» »

Izumrtje dinozavrov povzročil padec asteroida - sedaj tudi uradno

1
2
»

Lion29 ::

sss je izjavil:

vir: SonyEricsson :))


pismo ne no.... :))

sam res sem smotan... sam je pa tudi res, da sem nad takimi primerki ze obupal in se mi ne da ukvarjat z njimi... ce zivijo v svojem magicnem svetu z unikorni, zmaji in Noeti, naj pac zivijo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Okapi ::

Kako pa starost plasti? Ja po fosilih, ki jih v njih najdejo.
Metode za določanje kamnin z merjenjem razmerja različnih izotopov so ti očitno zamolčali.

O.

dzinks63 ::

"Sto ljudi, sto čudi". Saj vemo da je tako, vendar si niti predstavljati ne moremo kako v resnici to zgleda, dokler se ne najdejo konkretni primeri, da nam to demonstrirajo. In teh konkretnih primerov, se na Slo-Tech vedno znova in znova najde. Prikažejo se kot "strela z jasnega" bi rekli. Živijo v nekem svojem nam popolnoma neznanem vzporednem svetu. Pa vendarle so tu, med nami, vsepovsod. In ponavadi imajo zelo podobne prijeme in metode. Pišejo cele romane, povedo nič konkretnega, pišejo v megli in pobiti in zatolči hočejo vse po spisku, pa naj bo še tako kristalno jasno in logično. Sicer pa po svoje popestrijo forum in razvnamejo se žolčne debate. Tako, da na koncu že sumiš, da so to kar nastavljeni petokolonaši znotraj samega foruma, da je ta čimbolj živ in aktiven. Kdo bi vedel, kaj je res?


Sedaj pa na temo.

V kolikšnem času po padcu velike mase iz vesolja na zemljo so izumrli dinozavri? Teh je bilo ogromno vrst. Mi jih sedaj poznamo semo del iz najdenih fosilov. Bilo pa jih je še ogromno več vrst, za katere se ne ve. Nekateri so izumirali po naravni poti, za druge pa je bil poguben tudi padec asteroida. In ja, izumrli niso po mesecu dni , niti po letu dni, agonija je trajala sigurno mnogo dlje, mogoče kar tisoščletja. Seveda so prvi šli po gobe najmanj odporni na nove razmere, nazadnje je odneslo tudi zelo žilave. Toda očitno so nekateri preživeli, najmočnejši, najbolj odporni, da so prenesli vse temperaturne šoke, preživeli z minimalno količino hrane, našli in izkoristili še nekako primerne kotičke za preživetje in ustvarjanje novih potomcev. In ko se začnejo podirati domine v prehranjevalni verigi, propadajo vrste ena za drugo, saj so v soodvisnosti med sabo. Ta razlaga je ena izmed najbolj logičnih in podkrepljena z veliko mero vzporednih zadev katere so sovpadale z tem. Kaj bi pa še lahko naredilo takšno upostošenje med vrsto kot so bili dinozavri. Bili so kralji na zemlji v takratnem času.

Samuel ::

Narayan je izjavil:

Po drugi strani imamo pa teorijo, da je neko inteligentno bitje (oseba) ustvarilo vse, tako kot mi z našo (primerno omejeno) inteligenco nekaj ustvarimo.


Imaš čisto enak problem, da je potem to neko inteligentno bitje ustvarilo tudi samo sebe, huh.

Okapi ::

Teh je bilo ogromno vrst.
Sploh ne. Izračunali so, da je v času izumrtja živelo kakšnih 100 rodov in recimo 300-400 vrst dinozavrov, morda celo manj.

O.

ender ::

Razlika med "teorijo" o inteligentem bitju in teorijo o velikem poku je v tem, da za veliko pok obstaja nekaj (posrednih) dokazov. Le-teh za teorijo o inteligentem bitju ni.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

dzinks63 ::

Sto vrst živečih "dinozavrov" najdeš še danes zemji. Takrat jih je bilo ogromno.

LuiIII ::

Hm zares zanimivo vprašanje v kategoriji "how it works?" bi bilo: Ali bomo kdaj res mislili, da vemo vse? Ne bo vedno košček dvoma, senca suma?

hamax ::

Zakaj absurd? Ker je utemeljen z datiranjem, ki ne deluje. Simple as thst. Testirali so vzorce znanih starosti in se jim ni izšlo - razen če 60 let lahko zaokrožiš na 40 jurjov:). Ampak kljub temu ...

Ker ti težka literatura verjetno ne leži, si lahko pogledaš ta video o datiranju:

Markoff ::

Narayan pozablja tudi na vzporedna verovanja.

/sarcasm on

Moj bog je nesmrtni Leo Getz. Po njegovih besedah se zgledujem in on je z njimi moj mesija: "I don't give a f**k!" Po domače: dol mi visi za tvojega radžo Hairy-ja Krischno, dol mi visi za Višnuja, za Boga, za Alaha, za Jehovo in podobne cenene filozofske faluse, ki jih osebno spozna večina homo sapiensov in drugih kao razvitih primatov ob prvem stiku z marihuano (a samo, če inhaliraš in zaliješ s škotskim viskijem!). Zakaj svojega boga ne odpelješ nazaj v svojo sobo, glavo, luknjo, od koderkoli sta že prišla in se po možnosti vrni nazaj sam. Saj veš, na cesti te smrkci ustavijo, če "nisi sam". Na forumu drugačnega odziva ne pričakuj.

/sarcasm off (če sploh)

Preberi malo, kako se forumaši tule gori gremo vse mogoče svete vojne, a opazil boš eno skupno točko, ki pa res velja za vse redne komentatorje (padalce ne upoštevam): svojo vero ali nevero puščamo tam, kjer ji je mesto - in to je v glavi. Od tam do tipkovnice je potrebno takšne zadeve temeljito sfiltrirati.

In če ti morda še ni jasno - večina ljudi ne verjame slepo v kozmični razlog (asteroid, komet, whateva), samo verjame, da je to zaenkrat najbolje razloženi scenarij izumrtja dinotov. In to je to. Če pa želiš izpodbijati ugotovitve, kot so določanje point-in-time izumrtja, pa nas prosim "blagoslovi" s kakšnim linkom na konkretno raziskavo (peer reviewed, mind you, pa ne peer kot papež ali ajatola), kjer dokazujejo, da so vse metode za ugotavljanje starosti ničvredne. Še to: biblija, koran, vede in podobne filozofske knjige, od katere nekatere izvirajo od velikih intelektualcev na ego- in ganjatripu, ne štejejo, prav? Niso bile namreč deležne objektivnega peer review-a, tako kot ga npr. doživljaš ti, jaz in ostali forumaši. Čeprav smo vsi ali večina laiki.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gzibret ::

Odgovarjam na trditve, da dinozavri še danes živijo.

V bistvu je to res, ampak danes je daleč od tega, da so dominanten rod vretenčarjev. V mezozoiku pa so bili. Tudi za amonite, ki so bili zelo številčni v paleozoiku pravimo, da so že zdavnaj izumrli, čeprav v Indijskem oceanu živi ena zelo čudna žival, ki zelo zelo spominja na amonita (brodnik ali nautilus).

Glede onih priveskov z neko zvezdo nemezo itd... o kateri je govoril Thomas je pa tako, da so izumrtja bila ciklična. In tole izumrtje na meji kreda/terciar niti ni tako katastrofalno in sistematično, kot je izumrtje na meji perm/trias, ko je izginilo 95% vseh vrst, orjaške praproti, v karbonu razširjene dosti bolj kot danes vsa drevesa skupaj, pa so dale prostor golosemenkam. Samo razlika med izumrtjem K/Pc in P/T je znatna, saj je izumrtje K/Pc dobesedno kirurški rez z nožem, izumrtje P/T pa je precej bolj razmazano, in niti povsod na zemlji ni v istem časovnem obdobju. Zato tudi K/Pc toliko bolj buri duhove, kot P/T (ali pa arhaik/kambrij, ko je izumrlo večino mnogoceličarjev in je le iz nekaj čudnih primerkov se kasneje v zelo kratkem času razvilo malone vsi rodovi, ki jih poznamo danes; od koral pa do nekaj podobnega ribam).
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

> Ponavadi so ''ugotovitve'' celo še bolj neumne. Kako določajo starost fosilov? Po tem, v kateri plasti se nahajajo. Kako pa starost plasti? Ja po fosilih, ki jih v njih najdejo. Logično.

Datacijo lahko razdelimo na direktno in indirektno. Indirektna datacija se res oprijema ponavadi na nek vodilni fosil, ki je bil v nekem razmeroma kratkem časovnem obdobju globalno razširjen. Vendar pa direktna datacija temelji na fizikalnih metodah, ponavadi na merjenjih razmerij med izotopi, ali pa tudi na katerih drugih metodah, recimo merjenju paleo remanentnega magnetizma. Metoda na podlagi merjenja izotopov temelji na tem, da merimo koncentracijo nekega točno določenega izotopa, ki nastane zgolj z radioaktivnim razpadom. Na podlagi razmerja med koncentracijo izvornega elementa in hčerinskega elementa lahko nato na podlagi poznane razpolovne dobe (ta je izmerjena v laboratorijih na podlai eksperimentov) izračunamo starost plasti. Seveda ni vsaka plast primerna za direktno datacijo. V bistvu je zelo zelo malo plasti primernih za to, pa še tam se te metode izvajajo v kakšnih drobnih vključkih v mineralih (ponavadi v cirkonu, ker je zelo obstojen in vsebino vključka zaščiti pred vsemi morebitnimi zunanjimi vplivi).

Zato sta potrebni obe metodi, direktna in indirektna. Z direktno določimo starost primernih plasti, na starost vmes pa lahko le sklepamo, tudi na podlagi fosilov. Včasih pa imamo srečo, da se nek fosil nahaja v plasti, ki je primerna tudi za direktno datacijo. No, takrat so pa paleontologi zelo veseli.
Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Tudi za amonite, ki so bili zelo številčni v paleozoiku pravimo, da so že zdavnaj izumrli, čeprav v Indijskem oceanu živi ena zelo čudna žival, ki zelo zelo spominja na amonita (brodnik ali nautilus).
Tole si malo narobe zastavil. Brodniki so amonitom res podobni, oboji so glavonožci, ampak brodniki niso potomci amonitov. Predniki brodnikov so živeli celo precej pred amoniti. In amoniti niso iz paleozoika, ampak so skupaj z dinozavri živeli (in izumrli) v mezozoiku.

Mimogrede, prav amoniti predstavljajo eno od težav za pojasnitev asteroidne teorije izumrtja. Zakaj so vsi amoniti izumrli, zelo podobni brodniki, in številne druge morske živeli, pa ne.

O.

Thomas ::

Izumrtja so kaotičen proces in neka linija izgine, druga podobna pa ne. Ko je zaradi indonezijskega vulkana 70000 let nazaj visela poguba nad linijo homo, bi v malenkost drugačnih okoliščinah do tega tudi prišlo. Kar naprej nekaj izumre, v desetem ali še več - poskusu.

Niso pa vsa velika izumrtja posledica kometa. Nekatera so posledica megavulkanov, druga GRBjev, tretja hudič vedi česa ravno.

Vseeno, za komet 65 milijonov let nazaj imamo hard evidence in da so do takrat nekako dinoti živeli, naprej pa ne, pa tudi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Okapi ::

Ja, ampak še vedno obstajajo tri možnosti, ki jih ni mogoče zanesljivo izločiti.
1) Asteroid je zgolj slučajno padel takrat, ko se je zgodilo nekaj, zaradi česar je prišlo do izumrtja.
2) Padec asteroida je sprožil neko verižno reakcijo dogodkov in je bil samo posreden, ne neposreden povzročitelj izumrtja.
3) Padec asteroida je bil "kaplja čez rob" nekemu dogajanju in sam ne bi povzročil izumrtja.

Prva možnost je statistično gledano sicer majhna, drugi dve pa niti ne.

O.

Thomas ::

To se strinjam. Lahko je šlo recimo za vulkanske izbruhe na Deccanski planjavi v Indiji, ki je tudi bila tiste čase.

Vendar ker je to ravno na antipodni točki, je možno, da je KT komet povzročil tudi te. Sicer bi tam bruhnilo par milijonov let kasneje in bi dinozavri to preživeli, v kombinaciji obeh situacij pa niso.

To so vsekakor vse možne situacije. Vsekakor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LordPero ::

Okapi je izjavil:


2) Padec asteroida je sprožil neko verižno reakcijo dogodkov in je bil samo posreden, ne neposreden povzročitelj izumrtja.

Hm, če te prav razumem (torej neposreden povzročitelj bi bilo samo udarec asteroida?), je potem imho odgovor 'vsekakor' (to je v tej teoriji). Ker če ena taka skala naredi tako motnjo po celem svetu za več tisoč let, potem seveda so tukaj posledice, ogromne.

Kakor jaz razumem, je bil praktično glaven point sprejetja te teorije potrditev, da je ta asteroid Mehičane treščil ravno takrat, ko so zapisi o takem dogodku v kamninah po svetu. Pa tudi kakšne številke o sproščeni energiji, dvignjenem materialu in ostalih posledicah so verjetno cca v skladu s teorijo. Nekako v smislu, da bi ob takem dogodku padca kamna pač prišlo do večjega pomrtja živega. To, da so sedaj odločili, da so zaradi tega izumrli dinoti, pa je manjši korak v debati (čeprav je teorija sama veliko kompleksnejša).
LordPero

poweroff ::

smash je izjavil:

A veste, da vsakih 100milijonov let umre, vse kar je težjega od 25kil?


pol smo ga pa najeb...

OMG, pol bodo samo anoreksične manekenke preživele?!? :D

Narayan - recimo, da je evolucijska teorija zanič. Recimo. Ampak kako zanič je šele kreacionistična teorija v primerjavi z njo. A obstaja en sam samcat dokaz, ki bi podprl kreacinozem?

Yoga, meditacija, molitev NISO eksperimenti. Tudi kajenje marihuane in doživljanje razsvetljenja v zadetem stanju se ne šteje pod znanstveni eksperiment.

Sicer sem pa jaz zmeditiral, da evolucijska teorija drži do zadnje pike. Če to ni dokaz... 8-)
sudo poweroff

LordPero ::

poweroff je izjavil:


OMG, pol bodo samo anoreksične manekenke preživele?!? :D

Nice. Manekenke in roboti -prihodnost vredna preživetja.

Glede razsvetljenja pa, dokler se gre za nek logično povezan rezultat (pa naj bo znanstvena ali teološka teorija), je dobro (seveda pa temu se reče razmišljanje, iskanje uvida, ne eksperimentiranje).
LordPero

Okapi ::

Ker če ena taka skala naredi tako motnjo po celem svetu za več tisoč let, potem seveda so tukaj posledice, ogromne.
Ja, ampak neposredni vzrok izumrtja dinozavrov je morda vseeno nekaj drugega, recimo nek sesalec ali ptica, ki se je specializirala za plenjenje dinozavrskih jajc. Asteorid je dinozavre zdesetkal, ta plenilec (ali pa mogoče kakšen virus, bakterija ...) pa jih je nato pahnil čez rob.

O.

denial ::

SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

LordPero ::

Okapi je izjavil:

neposredni vzrok

Aja, torej dobesedno zaradi neposredno česa je zadnja/i predstavnica/ik določene vrste umrla/u/o? Npr. če naravni virus (ki se npr. širi brez človekove pomoči in noben človek ne dela nič v korist širjenja virusa) izbriše vse ljudi razen dveh, ta dva pa se npr. ustrelita drug drugega, je človeštvo izumrlo zaradi tega, ker smo se pobili med sabo? Ali pa če zadnja dva umreta zaradi pika kače, je potem tista kača, čemur bi pogovorno (za večino praktičnih namenov) rekli, da je razlog za izumrtje vrste ljudekov?

Sej, če je tako mišljeno, se strinjam, samo če je asteroid zdesetkal dobro polovico vsega živega po svetu, bi za pogovorne namene kar lepo uporabil frazo, da je pač asteroid ubil dajnote. Ker dejansko je imho (za našo sedanjo raven poznavanja preteklost) zelo nizkega pomena, zakaj točno je umrlo zadnjih par predstavnikov.
LordPero

Okapi ::

zelo nizkega pomena, zakaj točno je umrlo zadnjih par predstavnikov.
Ni res. Če veš, da sta se zadnja dva človeka ustrelila, zadnja dva šimpanza pa ne, potem veš, zakaj so izumrli ljudje, šimpanzi pa ne, čeprav je asteroid enako prizadel oboje.

O.

A SOZE M ::

Tako kot se obnašamo do narave bomo mi naslednji dinozavri. Ker dinozavri niso uničevali narave niso občutili sprememb vremena in itd... Nas pa to še vse čaka ...mogoče pa že trpimo samo, da tega še ne porajtamo dobro :P

jest10 ::

A res, a to nas čaka? Kje si nabavil kristalno kuglo? Jaz bi jo tudi

nevone ::

Tako kot se obnašamo do narave


Narava si je čist sama kriva. A smo mi naredil naravo al je ona nas?

mogoče pa že trpimo samo, da tega še ne porajtamo dobro


Kar dobr porajtamo že vso človeško zgodovino, ampak očitno ti misliš, da je trpljenje šele od danes. Kako egocentrično gledanje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Thomas ::

Narava si je čist sama kriva. A smo mi naredil naravo al je ona nas?


Se težko bolj strinjam. Narava, ki je tako šlampasta, da naredi in pusti živeti take onesnaževalce kot smo ljudje, si ne zasluži boljše usode kot da jo uničimo.

Ostalim naravam po Vesolju v opomin!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yohan del Sud ::

1. Narava se poserje na nas.
2. Narava je le skupek zapletenih pravil, da lahko to dela v nedogled.
3. Ustvarila je mene, da to lahko napišem in sem srečen da smetim ta forum. :)
4. Profit.
www.strancar.com

Tarzan ::

Amoniti, brodniki... nekatere živali so bolj trpežne. Mogoče so amoniti bili malenkost manj dovzetni na povišano temperaturo ali kak drug faktor. Ti ni treba več kot za nekaj stopinj ohladiti vodo in se nekaterih meduz znebiš, učinkovito 100%, enako s segrevanjem, pokončaš vse kar ni navajeno na trope. Če amoniti niso bili v sorodstvenem razmerju z brodniki to naredi preživetje slednjih toliko bolj verjetno. Nekaj jim je pač omogočilo preživetje. Verjetno se je rahlo zakisala voda in je pocrkalo vse, kar ni bilo na to odporno, mogoče je bil razlog samo v temperaturi, količini plinov (tudi strupenih) v vodi,... Enkrat verjetno bomo vedeli, do takrat lahko tapkamo v temi in beremo Narayana.

gzibret ::

Okapi je izjavil:

Tudi za amonite, ki so bili zelo številčni v paleozoiku pravimo, da so že zdavnaj izumrli, čeprav v Indijskem oceanu živi ena zelo čudna žival, ki zelo zelo spominja na amonita (brodnik ali nautilus).
Tole si malo narobe zastavil. Brodniki so amonitom res podobni, oboji so glavonožci, ampak brodniki niso potomci amonitov. Predniki brodnikov so živeli celo precej pred amoniti. In amoniti niso iz paleozoika, ampak so skupaj z dinozavri živeli (in izumrli) v mezozoiku.

Mimogrede, prav amoniti predstavljajo eno od težav za pojasnitev asteroidne teorije izumrtja. Zakaj so vsi amoniti izumrli, zelo podobni brodniki, in številne druge morske živeli, pa ne.

O.


Lapsus.... V mislih sem imel trilobite, pa je misel kar nekako preskočila na amonite. Hvala za pripombo (se tiče na prvi del posta).

Glede drugega dela posta pa ne vidim prav veliko dilem. Izumrli so dosti prej kot dinozavri. Pač, izumrli so, niso ne prvi, in ne zadnji. Pa ne govorit, da brodniki in amoniti niso povezani.... Res niso en in isti rod, so pa en in isti razred. Tako kot sesalci recimo. Ali pa ribe. Vidim veliko povezav, tako taksonomsko kot tudi fiziološko.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

Amoniti bi utegnili izumreti zaradi megavulkana ali pa zaradi GRB.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Trenutne teorije pravijo o globalni spremembi kemizma oceanov. V Juri imamo veliki anoksični dogodek. Tudi korale so recimo takrat zelo trpele, kakor tudi številni planktonski organizmi s karbonatnimi skeleti. Ali je izumrtje amonitov s tem povezano, pa ne vem točno iz glave.

Anoxic event @ Wikipedia
Vse je za neki dobr!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Možnost trka asteroida v Zemljo leta 2029? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8912624 (7436) BigWhale
»

Prva slov. ZF konvencija: Konfuzija (27.-29.4.)

Oddelek: Sedem umetnosti
52182 (1996) Tic
»

Microsoft razvija P2P aplikacijo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
224993 (3930) Utk
»

Slovenski mediji in kultura (ne)nasilja

Oddelek: Loža
283670 (3280) kuglvinkl

Več podobnih tem