» »

Disk je umrl!

Disk je umrl!

Cherwywa-Dyla ::

Kupil sem si nov disk 80gb. PRejsnjega sem odklopil iz napajanja in prizgal novega, formatiral, malozil winse...Ko pa sem potem starega prizgal nazaj, ni vec delal sploh. PA tud v biosu ga sploh ne zazna vec. A je sla elektronika? Sem v searchu najdu en prejsnji topic na to temo, kjer je bilo receno, da na proizvajalcevi strani dobis program za softversko diagnostiko diska, samo tega jaz ne morem uporabit, ker diska sploh ne zanna, right? Kaj pa sploh lahko nardim?

Plata je elite k7s5a, ide kanal dela, kabel je dobro pritrjen, v biosu sta oba ide kanala na enable. Stari disk je pa ibm :8)

AtaStrumf ::

Mal mi je čudno k praviš, da si ga izklopil iz napajanja. Upam da ne med delovanjem. To bilo zelo neumno, to upam da veš. Če pa si ga pri izklopil pri ugasnjenem pol pa imam eno idejo. Mal preveri master/slave nastavitve (en mora bit master drug pa slave), pa če ti oba napajalna kabla res delata (preštekaj ju med sabo), drugače pa je še možno ker imaš glih ECS-ko, da ti ne delata oba diska naenkrat priklopljena. meni rač pri dveh diskih na enem IDE kanalu ni deloval stabilno oz sploh ni prišel v Win-se, tako da zna biti kaj v tem smislu. Malo probaj pa se oglasi z novicami.

rc-car ::

Za začetek lahko tudi probaš priklopiti nazaj tako, kot si imel preden si imel nov disk. Tako boš najenostavneje videl ali stari disk dela in potem naprej ugotavljal vzroke...
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

Cherwywa-Dyla ::

Sem ze probal vse mozne razlicice priklopa, med drugim tudi tako, da je ostal notri samo ta disk in nic drugega, pa ni delalo. Danes sem ga nesel se na eno drugo masino, pa tudi tam ni delalo - potem je najbrz skurjen, to mi nekako jasno. a obstaja kaksen program, ki bi resil podatke? sej se da elektroniko zamenjat, samo kako naj vem, ce je in kaj je slo?

Dr_M ::

ja elektroniko lahko zamenjajo v tovarni ja,sam nevem kok bi se to splacalo.nes u stacuno predn nardis kej glupga,pa ti ga bodo zamenal.

Cherwywa-Dyla ::

Sej jest diska ne rabim vec, ker mam novega, samo podatke rabim dol s prejsnjega. V trgovini ga nbojo zamenjali, ker mi je garancija ze potekla pred dvema mesecema.

cekr ::

Priklopi disk kot je potrebno, na drugi disk pa inštaliraj nek sistem, ki disk zazna, neglede na BIOS, npr.: winXP/2k, ali pa linux,BEos, QNX,...
Mogoče boš disk videl v teh sistemih, samo malo počasnejši bo, če ga bios ni zaznal.

AtaStrumf ::

Če je pa hudič 100% crknu je pač crknu. Reševaje podatkov iz takih diskov je zelo drago (že servisna ura je 7k, če ti nič drugega ne računa), tako da če ti niso res življensko pomembni raje pozabi nanje za vnaprej pa si omisli kako RAID 1 polje.

Če pa si res majster in misliš da je šla elektronika pa se da baje ta tiskano vezje prešravfat iz enega diska na drugega pod pogojem seveda da sta identična modela. Pa še malo voodoo-ja. Baje so nekateri diski magično oživeli, če si jih za nekaj časa postavil v zmrzovalnik. Če ti nič drugega ne preostane lahko tud to probaš.

Paramedic ::

Heh, mam js tut tle dva diska, ki na enak način ne delata - bios ne zazna, prav tako ne zaznajo XPji. Pač crknu.
End transmission.

kgregan ::

Povej mi kaka diska sta, če sta IBM al pa Fujitsu, ti lahk jst resim (no saj upam)! Povej mi tud kak model je disk! Delam namreč na enem od računalniških podjetij. Če mi boš dostavil disk pa dal za kak pir!8-)

Cherwywa-Dyla ::

Disk je DTLA 307030. Ce ga popravis dobis gajbo ;) :D

Cherwywa-Dyla ::

No, zdej sem nekje nasel disk, ki naj bi bil enak mojemu, ampak ne vem, kateri podatki morajo biti enaki, da lahko presraufam elektroniko.

Paramedic ::

kgregan: a to je zame veljalo? Mam pravzaprav kr 3 diske: en tako sranje dela v winsih, da mam rajš odklopljenga.
So pa WD, pa Fujitsu pa IBM. Nism za vse sigurn. IBM pa WD mam sigurno. En je ok. 2 GB, en je 13,7, en pa 500MB.
Pol mam pa še enga Maxtorja 60GB, ki pa ga uporabljam, se mi pa včasih ko pržgem rač. ne prikaže v winsihXP, pol morm pa restartat ;(. Če si kje bliz iz LJ ali VE, bi ti jih lahk enkrat dostavu, pa se lahk mal zmenma za kej (tekočega...ipd ;).
End transmission.

oknaj ::

Ideja: sumljiv disk vgradiš v zunanje USB ohišje, nov disk pa na njegovo mesto v PCju. Nato na disk v PC-ju inšatliraš Winse, podporo za zunanji USB disk ...et voila! Če si iz Ljubljane ti lahko pomagam z svojim USB ohišjem, ali pa ga sem kupi. Verjemi, da je uporabna zadeva, pred kratkim sem videl enega na Bolhi za 15k

žvau ::

Tud jaz sem rešu podatke iz mojga diska tako da sem ga dal za dve ure v zmrzovalnik. Prej ga računalnik ni zaznal pol je pa delu 20 minut, tako da sem lahko pobral podatke dol.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ne zazna diska = crknjen disk?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
172593 (2386) bluefish
»

HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133 8MB po štirih mescih šel žvižgat rakom.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
835777 (3633) SebaR
»

A je možno rešit podatke ko disk 'crkne'?

Oddelek: Pomoč in nasveti
251591 (1208) dr.J
»

disk zaspi?

Oddelek: Pomoč in nasveti
381364 (882) txdrxd
»

racunalnik ne zazna diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
82647 (2467) boumzie

Več podobnih tem