» »

Gonilniki za 64bit windows

Gonilniki za 64bit windows

peroman ::

Zdravo,

Delali smo projekt katerega del so bili tudi gonilniki za windows. Na začetku se noben ni spomnu, da bi blo je treba podpret tudi 64bit sisteme.
Zanima me če je samoumevno da so podprti tudi 64bit winsi. Vaše mnenje?

lp,
Peter

BlueRunner ::

Za Windows 7 je odgovor da. http://social.msdn.microsoft.com/Forums...

"To maintain compatibility with 64-bit versions of Windows, applications must natively support 64-bit or, at a minimum, 32-bit Windows-based applications must run seamlessly on 64-bit systems."
Ker je govora o gonilniku, ki za delovanje na 64-bitni platformi ne more biti 32-biten, to avtomatično pomeni, da morate imeti tudi verzijo za x64, če želite reči, da podpirate Windows 7 in o temu pridobiti tudi potrdilo s strani proizvajalca sistema.

Za starejše verzije pa je stvar highly debatable oziroma prepuščena izključno mnenjem posameznikov. Sam recimo uporabljam x64 že od XP-jev, ne morem pa reči, da je bilo to pričakovano ravnanje, dokler ni MS postavil jasnega kriterija za Windows 7.

Zgodovina sprememb…

peroman ::

Projekt je bil sicer predan pred uradnim izidom Windows 7. In tudi kompatibilnosti z win7 se ni nikoli omenjalo. Tako da ja, je stvar interpretacije, ravno v tem je problem.

BlueRunner ::

Potem to več ni tehnično ampak produktno vprašanje.

Dodatno testiranje ni zastonj, od kompleksnosti gonilnika pa je odvisno koliko vas bo stalo.

Če kompatibilnost z W7 ni bila predvidena, potem jo je težko pričakovati za nazaj, kar pomeni, da se lahko izmotate ven. Vendar pa bo pri naročniku to zagotovo pustilo slab občutek, v prihodnje bo z njim težje sodelovati, če sploh, imeli pa boste tudi slabo referenco, ki se vam lahko vedno in večkrat vrne kot boomerang.

Glede na oceno stroškov, če vaše pogajalske sposobnosti to dopuščajo (človek mora takšne stvari naročniku znati prodati) bi predlagal malo mešano varianto. Projekt se bo zaradi nove zahteve sicer res nekoliko podražil (natančno toliko, da se pokrijejo dodatni stroški), v znak dobre volje pa se na temu ne bi služilo, temveč bi se za to dopolnitev določilo nov rok za predajo, zadeva pa bi bila izvedena brez dodatne pogodbe.

Naročnik sicer doplača, vendar pa ostane produkt v okviru originalne pogodbe + aneks. Izvajalec pokrije dodatne stroške, ki niso bili načrtovani, hkrati pa zagotovi izvedbo še pod originalno pogodbo brez dodatnega dobička, ki bi izhajal iz nove pogodbe.

V vsakem primeru pa bi predlagal pogajanja kako to izvesti z minimalnimi stroški za obe strani na način, da se ohrani dobra volja. Pogoj za dobro voljo pa je ugotovitev, da je bila specifikacija pomankljiva, kar ni težava samo ene strani. Izvajalec bi lahko nevednega naročnika na to tudi opozoril, ne more pa samo izvajalec prevzeti celotnega stroška napake, ki je bila izvorno naročnikova.

Zgodovina sprememb…

peroman ::

Tehnično smo problem že rešili, je pa ostalo vprašanje če je bila to že v osnovi zahteva ali ne.

Hvala za mnenje.

Senitel ::

Ok, sem skoraj google skuril, ampak se mi zdi, da sem našel tudi nekaj dokumentacije za moj odgovor: da, moralo bi biti samoumnevno, da so podprti tudi 64 bitni winsi.
Driver compatibility za Visto datiran z 8. marcem 2006 jasno piše, da je key requirement za Windows Vista Logo: "Devices must have drivers for both 32-bit and 64-bit versions of Windows Vista".
Isto piše tudi v Windows Vista Logo Program for Software od 30. oktobra 2006:
1.2 Support x64 Versions of Windows Vista
To maintain compatibility with x64 versions of Windows, it is necessary that:
-Applications and their installers must not contain any 16-bit code or rely on any 16-bit component, since 16-bit code will not run on 64-bit versions of Windows Vista.
-If an application is dependent on kernel-mode drivers for operation, x64 versions of these drivers must be available. The application setup must detect and install the proper drivers and components for the 64-bit Windows OS.

Tako da to drži že za Visto in ne šele za Win 7, kot je napisal BlueRunner. Edino kar mi ne uspe najt je do kdaj točno je bilo še možno WHQL certificirat driver po starih pravilih.
Sicer pa WHQL se je kaj omenjal ali ne? Driverja vam verjetno ni podpisoval Microsoft, verjetno ga niti sami ne?

peroman ::

WHQL niti windows logo se ni omenjal. Niti winsi niso nikjer omenjeni v pogodbah. V pogodbi se omenja samo napravo. Dobavilo se je napravo in gonilnike ter sample aplikacijo. Naročnik je pa sam razvija aplikacijo, ki napravo uporablja.
Driverji še niso podpisani.

McNato ::

Če niste omenil točne izdaje Windows ( gonilniki za Windows XP ...) ampak samo za Windows je pričakovati da boste dobili Windowse ki bodo tekli na vseh do dao takrat izdanih Windows OS, torej tudi 64 bitni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

windows 8.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9916978 (11082) solatko
»

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5215963 (13223) Glugy
»

toshiba satellite laptop, da se zinstalirat ubuntu 8.10, ne da se winxpsp3

Oddelek: Pomoč in nasveti
9665 (601) xsannyx
»

Program ne dela na 64-bit. Kako da bo deloval?

Oddelek: Programska oprema
101350 (1223) kirekire
»

32, 64 in 86 bitna različica

Oddelek: Operacijski sistemi
298368 (7508) OmegaM

Več podobnih tem