» »

disk read error occurred

disk read error occurred

majlo ::

pozdravljeni

Sestra ima težave z računalnikom. Pred približno 14 dnevi me je poklicala, da ji računalnik ne dela. Ob pregledu sem ugotovil, da ne pride dalje začetnega ekrana, izpiše se disk read error occurred. Preizkusil sem z slo-tech linuxom, ter še za parimi live-cd distribucijami, vse dela normalno le diska nikakor ne zazna. Bios zazna disk, vendra ga ni šlo uporabljati v life distribucijah, v vindows pa se tako ali tako ni dalo priti.

Dobro si mislim, pa povprašam o garanciji. Sestra mi pove, da je računalnik v garanciji, in ji rečem, naj kar nese v trgovino, pa bodo tam rešli problem. Nisem odpiral kište da nebi bilo kaj narobe. Ok, sestra nese računalnik v trgovino, pol jo pokličejo čez cca 3 dni pa rečejo prvo da ni nič narobe, pol pa spet čez par dni, da naj pride po računalnik. Pa pride ona po računalnik, in ji dajo potrdilo, da je bilo nekaj narobe in sicer da so zamenjali slot za ram!!!!! Ok si mislim, pol sem že jaz nor, priklopim računalnik, dela par ur pol pa zmrzne, ob ponovnem resetu pa spet disk read error occurred.

Zdaj pa vas sprašujem par stvari:
- kaj bi to lahko bilo?
- ali računalniške trgovine menjavajo slote za ram?

Ker jaz sem sestri iz taprve povedal, da je disk hin.

LP bogdan

Tomay ::

Poišči program od proizvajalca diska in ga stestiraj npr. Disk diagnostic utility ...

Večina teh programov zna "popraviti" bad sectorje tako, da jih zamenja z rezervnimi. Kakšna pa je potem verjetnost da crkujejo dalje ali pa gre samo za osamljen primer pa je težko reči.

Lahko narediš tudi chkdsk /f /r v safe mode ali pa recovery console. Če ti najde bad sectorje disk računalnik neseš nazaj naj ti disk zamenjajo. Je pa zelo verjetno, da bodo naredili to kar sem opisal v prejšnjem odstavku.
Voodoo 4Ever

majlo ::

no stvar je trenutno naslednja

Sestra je nesla računalnik v trgovino, tam pa je dala mojo številko, da me pokličejo.
In seveda dobim danes klic iz te trgovine, pa mi začne en razlagat, da so disk stestirali in da ni z njim nič narobe. Reče mi, da je krivo to, da niso bili inštalirani vsi drajverji za matično ploščo (sicer ne vem katerega driverja ni bilo, ker sam tega nisem preverjal, me ni spustilo mimo naslovnega ekrana). Oni so sedaj to inštalirali, vendar bo potrebno doplačati. Se malo razp... in začnem vrtat v njega. Na naslednja vprašanja mi ni znal odgovorit, zato lepo prosim vas strokovnjake da mi kdo odgovori otiroma mi pomaga odgovoriti na naslednja vprašanja:

Kako to, da je disk delal brez driverja za plato, zdaj pa ne dela več brez driverja????
Kako zvezo ima driver za matično v windows XP, ko poganjam sistem iz live cd-ja (slo tech linux, ferix in podobni, sem stestiral z tremi ali štirimi pa nobeden ni zaznal diska)?
Kako je možno, da se sistem včasih zažene iz diska, včasih ne (kolikor jaz vem, se windows zažene iz diska, pol pa v windowsih javi nepako če je že kakšna).
Aja pa še naveza na prvi post: kaki slot za ram so menjavali na plošči (se to sploh dela na računalniških servisih)???

Hvala lepa za čimprejšnje odgovore

Nagi Bator ::

Saj ti je vse jesno. Razen tega, da te na servisu nategujejo 100 na uro, glede na to da so se verjetno ze poigrali z BIOS-om.
Zelo verjetno, da je hin disk, povezava med njim in plato, al pa slot na plati.
Napravi kot ti je svetoval Tomay ce se hoces sam prepricati. Sam testiram diske s Spinrite

majlo ::

saj bi naredo tako, samo je računalnik na servisu trenutno, bom videl, kaj bojo začarali. Bom verjetno mogo it v to trgovino pa tam naret pizdarijo ko bojo imeli največjo gužvo.

Sem že kar nekaj računalnikov sestavil ampak se mi zdi da me res nategujejo. Bom pa verjetno tudi poklical v trgovino, pa jih vprašal, če mi lahko zamenjajo slot za ram.

Me pa zanima, če je že imal kdo podoben problem

StratOS ::

"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

OZZY ::

.....jih vprašal, če mi lahko zamenjajo slot za ram.


Upam, da misliš na ram palčko in ne na ležišče samega rama, ker to ne mroeš zamenjati.
Go with the flow.

majlo ::

Na potrdilu, ki ga je dobila so napisali zamenjava slota za ram :D

StratOS ::

Hja, a so ga odlotali, dali notri novega in zalotali.
Ne vem, kako to zakonsko gren, no mislim, če imaš še v garanciji so ti dolžni zamenjati plato, vsaj po mojem imaš to možnost.
"zamenjava slota za ram" ni isto kot recimo npr. zamenjava zatiča na slotu ipd ...

Jaz bi malce povprašal ter pregledal plato in zahteval novo plato, če je to vidno, pa tudi če je plata OK, pobaral jih bi tudi z ostalimi opaženimi težavami z diskom ipd ...

Naj stvar kvalitetno rešijo, pa če zamenjajo tudi cel računalnik.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

solatko ::

Verjetno so dali ram v drugi slot, če je bilo programje naloženo v trgovini, ti nimajo kaj računat, če pa si to naredil doma in si pozabil na driverje, pa imajo pravico to delo zaračunat, če imajo to na ceniku. Na določenih servisih, se plošče tudi popravljajo, saj za kakšno manjšo napako tovarna pač ne prizna garancijske zamenjave. Lahko so tudi napačni driverji - če je računalnik pripravljen za visto, so gonilniki za xp vsaj vprašljivi, če ne celo neuporabni.
Poizkusi z instalacijo viste (poizkusna verzija 30 dni) in če bo v redu, greš pač v nakup sistema.

majlo ::

vse lepo in prav ampak driverji za matično ploščo nimajo nobene zveze z omenjeno napako.

Druga stvar pa je, da je bil računalnik kupljen v big bangu, je pa od neke druge firme. Sestra je nesla računalnik v big bang in izrecno povedala, da ne misli ničesar plačevati, kar ji je prodajalec tudi zagotovil. Sicer nima tega na papirju.

Sem tudi preiskal net vse poprek v iskanju možnih rešitev, sem nekaj našel, bom sprobal ko dobimo računalnik.

solatko

Kakšno pravico imajo oni za inštalirat gonilnike in še za to zaračunat - je mogoče kdo zahteval inštalacijo gonilnikov? Pa ne mi prosim o tem da so manjkajoči gonilniki krivi za to, da računalnik ne pride dlje od osnovnega (črnega ekrana z podatki) ko javi napako, pa še računalnik je eno leto delal brez vsakega problema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: majlo ()

solatko ::

Imajo pravico računati instalacijo gonilnikov, če ugotovijo, da je to vzrok napake, niso pa oni instalirali programja na ta PC (prazen računalnik).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19923952 (6709) hojnikb
»

Najcenejša varianta novega namiznega računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
757734 (5813) seminal
»

Pokvarjena matična plošča - kupiti novo z istimi podnožjem ali menjati celoten ''sist

Oddelek: Kaj kupiti
132652 (2338) tade911
»

Uveljavljanje garancije

Oddelek: Pomoč in nasveti
202307 (1685) St235
»

Problem z RAMi

Oddelek: Pomoč in nasveti
141303 (1007) shany

Več podobnih tem