»

Izšel Solaris 11

Techworld - Dolgo časa je minilo od izida zadnje velike verzije na Unixu osnovanega operacijskega sistema Solaris. Verzija Solaris 10 je izšla daljnega leta 2004, ko je zanj skrbel še Sun. Vmes je Sun pohrustal Oracle (in ubil OpenSolaris), tako da sedaj slednji nastopa kot izdajatelj novih verzij. Verzija Solaris 11 Express, ki je bila neke vrsta generalka za prva enajstico, je izšla lani novembra, ta teden pa je Oracle izdal še pravi Solaris 11. Novosti je precej, v glavnem pa Oracle promovira večjo prilagojenost za oblake in tesnejšo integracijo z ostalimi Oraclovimi izdelki, kot so Database 11g, Fusion Middelware 11g, Enterprise Manager Ops Center (kratek pregled najpomembnejših izboljšav).

Oracle pravi,...

5 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Oracle sme prevzeti Sun

ComputerWorld - Oracle je dobil dovoljenje ameriškega pravosodnega ministrstva, da sme prevzeti Sun za 7,4 milijarde dolarjev oz. 9,50 dolarja na delnico. Tam nekje je tudi tečaj Sunovih delnic ostal zabetoniran od aprila. Namero so v Oraclu objavili aprila, julija so dobili blagoslov delničarjev, sedaj pa so da dahnili še regulatorji - edini, ki še morajo potrditi prevzem, so evropski komisarji. S prevzemom bo Oracle dobil celo paleto novih izdelkov: zakorakal bo na trg strojne opreme, podatkovne baze MySQL in Jave. Klik!

11 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

Tudi Sun izdal pretvornik za Open Document Format

OSNews - Poročali smo že, da je Microsoft pljunil v roke in se lotil vtičnika (ang. plug-in) za svojo Pisarno™, ki omogoča izvoz dokumentov v zapis ODF. Tudi pri Sunu niso sedeli križem rok in so splavili svoj vtičnik za Word 2003, ki uporabnikom tega programa omogoča tako uvoz kot tudi izvoz v ODF. Trenutno zna manipulirati samo z besedilnimi dokumenti (torej na relaciji med .doc in .odt), za končno različico, ki naj bi predvidoma izšla letošnjega malega travna (po domače aprila), pa obljubljajo še polno podporo tudi za preglednice in predstavitve.

Več o zadevi in dol poteg pa na Sunovih straneh.

Se nam poleg vojne OS-ov, pisarniških paketov in zapisov obeta še vojna pretvornikov?

0 komentarjev

Virusi tudi za StarOffice in OpenOffice.org

SecurityFocus Online - S kančkom zlobe lahko rečemo, da se je vedno popularnejši pisarniški paket OpenOffice.org po "funkcionalnosti" še nekoliko približal svojemu velikemu tekmecu MS Office, namreč po kužnosti z makro virusi. [>:D]

Kot poroča Security Focus, se je pojavil makro virus, ki so ga pri Kasperskemu poimenovali StarOffice.Stardust.A. Kot nakazuje že ime, se je najprej pojavil pri plačljivem paketu StarOffice, vendar je napisan v jeziku StarBasic, ki ga za poganjanje skriptov uporabljata tako Zvezdna™ kot Odprta™ pisarna in to ne glede na operacijski sistem.

Omenjeni virus zaenkrat še neznanega avtorja je bolj demonstrativne narave, saj je "škodljiv" kvečjemu za kakšne najbolj zadrte puritance. Z medmrežja namreč naloži "odraslo" sliko in jo prikaže kot nov dokument. S sporočilom za javnost pa se je na uvodni strani OOo že zganil tudi Sun.

9 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev