» »

Videonadzor v hiši...

Videonadzor v hiši...

Doman ::

V dvonastropni hiši sem se odločil za postavitev videonadzora. Imam štiri kamere, katere bi bile postavljene okoli hiše. V zgornjem nadstropju bi v zid vzidal touchscreen, kateri bi bil povezan z mini itx računalnikom, na katerem že imam kartico za priklop štirih kartic. Če bi bile moje zahteve samo take, nebi bilo nobenega problema, saj bi pc enostavno povezal z monitorjem, uredil napajanje za kamere in zadeva bi delala. Ker imam namen zgornje nadstropje kasneje oddajati, bi rad imel pogled na kamere tudi spodaj, to pomeni, da bi imel dva monitorja in en računalnik. Ker bi potreboval VGA in USB za touchscreen kabel dolg cca. 25m, to nebi delalo, zaradi prevelike metraže?
Razmišljal sem tudi v smeri, da bi imel dva neodvisna računalnika, ki bi bila oba povezana s temi štirimi kamerami, vendar se mi niti sanja ne ali je to možno?

Vsak nasvet bi bil dobrodošel.

Lp, Doman

mrktngr ::

Dober dan!

Podrobnejši opis tvojega želenega setupa bi bil dobrodošel. Katere kamere imaš, s katerimi kabli bi jih priklopil in katero kartico? Zraven tega bi bilo dobro navesti še, ali je računalnik omrežen.

V primeru, da boš zadevo nadzoroval na dveh lokacijah, je izvedba prko enega računalnika težja rešitev. Svetujem dva računalnika, od katerih bi eden deloval kot strežnik. Ta bi v domače omrežje (lahko tudi na internet, če ti je dom volja gledati tudi na počitnicah) "oddajal" signale vseh štirih kamer, ki bi jih lahko videl tudi na računalniku zgoraj - samo povezati se je potrebno.
Dokaj dobra diskusija, ki jo na to temo poznam, je tukaj. Sicer veliko piše o programski opremi, za trrdiware pa se bo treba znajti.

LP,
mrktngr

P. S.: Kot strežnik lahko porabiš tudi kak star prenosni računalnik, saj ne potrebuješ veliko. Razen, če bi rad vlomilce videl v HD :)

Karen ::

Če ima CCTV kamere in PCI zajemno kartico potem z notebookom ne bo šlo. Jaz imam recimo sicer samo 4 kamere, pa 100fps zajemno kartico, pa v mašino. Edin to mi ni jasno zakaj rabiš v zidu touchscreen - je bolj uporabno da imaš še brezžično tipkovnico zraven. Screena če nisi voyeur sploh ne rabiš (razen če misliš doma špilat G7 varnostnika cele dneve in noči) - ko se pač zgodi incident/alarm/premik si nastaviš da ti recimo pošlje sms ali podobno. Sicer se mi pa zdi bedarija snemat kaj se ti dogaja okoli hiše - tam se skoz nekaj dogaja (avti mimo, ptički, poštar, mularija rabuta jabolka ipd.). Če že rabiš indoor za čas ko te ni doma, da recimo čez vpn pogledaš če kaj čudnega dogaja - vežeš na sms alert, vsaj tako imam jaz (pa še tam moraš remote kopiranje naredit pa ups, pa umts - pameten vlomilec ti bo skenslu telefon kabel najprej pa elektriko ven vrgel...), ali pa za mladičke pogledat ko ti ponoči spijo v sosednji sobi (namesto ali v kombinaciji z babyfonom). Ostalo je pa brezzvezno igranje. Aja, če boš oddajal te bodo pa še veselo tožili oz. boš potreboval soglasje, opozorila da se izvaja videonadzor, pa omogočati dostop do teh podatkov, skratka če misliš za nadzor imet potem rajši ohladi misli, bo pod črto ceneje zate.

zlobcek ::

Prva stvar, ki jo je dobro vedet je to, da zajemna kartica in pal ločljivost je za tatove strašit. Videl ne boš nič konkretnega z wide objektivom. U praksi ne prepoznaš človeka na 5m, če ga ne poznaš po kretnjah.

Glede na to, da imaš že kupljene ok, drugače defenitivno ip in več mpix. Tenzor mislim da zdele prodaja eno kamero, ki ima 3 ali 5 mpix z objektivom za okol 400-500 eur. Če na rabiš 3m, daš na 1 pa je.

Z zajemno kartico rabiš moč. Takoj ko boš hotel zraven tlačt kakšen napis - datum ali kaj podobnega, kar ni strojno podprto na kartici (ki itak ni), imaš dekompresijo, imput in kompresijo, poleg motion trigerjev itd. S 4 kamerami in ene 5 slik na sek bo imela mašina kar delo, če bodo kdaj vse laufale, kar se zgodi nemalokrat. Z ip se pol teh problemov rešiš, pa še vid se dejansko kej na 10m.

Jest bi ti predlagal takole - spravi skup en malo boljši računalnik za server + ups, ki naj stoji nekje u bajti, v vsakem štuku pa lepo touch screen, ali pa tudi ne, pol ubistvu nima veze, po možnosti kakšnega kar z vgrajeno švoh mašino na kakšnem atomu al neki, ki se bi obnašala kot klient, povezan v mrežo v bajti. Kamere pa priklop na napajalc od kište, ki nej bo močnejši in kvalitetnejši. Kakšen metatron ali kaj. Priklopi kar z gretjem vred, če ga boš imel. Tko imaš kompletni videonadzor na bateriji. Pri meni se obnese odlično.

Vsi snemalni softwari omogočajo eno povezavo zunanjih klientov za gledanje posnetkov. S kar dobro kontrolo in nadzorom. Pa še fleksibilen si potem s kabli od videonadzora, ki jih ni treba peljat lih nekam v en hodnik, mašina pa je lahko malo bolj skrita. Touchscreeni so pa za kamuflažo:)

Ubistvu je lahko en touchscreen kar del serverja za snemat, če bi šparal malo...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Dami ::

Ma ta teznor kak cenik ip kamer, ker nisem nič našel? Pa kak free software za windows kej priporočate?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

s1m0n ::

Jih imam pred vrati (tenzor), pa jih še nisem uspel vprašat za kakšne cene :)
Ker me osebno tudi zanimajo IP kamere, da bi jih imel za vhod in še kak drug prostor.

zlobcek ::

Mislim, da na netu nimajo cenika. Kamero (mislim da je calisto ali nekaj) sem videl na eni predstavitvi u Lj, kjer je un šefe tudi povedal ceno.

Konkurenca ima iste stvari še vedno za okoli 1000 EUR, zato sem bil takrat pozoren. Doma še nimam ip kamer, sem pa pred nakupom in sem jih klical. Predračun še čakam.

Za free progi nimam pojma. Uporabljam go1984 in se kar obnese.

matter ::

Jaz bi šel na sistem z IP kamerami (y-black ali axis ali cele kakše China) in Zoneminder serverjem.
Tako imaš dostop preko WWW s kateragakoli računalnika in tudi zagotovljen motion detection snemanje.
Base daš Ubuntu in ker že imaš kartico za zajem, jo lahko uporabiš in dodaš še IP kamere.
Je pa pomembno, da za PCI kartico so gonilniki za linux, ker sicer imaš lahko kar nekaj težav z zagonom tega.
Grem basket pa bom neloke metal

xCore ::

na www.kamere.si maš cene za software pa ti bojo znali povedat po telefonu
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadzorna kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6724607 (5110) refosk
»

Katero 360° IP kamero za videonadzor

Oddelek: Kaj kupiti
101870 (1742) Nikonja
»

IP kamera

Oddelek: Kaj kupiti
238142 (6529) xCore
»

Lan/Wlan IP kamera z sliko "v živo"; kje, kako?

Oddelek: Omrežja in internet
74993 (4698) KoMar-

Videonadzor na računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
467378 (5816) Brane2

Več podobnih tem