» »

racunalnik ne zazna diska

racunalnik ne zazna diska

boumzie ::

pozdravljeni
pred mesecem sem kupil nov disk 80 giga,7200 obratov,ibm,pa mi ga racunalnik ne zazna.mam pa staro kišto (celeron 400 mhz)in plato chaintech 6btm,...zdaj pa ne vem če je plata prestara al kaj?al bi jo mogo flashat?prosim svetujte mi.dio

StratOS ::

verjetno je res prestara, vseeno pa lahko v navodilih pregledaš koliko ti podpira MB, če se da lahko bios flashas, ampak upam da ne bo pomagalo prevec, preglej navodila proizvajalca in ustrezno ukrepaj.

Tudi če ti bi disk naslo, bi ti napisalo max. možno velikost, ki bi ji pri določeni konfiguraciji alokacijski enot podpiral MB.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: StratOS ()

Gh0st ::

Kje pa! Sploh ni prestara!
Jest mam Chaintech 6esa2 pa mam tud ta nov IBM disk not in mi vse lepo dela. Ti rajš poglej da maš vse skup na pravem IDE kanalu in da so nastavitve MASTER/SLAVE pravilne! Pa da je priklopljen power supply!:D
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

SpeedIT ::

Tukaj bi pa jaz rad nekaj dodal.Zgodilo se mi je namreč že dvakrat pri sestavi novega računalnika(vse komponente direktno iz trgovine).V glavnem vse sem priklopil kot sem to storil že neštetokrat in ko sem zagnal računalnik mi diska ni prepoznalo.Se matram kako uro pa pol,poskusim vse možnosti od zamnjeva ide kabla pa do premikanja jumperjev na disku na vse možne in nemožne kraje,da o nastavitvah v biosu niti ne govorim. - disk mi je v mojem računalniku zanimivo normalno prepoznalo).Na koncu dam spet tako kot sem dal prvi krat ko NI delalo ter resetiram računalnik ene trikrat in matična plošča disk šele po tretjem resetu začuda prepozna.Zanimivo je,da se mi je to zgodlilo že drugič.Sedaj pa se sprašujem al sem jaz čuden al se je treba s temi računalniki včasih pogovarjat da začnejo delat.Al je fora v tem,da se mora nov disk 'segret' da ga matična plošča prepozna al je ravno matična plošča kriva,saj je disk v mojem računalniku normalno prepoznalo.:\
Prišel sem do spoznanja da so računalniki mogoče res živa bitja in ne le predmet na katerem včasih(al pa vedno:P ) sproščamo svojo jezo in se kratkočasimo.

LP,

SpeedIT

eprom ::

Ja pri starejših ploščah treba flešat BIOS če hočeš da ti bo potpiral večje diske. Vprašanje pa je koliko časa so še BIOS popravljali. Probaj z zadnim BIOS-om, če boš mel srečo. Samo kot sem videl je zadni iz avgusta 2000 tako da neverjamem da ti bo potpr. Lahko pa poskusiš. Zadnega najdeš na:
http://support.tangent.com/hardware/mot...

buhica1 ::

Torej. En frend ima isto plato (Chaintech) pa mu disk Maxtor 80Gb prepozna le kot slave ???? (probal vse nastavitve jumperjev) FDISK pa mu napravi le 32GB namesto nekaj manj kot 80Gb. A bi kdo vedel rešitev vsaj za to da bi sformatiral celotno velikost (mogoče Particion Magic). Ma kdo kako idejo ali izkušnjo ??? BIOS-a od plate do zadnjega ne bi rad flašal (še posebej če ziher ne bi vedel da bo 100% pomagalo).
LP

Gh0st ::

Joj folk ne mi govort, mam 4.5 let staro plato Chaintech 6esa2 pa celeron 366@433 pa mam gor IBM 20GB ATA-100 na MASTER pa Fujitsu 4.3 GB ATA-66 na SLAVE pa NEC 32/12/10 pekač na MASTER in Pioneer DVD na SLAVE, pa mi vse dela zlo lepo.

Sosed pa ma še najmanj 2 leti starejšo plato k jest ASUS, in ma gor tri SCSI diske (IBM 9.1 GB in 2x WD 10GB) pa streamer pa mu vse lepo dela. Starost nima veze, ima kvečjemi vpliv na hitrost (beri: ne podpira novejših standardov..)
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

cekr ::

Meja starejših BIOS-ov je pri 32GB, kar je več običajno potem vse zablokira, ali pa ti pelje naprej in zazna samo 32GB. Samo tako je, da ti BIOS res zazna samo 32GB, če pa ti je po sreči šlo naprej, pa lahko inštaliraš WIN 2K ,XP, linux,... in ti bo sistem brez problema zaznal polno kapaciteto diska. Problem delajo samo sistemi, ki se preveč ozirajo po BIOS-u, win 9x, dos,...

boumzie ::

se vedno ista ze znana pesmica ,disk zazna ob vklopu pol pa zmrzne,bom ga probal flashat se pa bomo vidli pol....tak je če maš tako staro renglo doma:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posodobitev Biosa

Oddelek: Pomoč in nasveti
121320 (1319) kixs
»

Problem z zaznavanjem diska

Oddelek: Strojna oprema
81212 (1024) grex
»

sata disk (Hitachi 7k250), namestitev

Oddelek: Strojna oprema
453222 (2246) Blind
»

Premalo diska...?

Oddelek: Strojna oprema
13949 (812) boštjan
»

Prevec IDE naprav???

Oddelek: Strojna oprema
121340 (1042) Apek

Več podobnih tem