» »

Prva slov. ZF konvencija: Konfuzija (27.-29.4.)

Prva slov. ZF konvencija: Konfuzija (27.-29.4.)

Tanja.C ::

Vsi ljubitelji ZF in sorodnih žanrov ste zadnji vikend aprila lepo vabljeni v Sečovlje (osnovna šola) na prvo slovensko ZF konvencijo KONFUZIJA, ki bo - upajmo - zrastla v vsakoletno tradicijo. Glede na to, da se bo odvila prvič, ne pričakujte zvenečih svetovnih imen, svoj prihod pa je do zdaj potrdil vsaj Miha Remec, najbolj znani slovenski pisatelj ZF.

Program je sicer še v izdelavi, nekaj okvirnih in sprotnih informacij lahko izveste na uradni strani Konfuzije (stran je ustvarjena za ogled z Mozillo, v IE šteka). Na konvenciji bodo predstavitve različnih vsebin - od Star Treka, Flasha Gordona, vampirjev, Douglasa Adamsa...
Zastonj prostor za spanje BO (šolske blazine) - nenazadnje lahko pričakujete 24-urni program, zato bo treba v treh dnevih nabrati vsaj kakšno urico spanja. ;)

Natečaj za najboljšo digitalno ZF/F/H fotko je že veselo v toku, zabavni vrhunec kona pa bo najverjetneje tekmovanje v Vogonski poeziji:

Na Konfuziji 2007 bo prvič v slovenski zgodovini
podeljena nagrada za najbolj obupno poezijo!
Obupno prestižna nagrada JoVeKo!

Je bil JoVeKo Vogon?
Je bil JoVeKo Azgoth?
Ne! Bil je slovenskega naroda sin!
Dokažimo, da še vedno zmoremo najobupnejšo poezijo v vesolju!
8-)

Med vsem ostalim velja omeniti še bolšjak knjig in stripov, razstave, otroški program, različne delavnice, namizne igre in druženje, druženje, druženje. :D

Če bi kdorkoli rad sodeloval v programu prve slovenske konvencije ali izvedel dodatne informacije, naj povpraša tukaj ali na mail organizatorjev Konfuzije:
konfuzija@gmail.com

Se vidimo?

Tanja.C ::

Odštevanje do Konfuzije se počasi začenja, na uradnem blogu konvencije si lahko svakodnevno ogledate komentarje organizatorjev in sprotne novičke o programu. :)

Tanja.C ::


KONFUZIJA 2007
dnevi znanstvene fantastike in fantastike
Sečovlje, 27-28-29 april 2007

Odpiranje vrat ob 15.00

Uradna otvoritev ob 16.00

Častni gost: MIHA REMEC
Pogovor s pisateljem v soboto, 28. aprila ob 16.00

Fotografski natečaj Konfuzija 2007
Projekcija fotografij v petek, 27. aprila ob 20.00

Premikamo meje umetnosti
Tilen Žbona in Vanja Mervič - "novi video" v soboto, 28. aprila ob 20.00

PREDAVANJA

petek, 27. april

Beam me up, Scotty (Igor Cetina)
Ta stavek je za marsikoga vse, kar mu je treba vedeti o znanstveni fantastiki. Zvezdne steze so obkrožile svet in prinesle vesoljske sanje na skoraj vsak televizijski ekran ter postala ena najuspešnejših in najprepoznavnejših televizijskih oddaj. Postale pa so tudi nekaj več.
tlhIngan maH! (Branka Resnik)
Veste, kaj je ena večjih žaljivk za Klingona? Če mu rečete, da ima njegova mati ravno čelo. Klingoni so ponosna rasa, ki smo jo spoznali v sagi Zvezdne steze. So strahoviti, neustrašni bojevniki, znani po zmogljivosti, lojalnosti, časti in krutosti. Ne zanima jih diplomacija, socialna in duhovna vprašanja, zanima jih samo kri, slava in zmaga. Kot pravi naslov predavanja… Mi smo Klingoni!
Douglas Adams trivia; življenje in delo (Matevž Jerman)
Kdaj in kje je prišlo do ideje o štoparskem vodniku po galaksiji? Ste morda vedeli, da se je Adams ukvarjal tudi z razvijanjem video iger in da je tekom svoje kariere sodeloval tudi z legendarno skupino Monthy Python? Vse in še več o Douglasu Adamsu v predstavitvi Adamsove življenjski zgodbe in dela. Govora bo o tistih temeljnih korakih, ki so mu prinesli status enega izmed kultnih pisateljev 20. stoletja.
Irish mythology (Igor Rendić ) - predavanje v angleškem jeziku
Discover the magic and mystery of Irish mythology! Learn about leprechauns, clurachans and dullahans, pookas and grogochs and banshees! Hear the true story of the great king Nuada and his people!
Edgar Allan Poe (Branka Resnik)
Edgar Allan Poe je bil kritičen, skrivnosten, melanholičen in temačen umetnik, bil je genij besede. Živel je le kratkih 40 let, toda zapustil nam je bogato zapuščino sanjavosti, drame, grozljivosti, fantazije, žalosti, strasti in skrivnosti, (in še in še....).

sobota, 28. april

Tajne Oriona - Skrivnosti Oriona (Dorian Celcer) - predavanje v hrvatskem jeziku
Zašto uložiti toliki trud samo da bi se «udomilo» mrtvo tijelo? Zašto su se Egipćani odlučili graditi piramide nisu bile građene nikad prije? Zašto i kako su ih gradili toliko velike i toliko precizno? Zašto su raštrkane po pustinji umjesto da su izgrađene sve na jednom mjestu? Kolosalni poduhvat nikad ranije pokušan da se stvori Nebo na Zemlji rezultirao je jedinim danas preostalim svjetskim čudom- piramidama u Egiptu. One kriju jedan misterij a to je veza sa zviježđem Oriona.
Kratek uvod v superheroje (Peter Dobaj)
Flash Gordon je pomenil začetek obdobja superherojev, ki so kmalu za vedno zaznamovali stripe s svojimi dogodivščinami. V Kratkem uvodu v superheroje bomo predstavili njihovo življenjsko pot od Flash Gordona do ameriškega resničnostnega šova Who wants to be a Superhero?.
Srednjeveške borilne veščine (3.Zmaj, Vedran Vivoda) - predavanje v hrvatskem jeziku
Kako su se vodile bitke u srednjem vijeku? Kako su vojnici zivjeli za vrijeme rata? Saznajte to i mnogo više u ovom spektakularnom predavanju i dopustite da u vas uđe srednjovjekovni duh.
Feministična in queer znanstvena fantastika (Tea Hvala)
Pregled feminističnih in queer znanstvenofantastičnih romanov, nastalih po letu 1968 (Joanna Russ, Octavia E. Butler, Ursula K. Le Guin, Marge Piercy, Theodor Sturgeon in Samuel R. Delany), se posveča njihovim političnim in teoretskim izhodiščem ter pripovednim postopkom, s katerimi obravnavajo heteronormativnost in spolni dimorfizem. Povedano drugače: kaj se o zamenljivosti in spremenljivosti spolnih identitet lahko naučimo iz (anti)utopičnih svetov, v kateri spol ni usodno obeleženje, temveč aktivnost.
Grožnja Borgov (Peter Dobaj)
"Mi smo Borg. Vaša rasa bo asimilirana. Upor je brezsmiseln." Borg kolektiv je za Federacijo planetov in samo Zemljo največja grožnja, kar jih poznamo. Predavanje o Borg kolektivu, njihovi zgodovini in vplivu je obvezno za vse študente predmetov Medgalaktična potovanja in Vesoljske raziskave.
Borg kraljica (Tanja Cvitko)
Njen izvor je neznan. Lahko da jo je ustvaril Kolektiv, lahko da je ona ustvarila njega. Nedvomno dejstvo pa je, da ima popolno kontrolo nad vsemi delavskimi enotami svojega roja. Za uničenje posameznega pripadnika rase Borgov je dovolj le kraljičina misel.
Wing Commander(Miha Pleskovič)
Wing commander je bila igra, ki je vzradostila vse ljudi, tako mlade kot stare. Čeprav se v današnjem času te prastare igre spominjajo bolj stari kot mladi, je še vedno na mestu, da današnja mladina izve o spektaklu, ki je znatno pripomogel k prodaji še takrat svežih osebnih računalnikih (PC).
Resnični vampirji našega časa (Tanja Cvitko)
V predavanju bomo predstavili tri resnične (ali pa tudi ne) zgodovinske krvosese: Vlada Tepesa - Draculo, romunskega narodnega junaka; madžarsko Krvavo grofico - Elizabeth Bathory ter Jureta Granda, vampirja iz vasice Kringa pri Pazinu v Istri.
Tolkien, srednji svet in Gil-galad (člani Tolkienovega društva Gil-galad)
Na predavanju boste izvedeli vse kar vas zanima v zvezi s Tolkienom, Srednjim svetom. Predstavili vam bomo društvo, kdo smo in s čim se ukvarjamo.

nedelja, 29. april

Zmaji kot mitološka bitja, njihova zgodovina in arhetipska vloga (Špela Šalamon)
Predavanje o zmajih kot simbolu/fantaziji, o njihovi veliki sili, ki človeštvu lahko predstavlja zaveznika/zaščitnika ali pa uničevalca. Prikazan bo tudi odnos ljudi do zmajev, ki ga predstavlja nasprotje med arhetipoma dragonrider in dragonslayer. Zmaji niso zgolj leteči dinozavri, ki bruhajo ogenj!
Mož, ki je padel na Zemljo (Gregor Vuga)
David Bowie od Majorja Toma do Thomasa Jeromea Newtona. Glasbeni zvezdnik in njegova kariera, prikazana skozi prizmo znanstvene fantastike in vesoljske tematike, ki jo je vpletal v svoje delo in v katero so ga vpletali drugi. Zgodba o njegovem alter egu rockovskega mesije, Ziggyu Stardustu.

Namizno igrovje
Predstavitve in turnirji, večinoma neprestano; v organizaciji 3.Zmaja in Črne luknje

Bolšji trg
Prodaja - nakup - menjava stripov in knjig

Vsak dan otroški program.

Zabavne igre, kvizi, nori turnirji.

Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.


Več na blogu.

kuglvinkl ::

Če se ti da tole spisat v obliki novice, ti jo objavim.

Sečovlje poznamo ;)

Ziga Dolhar ::

Se mi sam zdi, al so mi tele slikce mal znane? :)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Tic ::

Dobro si jih!
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere angleške knjige?

Oddelek: Sedem umetnosti
254623 (3856) Yohan del Sud
»

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8317159 (12331) Tanja.C
»

Dnevi (Z)F in počastitev 30. obletnice Vojne zvezd

Oddelek: Sedem umetnosti
92086 (1772) Looney
»

Društvo Prizma vabi k sodelovanju - Star Trek srečanje

Oddelek: Sedem umetnosti
141762 (1273) BigWhale
»

Kakšna dobra knjiga?

Oddelek: Loža
193170 (2904) burekar

Več podobnih tem