» »

nVidiini gonilniki popravljeni

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za PhysX, v primerjavi s ponovno najnovejšimi WHQL gonilniki 196.21 pa bodo uporabniki doživeli tudi pohitritve v nekaterih igrah.

Pri uporabi enega grafičnega jedra je kar 13% hitrejše delovanje v Crysis: Warhead in H.A.W.X., medtem ko se ta odstotek v Left 4 Dead dvigne na kar 30%. V primeru uporabe več jeder s pomočjo tehnologije SLI v zadnjem primeru ta odstotek pade na 28 točk, a se zato nekoliko več v primerjavi z enim jedrom pridobi v prej omenjenih igrah. Število sličic na sekundo zna s pomočjo SLI-ja v Crysis: Warhead narasti tudi do 30%, medtem ko je pridobitev v H.A.W.X. pol manjša in znaša 15%.

Gonilnike lahko prenesete z nVidiinih strežnikov za Windows XP (32 bit oz. 64 bit) ter Windows Vista oz. 7 (32 bit oz. 64 bit). Vse različice poleg novih kartic podpirajo serije GeForce 6, 7, 8 in 9, serije GeForce 100, 200 in 300 (a še ne serije 400) ter grafične čipe za platformo ION.

24 komentarjev

Izi ::

Spet nepreverjeno pisanje. Pri driverjih z napako ni šlo za izklop ventilatorja, ampak samo za nezmožnost povečevanja obratov. Bistvena razlika. Ventilator je vedno deloval z normalnimi obrati, pri grafičnih obremenitvah pa jih ni povečal kakor bi moral in zato je prišlo do pregrevanja, kar je v najslabšem primeru privedlo do počasnejšega delovanja iger. Nobene nevarnosti za grafično kartico ni bilo.
Grafična kartica ne more crkniti zaradi pregrevanja, ampak nekje pri 110 C začne avtomatično zmanjševati hitrost delovanja. Četudi bi se ventilator popolnoma ustavil, kar se tu ni zgodilo, kartica ne more crkniti ampak se v najslabše primeru celoten sistem zablokira in v tistem hipu se kartica spet ohladi.
Sem delal na računalniškem servisu in se že desetletja ukvarjam z računalništvom, pa še nisem videl primera, da bi kakšna grafična kartica kdajkoli crknila zaradi pokvarjenega ventilatorja. Edino kar se dogaja pri pokvarjenem ventilatorju je, da računalnik zmrzuje med igranjem iger.

Druga stvar pa je, da se najprej razburjate zaradi majhne napake v driverjih, sedaj pa reklamirate že beta driverje :O
Beta pomeni nepreizkušeni driverji in taki driverji imajo lahko bistveno hujše napake kot pa samo prepočasno delovanje ventilatorja. Seveda so najverjetneje povsem v redu ampak nikoli se ne ve.

Dragi ::

Kje vidiš ti beta?

Btw, se nvidia gonilniki slučajno posodabljajo preko windows update?

obranc ::

ok, tile driverji niso okey. Pravkar sem snel dol za serijo 300 (imam GT330 M). "There is no hardware found for this drivers".

je pa res, da tist M pomeni mobility.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: obranc ()

RoSeR ::

Hmmm. Zanimivo. Imam Gx2. Nekaj časa me že "zeza" grafična kartica in ugotovil sem, da se ventilator na vklopi oz. deluje minimalno. Ko se računalnik ugasne zaradi pregretja kartice (pa je deloval samo Chrome, temperatura je priša do 120+C), mi pri ponovnem vklopu začne piskat in se računalnik ne prižge. Ob ponovnem zagonu se nato le zažene spet ventilator na kartici, kateri temp. potem ne preseže 80°C. In tako sem imel računalnik raje na mirovanju, kot pa da sem ga ugasnil, ker se je zgodba ponovila. In seveda, inštalacija zadnjih grafičnih driverjev ni uspevala, čez čas se je pojavil tudi blue screen za napako na dll grafični datoteki. itd. :) In to se je zgodilo kar naenkrat, po inštalacije novejših grafičnih driverjev. Ker je grafična kartica in računalnik izven garancije, sem odprl le tega in ga posesal od znotraj, vendar potem ni nič pomagalo. Preprosto ne deluje ventilatov v kartici, oz. deluje, ko se mu zljubi.

PrimozR ::

obranc je izjavil:

ok, tile driverji niso okey. Pravkar sem snel dol za serijo 300 (imam GT330 M). "There is no hardware found for this drivers".

je pa res, da tist M pomeni mobility.

This is a WHQL-candidate driver for GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, and 300-series desktop GPUs and ION desktop GPUs.

Izi zakaj so potem pri nVidii svetvali, da se odstrani 196.75, ker lahko poškoduje grafično kartico?

RedDrake ::

Izi, nocem biti ravno nesramen, ampak doma imam Ti4400 in FX5700 Ultra, ki imata obe zariban ventilator in sta crknili nekako par minut po tistem ko je vent nehal brencat :)
Od takrat noben sistem niti ne mrdne vec s tistima grafama, kljub temu da sem poskusal z menjanjem hladilnih sistemov ...
Je pa res da je mozno da imajo novejse kartice fail-safe ki to prepreci.

Rippy ::

Spomnem se, ko mi je uspelo kabel zataknit v ventilator or GF 7600GS, igral sem HL2 in FPS je padu na 20, 10, 5, 1, 0.5... temperatura je narasla na 120C. Grafični gartici ni bilo nič. Zdej vprašanje pa je kaj se zgodi s "high end" modeli, pa ne zaradi slabe zaščite ampak večje porabe.

Mitja358 ::

Popolnoma isto naj bi se.

Izi ::

Imeli smo nekaj starih računalnikov, ki so bili namenjeni za v smeti in smo testirali, koliko zdržijo določene komponente.
Procesorja in grafične nam NIKOLI ni uspelo uničiti s pregrevanjem. Veliko prej preden postane temperatura nevarna začneta CPU ali pa GPU med računanjem delati napake in operacijski sistem se sesuje. Temperatura v istem hipu pade.
Moja ugotovitev je, da je edina možnost, da s preveliko temperaturo skuriš CPU ali GPU, da ju zaženeš popolnoma brez hladilnika.

Druge ugotovitve so bile:
Pri navijanju lahko skuriš CPU ali GPU samo s prevelikim povišanjem voltaže. Vse druge opcije navijanja s pretiravanjem vodijo samo v sesutje sistema.
Prav vsako komponento v računalniku pa najlažje uničiš če se jo dotakneš z roko brez da bi se prej dobro razelektril. Najbolje je, da imaš obute superge in oblečene čim več obleke, po možnosti kakšne pulije in puloverje, nato se moraš najprej malo presedati po kavču ali fotelju in si pripravljen za "magic touch". Katerokoli komponento boš prijel v roke bo skurjena bolj temeljito, kot če bi vanjo udarila strela >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

obranc ::

PrimozR je izjavil:

obranc je izjavil:

ok, tile driverji niso okey. Pravkar sem snel dol za serijo 300 (imam GT330 M). "There is no hardware found for this drivers".

je pa res, da tist M pomeni mobility.

This is a WHQL-candidate driver for GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, and 300-series desktop GPUs and ION desktop GPUs.

Izi zakaj so potem pri nVidii svetvali, da se odstrani 196.75, ker lahko poškoduje grafično kartico?



Aha, desktop computers. Se mi pa zdi šlampasto, da dajo grafo ven brez driverjev (še posebej mobility). Kako naj potem izkoristim kapaciteto svoje grafične? :) Vem, vem, treba počakat:)

Poldi112 ::

>Moja ugotovitev je, da je edina možnost, da s preveliko temperaturo skuriš CPU ali GPU, da ju zaženeš popolnoma brez hladilnika.

In moja ugotovitev je, da imate premajhen reprezentativni vzorec, oz. je ta narejen za kartice izpred 20 let, ko sploh še niso imele ventilatorja...

Ne vem no, ljudje poročajo da se jim kurijo kartice in nvidia posledično odpravi težavo
VS
nekdo na forumu je testiral in ugotovil, da je vse ok.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Izi ::

Poldi112 je izjavil:

>Ne vem no, ljudje poročajo da se jim kurijo kartice in nvidia posledično odpravi težavo

Kako lepo je biti dramatičen in izkrivljati dejstva.
Kaj se je pa v resnici dogajalo pa vidiš tukaj: NVIDIA 196.75 Drivers Cause Overheat Problems
Naj ti prevedem, če ne razumeš za kaj se je šlo.
Ljudje poročajo, da se jim po namestitvi driverjev 196.75 zniža število FPS v nekaterih bolj zahtevnih igrah. Rečeno je bilo, da je zadeva povezana z problemi pri kontroli obratov ventilatorja in posledično pregrevanjem grafične kartice v 3D aplikacijah. Nvidia je umaknila driverje. Predlagamo uninstalacijo driverjev dokler Nvidia ne izda popravka.

Kje so torej vsi tisti, ko so se jim kurile kartice in kje je izjava Nvidie, da popravljajo zadeve zaradi kurjenja kartic?
Driverji so bili zunaj komaj nekaj ur, preden je napaka postala znana in so jih umaknili. Nekaj najbolj navdušenih, ki že prvo uro po izdaji nameščajo nove driverje pa je doživelo manjši padec FPS v igrah in to je bilo vse.

Tarzan ::

Vsako pregrevanje je problematično. Če mi kartico za 500 EUR pregreva in mi bo namesto tega delala pol leta namesto treh, potem naj gre firma raje takoj v stečaj, kot da se še naprej nekaj buzerira in sili. Z nVidio verjetno ni tako kritično ampak srčno upam, da nabijejo v rit tiste, ki jim zadnje čase delajo štalo - tako na softweru, kot na hardweru. Zadnja stvar, ki si jo želim je, da bom imel na izbiro samo AMD/Ati in Intel produkte.

Incident ni bil nedolžen, če bi bil, bi nVidia počakala kak teden in kasneje driver samo zamenjala. Sam sem tudi "kuril" procesorje in jim meril toleranco. V tistih časih so bili survivorji Palomino Athloni, ki so crkovali pri 80°+, medtem ko si pa duronu, ki je bil na novem jedru, komaj prilezel nad 70°C in se je računalnik že sesul. Grafične kartice so mi crkovale že same po sebi, tako da se s hlajenjem raje nisem nikoli igral, če bi se dalo dobiti za par EUR grafično kartico, ki ima gor samo zmogljiv 2D čip in morda legacy 3D za delovanje operacijskega sistema, bi jo takoj vzel.

Pyr0Beast ::

Grafična kartica ne more crkniti zaradi pregrevanja, ampak nekje pri 110 C začne avtomatično zmanjševati hitrost delovanja.
Crkne crkne.

Sem delal na računalniškem servisu in se že desetletja ukvarjam z računalništvom, pa še nisem videl primera, da bi kakšna grafična kartica kdajkoli crknila zaradi pokvarjenega ventilatorja.
Aja ? Sem ze dostikrat videl mrknjene zadeve ravno zaradi zabasanih hladilnikov.

Popolnoma isto naj bi se.
Kolikokrat ? Enkrat, dvakrat ?

V tistih časih so bili survivorji Palomino Athloni, ki so crkovali pri 80°+, medtem ko si pa duronu, ki je bil na novem jedru, komaj prilezel nad 70°C in se je računalnik že sesul.
Probaj kaki notebook CPU dobiti ki pri 100 st. C se vedno lepo melje :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hojnikb ::

Najprej izdajo GPUje ko se sami od sebe kvarijo (g84/g86) pol pa še driverje ko ti lahko potencialno uniči grafo.Joj Nvidia ... ;(
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Poldi112 ::

>Kje so torej vsi tisti, ko so se jim kurile kartice in kje je izjava Nvidie, da popravljajo zadeve zaradi kurjenja kartic?

A če ni izjave Nvidie potem problem ne obstaja? Tiste, ki so se jim kurile, ti pa najde google. Jih je pa seveda malo, ker so hitro zagnali paniko, in ker je Nvidia hitro rešila problem. In ta hitra odzivnost je pri firmi, kjer osiviš predno izdajo gonilnike, verjetno zgolj naključje...

http://www.incgamers.com/News/21293/nvi...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BoLhCa ::

OK, to so like best drivers ever !

- Up to 30% performance increase in Crysis: Warhead with SLI technology (opazna ralika)
- Upgrades HD Audio driver to version 1.0.9.1 (for supported GPUs). (odlično!!)
- Enhanced SLI support for World of Warcraft. (tole lahko rečem samo about fuckin time! in seveda deluje sedaj abnormalno bolje, še vedno ne stalnih 60 frejmu, ampak zelo zadovoljivo)
- in še ogromno ostalega, ki trenutno nimam zamar, ker ne nucam :) Od AO podpore v parih igrah, update fizike, novi SLi profili and so on and so on...

Zgolj za info, uporabljam Visto SP2 x64.

subby ::

@Pyr0Beast: se strinjam... videl že dosti grafik, ki so čisto crknile ali pa začele kazat popačeno sliko zaradi pregrevanja

Pesimist ::

Jaz sem rukno gor te drivere ker na uradni strani so trenutni driveri rpava katastrofa, sej niti control panel ni delo. Na teh beta vsej to dela in lahko iztisnem se malenkost iz graficne.

BoLhCa ::

Na katerih windowsih ti ne deluje control panel in katera verzija gonilnikov ? 196.21 in Windows 7 ?

subby ::

jap, meni tud na sedmici z 196.21 ne dela cp

BoLhCa ::

Tudi meni ni, zanimivo da mi na Visti seveda deluje brez problema... Tolko o teh superiornih windows 7~

frudi ::

Ja, Windows 7 so krivi, da nVidia zadnje čase izdaja drek od gonilnikov :|.
Pa sej ni prvič, da imajo probleme s pisanjem gonilnikov za v nekem trenutku najnovejšo verzijo Windows - podobno, le ampak še slabše, je bilo že z WinXP x64 in Visto.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Dragi ::

Dela cp normalno tu. 196.21


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere igre boste kupili v letu 2010 in 2011? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Igre
10112105 (9211) listje123
»

Gonilniki

Oddelek: Programska oprema
121800 (1683) Housy
»

Problemi z gonilniki za grafično kartico.

Oddelek: Zvok in slika
6738 (666) Evqe
»

Dx10

Oddelek: Programska oprema
91543 (1208) Mr.B
»

Gonilniki za GeForce PCX 5900

Oddelek: Programska oprema
51009 (955) Sami

Več podobnih tem