» »

Trdi disk je fuč, kako do podatkov...?

Trdi disk je fuč, kako do podatkov...?

Tatanka ::

Prenosnik HP 8710p se mi ne zažene več. Prišlo je do udarca po računalniku, vendar brez zunanjih poškodb.
Windowsi se nalagajo in se ne naložijo, se restarta in ko ga zaženem v enem od safe modov, vidim da se nalaganje driverjev ustavi pri driverju crcdisk.sys. Torej je verjetno napaka na disku.

Moje vprašanje pa je kako do nekaterih zelo pomembnih podatkov?? Gre za 3 ali 4 mape s pomembnimi dokumenti. Prenosnik je še v garanciji (verjetno z menjavo diska ne bo težav), vendar če mi bodo tam reševali še podatke, zna biti to kar drago (ali se motim?). Ali obstaja možnost, da mi to kdo naredi ceneje? Je sploh možno, da to naredi kdo drug, razen na servisu?

Prosim za vaše mnenje in nasvete kako naj postopam.

Hvala.

blackbfm ::

Če bi bil disk fuč se windowsi ne bi nalagali. Vprašanje kaj je. Če je disk poškodovan da kaj klika in spušča kakšne čudne zvoke potem ni pametno več naprej prčkat. V nasprotnem primeru pa naloži z neta recimo Ubuntu livecd pa s pomočjo tega probaj odpret tiste mape in jih skopirat na varno.

Izi ::

Glede na napisano ni z trdim diskom nič narobe.
crcdisk.sys je v safe mode vedno zadnji driver, ki se naloži preden se Windows zažene. Torej tebi se naložijo vsi driverji vendar se ti v trenutku ko bi se morali Windows zagnati vse skupaj zablokira.
Zakaj je težko reči. Procesor in grafična sta v redu, lahko se je kaj odlomilo na matični plošči, lahko je kakšen ventilatorček crknil in se sedaj med nalaganjem sistema vse skupaj pregreje, lahko je tudi kakšna ploščica RAMA pri udarcu padla ven iz ležišča, ali kaj podobnega.

Lahko pa gre tudi samo za nekaj poškodovanih sektorjev na disku, ko je bralna glava podrgnila po zapisovalni površini, če se je padec računalnika zgodil ravno med branjem, če pa se je zgodilo med zapisovanjem pa je lahko premaknilo glavo, ki je nato zapisala podatke na napačno mesto in celo čez že obstoječe podatke.
Ponavadi vse lahko brez problema popraviš iz Recovery konzole, še preden se Windows začne nalagati. Tam opravi preverjanje vseh datotek na disku in morebitno popravljanje le teh.
Ukaz je: chkdsk /r
V primeru, da ti je glava diska poškodovala določene datoteka, bo to popravilo morebitne napake.
Če tudi to ne pomaga, na koncu še vedno lahko opraviš Repair funkcijo iz Windows DVD plošče, ki nanovo naloži vse sistemske datoteke.

Najprej pa seveda odpri računalnik in preglej ali se ventilatorji lepo vrtijo, ali se ni snel kakšen kabel, če ni kakšna ploščica skočila iz svojega ležišča in če se ni celo kaj zlomilo.

Hvala za odgovore!
Super je to,da morda lahko sam kaj naredim in če je disk OK bi blo pa še posebej fajn, odpiral pa seveda ne bom, zaradi garancije in ker itak kej dost ne bi znal naredit...

Bom probal...

kr_en_ipi_ ::

pomoje z diskom ni nič narobe...predlagam da obnoviš windowse....:)

Glasov ni nobenih neobičajnih...

Computer Setup (F10)-> Diagnostics->Startup check->memory test OK
->HDD self test: status failed - replace hard disk 1
Po tem sodeč je vendarle nekaj narobe z diskom!? To verjetno ni Recovery console, kako do nje?

AngelOfDeath ::

Glede na to da je v garanciji, boš verjetno moral na servis...

Dokler nimaš varnostnih kopij podatkov, NIMAŠ pomembnih podatkov.
edit: Slovnica

Angel se strinjam s tabo, a podatke bi vseeno rad rešil...:D

Recovery sem našel, a kaj dosti ne morem ukreniti razen postavitev prvotnega stanja, torej adijo podatki...

Gremo na servis...:(

hojnikb ::

Preden greš na servis probaj iz kake live linux ditribucije (ubuntu recimo) dostopat do diska pa če gre skopiraš kam drugam.Razn če je čist fuč.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Karen ::

Disk ven, priklop v zunanje ohišje, pobrat kar se da z diska - zunanje ohišje sedaj priklopiš na drugi mašini in potem nazaj v mašino pa na servis.

Tarzan ::

Kot rečeno, disk ven, priklopit na računalnik ki dela, po možnosti Windows in zagnat scandisk. Potem pa vse podatke na varno, po možnosti disk zakriptiraj in daj na servis.

S servisa mi sporočajo, da je disk "totalka" in da najverjetneje ne bodo mogli nič rešiti. Zanima me kaj vse se lahko v takem primeru poizkusi (toliko, da jih bom znal vprašat), ker bi rad da se naredi najbolše kar je možno. :(

Hvala!

blackbfm ::

Na servisu nimajo dost pojma. V takih primerih se da disk potem specializiranim podjetjem. Verjetno pa ni prav poceni, tako da če nimaš nekih pomembnih podatkov potem pomoje nima smisla.

Glede na to, da je nov disk že v računalniku in morajo oni v doglednem času pokvarjenega poslati proizvajalcu, je to to. Kar bodo oni opravil, drugače pa adijo...

Sej sem sam kriv...;(

krtey 80s ::

men je crknu!! pa sem ga kotarju poslal! 450€ + DDV!! tko da ni to poceni!

Steinkauz ::

Ja ma to je profi obnavljanje podatkov. Če si mel tako kritične podatke je malo neumno biti brez backupa.
Tatanka ima verjetno par slik pa kej tazga k bi rad nazaj. Dvomim da mu je vredno takega dnarja ;)

energetik ::

Tatanka je izjavil:

Glede na to, da je nov disk že v računalniku in morajo oni v doglednem času pokvarjenega poslati proizvajalcu, je to to. Kar bodo oni opravil, drugače pa adijo...

Sej sem sam kriv...;(

Res ne vem, zakaj nisi poslušal in zagnal sistema z Ubuntu Live CDja. Sem prepričan, da bi vsaj del podatkov ali pa kar vse dobil nazaj, brez odpiranja kište. Če so se Windowsi nalagali, ni mogel biti disk tako zanič, da ne bi vsaj do določenega dela podatkov dostopat in jih lepo skopirati na USB ključek.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

windows XP se mi nočejo zagnati (prilagam sliko ekrana)

Oddelek: Pomoč in nasveti
254899 (3584) vbohinc
»

WD My book 1TB nehal delati

Oddelek: Strojna oprema
203658 (3277) abaximan
»

Diski in testiranja

Oddelek: Pomoč in nasveti
141908 (1657) maxum
»

disk read error occurred