» »

IP kamera

IP kamera

ricola78 ::

Pozdravljeni,

zanima me, ali ima kdo kakšne izkušnje z dobro IP kamero. Mora predvsem dobro delati, ko je sonce uprto vanjo.
Preizkusil sem IP ViDi-62 WiFi, ki je v prosoru sicer dobro delala, vendar ko sem jo postavil ven je postala praktično neuporabna.
Mogoče im kd kaj izkušenj z axis kamerami recimo P1343-E?
Na spletu sem zasledil tudi Panasonicove IP kamere in me zanima ali imamo v SLO zastopnika in ali ima kdo izkušnje z njimi?
Če kdo ve za kakšno drugo znamko, se priporočam.

LP R
  • spremenil: ricola78 ()

solatko ::

Vse IP kamere so za kakšno resno uporabo slabe, saj jih omejuje prenos podatkov. Praktično ni nobene razlike, detajlov, ki so pomembni za recimo prepoznavo vlomilcev in podobno, s temi kamerami ne boš dosegel. Boljše so kamere, ki snemajo na vložene kartice ali preko žične povezave, tam pa so detalji odvisni samo od kvalitete leč, procesorja in postavitve.
Delo krepa človeka

ricola78 ::

Ne potrebujem kamere za nadzor in prepoznavo obraza ampak predvsem za uporabo kot webcam (prizor pogleda iz terase na morje).
Ali nima nihče kakšnih konkretnih izkušenj s takimi zadevami. Mislim, da potrebujem podobno kamero, kot jih ima na primer DARS za nadzor cest.


LP R
It's nice to be important but it is more important to be ... cool or smth.

solatko ::

Te kamere so sicer super zadeva, če ne rabiš velike ločljivosti in čiste slike. Ena od dobrih stvari je ta, da lahko gledaš dogajanje iz vsakega računalnika, samo IP moraš poznati.
Kamere za direktno osončenje pa verjetno IP ne boš dobil, saj so procesorji preslabi, da bi lahko v kratkem času ubili svetlobo, ki jih osveti, da bi se videlo še kaj drugega, za nočno gledanje pa so v redu.
Direktno svetlobo ti bo morda požrla kakšna profesionalna kamera za par 10k€.
Delo krepa človeka

BlueRunner ::

solatko je izjavil:

Vse IP kamere so za kakšno resno uporabo slabe, saj jih omejuje prenos podatkov. Praktično ni nobene razlike, detajlov, ki so pomembni za recimo prepoznavo vlomilcev in podobno, s temi kamerami ne boš dosegel. Boljše so kamere, ki snemajo na vložene kartice ali preko žične povezave, tam pa so detalji odvisni samo od kvalitete leč, procesorja in postavitve.

Fail.

Avtor sicer ne potrebuje profi kamere, vendar pa je tvoja navedba čista brca v temo. Poglej na Mobotix in potem razglabljaj o profesionalni kvaliteti profesionalnih IP kamer za varovanje.

Kinder jajček IP kamere so pač za igranje, profi IP kamere pa za to kar si navedel kot primer uporabe. Ni pa dobro mešati kinder jajčkov z profi zahtevami. Ne v RL, ne v komentarjih.

Oh, pa da ne bom samo pljuval... Tukaj je dober pregled vsakojakih IP kamer. Ni vrag, da ne bi OP našel kaj za svoj žep.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

In pri teh kamerah se vidi posamezni detalj ob direktni osvetlitvi sončnih žarkov. Ni cmos-a ki bi direktno osvetlitev obdelal v realnem času, kar mora narediti IP kamera, zato moja trditev ni faill.
Slučajno smo kar nekaj (tudi dražjih) kamer testirali, ravno na hitro spreminjanje svetlobe. Na močni osvetlitvi, padejo vse po vrsti. Vidiš samo fajn bleščečo belino, brez detaljev, po 20 - 30 sekundah se pojavijo posamezni detalji, vendar nič kaj razločno.
Drugo so normalne žične kamere, ki imajo boljše osvetlitvene procesorje.
Tudi na profesionalnih kamerah za varovanje, ne sme priti do direktne sončne osvetlitve, on pa mogoče namerava ravno gledat sončne zahode in podobne zadeve.
Delo krepa človeka

BlueRunner ::

Hm. Zanimiva jajca(*) ste vi to testirali. Imam klasično dnevno IP kamero, ki vključuje snemanje na PIR motion detect, ponoči pa se za ustrezno osvetlitev, ravno tako preko PIR, vklaplja 500W halogenski reflektor, del njegovega snopa pa zadane tudi neposredno lečo kamere. Čas prilagoditve osvetlitve na kameri je manj kot 1 do 2 sampla (v mojem primeru pod 0,25s).

Za "pravo stvar" imam pri roki Mobotix z dnevno in nočno kamero v istem ohišju. Če področje v nočnem času karkoli dovolj osvetli (lahko nastaviš lux-e pri kateri vrednosti), bo izhoden stream avtomatično preklopil na dnevno kamero, ki bo prikazala OK sliko (celo v barvah) - čas prilagoditve osvetlitvi mislim, da je pod 1s (nisem ga pa še meril).

Tudi dnevni čas, ko osvetlitev zaradi sprehajanja oblakov med soncem in kamero precej variira tem kameram ne povzroča težav, prilagoditve osvetlitve so praktično takojšnje.

Tudi notranje IP kamere mi ne povzročajo težav. Hodnik iz praktične teme v normalno osvetljenost je prehod takojšen.

Se pa strinjam, da imajo kamere v splošnem težavo s snemanjem sončnih zahodov. Ni pa to nekaj, kar bi bilo omejeno na IP kamere. Tukaj se gre znova za kvaliteto, kvaliteta pa ni poceni. Visoka cena pa še ne pomeni kvalitete. Torej testiranje, testiranje in še enkrat testiranje.

Ne vem pa kaj si mislil z "ni ga CMOS-a, ki bi direktno osvetlitev obdelal". Daj mi to malo bolj natančno pojasni kaj si želel povedati.

(*) Jajc zato, ker je splošno znano, da se še posebej pri varovanju in uporabi IP sistemov varovanja v odsotnosti standardov pojavlja cel kup proizvajalcev, ki za drage denarje prodajajo škart od katerega so še kinder jajčki boljši.

residual ::

jaz imam kamero obrnjeno proti jugu (stream dvorisca pred bajto), in poleti nimam problemov , bolj pozimi (nizko sonce), ter postavitev znotraj prostora pred okno( 12 cm pred steklo - dvojna zasteklitev - odboji svetlobe, refleksija objektiva v steklu)

Zadevo sem dokaj dobro rešil z uporabo krožnega polarizacijskega filtra, ki se na takšne plastik fantastik kamere namesti s pomočjo Tessa lepilnega traku, nabavil pa sem tisti magnet-mount objektiv (žal je kamera philips NC1300 plastična), nabavil pa sem mislim da pri eni od slovenskih spletnih foto trgovin.

Direktno Sonce sicer vpada na čip kamere, a pri tebi bo problem še morje. Ko je sonce najbolj moteče poskusiš zavrtet polarizacijsko steklo da odbiješ svetlobo s površine morja. Mislim da bi moral dobit prebavljivo sliko za na web.

residual ::

residual je izjavil:

. Ko je sonce najbolj moteče poskusiš zavrtet polarizacijsko steklo da odbiješ svetlobo s površine morja.


Malo sem se narobe izrazil, tega v bistvu ne moreš ;)

bolj korektno je npr. da preprečiš vstop svetlobi, ki se odbija s površine morja

solatko ::

V kamerah imaš cmos 1/3 ali boljši procesor za sliko in ta ni sposoben obdelati veliko količino svetlobe v hipu ali nenaden padec svetlobe.
Tema govori o kameri postavljeni na terasi, ki naj bi spremljala dogajanja na morju in obali, ne bi smela biti občutljiva na dirktno sonce, pa še IP bi morala biti. Take kamere do višine nekaj 1000€ pač ne bo dobil na evropskem trgu.
Delo krepa človeka

BlueRunner ::

bolj korektno je npr. da preprečiš vstop svetlobi, ki se odbija s površine morja

Tudi če ni 100% rešitev, bo tudi polarizacijska folija pomagala, ker bo ustavila del svetlobe. Vir za folije pa so kakšni pokvarjeni LCD zasloni :D

V kamerah imaš cmos 1/3 ali boljši procesor za sliko in ta ni sposoben obdelati veliko količino svetlobe v hipu ali nenaden padec svetlobe.

Glede na to, da nimam pojma o čemu govoriš, ne morem komentirati te navedbe. Kar lahko zapišem pa je, da moje izkušnje s profi IP kamerami, kar jih imam v rokah, tega tvojega mnenja o sposobnosti obdelave ne potrjujejo, saj delajo BP in ne kažejo simptomov težav, kot si jih ti opisal. Na podlagi tega sklepam, da ne uporabljajo tega CMOS 1/3 procesorja, ali pa nekaj drugega počno drugače, kot pa poceni roba. Predlagam, da to pustiva stati, ker res ne paše v to temo, 1000€+ kamer pa ne bi ravno razstavljal, da bi ugotavljal kaj je v njih.

Tema govori o kameri postavljeni na terasi

Kljub temu se mi zdi vredno poudariti, da obstaja tudi mnenjo IP kamerah, ki je tvojemu nasprotno. Oba govoriva iz svojih lastnih izkušenj in verjetno je na svetu dovolj tako škart, kot tudi odličnih IP kamer za varovanje. S tem bi tudi sam želel to debato v tej tem zaključiki, ker je že precej OT.

..., ki naj bi spremljala dogajanja na morju in obali, ne bi smela biti občutljiva na dirktno sonce, pa še IP bi morala biti. Take kamere do višine nekaj 1000€ pač ne bo dobil na evropskem trgu.

Direktno sonce jo bo zagotovo ubilo, če ne zaradi drugega pa zaradi odsevov za okenskim steklom - teh sploh ne vem, če se da znebiti. Tisti trenutek pa, ko se kamero izpostavi elementom, pa začne cena že zaradi tega rasti v območja nad 200€ in več.

Mislim, da se bi dalo problem Sonca z malo eksperimentiranja tudi omejiti. Vprašanje pa do kakšne mere in kje priti do poceni materiala za eksperimente.

solatko ::

BlueRunner - podatek o obdelovalniku slike imaš v tehničnih podatkih kamere, brez čipa za obdelavo slike ni nobene. IP imajo večinoma cmos + oznaka 1/3...
Delo krepa človeka

BlueRunner ::

Aha, to je recimo tisti 2x 1/2" CMOS progressive scan npr. pri M12. Torej CMOS tipalo s 1/2 colsko diagonalo. OK. Lepo vedeti kaj si mislil. Ampak zadeva v praksi še vedno dela bolje, kot si pa ti opisal za svoje testne primere. :8)

Pa tudi "navadne" kamere uporabljajo CMOS ali CCD tipala. Torej samo tipalo verjetno ni faktor, ampak je faktor podporna elektronika. Ta pa se strinjam je lahko uporabna ali pa škart. IP kamera to elektroniko mora vključevati, torej je privzeto, da lahko dobiš škart IP kamere.

Ne morem se pa strinjati s teboj, da ni OK IP kamer za profesionalno rabo. So, samo ne v tej temi in za ljudem prijazno ceno. V primerjavi s kombinacijo "navadne" kamere + snemalnik pa je cena (tudi zaradi minituarizacije) nenadoma logična in samoumevna.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Se ne bi raje posvetili vprašanju, pa pustili tehnične in druge zadeve, kakšni temi o kamerah.
Za potrebe, ki jih navaja bodoči uporabnik, pod pogoji, ki jih je navedel, za kakšen soliden znesek, na trgu ne bo dobil željenega.
Mu pa priporočam, da pokliče nekaj firm, ki se s tem ukvarjajo in dobi na preizkus nekaj modelov in se potem odloči.
Delo krepa človeka

BlueRunner ::

Poanta je bila, da tvoja absolutna navedba ne drži. Bistvo je bilo, da sem pojasnil, da to, kar si navedel za IP kamere, ne drži. Več ni potrebno. S CMOS-i naj se ukvarjajo tisti, ki jih res poznajo - očitno midva nisva pravi osebi za to.

Svoj predlog sem tudi že podal.

Zgodovina sprememb…

ricola78 ::

Sicer se zahvaljujem za izčrpne odgovore, sem pa nekako upal, da bo nekdo navedel katero kamero in kje bi jo lahko kupil.
Gledam nekje v rangu do 600€.

LP R

alanmunda ::

Trenutno zelo dobra kamera je Mobotix. Žal so pa malo predrage za moj žep cca. 1k eur po kameri. Imajo jih na občini Maribor. Tu je link do spletnih kamer v živo :
http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=...

lp, A
Psyho

jackyboo ::

Konkretno GeoVision ip megapixel nadzorne kamere so zelo kvalitetne. Tudi sam sem jih kar nekaj zmontiral, bil pa sem cisto navdušen ko sem jih videl na tenerifih v Loro Parque :-)

superalex ::

Ja samo te kamere imajo res slabo ločljivost.
Potem je že boljša in cenejša analogna.

jackyboo ::

Ker sem se zdaj že igral tudi okoli ta cenejših ip kamer, lahko glede tega nekaj več napišem

Jah ,te ip kamere za zunaj( klasičnih ločljivosti 640 x 480 )so tam okoli 90 + ddv

take analogne (640 x 480 ) pa so od 60 + ddv

torej vse 640 x 480, a slika pri ip se mi zdi vseeno boljša tudi če na analognih piše 700tvl.

Plus prihraniš na kablovju saj je mrežni kabel (0,4 € /m) cenejši od koax + napajanje (0,85 € /m)

Če pa ima ip kamera poe kot tale http://www.ttc.si/157_Video-Nadzor/39_I...
potem pa imaš poskrbljeno tudi glede napajanja in vse kar rabiš do kamere je 1x mrežni kabel (ob uporabi poe injector ali poe switch )

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jackyboo ()

xCore ::

superalex je izjavil:

Ja samo te kamere imajo res slabo ločljivost.
Potem je že boljša in cenejša analogna.


Katere kamere imajo slabo ločljivost?
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

xCore ::

zakaj bi kdo potreboval višjo resolucijo kot fullhd?
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

superalex ::

Več kot je pikslov bolj lahko približaš kakšen objekt, pa kvaliteta je seveda po mojem boljša.

xCore ::

kot zanimivost GeoVision od verzije 8.4. naprej ne potrebuje več usb dongla (licence) za svoje kamere.
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xCore ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadzorne kamere WIFI

Oddelek: Kaj kupiti
3710035 (5466) TOP
»

Nadzorna kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6724501 (5004) refosk
»

kamera ki se poveze na wifi z moznostjo gledanja na gsm

Oddelek: Kaj kupiti
289645 (4382) dc10
»

Katero 360° IP kamero za videonadzor

Oddelek: Kaj kupiti
101859 (1731) Nikonja
»

Nadzorna video kamera Wifi

Oddelek: Kaj kupiti
133715 (3386) Voluharr

Več podobnih tem