» »

4k advanced format postaja standard

4k advanced format postaja standard

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
bit-tech.net - Pred nekaj tedni smo že pisali, da so pri Western Digitalu nekoliko spremenili zapis podatkov na trdih diskih, kar jim je z manjšim številom sektorjev omogočilo bolje izkoristiti prostor na magnetnih ploščah na račun manjšega deleža glave in varnostnega zapisa vsakega sektorja. Prvi diski s to tehnologijo so že na voljo v sklopu WD-jeve varčne serije Green, gre pa za modele EARS. Pri bit-tech.net so zato povprašali predstavnike Seagatea, kdaj bodo podobne diske predstavili tudi oni. Odgovor je bil nekoliko presenetljiv, a vsekakor dobrodošel. Po 1. januarju leta 2011 bodo vsi izdelani trdi diski uporabljali nov, 4k advanced format. Mednarodna organizacija za diske in z njimi povezane materiale, IDEMA (International Disk Drive Materials and Equipment Association), je spremenjen format standardizirala, kar pomeni, da bo v uporabi na vseh SATA pogonih z magnetnimi ploščami. Sprememba bo morda povzročila težave z nekaterimi starejšimi operacijskimi sistemi, a bo v tem primeru mogoče uporabiti emulacijski način, ki bo za nekaj manjšo hitrost operacijskemu sistemu trdi disk predstavil kot napravo s 512-bajtnimi sektorji.

4 komentarji

filip007 ::

Ja nevem v čem je fora ker NTFS verjetno dovoli 4k sektor na vseh diskih..

Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Pentium ::

fora je v tem, da ima disk "hard sektorje", ki so ustvarjeni pri low level formatiranju v tovarni. do zdaj so bili veliki 512 B, nov format pa bo te sektorje povečal na 4 KB. NTFS pa je glede na te sektorje visokonivojski datotečni sistem. pri tem pa je 4 K velikost sektorja najmanjša dodelitvena velikost pri večini particij. je pa lahko ta velikost NTFS sektorja tudi 512 B ali pa 64 KB.

BaToCarx ::

SasoS ::

Jaz sem imel težavo na linuxu, čeprav naj ne bi bilo problemov. Diski so bili neverjetno počasni...potem ko sem ugotovil da so advanced format, sem ponovno sparticioniral na 4K aligement. Rezultat - 4x hitreje. Saj drugače ni težav, NTFS in ext3 imata obadva 4K block, potrebno je samo zagotoviti da se particija začne na 4K meji...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo poceni SSD diski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
9720329 (7743) element
»

Kingston si želi del JMicrona

Oddelek: Novice / Diski
63436 (2878) PrimozR
»

3 TB diski za vogalom

Oddelek: Novice / Diski
259119 (8122) bobo55
»

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Oddelek: Novice / Diski
284780 (3291) Dami
»

50 let trdega diska

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
92932 (2473) opeter

Več podobnih tem