» »

Office 2010 zdaj zdaj tu

Office 2010 zdaj zdaj tu

CNet - Naslednja različica Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2010 bo kmalu izšla. Končno verzijo lahko pričakujemo že junija, te dni pa so preizkuševalci dobili prvega kandidata za izid. Dostopnost RC-verzije je še omejena, saj je na voljo le članom programa TAP (Technology Adoption Program). Beta verzijo je sicer Microsoft na plano postavil že novembra in odtlej je bila prenesena že dvamilijonkrat.

V novi verziji pričakujemo kar nekaj novosti, čeprav same srži pisarniškega paketa ne gre izumljati na novo. Ostala bosta nov trakovni uporabniški vmesnik, ki je bil premierno predstavljen v Officeu 2007 in shranjevanje v datotečnih formatih XML. Največja novost bo gotovo spletna verzija paketa Office Web Apps, ki bo omogočala urejanje in pregledovanje datotek kar v brskalniku. Prav tako bo to prvikrat, da bo Microsoft izdal Office v 32 in 64-bitni verziji.

74 komentarjev

«
1
2

r0ker ::

could it be better?

Khamul ::

Amm... Ja? Predvsem ni treba, da je, pardon, bo, tko svinjsko drag...

r0ker ::

no.. ja to je res :/

nekikr ::

In kako svinjsko drag bo? Koliko evrov na mesec je to (glede na življensko dobo)?

pecorin ::

ce na zivljenjsko dobo stane vec kot kot je druzinski proracun za ketchup za isto dobo, potem je predrag.
ali s cim ti primerjas? s ceno avtomobila? s placo? ali se ti pa 200 ali 300eur ne zdi drago za tak software, za film na dvd pa ne bi dal 15?

Khamul ::

pecorin je izjavil:

ce na zivljenjsko dobo stane vec kot kot je druzinski proracun za ketchup za isto dobo, potem je predrag.
ali s cim ti primerjas? s ceno avtomobila? s placo? ali se ti pa 200 ali 300eur ne zdi drago za tak software, za film na dvd pa ne bi dal 15?

Lej, če računaš, da, pazi, lektorji npr. uporabljajo do 15% funkcij worda, pa glede na to, da obstajajo zastonj ali bl pocen alternative... Glede na to gledam. Pa 300 je kater paket? Sam uporabljam (poleg osnovnih proggov) Outlook, Access in Visio... tako da Student pač ne zadošča...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Khamul ()

nekikr ::

Pa vseeno. Koliko stane na mesec glede na življensko dobo? :)

destroyer2k ::

nekikr

Odvisno kateri paket kupiš, če si študent, potem itak boš šel na študentsko različico in bo cena precej majn (50-70EUR).

nekikr ::

Ja. Daj mi prosim povej koliko me stane na mesec glede na pričakovano življensko dobo če sem 1. Študent in 2. Gospodinjstvo (ki ima licenco za tri računalnike). Potem greva pa naprej :)

MacQ ::

Stane te točno 0 EUR, ker imaš OpenOffice oziroma prejšnjo različico MS Offica. :D
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

borchi ::

vsi "posli" in "hobiji" se dajo "zracionalizirat" na "to je samo EUR1/dan/teden/mesec..."... (uf, velik narekovajev)

to delajo vsi biciklisti, fotografi, jadralci, smučarji, padalci... bottom line, če je TEBI vredno tega denarja, potem je vsak debata o poceni/drago odveč...

edit: a slotech vedno currency symbol pretvori v šifro? testing EUR,$,?,?,?,?,?,?...
edit2: beda...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

nekikr ::

Res je. Ampak če bi imel nekdo jajca napisati koliko te dejansko stane na mesec, potem bi spet (kot že v nekaj temah do sedaj) prišli do zaključka, da zadeva nikakor ni draga, sploh pa ne "odurno draga". Dejstvo je, da za malo denarja dobiš veliko muzike, če jo rabiš seveda. Kdor ima potrebe napisati en dopis vsake dva meseca niti OpenOffice ne rabi, WordPad v Win7 je čisto zadovoljiva reč za velik del populacije. Tisti, ki pa rabimo malenkost več (Excel, Powerpoint, napredne funkcije Worda) pa z največjim veseljem plačamo simbolično ceno za Office paket.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

borchi ::

sej pravim, nikon d3s tudi prodajajo za simboličnih 2 EUR/dan, naključnemu klošarju tudi lahko stisnem 100 EUR parkrat na leto pa se mi to komaj kaj pozna, če razdelim na vse dneve v letu...

nič, grem v nabavo, komaj sedaj vidim, da je vse zelo poceni... 10x!
l'jga

nekikr ::

Me veseli, da si začel pravilno razmišljat. Vsaka stvar, ki jo kupiš, ima strošek pogojen s tem koliko časa jo uporabljaš. Če kupiš kolo za 1000EUR in ga naslednji dan vžeš stran to znese 1000EUR na dan, če ga imaš naslednjih 15 let pa to znese 0,2EUR na dan. V kolikor pa takega kolesa ne rabiš in si ga kupil samo zato, ker ga kao moraš imeti si pa pač bedak in plačuješ 20 centov na dan preveč za stvar, ki je ne rabiš.

Izi, ane? :)

Zmajc ::

Povsem nepotrebno. Za vse ki ze imajo Office 2003 ali 2007 itak ni potrebe po nadgrajevanju. Vsi ostali pa si lahko zastonj potegnejo dol OpenOffice ki je vec kot spodobna zastonj alternativa.

borchi ::

V kolikor pa takega kolesa ne rabiš in si ga kupil samo zato, ker ga kao moraš imeti si pa pač bedak in plačuješ 20 centov na dan preveč za stvar, ki je ne rabiš.

AHA! torej vseeno ne gre za deljenje nekega zneska s številom dni...

oh, well...

(bo fotoaparat za 5k eur vseeno ostal v trgovini (čeprav bi ga uporabljal vsak dan naslednjih nekaj let))
l'jga

Stipex ::

@nekikir
Hehe, ko bi bilo v življenje vse tako kot si napisal bi bilo lepo ja.
Če se že lotiš kolesa, je tu še toliko dejavnikov... Vzdrževanje kolesa (gume, veriga, servisi) pa ne stane? Po drugi strani koliko ti potem ta nakup in uporaba kolesa pomaga, da zaradi kolesarjenja postaneš bolje telesno in psihično pripravljen ter produktiven pri drugih stvareh?
Kaj pa če kupiš kolo za 1000EUR in te potem na prvi vožnji zbije avto? Boš rekel to ja pa nekaj čisto drugega, ja sj tvoja primerjava s kolesom je pa tudi.
=)

bluefish ::

Tale cenitev glede na EUR/dan je zgrešena (ne sicer za vse reči). Nič mi ne koristi produkt, ki je vreden le 1 cent na dan, če pa že v izhodišču stane toliko, da bi moral skorajda vzeti posojilo za nakup - ne govorim seveda o Office.

borchi ::

Povsem nepotrebno. Za vse ki ze imajo Office 2003 ali 2007 itak ni potrebe po nadgrajevanju.

nekateri so vzhičeno komentirali, da je samo facelift outlooka vreden več sto evrov (jaz jim verjamem). seveda je malo čudno, če hkrati v drugi temi niso imeli nobenega problema označit nekega drugega "facelifta", ki stane $29, za odiranje...

ni treba met plašnic vedno nataknjenih...
l'jga

WhiteAngel ::

Ali bo imel Office 2010 že vgrajen kvaliteten ODF filter za shranjevanje/odpiranje?

nekikr ::

Borchi: seveda gre točno tako. Če fotoaparat rabiš ali ne te bo na dan stal točno X= vrednost_nakupa / st_dni_do_popolne_okvare.

Stipex: in točno tako je. Strošek servisa kolesa seveda prišteješ pod vrednost_nakupa in strošek na dan do popolne okvare se ti tako poveča. Enačba ni tako trivialna, seveda, je pa zelo podobna. Če si zaradi kolesarjenja bolj aktiven in fizično močnejši te kolo na dan stane še vedno isto. Tudi strošek na dan Tvja je isti če ob gledanju poročil kolesariš na sobnem kolesu ali pa če zraven ješ kokice. Produktivnost pri drugih rečeh je pa potem donos ;) Če te na prvi vožnji zbije avto in si bil kriv sam (in ti zavarovalnica ne krije škode) potem te je kolo stal točno 1000EUR na dan (če se je nesreča zgodila isti dan kot si kupil). A je težko razumet?

Bluefish: Stvar stane 1000EUR. Imaš jih samo 500. Vzameš kredit za 500EUR katerega boš moral vrniti v vrednosti 550. Stvar te je tako prišla 1050EUR. Sedaj pa spet deli s številom dni.

Đizs :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Ashrack ::

Je kaksna sansa da bodo ribbonu dali moznost vertikalne postavitve? Saj na 16:9 zaslonih ze tako primankuje vertikalnega prostora.
....

jlpktnst ::

Bluziš. Gre samo za percepcijo zneska.

1EUR na dan se sliši blazno poceni (ker nas možgani varajo), v resnici je pa oreng drago.

Je pa popolnoma res, da lahko ceno 200EUR mimogrede upravičiš z obsegom uporabe, hkrati jo pa težko upravičiš, če je druga zelo podobna reč popolnoma zastonj.

nekikr ::

Kar si napisal v prvih dveh stavkih sem povedal tudi sam. Seveda gre za percepcijo zneska. 1000EUR sedaj ali čez 3 leta po obrokih je še vedno 1000EUR. Kako pa naj bo drugače? In 1EUR na dan bi bilo poceni, če ne bi v ta dnevni strošek moral upoštevati še vsega kar imaš oblečeno, kar ješ, piješ, kar voziš, gledaš, poslušaš...ampak še vedno se da vse to razbiti na EUR/dan. Koliko draga pa dejansko neka stvar je moraš pa povezati s pričakovano življenjsko dobo te stvari. Če gledamo drugo "zastonj" stvar, Win Xp, je strošek na dan tako minimalen, da ne tisti, ki pravijo kako drag je, res nimajo argumenta.

Tudi zadnji stavek sem že zgoraj napisal. Za večino ljudi je že čas, ki ga porabijo za download OO in inštalacijo čista izguba, saj jim povsem zadošča WordPad. Tisti, ki rabijo malce več, lahko uporabijo OO. Ostali, ki pa z razlogom rabijo Office bodo pa pač plačali. Strošek na dan je majhen ;)

Bistri007 ::

Glede % funkcij, ki jih uporabljaš: to lahko primerjaš z API funkcijami. Uporabiš tiste, s katerimi hitro in učinkovito opraviš zadano nalogo. Več je funkcij, večja je možnost, da je med njimi točno tista, ki jo potrebuješ.

Meni gredo še vedno na živce veččrkovne bližnjice s tipkovnico, zato uporabljam bližnjice iz 2003.

Podjetje bolj kot sama cena licence zanima najbolj produktivno orodje. Cena licenc je v večini primerov veliko manjša kot izgubljeni čas zaposlenih pri delu z manj produktivnim orodjem.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

TeraSonic++ ::

could it be better?


Ta novi vmesnik k ga majo je tko nagravzno grd in butast.
Res ni mi jasno zakaj so mogl to menat.
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Bor H ::

Ko se ga navadiš je čist simpatičen, mogoče mal čudn za osnovne zadeve, ampak do naprednih zadev prideš precej lažje.

Bistri007 ::

ADR - Table/Delete/Row
ACR - Table/Select/Row
ADC - Table/Delete/Column
ACC - Table/Select/Column
OP - Format/Paragraph
OF - Format/Font
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

3p ::

borchi je izjavil:

V kolikor pa takega kolesa ne rabiš in si ga kupil samo zato, ker ga kao moraš imeti si pa pač bedak in plačuješ 20 centov na dan preveč za stvar, ki je ne rabiš.

AHA! torej vseeno ne gre za deljenje nekega zneska s številom dni...

oh, well...

(bo fotoaparat za 5k eur vseeno ostal v trgovini (čeprav bi ga uporabljal vsak dan naslednjih nekaj let))


Pri takem fotoaparatu, ki bo recimo dovolj aktualen naslednjih 1000 dni se razume, da:
-boš v naslednjih treh letih z njim zaslužil bistveno več kot 5 evrov na dan, kolikor te stane (no, če si nepremičninar, lahko slikaš tudi z aparatom za 150EUR)
-imaš preveč denarja, pa si pač lahko privoščiš drago igračko
-nimaš preveč denarja, pa si neumen, ker si ne greš raje kupit kaj cenejšega

Podobno velja za Office:
-če ga rabiš za posel, se ti bo praviloma investicija več kot povrnila (če pišeš le enostavne dopise, lahko pišeš tudi z urejevalnikom za 0 EUR)
-imaš preveč denarja, pa si lahko privoščiš drago igračko (čeprav te trije izvodi te reči stanejo za doma drobiž - v primerjavi z Nikonom, ki te bo stal 5000 EUR ne glede na to, kaj boš ti z njim delal)
-nimaš preveč denarja, pa...
8-)

Gavran ::

Zmajc je izjavil:

Povsem nepotrebno. Za vse ki ze imajo Office 2003 ali 2007 itak ni potrebe po nadgrajevanju. Vsi ostali pa si lahko zastonj potegnejo dol OpenOffice ki je vec kot spodobna zastonj alternativa.


A si prepričan, da lahko .doc dokument, ustvarjen z zadnjo (2010 verzijo) odpreš brez napak z Office 2003?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

butl4d ::

TeraSonic++ je izjavil:

could it be better?


Ta novi vmesnik k ga majo je tko nagravzno grd in butast.
Res ni mi jasno zakaj so mogl to menat.


Ker nic drugega ne znajo vec, kot preoblacit cesarja v nova oblacila. Na koncu je kupec nag :)

just_a_cook ::

Če so sledili razvoju, potem so ikonce sedaj še večje, bolj idiotske. Za stare mame in otroke.
==================
Just a cook

Icematxyz ::

Bolje en evro vsak dan v šparavček. Če že moraš denar nekam naložiti. Sem pa vesel da to področje postaja dokaj konkurenčno.

Vsaj home userji v veliki večini ne potrebujejo Microsoft Office. Ampak vse njihove potrebe po pisarniškem paketu pokrije Open Office. To je za moje pojme že dober deal. In jasen znak da je področje pisarniških paketov postalo dokaj konkurenčno.

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Poglej si zadnji WordPad. Za večino home-userjev je že to povsem dovolj.

MacQ ::

Res je. Če bi napravili še kaki ExcelPad, potem ne bi rabil sploh nobenega pisarniškega paketa. Bi pa ga vseeno imel, saj OO zapisuje svoje dokumente v standardiziran format, ki ga odprejo vse verzije, medtem ko MSO piše v neko svetsko čudo, za katero rabiš konverterje.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

Icematxyz ::

nekikr je izjavil:

Poglej si zadnji WordPad. Za večino home-userjev je že to povsem dovolj.


Ja za napredne home userje pa Oo. Pa je problem rešen.

medtem ko MSO piše v neko svetsko čudo


Z OOXML je Microsoft dejansko odprl svoj format. Enako kot ODF. Za to je in bo izdelava kvalitetnih pretvornikov lažja. Vseeno zapletena. Ampak lažja.

Zgodovina sprememb…

MacQ ::

Ja, odprl ga je tako, da je napisal 1400 (ali kaj jaz vem koliko) stranski priročnik. :D Mnogo dobro.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

darkolord ::

In kaj točno je s tem narobe?

MacQ ::

S samim dokumentom verjetno nič, razen da je po moje malo predolgi glede na to, da opisuje oblikovanje številk in črk. Sam format pa je baje druga zgodba.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

Icematxyz ::

6000 strani če se ne motim je imel na hitro skupaj spacan draft. Kaj pa so na koncu sprejeli kot standard pa ne vem. Ampak bolje je kot je bilo. Verjetno bo največja težava da še sami niso vedeli kaj so pisali. In da bodo še sami imeli s tem težave. Kot naprimer ne (zelo dolgo niso) znajo izdelati kvalitetnega spletnega brskalnika. Ki bi znal upoštevati standarde. Tako morda ne bodo znali izdelati kvalitetnega pisarniškega paketa ki bo skladen z njihovim standardom? To bo še veselo.

Važno ob koncu dneva pa da bodo zagotovo skladni z standardom ODF. To je že velik korak naprej. In pa pretvornik med ODF in OOXML nemogoče da ga ne bi bilo. Neglede na dolžino in zapletenost standarda.

darkolord ::

S samim dokumentom verjetno nič, razen da je po moje malo predolgi glede na to, da opisuje oblikovanje številk in črk. Sam format pa je baje druga zgodba.
Aha...

Kot naprimer ne (zelo dolgo niso) znajo izdelati kvalitetnega spletnega brskalnika. Ki bi znal upoštevati standarde.
Tisto je pa nekaj čisto drugega.

In pa pretvornik med ODF in OOXML nemogoče da ga ne bi bilo.
No, saj je že. Samo je pač ODF standard glede določenih stvari preveč vague, da bi bila zadeva praktično uporabna.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Tisto je pa nekaj čisto drugega.


No bomo videli. Kako bodo skladni najprej z lastnim in kako z ODF standardom. Počakajmo pa potem sodimo.

No, saj je že. Samo je pač ODF standard glede določenih stvari preveč vague, da bi bila zadeva praktično uporabna.


V bistvu je čisto dovolj "solid" da je uporaben in tudi v praksi uporabljan z strani mnogih:

http://docs.oasis-open.org/office/v1.1/...

Zanimivo pa da se ti zdi standard ODF problematičen. OOXML pa ne. In da trdiš da je naprimer pretvorba iz OOXML v ODF problematična in ne obratno.

Nesmiselne razprave skratka. Standarda naj kar lepo tekmujeta. To je že bistveno več kot je še nedolgo nazaj bilo. Pretvornik bo čedalje manjša težava. Zagotovo. Pisarniški paketi pa bodo čedalje bolj kompatibilni med seboj. Zagotovo. Uporabniki pa bomo prav zaradi tega dobili največ.

darkolord ::

V bistvu je čisto dovolj "solid" da je uporaben in tudi v praksi uporabljan z strani mnogih:
To že, ampak kompatibilnost med datotekami različnih programov ni v celoti zagotovljena preko standarda, ampak bolj tako, neformalno ("če ne veš, kako bi nekaj naredu, poglej v openoffice, kako je tam to narejeno"). Konkretno, v standardu za formule v preglednicah glede oblike in sintakse ni nič konkretno specificirano...

Bistri007 ::

OpenOffice != ODF 1.1

ODF 1.2 je pa še v oblakih.

OpenOffice spoštuje ODF 1.1 prav tako kot ga MS Office 2007. Le da naj bi bila ena interpretacija bolj pravilna kot druga...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Icematxyz ::

Le da naj bi bila ena interpretacija bolj pravilna kot druga...


Da in tukaj bomo v končni fazi videli kot sem že omenil. Ali bo Microsoft sploh znal izdelati produkt ki bo kompatibilen z OOXML standardom.

Ne bi me presenetilo. Če ne bo znal. Vsaj dokler mu tega ne bo res treba.

Ampak v končni fazi. Splet je dober primer tega kaj dobiš ko so standardi odprti. Programski paketi pa se jim morajo bolj ali manj prilagajati.

Razvijalci brskalnikov in spletnih strani so že živčni in jezni kako površno določena podjetja izdelujejo svoje izdelke. In kako pomanjkljivi so. Ampak uporabnik v končni fazi tega pretirano vendarle ne zazna?

Je tako ali ni tako? Tisti programski paket ki pa zna bolje delati po nekih standardih pa ponavadi napreduje hitreje kot nek drug programski paket.

In mene osebno nič kaj kot uporabnika ne moti če imamo 2 odprta standarda ki se borita za prevlado. ODF in OOXML. Ker vem da je interes velik. Da bo na voljo dosti produktov ki znajo in bodo znali delati s tema standardoma. In da bo Microsoft ODF v svojih izdelkih zagotovo dobro podprl. Nenazadnje če ne bo. Bo v določenih državah težko kandidiral na razpisih. Saj ne bo izpolnjeval osnovnih kriterijev za prijavo na razpis? To je polna podpora ODF standardu? In če boš lahko v Microsoftovih izdelkih odpiral urejal in shranjeval ODF dokumente. Ali OOXML dokumente. Po želji. No to je z uporabniškega vidika že dokaj dobra uporabniška izkušnja?

Potem res ne vidim zakaj bi pa uporabnik Oo zaradi tega imel kakršne koli težave.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Potem res ne vidim zakaj bi pa uporabnik Oo zaradi tega imel kakršne koli težave.
Ker ti to, da ima program "polno podporo ODF standardu" ne garantira tega, da boš z Oo v tem dokumentu videl kaj uporabnega.

Icematxyz ::

No no. Ta pa je že malo krepka.

darkolord ::

Zakaj že? Kot že rečeno, lahko v preglednico zapišem formule v DarkoMath jeziku, ki jih Oo ne bo znal prebrati, pa bo ta dokument vseeno ustrezal standardu.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Za to ker bo uporabnik kot v primeru različnih spletnih brskalnikov ki podpirajo določeno verzijo HTML standarda videl:

 <!doctype html>
<html>
  <head>
    <title>Hello HTML</title>
  </head>
  <body>
    <p>Hello World!</p>
  </body>
</html>


Enak izpis.

Tako bo tudi vsak programski paket ki bo imel popolno podporo za ODF standard uporabniku po tem ko bo prebral zapis v določeni datoteki vrnil na zaslonu enak izpis? Ali kaj je točno tvoje vprašanje?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Office 2016 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
5228071 (24224) s1m0n
»

Prodaja Office in Windows odlično, Windows Phone niti ne

Oddelek: Novice / Ostale najave
3612598 (10755) LuGi
»

Office 365 za vsak dan in vsakdan

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
74671 (2763) nekikr
»

Office 2010 prihaja maja

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
388979 (6713) mtosev
»

Znane cene in izdaje Office 2010

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
487840 (6392) JayKay

Več podobnih tem