65449 (3885) RedZo
»

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
12634252 (29494) Icematxyz
»

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
7215733 (13212) noraguta

Več podobnih tem