» »

WD My book 1TB nehal delati

WD My book 1TB nehal delati

abaximan ::

Na računalniku imam dva zunanja WD HD in sicer enega 500GB in drugega 1TB. Pred kratkim mi je 1TB pričel delati težave in sicer se je kar najprej neumorno izklapljal in priklapljal, kljub temu da je fizično bil kabel ves čas priklopljen, na videz pa je bilo tudi vse v redu z napajalnikom oziroma s kablom. USB kabel in napajalnik sem preveril tudi tako, da sem zamenjal kable in napajalnika. 500GB je deloval normalno, 1TB pa je kljub zamenjanemu USB kablu in napajalniku ponavljal napako. Da imam problem z mojim 1TB sem dejansko opazil, ko sem hotel iz notranjega diska presneti nekaj datotek, pa se je vse skupaj sredi dela ustavilo in dobil sem sporočilo, da ne najde 1TB. Takrat je dejansko celo uspel presneti nekaj datotek, vendar je na koncu zadeva napredovala do te točke, da je 1TB zaznalo, ko sem ga priklopil in dejansko lahko celo odpiral in zapiral mape na HD, vendar se ob zagonu katere koli datoteke(v glavnem gre za filme, muziko ipd.)ni zgodilo nič. Čez nekaj časa je HD izginil iz "My computer", je pa v "Device managerju" ves čas, vendar tam piše samo WD, namesto celega imena, kaor je to v navadi. Sicer se v zadnjih nekaj poskusih, ni več prikazal v "My computer", niti za trenutek še vedno pa je viden "Device manager". Ko odprem "Properties" piše pod General "Device is working properly", pod Volumes piše Disk: Unknow, Type. Unknown, Status: Not initialised, Partition Style: Not applicable, Capacity: 0MB, Unallocated space: 0MB, Reserved space: 0MB. Prav tako sem poskušal v "Disk managment" kjer računalnik HD tudi zaznava, uporabiti (Initiliased disk", vendar se zgodi le to, da se mi odpre okno "Incorrect function" in MRV ne popravi oziroma ne more ustvariti drugega. HD sem preizkusil tudi na drugem računalniku, kjer pa se je zgodba ponovila.

Delno sem še vedno sumil, da so mi jo zagodli USB gonilniki, ker sem v približno v istem obdobju, ko so se pričele težave, inštaliral tiskalnik EPSON D120 in sicer na oba računalnika, zato je tiskalnikov gonilnik na obeh. Iz tega razloga sem HD preizkusil še na tretjem računalniku s OS WIN XP (jaz imam na mojih dveh Visto x86 na enem in x64 na drugem) kjer pa je HD najpre računalnik normalno zaznal, kot MyBook pričel inštalirati gonilnike, vendar na koncu omagal in sporočil, da je prišlo do napake. Potem je sledilo priklapljanje in odklapljanje in tu se je vse skupaj zaključilo. Na začetku je v "Device managerju" pisalo tudi celo ime HD, dokler se ni izklopil in potem je pisalo še samo WD, enako kakor na mojih računalnikih.

Na tujih forumih sem našel kar nekaj podobnih primerov, vendar rešitve ni bilo. Edina konkretna rešitev, ki sem jo našel je opisovala, kako rešiti podatke in sicer na naslednji način:
http://www.adcworks.com/2008/06/diy-how...
vendar se mi glede na to, da je HD še v garanciji zadeva ne zdi sprejemljiva, ne vem pa tudi ali gre dejansko za isto težavo. NA HD imam skoraj 1TB različnih datotek, ki niso ravno vitalnega pomena, vendar bi bil vseeno vesel, da mi ne bi bilo treba ponovno iskati vseh teh datotek po internetu.

Zato me zanima!

1. Ali se je kdo že srečal s podobnim primerom in kako je zadevo rešil?
2. S katerim softwareom bi lahko rešil in presnel podatke, ne da bi moral rastavljati ohišje in pri tem izgubiti garancijo
3. V priemru, če vzameš WD MyBook 1TB iz ohišja ali ga lahko potem uporabljaš kot notranji disk? Verjetno je HD pod ohišjem enak notranjemu disku?

Hvala za odgovor in LP

R O N I N ::

Ne jemlji diska iz ohišja. Si disk na začetku formatiral, s katerim datotečnim sistemom dela? FAT32, NTFS? Imaš morda še vedno WDjev softver za zaščito podatkov na disku? Najnujnejše podatke prenesi, potem pa sformatiraj in sprobaj če deluje, drugače uveljavi garancijo.

wooted ::

moj WD 500Gb je bil sata2 običajni disk. verjetno je 1Tb tudi. škatle ni težko odpreti, kjer imaš priključke je zadnja stran. od zadnje strani potegneš proti sprednji strani tiste stranice ki so v enem kosu.

dodajam sliko za boljšo predstavo ob tako skopem opisu:

 slika

slika



za poškodbe ali izgubo garancije ne odgovarjam! to počneš na lastno odgovornost!

abaximan ::

Ronin - HD ni nov, temveč sem ga uporabljal že nekaj časa,torej je moral biti formatiran. Bil pa je formatiran na NTFS in težava ni v nekakšni mehahnski napaki ploščkov v disku, temveč v nekakšnem vmesniku, ki prenaša podatke. Ne gre torej za klasično napako kjer se HD sesuje mehansko in je potem treba reševati podatke. V teoriji je tako, da če KD direktno priključim na osnovno ploščo obidem težavo in pridem do podatkov, HD pa potem funkcionira kakor notranji HD. Nočem zveneti nesramno, vendar mogoče ne bi bilo slabo, če bi napisano še enkrat prebral.

wooted - Glede na vsebino očitno tudi ti nisi pozorno prebral kaj sem napisal xD. Pa tako sem se trudil, da bi v napisano zajel večino podatkov lol. V mojem postu sem že priložil link, ki natančno opisuje kako se MyBook rastavi in priklopi preko SATA...linkl še enkrat:
http://www.adcworks.com/2008/06/diy-how...
Torej rastaviti HD ni problem moja konkretna vprašanja pa so bila:

1. Ali se je kdo že srečal s podobnim primerom in kako je zadevo rešil?
2. S katerim softwareom bi lahko rešil in presnel podatke, ne da bi moral rastavljati ohišje in pri tem izgubiti garancijo
3. V priemru, če vzameš WD MyBook 1TB iz ohišja ali ga lahko potem uporabljaš kot notranji disk? Verjetno je HD pod ohišjem enak notranjemu disku?

zile ::

1. Že velikokrat. Zadevo se ponavadi reši tako, da vzmeš disk ven, ga priklopiš interno na delujoč računalnik, kateri ima nameščen nameski sfotware (getdataback, easy recovery, etc) in začneš z reševanjem. V tvojem primeru je mogoče krivec celo elektronika v samem ohišju! Ja tudi to se je že zgodilo. Elektronika v ohišju fuč, disk kot nov. Odločitev je tvoja, garancija ali malo ekperimentiranja :)

abaximan ::

Tudi jaz sumim elektroniko v ohišju, saj sem na angleško govorečih forumih našel glede WD kar veliko takšnih primerov, žal rešitev k reševanju vedno vodi k temu, da je treba spraviti dol ohišje in priključiti na osnovno ploščo.

Torej brez da gre HD ven iz ohišja verjetno ne morem rešeti podatkov ali pač? v tem priemru, bi ga podatke presnel in dal HD v garancijo.

V priemru, da pa HD odstranim iz ohišja - ga lahko potem pričvrstim v PC kakor notranji disk? Saj verjetno je v MyBooku interni disk zamaskiran v lepo ohišje?

2x'=2 ::

Sam sem pred kratkim imel podoben primer (ne wd hd). zunanji disk se je vklapljal in izklapljal.kasneje je med prenasanjem datotek prislo do napake. v lastnostih diska je pisalo da je datotecni sistem raw ter da je disk prazen. Disk sem direkt priklopil na rac (prek sata), ampak se windowsi niso niti zagnali.
disk sem dal nazaj v ohisje ter v cmd zagnal chkdsk. zdaj dela.

wooted ::

no jaz sem pozabil napisat da sem imel isti problem z 500Gb.. problem v kontaktih (ženski usb vtikač). disk zdaj laufa v računalniku ;D

lopov ::

WD 1Tb je v dveh različičah -- kot en disk 1Tb in kot 2 diska 500Gb z nekim SW raid. Vidi se že po debelini ohišja.

Tisti z enim diskom ima z tipa ohišij -- kako odpreti najdeš na netu. Plastika je zajebana in se hitro zlomi, a je ohišje vseeno tako narejeno, da drži skupaj kljub polomljenim zatičem.

Da je elektronika švoh je bilo že napisano, zato druga generacija terabatnih diskov (je boljša).

Ne kompliciraj in probaj čimlepše odpreti ohišje, priključi na računalo in s predlaganimi programi reši, kar se da. Če je v garanciji pa lepo nazaj v škatlo in uveljavi garancijo.

neo ::

Ali si disk že sprobal na kakem drugem računalniku? Če dela tam BP, je problem v tvoji plati, v kolikor tudi na drugi mašini disk ne dela OK, pa je problem v disku - elektroniki, razstavi, prekopiraj podatke, kupi novega....
Neo's

sejmon ::

meni se je tudi 1x pokvarila tista plošča z elektroniko v ohišju.XP ni zaznal diska.
potem pa sem hd vzel ven in ga dal v drugo ohišje in je delovalo.

abaximan ::

Lopov: Problem je v tem, da me reševanje podatkov pride 100EUR, now disk pa je tudi 100 EUR xD. Odločitev je padla. Disk gre narazen.

abaximan ::

HD je narazen, vendar se ko ga priklopim na PC nič ne spremeni. Je možno, da bi moral kaj še v BIOSu aktivirati? Je kakšna varianta, da sem pri priklapljanju kaj zamočil? Nekajkrat se preveril kable, ker nisem sam menjaval diskov od IDE naprej in kabli so OK.

Torej še kakšen predlog ali sestavim HD in ga nesem na servis in upam, da na ohišju ni preveč opazno, da sem ga odprl :)?

lopov ::

Plata zazna disk, ga vidiš v biosu? če se disk prepozna naredi tko, kot so meni svetovali na tem forumu - z neta snemi image "Hiren's boot CD" -- gor imaš vse pripomočke, ki jih rabiš. Zapiši in zaženi računalnik s CD-ja.

S programom "HDD Regenerator" sem popravil slabe sektorje, nato pa z "GetDataBack" prekopiral večino zadev na drug disk. Vse skupaj je trajalo skoraj 2 polna dneva, tolk je blo slabih sektorjev.

abaximan ::

Ne v BIOSU ni nič. Po mojem je to epilog te zgodbe :'(

lopov ::

Ne. Če je elektronka rabiš nekoga z diskom enake generacije in menjaš samo plato - ravno toliko, da zbudiš in prideš do podatkov. Morda se te kdo usmili in če maš srečo še najdeš nekoga, ki je to že počel. Pa s tem ne mislim sebe, ker nisem :)

abaximan ::

Ne razumem tega :). Tale disk je po mojem čisto kompatibilen z mojo plato, primarni notranji disk ki ga imam je dejansko identičen temu, samo da ima Plata je ASUS (zdaj sem v pisarni in nisem pri pravi mašini), PC je pa star približno eno leto in ima 3 SATA priključke, na rezervi sem pa še imel tudi SATA kable, ki sem jih dobil poleg plate. No sicer bom v vsakem primeru poskusil ta disk še na drugem računalniku, samo menim da bi načeloma ta HD na mojem delovati, če ga na SATA priključim. Ali ne? Glede teh novejših standardov nisem 100%, ker ko sem se še imel čas igrati s taknimi zadevami, si moral ročno jumperje nastavljati :), v BIOSu pa tudi ni videti, da bi imel opcije on/off za SATA, kot imajo nekatere druge plate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: abaximan ()

lopov ::

Sry ker nisem bil bolj natančen -- na disku imaš nekaj elektronike, "pamet" - to ploščo z elektroniko lahko menjaš. S tvojo matično ploščo je najbrž res vse OK.

Torej, možnosti, kaj vse lahko crkne pri diskih v zunanjem ohišju -- USB konektor, elektronika v ohišju, potem se lahko pojavijo slabi sektorji na disku (to je itak najslabše), elektronika na disku, pa ziher je še kaj ...

abaximan ::

Hm...no glede na to, da sem dal disk iz ohišja in ga priklopil na osnovno ploščo ter ta še vedno ne dela....
no ne vem ali je za tem elektronika od HD. Kakorkoli obrnem tole zadevo bi po mojem BIOS moral zaznati disk avtomatsko,ko ga priključim na OP? Torek kaj naj naredim zdaj, ko diska ne zazna?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: abaximan ()

lopov ::

Ne -- če je elektronka crknila bios ne bo zaznal. Napajanje dela, se disk vrti?
Če si iz LJ nesi h Kotarju, na veliko oglašujejo reševanje podatkov. Nimam pojma, kolk računajo.

Jaz bi na tvojem mestu najprej povprašal na forumu, če se kdo s tem ukvarja in je pripravljen pomagat.

abaximan ::

Nah...ne bom več denarja nosil tem firmam, sploh pa so na HD samo medijske datoteke in ni nič takšnega, kar se ne bi dao dobiti. Po eni strani mi je žal, da nisem diska takoj nesel na servis, samo sem bil dejansko prepričan da bo delovalo. No imam še eno opcijo, če pa ne bo šlo se bom pa francoza neredil, sestavil HD in ga nesel na serivs in upal, da mi gazamenjajo pod garnacijo ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zunanji trdi disk problem!!

Oddelek: Strojna oprema
245460 (4331) Bye
»

WD My Book reševanje podatkov/enkripcija

Oddelek: Strojna oprema
81095 (859) tomaz88
»

A je to "click of death" pri čisto novem WD 1TB disku? (Posnetek priložen)

Oddelek: Strojna oprema
81413 (878) abaximan
»

Zunanji disk WD MyBook

Oddelek: Kaj kupiti
314120 (3060) Revenant
»

Nakup zunanjega diska

Oddelek: Strojna oprema
101905 (1626) Cveto

Več podobnih tem