» »

AMD Turbo CORE razložen

AMD Turbo CORE razložen

HotHardware - Intel je dinamično navijanje procesorjev, ko je polno obremenjeno le eno oz. del vseh jeder, predstavil že lani s procesorji Core i7 in tehnologijo poimenoval Turbo Boost. Danes ima dinamično navijanje večina njihovih novih procesorjev za Ležišče LGA-1156 in LGA-1366, razen dvojedrnih Core i3 in njim podobnega Pentiuma G6950. Podoben korak bo zdaj storil tudi AMD, ki bo svoj Turbo CORE predstavil s šestjedrnimi procesorji Phenom II X6.

Turbo CORE bo deloval na vseh matičnih ploščah s podnožjem AM3, torej tudi na starejših čipovjih iz serije 700. V primeru, ko bo poraba procesorja pod TDP-jem, vsaj 3 jedra pa bolj ali manj neobremenjena, bodo prva 3 jedra v procesorju prešla v posebno stanje pripravljenosti, t.i. P-state. Če se bodo izpolnili pogoji za povišanje zmogljivosti, torej obremenitev enega, dveh oz. treh (v primeru šestjedrnika) izmed teh jeder, se bo frekvenca dvignila za do 500 MHz, popolnoma avtomatično, brez potrebe po posebnih programih oz. gonilnikih.

Turbo CORE lahko nato pričakujemo tudi v štirijedrnikih, vsaj v Phenom II X4 960T, ki bo imel jedro s kodnim imenom Zosma (najverjetneje šestjedrnik z izključeno tretjino jeder) in pri katerem bo dvig frekvence znašal 400 MHz, s 3,0 GHz na 3,4 GHz. Najhitrejši šestjedrnik, Phenom II X6 1090T, bo prav tako nekoliko omejen, saj bo dvig frekvence tudi v njegovem primeru znašal le 400 MHz, s 3,2 GHz na 3,6 GHz.

8 komentarjev

jlpktnst ::

Lepo :) Edino ne vem če bom menjaval procesor zaradi tega... itak lahko trenutnega navijem na 3500 brez muje. Škoda edino da nima treh P stanj. (955)

MrStein ::

Vau, celih 12,5% višji klok bo! 3DMark, here I come ;)

OK, najbrž je to prvi korak in bo v prihodnje več.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Jah koliko pa misliš, da so pospeški pri Intelu? So bolj dinamični, ampak grejo pa tam do 533, mogoče 666 MHz, če je aktivno samo eno jedro. V primeru dveh, treh oz. štirih so večinoma manjši.

FireSnake ::

Poglej in se nasmej: vicmaher.si

jlpktnst ::

Hm, čudi me to, da v članku piše kako se voltaža vseh jeder dvigne, pa da se ne izklopijo neaktivna jedra, čudno to. Meni se na 955 phenomu II spreminja voltaža vsakega jedra posebej, pa tudi dol lahko zabije neaktivna jedra. Je pa res da jih ne izklopi.

FireSnake ::

Me zanima kaj bodo zdaj rekli tisti (predvsem fanatiki na crno-zelene), ki so trdili, da Intel s turbotom goljufa. Kaj zdaj ... foljufajo oboji? :)

Vsekakor pa pohvalno, da bodo zadeve delovale v AM3 (res izgleda, da bo zadeva drzala en cas) ... spomin se vedno sega do casa nakupa socketa 939 .... kako hitro so nas dali na hladno :(

Jaz se vedno sline cedim po 28 nanometrih ... ker je bilo zadnjic govora, da bodo 32nm gladkomalo preskocli.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

filip007 ::

Samo odklenjen Power Managment nič drugega in bo to verjetno delalo na vseh ACC odkljenjih CPUjih, AMD je pa res smešen tala zastonj jedra zdaj pa še free NOS.:D
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Spajky ::

..., Internet when you need raw speed >:D >:D >:D :D ... bojo telefonske žice pregorele od obremenitve >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD niža cene Phenomom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5016349 (14738) ne_ti_si
»

AMD osvežuje nabor procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
195349 (4251) Jst
»

Koliko jeder potrebujete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6218471 (15600) noraguta
»

AMD-ju zmanjkuje šestjedrnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7014569 (11841) Steinkauz
»

Phenom II X6 že naprodaj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5614181 (11246) kiki87

Več podobnih tem