» »

sistem za video konferenco

sistem za video konferenco

toxius ::

V podjetju razmišljamo o uvedbi manjšega videokonferenčnega sistema.
Cilj je predvsem zagotoviti videokonferenco za manjše skupine in to predvsem za eno oddaljeno lokacijo,ki je v BiH.
Scenarij uporabe bi bil pretežno takšen, da se k seji uprave našega podjetja, ki poteka v namenskem prostoru podjetja, lahko preko novega sistema pridružita eden ali dva sogovornika iz oddaljene lokacije. Zelo željena opcija je, da bi bil ta sistem na naši strani mobilen.
Seveda pa je dobrodošla tudi možnost osebnih videokonferenčnih zvez (podobno kot npr Skype, le kvalitetnejše).

Omejitve: sistem naj bazira na IP komunikacijah

IMate kaj izkušenj z nakupom v preteklosti, katerega ponudnika izbrati, kaj uporabljate?

vlado1 ::

če te prav zastopim bi ti prav prišlo od siemensa ali rabiš kaj bolj konkretnega npr da je slika 2x3m,se govor sliši prek ozvočenja po celi dvorani ......
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

toxius ::

sistem lahko ima tudi slušalke za slušatelje ali zvočnike, velikost slike ni toliko pomembna, bolj je važno da se kamera obrača samodejno po izvoru glasa, se pravi da se umseri na tistega ki trenutno govori...

Kakšen predlog mogoče?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toxius ()

vlado1 ::

pol pa poglej pri tandberk experia tam je slika ziher ok
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

toxius ::

vlado1 je izjavil:

pol pa poglej pri tandberk experia tam je slika ziher ok


kak slovenski ponudnik in zastopnik mogoče tandberga? na uradni strani niti blizu Slovenije niso, Barcelona je ena izmed najbližjih.

Desty ::

Mislim, da pri nas za Tandberg videokonferenčne naprava skrbi Arnes, nisem pa siguren. Povprašaj jih malo.

vlado1 ::

mislim da ga trži kron telekom (bil sem samo podizvajalec pri montaži tako da se ne spomnim točno)pa tam vprašaj
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

Vice ::

Iz prve roke, če te zanima kolikor sem imel priliko uporabljati različne sisteme je Tandberg daleč pred konkurenco...
Seveda pa vsaka reč ima svojo ceno in Tandberg ima zato upravičeno svojo... Drugače pa kot je vlado1 rekel Kron tukaj trži te sisteme...

imagodei ::

Malo obujam tole temo... V podjetju imamo idejo, da bi eno manjšo sobo uredili za videokonference. Ne bi šli prav high-tech, razni Cisco Telepresence in podobne odpadejo. Ideja vodstva je seveda, da bi se profesionalno rešitev naredilo z budget komponentami - ni potrebno poudarjati, da velja tista: malo denarja, malo muzike.

No, eno so želje, drugo realnost - videokonferenčno sobo bi želel solidno urediti, pač z omejenim budgetom dobit čim boljši P/P. Pričakujemo, da bi se soba uporabljala cca 2x tedensko, 1-3 ure in s tem zmanjšali potrebo po vožnji v Avstrijo k partnerjem. Verjetno bi v poštev prišel kakšen screenshare - kakor koli, zaenkrat razmišljamo, da bi za Proof-of-concept uporabili kar Google Hangout (ki ponuja screenshare) ali brezplačno varianto Skypa (ni screenshare, če vem prav, dva uporabnika lahko uporabljata videokonferenčni klic?).

Bolj je problem okoli hardware - ozvočenje, mikrofoni, kamera, velikost zaslona...

Prosil bi za predloge, kako sobo solidno urediti oz. katere solidne komponente izbrati, na kaj paziti (echo, revibracije), ipd.

Tole je približni načrt - z namiznimi dvosmernimi mikrofoni/zvočniki. Mogoče bi bilo boljše uporabiti iz stropa viseče 360o mikrofone in zvočnike postaviti nekam ob monitor? Ali bi potem imel probleme z odboji?



Gledal sem npr. te bidirectional speakerphones , ki imajo menda že vgrajen Acoustic Echo Cancelation, noise cancelation...

Hvala za nasvete.

Res nihče ne ve kaj prida o tej temi?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

Zjutraj sem želel bumpat to temo, pa mi je združilo post s prejšnjim; tema pa se ni prikazala na seznamu tem zadnjih 24 ur. Tako da zdaj pišem nekaj brez veze, zato da post ne bo prekratek in ne bo prišlo do ponovne združitve. Ta dolžina bo menda že zadostovala...? Upajmo...

Anyhow:
kaj res ni nikogar, ki bi mi lahko kaj svetoval?
- Hoc est qui sumus -

sajmon ::

@imagodei: za deljenje namizja s sogovornikom na drugi strani pri nas v podjetju uporabljamo mikogo

imagodei ::

Hvala, lepo je kaj slišat tudi o softwareski strani, ampak jaz sprašujem predvsem za hardwareski del.

Deljenje namizja s sogovornikom (1 na 1) deluje tudi brezplačno na Skype. Za do 4 end-pointe smo videokonferenco stestirali z Google Hangout, dela zelo solidno. In brezplačno. In omogoča tudi deljenje namizja s sogovornikom.

Sedet za računalniškim zaslonom in se pogovarjat z osebo, ki ravno tako sedi za računalniškim zaslonom na drugi strani je eno. Drug problem je solidno opremiti dve sobi, po eno na vsakem end-pointu, tako da lahko na video sestanku sedi hkrati več oseb (5-7 max na eni strani).

V bistvu sem se do sedaj že dokopal do določenih informacij. Če ima še kdo kakšno izkušnjo, idejo - bom pa vesel vašega prispevka.

Drugače pa takole (da malo izkoristim tole temo za kasnejšo lastno referenco :) ):
Če vzameš poceni konferenčne speakerphone (telefone oz. napravo, ki kombinira mikrofon ter zvočnik), potem je treba sobo opremit z ustrezno akustično zaščito, da ne prihaja do reverbiracije zvoka in echota. Problem je tudi v prilagajanju občutljivosti mikrofona na različno oddaljene udeležence sestanka. Dražji konferenčni telefoni imajo vgrajene razne tehnologije za odpravljanje teh učinkov, tako da akustični echo načeloma sploh ni več problem, ampak cena teh telefonov dosega tudi 1000 EUR na komad.

Ideja je tudi, da bi tak "telefon" uporabljali kot input/output device za PC, ne pa, da bi posebej vzpostavljali videokonferenco, nato pa še klicali preko telefonske linije za vzpostavitev zvočnega kanala.

Druga varianta je postavitev kakšnih usmerjenih mikrofonov in posebnih zvočnikov, oz. že kar izdelanih brand-name videokonferenčnih sistemov, spet akustično zaščitit sobo... Ampak to pa že skoraj nujno zahteva kakšnega strokovnjaka, ki izmeri in odpravi reverberacijo sobe in zna ustrezno razporedit mikrofone in zvočnike, da ne prihaja do feedback efekta. Taka reč pa samo za dober dan lahko stane 5.000 EUR na posamezno sobo.

Realno gledano pa pri nas vsaj v prvi fazi ni namen zapraviti 12-15k EUR. Ne želimo iti v kakšno brand name videokonferenčno rešitev, kaj šele Tandberg, Cisco... Fino bi bilo, če bi bila rešitev scalable, v prvi fazi pa čimbolj simpl. To bi pomenilo npr. konferenčno napravo, ki že sama vsebuje algoritme za odpravo echota, da se ni treba ukvarjat z natančnimi meritvami sobe. Ne bi želeli nekaj cenenega.

V igri so Polycom telefoni (npr Soundstation2, ali Soundstation IP 7000). S tem odpadejo posebni zvočniki. Glede kamere še nismo gledali - ker bo potreba po tem, da se občasno kaj skicira na tablo, je valjda skoraj nujno, da ima tudi zoom in da bi se jo dalo upravljati z daljincem.
- Hoc est qui sumus -

pegasus ::

Kaj pa xlabove rešitve? Domače znanje pa to ...

imagodei ::

Vem, da pišem dolge sestavke, ki nekaterim povzročajo težave pri razumevanju, zato zelo na kratko:

Zanima me HW del rešitve, ne SW.

Hvala.
- Hoc est qui sumus -

pegasus ::

No sej, če ima nekdo razvit sw, potem ti zna točno povedat, s katerim hw preizkušeno deluje ...

klinker ::

Pa sej za splosno eliminacijo zvocnih odbojev ne potrebujes ravno nekih ultra meritev in 5k €. To se dela za snemalne studije, ne pa za tvoj namen. Z ogledalom se da marsikaj naredit v tej smeri, poleg tega da vse vogale zademfas, pa je.
Sicer pa se odpravi na audio pro forum, bi ti znali marsikaj svetovat tam kar se zvoka itd tice ;)

imagodei ::

@klinker,

hvala lepa za odgovor. Kaj točno si imel v mislih s tisto izjavo o ogledalu in zademfanju vogalov? Lahko kak link na razlago? :)

Hvala tudi za predlog glede foruma.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Live stream preko interneta

Oddelek: Zvok in slika
91058 (844) Yohan del Sud
»

Zvočnik za sejno sobo

Oddelek: Zvok in slika
6788 (698) Scorpia
»

NSA vdrla v Združene narode in več ambasad

Oddelek: Novice / NWO
156102 (4209) gumby
»

Cisco prodaja Linksys

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
246733 (4501) kmetek
»

Videokonferenčni sistem kot točka vdora v podjetje

Oddelek: Novice / Varnost
124313 (3238) gslo

Več podobnih tem