»

Zaradi hrošča Windows 11 2022 Update upočasni GeForce

Slo-Tech - Uporabniki Nvidiinih grafičnih kartic GeForce so ugotovili, da so te po nadgraditvi operacijskega sistema na Windows 11 2022 Update (Windows 11 22H2) počasnejše. Pri igranju iger so se pojavili zatikanje, zakasnitve in velik padec izkoriščenosti centralnega procesorja (tudi z 80 odstotkov na pet odstotkov). Poslabšanje je tako občutno, da se nekaterih iger sploh ne da več normalno igrati. Ker je odstranitev nadgradnje Windows težave rešila, so prst hitro uperili v komunikacijo Windows in Force. Nvidia je priznala težave in napovedala popravek gonilnikov, ki jih bo odpravil.

Dokler težava ni popolnoma odstranjena, imajo uporabniki dve možnosti. Bodisi lahko odstranijo nadgradnjo Windows bodisi namestijo novo beta verzijo programskega paketa GeForce Experience, ki naj bi težave v veliki meri odpravila. Kot kaže, težava ni v samem gonilniku, temveč v spremljajoči programski opremi GeForce Experience. Ker je možno kartico uporabljati tudi brez te in je zato vsi niso namestili,...

19 komentarjev

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Phoronix - Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro...

245 komentarjev

Prihajajo cenejši Radeoni in GeForci

techPowerUp! - Čeprav imata danes tako Intel kot AMD v večini svojih veznih čipovij neposredno vgrajen grafični čip oz. imata vgrajeno podporo za koriščenje grafičnega čipa, vgrajenega v sam procesor, očitno še vedno obstaja potreba po poceni grafičnih rešitvah v obliki kartic za režo PCIe. Pri AMD-ju so ravno nedavno predstavili najcenejšega člana Radeonov HD 6000, HD 6450, ki pa je bil že nekaj časa na voljo proizvajalcem velikih sistemov. Enako velja za Radeona HD 6570 in 6670, ki bosta očitno prav tako na voljo tudi končnim kupcem brez preostalega sistema. Še več, na prodajne police bodo vsi trije 19. aprila prišli skupaj.

Pri AMD-ju so tako zapolnili praktično celoten spekter serije 6000, saj imajo tri kartice v seriji...

25 komentarjev

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za...

24 komentarjev

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

vir: engadget
engadget - Ne dolgo nazaj smo poročali o govoricah, da je Acer že naročil sestavne dele 2. generacije nVidiine platforme ION. Takrat je bilo delovanje s procesorji Pineview nekoliko vprašljivo, ker nVidia ni imela in še vedno nima licence za vodilo DMI, prek katerega se novi procesorji Atom pogovarjajo z veznim čipovjem, a jih to očitno ne bo ustavilo, saj so tudi uradno napovedali ION 2. Žal še vedno ni znano, kako bo vezno čipovje GeForce povezano s procesorjem, a se je nedavno špekuliralo, da bi za to lahko uporabili v vezno čipovje Intel NM10 vgrajeno PCI-Express povezavo.

Odzvali so se tudi na Intelove obtožbe, da je platforma ION za svoj namen preveč zmogljiva in predraga (le kdo je kriv za to??). Pri Intelu so povedali, da za predvajanje medijskih vsebin uporabniki ne...

5 komentarjev

Tudi GeForce 7900GS in 7950GT za AGP?

Slo-Tech - Potem, ko sta luč sveta zagledali AGP različici grafičnih kartic Radeon X1950 PRO in XT naj bi bil trg AGP grafičnih kartic kmalu bogatejši za še dve grafični kartici. V nVidiinih novih gonilnikih Forceware 101.41 Beta so namreč zasledili AGP različici grafičnih kartic GeForce 7900GS in 7950GT. Še več, slednja naj bi bila že na voljo kupcem, za njo pa je potrebno odšteti 226 eurov.

Več o tem na Techpowerup in nemškem 3Dcenter forumu.

2 komentarja

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev