Forum » Strojna oprema » Obešanje računalnika.
Obešanje računalnika.
Kiborg ::
Torej imam računalnik, ki ima matično ploščo Gygabyte GA-EP35C-DS3R Rev 2.1 procesor Intel core 2 quad CPU Q9300 in grafično Nvidia GeForce 8800 GT. Uporabljam Windows 7 Ultimate. Moj problem je po vsej verjetnosti RAM. Uporabljam DDR3 in imam dve konfiguraciji 2 GB rama podjetja Adata ali 4 GB Patriotovega rama. Če gledate matično od napajalnika proti sprednjem delu računalnika (od leve proti desni, pokončno standardno ohišje) je zadeva taka. Če imam v prvem slotu 2GB ram Adata vse deluje prez težav. Če isti ram prestavim v drugi slot računalnik začne zmrzovati. Najraje zmrzne ko ga pustim pri miru dlje časa, čeprav to ni pravilo, včasih zmrzne tudi med aktivno uporabo. Če dam notri oba Patriotova rama postane sistem povsem nestabilen in začne zmrzovati ali prikazovati BSOD (modri zaslon smrti). Patriota sem stestiral tudi na drugi Gigabyte matični plošči kjer deluje čudovito. Tam sem ga dejansko pustil skoraj dva meseca in ni prišlo niti do ene napake. Zadeva sicer izgleda precej preprosta, verjetno je okvarjen drugi slot. A tu je še ena malenkost. Pred približno 2 mesecema je bil ta računalnik na servisu zaradi skoraj identične napake takrat so mi zamenjali RAM in matično. Očitno pa težave niso rešili. Glede na to, da bom če odnesem računalnik na servis spet verjetno brez njega vsaj en mesec bi z veseljem slišal kakšno je vaše mnenje. Če gre morda za programsko napako, morda nastavitve biosa? Ali je to spet strojni problem in niso na servisu nič rešili?
blackbfm ::
Fino bi blo testirat vsako ploščico posebej z memtestom po možnosti na kakšnem drugem računalniku. Sicer je malo zamudno ampak vseeno. Če bo šlo skozi, potem reklamiraš plato in to je to.
BALAST ::
Poizkusi zvišati napetost RAM in NORTH BRIDGE za en ali dva koraka. Ker spomin je energijsko požrešna zadeva in napetosti teh zagotovo zanihajo, ko se začne računalnik s procesiranjem.
Pyr0Beast ::
Nic. Prvo sploh pogruntaj kaj je narobe (Memtest), ne pa da gres brez prave logike poceti stvari.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Memtest sem opravil in ne najde nobene napake. Poizkusil sem z enim ramom enako je seveda z dvema. Napetosti pa ne morem dvigniti (Bios te možnosti nima.(to sem že sam mislil narediti)) Razen če sem kje kaj spregledal. Mimogrede v tej konfiguraciji imam tri 250 GB diske in 520W napajalnik. Razmišljal sem o možnosti da bi bil napajalnik prešibak a se v tem primeru verjetno sistem nebi sesul če dam ram v drugi slot.
solatko ::
Chip set p35 ne podpira polno tvojega procesorja - rešitev je zamenjava MB za tako z najmanj p43 in ne boš imel več problemov.
Xserces ::
ejga solatko sej podpera... saj na gb strani pise...
Intel Core™ 2 Quad Q9300 2.50GHz 6MB Yorkfield 45nm M1 95W 1333 F2
Intel Core™ 2 Quad Q9300 2.50GHz 6MB Yorkfield 45nm M1 95W 1333 F2
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
Podpira, vendar bolj v emulacija verziji z pravim Bios-om. Polna podpora tem procesorjem se začne pri P43 in ICH10, ostalo je mučenje, saj nikoli ne veš, kdaj bo vse skup zmrznilo. Kupi novo ploščo, staro pa prodej takemu, ki ima kak 6... procesor.
Poglej si faq forum chipset-ov, drugi forumi, lastne izkušnje s 45n proci na teh platah........ ne nazadnje priporočila Intela.
blackbfm ::
Hm nekaj sem gledal. Posodobitev BIOSa zna pomagat piše, v skrajnem primeru pa pač zamenjava plate.
Chip set-i do p41 se obnašajo približno tako kot emulacija C64 na PC. Največkrat dela, ko pa ne dela, je edina rešitev menjava plate ali nakup procesorja iz starejše serije. Tudi bios pomaga samo deloma - Kiborg vidiš sam, da je nekaj narobe. Menjaj eno ali drugo.
Tudi v ponudbah PC trgovin opažam sisteme z novejšimi n45 procesorji na osnovnih ploščah p31 in to ponujajo kot neke super duper mašine.
Podobni bodo tudi problemi z AM2+ in AM3 ploščami in kompatabilnostjo pri novih procesorjih - teoretično da, praktično katastrofa.
Tudi v ponudbah PC trgovin opažam sisteme z novejšimi n45 procesorji na osnovnih ploščah p31 in to ponujajo kot neke super duper mašine.
Podobni bodo tudi problemi z AM2+ in AM3 ploščami in kompatabilnostjo pri novih procesorjih - teoretično da, praktično katastrofa.
Kako je lahko težava v procesorju če sistem deluje povsem brez težav z Adatinim RAM-om? To se mi zdi povsem nelogično.
Sedaj sem šel in si sposodil 4 gb DDR3 Mishkin ram. Imel sem ga na posodo tri dni, računalnik sem imel neprestano prižgan in ni bilo videti nobenih težav... To bi kazalo na težavo s Patriotovim RAM-om. Samo kako lahko potem na drugem računalniku deluje brez težav? So znane kakšne težave z kompatibilnostjo med Patriotom in Gygabytom?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kiborg ()
IvoJan ::
mozno je da jih tvoja plata ne podpira.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
To sem tudi jaz mislil... Iz podatkov na uradni strani proizvajalca sicer izgleda da Patriota podpira a nisem prepričan če tudi točno ta model.
Zadeve so pač take, da vsak proizvajalec MB poizkuša narediti nekaj boljšega od konkurence, zato prihaja do sporov med HW. Zato tudi dajo na svojih straneh podatke, kateri deli gredo sigurno, stestirano skupaj, čeprav večinoma delajo tudi komponente, ki niso na seznamu, se pa včasih zgodi, da nekaj na noben način, ne gre skup.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | PC se zažene s črnim zaslonomOddelek: Pomoč in nasveti | 1430 (1231) | solatko |
» | Pokvarjeni RAM ali????Oddelek: Strojna oprema | 3406 (2118) | Nesta |
» | računalnik zmrzneOddelek: Pomoč in nasveti | 3760 (3484) | amigo_no1 |
» | Sistem zmrzuje (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 4923 (4188) | karjolca |
» | Blue screen...kaj bi lahko bilo narobe? ( servis ni popravil :) )Oddelek: Pomoč in nasveti | 2429 (1973) | amigo_no1 |