» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
22 / 69
»»

Jergo ::

Ampak ne zaradi kakšnega balona, temveč zaradi neupravičenih pričakovanj lastnikov.

Kaj pa je balon drugega, kot neupravičena pričakovanja? (delnice, stanovanja, tulipani, karkoli)

Jergo ::

Ko smo že pri balonu:
Roške stolpnice, en lastnik je spustil na 129.000, drugi đe kar drži (manjše!) stanovanje na 165.000 EUR:
http://nepremicnine.salomon.si/oglas.as...
Predpostavimo, da imamo soseda, oba prodajata stanovanje, ocenita pa ga za 36.000 različno - če to ni balon (neupravičena pričakovanja), kaj potem je?

Okapi ::

Pok balona je zame neka drastična sprememba, ne pa normalna tržna korekcija cen. Povsem jasno je, da gredo cene gor, dosežejo plafon, gredo malo dol, se morda za nekaj časa umirijo, gredo že spet gor, pa dol ...

Zakaj pri stanovanjih pri nas ne more priti do pravega poka balona? Ker stanovanj ljudje večinoma niso kupovali zato, da bi jih čez čas prodali in s tem zaslužili. Kupovali so jih zato, da bodo v njih stanovali (oni ali njihovi otroci). Do velikega povpraševanja in posledičnega naglega rasta cen je IMHO prišlo predvsem zato, ker so se ljudje zbali, da bodo cene še bolj narasle in so kupovali malo bolj nepremišljeno in na hitro, kot bi sicer. Če imaš namen kupiti stanovanje, ker ga potrebuješ, in vidiš, da so šle cene v enem letu gor za 20-30%, se ustrašiš, da se bo to nadaljevalo in na hitro kupiš.

Tudi se pri nas ni v večji meri dogajalo, da bi banke "šakom i kapom" delile kredite, ampak so ves čas bolj ali manj pazile na kreditno sposobnost kreditojemalcev. Zato pri nas ni veliko takih, ki bi ne zmogli več obrokov in bi bili zato prisiljeni prodati stanovanje. Saj se najdejo, ampak jih je premalo, da bi zaradi njih kaj počilo.

Tržni popravek cen enačit s pokom balona pa je po mojem zgrešeno. Do popravka je prišlo, morda bodo šle cene še malo dol, tudi bo prišlo do večjih razlik v ceni za m2, ker trenutna uravnilovka je zelo netržna (sem ravno gledal in 20 let stara stanovanja še kar prodajajo po ceni novih), to pa je tudi bolj ali manj vse.

Kdor čaka in upa, da bo prišlo do poka, bo po vsej verjetnosti zamudil najnižje cene.

če to ni balon (neupravičena pričakovanja), kaj potem je
Balon bi bil, če bi to stanovanje po takšni ceni tudi prodal. To stanovanje v Roških stolpnicah se po mojem po takih cenah ne bi prodalo niti leta 2008 na vrhuncu "balona".

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Beli_Zajcek ::

Tomejto tomato. Bluziš na veliko. Prepiraš se o poimenovanju govorimo pa o približno isti stvari (ne bom rekel isti, ker pri tebi nikoli ne vem). Zaenkrat se drastični upad cen po tvojem še ni zgodil. Samo definiraj mi drastični. Vsak si lahko tukaj nekaj drugega predstavlja. 10%, 20% 50%...
Tržni popravki se pa nenehno dogajajo kadar so povpraševanje in ponudba neusklajeni. NEWS FLASH: Povpraševanje in ponudba sta neusklajeni že lep čas. Trdit da pok balona in tržni popravek ni isto je pa bullshit. Pok balona je samo večji tržni popravek. Problem je seveda tisto kar sem zgoraj omenil. Kako velik mora bit, da lahko rečemo balon. V končni fazi niti ni važno. Če nič drugega se je razpočil balon pričakovanj gradbenikov. Puf!

Povpraševanje in ponudba sta neusklajeni že lep čas.
To jaz trdim že ves čas, samo da sem prepričan, da je pri nas povpraševanje (ali, če hočeš, potrebe) večje od ponudbe.

Pok balona je samo večji tržni popravek.
;) Pok balona je bil recimo na Japonskem. Cene morajo iti dol vsaj približno tako hitro, kot so prej rasle, in se vsaj približati cenam izpred začetka napihovanja balona. Drugače je govorjenje o poku balona novinarski senzacionalizem in nič drugega.

O.

Pat_MaGroin ::

Zanimiva tema, sem celo prebral.

Škoda sicer tolikorat ponovljenih argumentov.

V temi ste predvsem tisti:

a) kupili v LJ daleč pred balonom (Okapi)
b) kupili v kraju, kjer cena ni znorela (djordjevic)

c) tisti, ki niste kupili nič, zdajšnje cene so pa vam adijo pamet

Stojite na različnih bregovih, nakup stanovanja se je splačal.

Sam nimam lastnega stanovanja, samo najem, precej se selim (nazadnje nekaj mesecev v ZDA, kjer sem se selil sedemkrat), pa POPOLNOMA razumem tiste, ki si enostavno želijo svoje stanovanje. Predvsem pri nas ni urejeno področje dolgotrajnih najemov.

Skratka, pustite drug drugemu, da se drži svojih kalkulacij. :)

Pozicija: nisem lastnik nobene nepremičnine (v Sloveniji) :).

LP,
PIC

Samuel ::

Mimogrede... glede Japonske, če niste vedeli.. še 15-20 let PO POKU balona na Japonskem, so bile cene NAJVIŠJE na svetu.

Pšenični ::

"Sam nimam lastnega stanovanja, samo najem, precej se selim (nazadnje nekaj mesecev v ZDA, kjer sem se selil sedemkrat), pa POPOLNOMA razumem tiste, ki si enostavno želijo svoje stanovanje. Predvsem pri nas ni urejeno področje dolgotrajnih najemov."

Ne da to področje ni urejeno, sploh ga ni. Totalna katastrofa. To se strinjam.

"a) kupili v LJ daleč pred balonom (Okapi)"

In zdej sam s sabo "razglablja", koliko ni zaslužil, oziroma koliko bi lahko, ker je šel v to, v nakup.

Modri dirkač ::

TESKAn je izjavil:

Jergo je izjavil:

Na nepremicnine.net spremljam 5 stanovanj od začetka leta. Niti eno še ni prodano, vsakemu pa malce spustijo ceno vsakič, ko ga znova vpišejo, recimo po 1000 eur. No, danes so enega od njih spet vpisali, tokrat 8000 ceneje.

Lahko daš linke do stanovanj? Ko sva s punco iskala stanovanje, tistih, ki so nama bila všeč, kmalu ni bilo več.

Ne pa nimamo. Pol ceneje se ne bodo prodajala, bodo pa vsekakor cenejša kot so zdaj. Že za najem padajo cene, kaj ne bodo za nakup. Pa kaj bi ti govoril, saj samo svoje vidiš...

Kdaj pa bo to? Če je to čez pet let, boš ti čez pet let šele iskal stanovanje in še vedno plačeval najemnino. Jaz bom takrat že pet let v lastnem stanovanju. In če kdo misli, da ko bo "pok", bo hitro našel nepremičnino zase...jok, brate, no go. Pol leta - leto boš iskal, pa če si še tako prepričan, da si nezahteven in ne bo problema dobit. In še to, dobra stanovanja, dobre hiše bodo tudi po poku imele dobro ceno.

A si skeširal?
Če ne, si samo "hipotetičen" lastnik ...:)
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Povpraševanje in ponudba sta neusklajeni že lep čas.
To jaz trdim že ves čas, samo da sem prepričan, da je pri nas povpraševanje (ali, če hočeš, potrebe) večje od ponudbe.

Pok balona je samo večji tržni popravek.
;) Pok balona je bil recimo na Japonskem. Cene morajo iti dol vsaj približno tako hitro, kot so prej rasle, in se vsaj približati cenam izpred začetka napihovanja balona. Drugače je govorjenje o poku balona novinarski senzacionalizem in nič drugega.

O.

Pa kaj spet bluziš o potrebah? Govorimo o povpraševanju. Dokaj določen pojem, ki ga ti izkrivljaš oz. v svoji ignoranci zamenjuješ z željami in potrebami. To troje ni isto. Če rečemo, da so potrebe povpraševanje, potem je v favelah in slumih ogromno povpraševanje, ki daleč presega ponudbo. V resnici pa povpraševanja ni, ker si ljudje tam ne morejo privoščiti stanovanj. To da pa ti tukaj nekaj po svoje definiraš balon oz. pogoje zanj in zavračaš naše poglede na preteklo situacijo kot pok balona je pa tudi bullshit. Zakj zavraga bi pa ti imel prav? Še osnovne ekonomske pojme ne razločiš...

Karaya 52 je izjavil:

1.800.000 prebivalcev leta 2035, Ljubljana čez 20 let za 1/5 manjša, to so gola dejstva

Dejstva?!?!?:)):)) Nehaj z dejstvi, lepo prosim, da ne crknem od smeha.

Karaya 52 je izjavil:

Ob 16.000 oglasih ni bilo v tem kvartalu prodanih niti 300 nepremičnin, to je še manj kot v istem času lani.

Evo, pa smo že spet tukaj. Že spet nekaj napol prebrano, razumljeno (kot večino sranja, ki ga berem tukaj)

Če si uporabljal tale vir (in vem, da si ga):
http://www.finance.si/277675/Surs-Cene-...

potem preberimo kaj piše:
Od januarja do konca marca je bilo tako prodanih 297 novih stanovanj.

Torej govori o 297 prodanih NOVIH (ne vseh) STANOVANJ (ne tudi hiš).

Torej, lepo prosim, da ne vpletaš 16.000 nepremičnin, ker s tem podatkom seveda nimajo veze.

Karaya 52 ::

Me veseli da te dejstva veselijo, si pač bolj poskočne sorte. Ponudba presega povpraševanje, promet je iz meseca v mesec manjši, na koncu pa bo vse skupaj podobno borzni kotaciji Istrabenzovih delnic pred enim letom. Dokler so ljudje imeli službe ni bilo nobene potrebe po razprodaji premoženja, gospodarstvo še naprej tone, sledi še večja brezposlenost. Če davka ne bo, bo pa kriza oz. na koncu demografija. Dunaj je imel leta 20 cca. 2.000.000 prebivalcev, danes jih ne šteje niti 1.700.000. To je manjši upad kot se pričakuje v LJ, kakšne so cene nepremičnin na Dunaju pa tudi vemo. Kupci imamo z razliko od nekaterih lastnikov dober spanec.

Mr.B ::

Da vas pustim do konca, pa vam dam sledečo iskrico.
Danes lahko za 150kEUR brez kredita kupim taisto stanovanje. No to bi naredil tipični Slovenec, tak vse za naše politike, vse za vas, saj morajo vsi dati za bajto. Eh fantje.
Pred tremi leti, če bi kupil stanovanje, nebi razmišljal na sledeči način, kot razmišljam danes.
Jeseni polagam ZDfB, v roku enega leta za tem mislim priti oziroma poizkusim priti do C1. V roku dveh let, če bo bog dal še pred drugimi volitvami bom verjetno bil v tujini. Dobre dve leti imam fore kje se bodo šolali otroci, pač en bo šel v prvi razred drugi pa zaključil triado, tako da je ?, ali bo delal šolo tu ali zunaj..
Za Otroke imam 50kEUR rezerviranih za študi v tujini, kjer bo poleg papirja dobil najmanj znanje. In da plačilo na kampus za sobo je med 400-600EUR naraste pa tudi 800EUR, če bo ravno bazen rabil. Upam pa seveda na štipendijo, ki pa ne bo pokrila komplet študija.
In če bo sreča do drugih volitev, ko bo minus v proračunu narasel na 6 miljEUR, ki jih bo nekdo le moral zapolniti, ravno jaz ne bom prispeval za ovce ki ploskajo tako iz starih komunističnih filmov, ko jim politik v faco reče vzeli bomo.
In Mondejo, na tvoje limanje Wikija in posledično neznanja, ker nisi prebral niti nobene knjige od omenjenih človekov, bi lahko ugotovil z majhnim namigom : V Sloveniji se ne izkorišča Delavcev, imamo Minimalno plačo. Letos bo prav zanimivo pogledati plače po podjetjih, in povprečno plačo za celo Slovenijo. In cena bencina, ki je sedaj krepko nad ceno, ko je bila nafta 2x dražja, trošarine pa niso narasle za 2x, pač moraš vedeti da je vzrok verjetno nekje drugje.

Tako da če povprečna Slovenska družina s povprečnimi dohodki, lahko kupi novogradnjo, sem pač jaz neumen, ker kakorkoli obračate matematiko, se nekaj takega ne pokrije. Če pa imaš nepremičnino, pa normalno da bodo vsi govorili da se splača kupiti in kazali račune. Fantje da sem se zmotil v odštevanju, tako da je to 70kEUR. Da pa sedaj poglejte rast cen nepremičnin za Austrijo, Nemčijo, Francijo, pa prosim, kje v tujini si za nepremičnino s 70m2, zaslužil v desetih/dvajsetih letih 70kEUR. In prosim ne mi tu govoriti v Sloveniji.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dunaj je imel leta 20 cca. 2.000.000 prebivalcev, danes jih ne šteje niti 1.700.000.
Pozabil si omeniti, da je do prvega padca prišlo po 1. svetovni vojni, ko Dunaj ni bil več glavno mesto največjega evropskega cesarstva, do drugega pa po 2. svetovni vojni. Od takrat je prebivalstvo bolj ali manj stalno, oziroma zadnjih 30 let počasi narašča.

O.

Razpad cesarstva, vojna, demografija ni toliko pombembno. Velika večina Avstrijcev kot tudi Slovencev smatra kot idealno bivanjsko tipologijo hišo z vrtom na podeželju, poleg tega je Dunaj mesto ki lahko nekaj ponudi. Če slednji ostaja prazen kaj bo šele z Ljubljano, ki se krči prvič zaradi izseljevanja v satelitska mesta (Domžale, Postojna) in drugič, demografije. Dražji vrtec za nerezidente MOL je npr. ukrep, ki bi zajezil odseljevanje in kaže na nemoč mestnih oblasti v boju proti trendom.

Če slednji ostaja prazen
Še kar trmariš;((

1981 1,531,346
1991 1,539,848
2001 1,550,123
2008 1,678,435

Še malo, pa bo Dunaj mesto duhov:))

O.

Evo fantje, Okapi vam je povedal kaj pomeni 1% za Slovenijo in 1% za samo Dunaj, ki pa ni edino majhno mesto samo v Avstriji. Zanimivo bi bilo videti statistiko novogradenj za Avstrijo, ter to primerjati z uradnimi podatki Ljubljane
Za primer vam lik Pariza : http://www.paris-26-gigapixels.com/inde... , kaj mislite koliko ljudi živi samo na tem prikazanem področju. In če greste na google maps, koliko jih živi v strogem centru, prvega obroča.
Drugače če že planirate kupovati nepremično ne kupujte novogradenj. Za namig vam dam samo primer Mesarske, ki se je gradila v vrhu če vam je všeč Nepremičninskega Vrha. ŽE sedaj je toliko reklamacij, pa nepravilnosti, tožbe, prerekanja itd... Danes ko pa prodajajo novogradnje, gradbinci tik pred polomom sistema, je gradnja seveda še toliko slabša. Novogradnje se bo splačalo kupovati, šele z gradnjami, ki se bodo začele graditi leta 2011, saj bodo imele drugačno finančno konstrukcijo.

Okapi; raste počasneje kot prebivalstvo ali pa ravno toliko, razlika gre seveda v druga mesta. V Dunaju je procent praznih stanovanj še večji kot v Ljubljani, stopnja urbanizacije pa 0,7%, komaj kaj in to že več kot 50 let.

kmetek ::

Mr.B: kaj delaš ZDFB?

ZDfB: Zertifikat Deutsch für den Beruf , potem pa verjetno PWD (C1)

V Dunaju je procent praznih stanovanj še večji kot v Ljubljani,
In? V vsakem velemestu imaš cele predele s starimi, nevzdrževanimi stanovanjskimi bloki, ki počasi razpadajo in so na pol ali povsem prazni. V Ljubljani je takšna samo Cukrarna. Ko bodo napol prazni samevali bloki v Štepanjcu ali recimo Roške stolpnice, bomo pa lahko začeli govoriti, da je ponudba večja od povpraševanja.

O.

Okapi je izjavil:

V Dunaju je procent praznih stanovanj še večji kot v Ljubljani,
In? V vsakem velemestu imaš cele predele s starimi, nevzdrževanimi stanovanjskimi bloki, ki počasi razpadajo in so na pol ali povsem prazni. V Ljubljani je takšna samo Cukrarna. Ko bodo napol prazni samevali bloki v Štepanjcu ali recimo Roške stolpnice, bomo pa lahko začeli govoriti, da je ponudba večja od povpraševanja.

O.

Dej nehaj bluzit pa se nauči kaj je razlika med ponudbo/povpraševanjem/željo/potrebo. Do takrat pa tvoji posti niso nič vredni. Še med pojmi ne ločiš, kako boš potem vedel ignoramus, da je v resnici ponudba večja od povpraševanja?

Ne, ti mi boš razložil:)):))

O.

Heh.. in Mr.B bi meni govoril o neznanju... :)):)) Daj še malo naflancaj o BDP, brezposelnosti, inflaciji... skupaj s Karayo.. :))

Evo ti bankovce

vir: Wikipedia

in si kupi celo Slovenijo. :)):))

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: WarpedGone ()

TESKAn ::

Jergo je izjavil:

Tole je šlo danes dol za 8 jurjev:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...

V to bi dal še 15.000 €, da bi bilo obnovljeno za 10, 20 let. Hkrati pa se morate zavedat, da k kupnini takoj prišteješ še 4 - 5 tisoč € za provizijo + vpis v ZK + notar + odvetnik banke + odobritev kredita.

A si skeširal?
Če ne, si samo "hipotetičen" lastnik ...

No, ko sva dala vse na kupček, je še banka dodala manj kot pol za deset let, pa še za obnovo nama je ostalo nekaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

@nny ::

TESKAn je izjavil:

Jergo je izjavil:

Tole je šlo danes dol za 8 jurjev:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...

Ne da tečnarim, ampak tole je v bližini Karitasovega skladišča. Zna bit pestro (ne samo s parkiranjem).

PecenkA ::

Po 4 mesecih iskanja okrog 50m2 stanovanja v Kranju lahko rečem naslednje stvari:
- stara stanovanja, ki se trenutno prodajajo so večinoma popolnoma nefunkcionalne nevzdrževane luknje
- ponudba 40m2 do 55m2 v Kranju je majhna, oglaševane cene rabljenih stanovanj so čez 2000 EUR/m2 :O

Zagledal sem se v dva obnovljena stanovanja 53m2 in 48m2 za katera sem ponudil 73000 in 70000 EUR. Oba bi s ceno zelo verjetno prišla skozi, je pa problem, ker lastniki še niso našli ustreznih novih stanovanj. Se pravi, da je oglaševana cena zelo napihnjena. Mudi se mi sicer ne, ampak sem pa že rahlo naveličan spremljanja oglasov in gledanja lukenj. Na oglase, ki prodajajo stanovanja starejša od 1980 sploh ne kličem več.

Oglaševanih cen ni za gledati, mirne volje lahko odpotuješ za eno leto in ob povratku ugotoviš da se padanje cen še ni ustavilo. Tudi uradnih statistik ni vredno povohati.

Mudi se mi sicer ne, ampak sem pa že rahlo naveličan spremljanja oglasov in gledanja lukenj.
Hja, nakup stanovanja se zna zavleči, s tem da v drugi fazi v glavnem samo še cene spremljaš in čakaš na ugodno priložnost.

Jaz sem recimo v par mesecih pogledal enih 10-15 stanovanj in dobil zelo dobro predstavo o ljubljanski ponudbi. Pač vidiš eno ali dve stanovanji v Štepanjcu, v BS3, v Savskem naselju, v Kosezah, Dravljah ... in si videl bolj ali manj vse. Potem so se stanovanja samo še ponavljala (če tega, da sta me dve nepremičninski agenciji vodili gledat ista stanovanja niti ne omenjam:) in niti nisem hodil več gledat, ampak sem samo čakal na kakšno ugodno ceno.

Na srečo sem naletel na nekoga, ki je nujno potreboval denar za plačilo zadnjega obroka hiše, ki so mu jo gradili, izselil bi se pa šele čez 3 mesece. Malce v teh primerih sicer vedno tvegaš, zato pa je cena ugodnejša.

Znanec je recimo pred leti prišel do hiše na Dolgem mostu po zelo ugodni ceni, najmanj 30% pod tržno vrednostjo, ker se je lastnik ravno ločeval in je na vrat na nos prodajal hišo.

Skratka, če imaš denar pripravljen in se ti ne mudi, lahko mimogrede nekaj prišparaš.

O.

PecenkA je izjavil:

Zagledal sem se v dva obnovljena stanovanja 53m2 in 48m2 za katera sem ponudil 73000 in 70000 EUR. Oba bi s ceno zelo verjetno prišla skozi, je pa problem, ker lastniki še niso našli ustreznih novih stanovanj.

Tole kar si napisal, je precejšna specifika slovenskega nepremičninskega trga. Ob 80%+ lastniških stanovanj, si mora velika večina tistih, ki prodajajo stanovanja, novega prvo najti, da lahko prodajo starega. Tvoj nakup bo poslediščno sprožil še vsaj en nakup drugega stanovanja.

S tem se lepo pojasni zakaj je do takega padca prodaje nepremičnin prišlo. V veliki večini gre za verigo povezanih prodaj in nakupov. Fora je samo v tem, da mora nekdo to verigo začeti.

Ampak kakega takega mnenja pišočih novinarjev in intervjujancev na Finance.net dejansko ne zaslediš. Pa tudi tista četica komentatorjev, ki tam neumorno bleje (že vsaj eno leto in pol berem, kako bo ravno zdaj zdaj se nepremičninski trg popolnoma sesul) tega ne "ugotovi".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Samuel ()

Pojasni tudi, zakaj ne pride do drastičnega padca cen, kot si ga nekateri želijo. Če ne moreš prodati starega stanovanja po recimo 2k evrov za kvadrat, ne moreš kupiti novega, in potem starega pač ne prodaš. Vsi naenkrat bi morali spustiti cene, da bi se to izšlo.

Poleg tega je vodilo pri ceni rabljenih stanovanj cena novih. Novih stanovanj se pri nas očitno ne da graditi tako poceni, kot bi si nekateri želeli (zaradi cene zemljišč, cene delovne sile, cene gradbenega materiala, cene birokracije, cene financiranja ...). In potem smo tam, kjer smo.

O.

Kljub famozni verigi cene že lep čas padajo, prav tako promet, mimo megle GURS in SURS. Psi lajajo karava gre dalje, vprašajta Hildo.

neki4 ::

ni glih treba da vsi naenkrat spustijo cene, lahko lepo eden za drugim lepo počasi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

Bullshit Okapi. Spet. Cene delovne sile, gradbenega materiala, birokracije in najbrž tudi financiranja so povsem primerljive z zahodnim svetom. Cene delovne sile so dosti nižje. Edino res so cene zemljišč višje. Zdaj bi nas ti rad prepričal, da se v Sloveniji gradijo pa zlata stanovanja al kaj? In da moramo razumet in pač požret previsoke cene, ker ceneje ne zmore nihče gradit? Cene medtem pa padajo... Ampak ne. Ti še kar vztrajaš... Ne poskušaj razlagat ekonomije, ker ne poznaš niti osnovnih pojmov, kar si že dokazal.

Mah, Zajec, lahko stokrat ponoviš svoje blodnje, ne bo nič drugače. Poglej malo naokoli, boš videl resničen svet. Če bi kdo lahko gradil bloke ceneje, bi jih sigurno tudi gradil. Cene gradbenega materiala in delovne sile so lahko pri nas tudi nižje kot v tujini, ampak ti to čisto nič ne pomaga, če je produktivnost toliko nižja in davki toliko višji.

Nikjer tudi nisem napisal, da bi se morali sprijaznit z visokimi cenami, take reči ti ves čas podtikaš, ker boljših argumentov nimaš. Prav tako nikjer nisem napisal, da se ne bi dalo graditi ceneje, ampak očitno tega nihče ne zna, vsaj ne bistveno ceneje. Zaradi 10% gor ali dol ne bo noben balon počil.

O.

BlueRunner ::

Novih stanovanj se pri nas očitno ne da graditi tako poceni, kot bi si nekateri želeli (zaradi cene zemljišč, cene delovne sile, cene gradbenega materiala, cene birokracije, cene financiranja ...). In potem smo tam, kjer smo.

Brez zamere, vendar pa če nisi investitor in tako neposredno "v špilu", da lahko poveš kolikšen je resničen strošek gradnje napram oglaševani ceni, potem ne moreš trditi, da se ne da graditi poceni.

Glede na to, da se operira s številkami od 10% do 40% marže, je to razlika med 1800EUR/m2 in 1400EUR/m2 stroškov v oglaševani ceni 2000EUR/m2. Ravno tako ni logike v temu, da bi bila razlika v ceni gradnje v Mariboru in ceno gradnje v Ljubljani skoraj faktor 2, če pomislim, da so vse spremenljivke (cena zemljišča, cena materiala, cena dela, davki, ....) nekje v istem razredu.

Zato je moja laična ocena, da je gonilo cene stanovanj predvsem fiksna želja investitorjev po 20% in več dobička. Čakanje pa se jim izplača dokler nimajo s prazno izgrajeno novogradnjo praktično nič stroškov, banke pa jim serijsko podeljujejo odloge odplačil kreditov. Torej je sedaj samo vprašanje živcev...

Če se bodo/bomo kupci v povprečju sprijaznili, da cene ne bodo šle dol, bodo cene posledično ostale visoke.
Če bodo/bomo kupci v miru čakali, da se cene spustijo, pa se bodo cene spustile oziroma približale dejanskim stroškom gradnje.

Torej je to v obe smeri self-fulfilling prophecy.

Saj, fora je ravno v tem, da za 10% ne bo nihče gradil več stanovanj. Prodaš "samo" 90% in si na nuli, prodaš manj, si v minusu. Enostavno prevelik rizik.

In investicije se rapidno zmanjšujejo v novogradnje. Kar pa vemo, kaj bo povzročilo na rok 3-5 let. Drastičen dvig cen.

... in trg bo znova zaplesal. Mislim, da so to čisto tipična nihanja trgov. Tam, kjer gredo vrednosti naložb gor, tam denar drvi in še dodatno napihuje vrednosti. Če se gre za nepremičnine to pomeni, da cene podivjajo, hkrati pa se trg do konca zasiči. Sledi padec cen in beg denarja, kar cene še bolj zabije navzdol. Nato pa znova. Po lojtrci gor, po lojtrci dol.

Ne pričakujem in mislim, da pa obstoj nekega ravnotežja praktično ni možen. Lahko so manjša ali večja nihanja z daljšimi ali krajšimi intervali, ne verjamem pa v kakršno koli ravnovesje.

Točno tako. Iz balona v balon.

potem ne moreš trditi, da se ne da graditi poceni.
Ne morem biti 100%, tudi dokazati tega ne morem, lahko pa informirano sklepam. Nikjer recimo nisem zasledil, da bi se "samogradnja" družinskih hiš v zadnjih dveh letih kaj dosti pocenila (na račun nižje cene delovne sile, gradbenega materiala, parcel ...).

O.

Okapi je izjavil:

Ne morem biti 100%, tudi dokazati tega ne morem, lahko pa informirano sklepam. Nikjer recimo nisem zasledil, da bi se "samogradnja" družinskih hiš v zadnjih dveh letih kaj dosti pocenila (na račun nižje cene delovne sile, gradbenega materiala, parcel ...).

O.

Okapi kot vedno nimaš pojma. Ekonomije ne razumeš, poskušaš pa pojasnjevati preprosto prevelike pojme za tvoje omejeno razumevanje. Gori je cel kup mojih vprašanj katere preprosto ignoriraš. Pa saj ne da sem pričakoval, da boš sposoben odgovoriti nanje.
FYI
Moja sestra je pred enim letom dokončala hišo. Cena je prišla cca. 1000€ na m2. In ja. V to je vključena vrednost podarjene parcele.

Samuel je izjavil:

Saj, fora je ravno v tem, da za 10% ne bo nihče gradil več stanovanj. Prodaš "samo" 90% in si na nuli, prodaš manj, si v minusu. Enostavno prevelik rizik.

In investicije se rapidno zmanjšujejo v novogradnje. Kar pa vemo, kaj bo povzročilo na rok 3-5 let. Drastičen dvig cen.

Investicije v novogradnje se zmanjšujejo obenem pa zaloga novogradenj ne pada. Ampak čez 5 let bo pa nenadoma pomankanje? Potem pa svizec zavije čokolado v folijo. Tudi v najboljšem scenariju se zadeve ne bodo obrnile navzgor tako hitro. Pa ne trdim, da bo prišlo do ne vem kakšnega spusta zdaj, samo da se niti približno cene ne bodo tako hitro pobrale.

Saj lahko večiš na vsa usta, zajček, ti osebno ne boš čisto nič spremenil.
Okapijevo razumevanje ekonomije je čisto na solidnem nivoju, pa če je tebi všeč ali pa ne.

In res je, cene se ne bodo tako hitro pobrale, ker se tudi ne bodo rabile. Saj ne bodo padle več kaj dosti, če sploh.

Sicer pa:

Koliko pa ti misliš, da bo 540 neprodanih novih stanovanj v LJ vplivalo na ceno vseh stanovanj v LJ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Samuel ()

Moja sestra je pred enim letom dokončala hišo. Cena je prišla cca. 1000EUR na m2.
In kaj si lahko s tem podatkom pomagamo? Ne vemo niti, kje je ta parcela, predvsem pa manjka podatek, koliko bi stalo danes in koliko pred dvema, tremi letoma.

O.

Okapi je izjavil:

Mhm. Dober point. S tem podatkom sam recimo nisem razpolagal.

Po drugi strani pa dvomim v bistven prispevek cene zemljišč (kar se je tukaj nekajkrat izpostavilo) pri mestni gradnji, ker se gre tukaj za vedno za gradnjo v višino. Torej se delež stroškov hitro prevesi v večinski delež materiala in dela. Če pa se zgodi to, pa mi ni jasno od kje takšne razlike na relaciji Lj - Mb. Edina bistvena razlika, ki jo vidim in razumem je kupna moč "ciljnih kupcev". S čemer ni nič narobe samo po sebi... ni pa to vezano na stroške ampak IMHO prej na marketing. Verjetno pa so stroški na obeh lokacijah tam, tam.

Je pa res, da vedno bolj razmišljam o hiši. Ne zato, ker si jo bi želel ali pa videl v njej kakšno veliko prednost samo po sebi. Temveč preprosto zato, ker sem tam sam svoj investitor in v največji možni meri v položaju nadzora nad stroški. Po drugi strani pa to pomeni selitev ven iz mesta, kar pa mi ravno ne ustreza. So pa to čisto osebni parametri...

S tem podatkom sam recimo nisem razpolagal.
Saj, tule vsi veliko ugibamo (razen belega Zajca, ki mu je vse jasno). Recimo, kakšno je razmerje med gradbenimi stroški (brez zemljišča) za kvadratni meter v družinski hiši in v 10 nadstropnem bloku s 100 stanovanji. Tudi podrobnejšo razlago, zakaj so novogradnje v Mariboru cenejše kot v Ljubljani, bi bilo zanimivo slišati. In še marsikaj, kar bi nam dalo podrobnejšo sliko o dejanskih stroških (in zaslužkih) pri gradnji stanovanj.

O.

Okapi je izjavil:

Moja sestra je pred enim letom dokončala hišo. Cena je prišla cca. 1000EUR na m2.
In kaj si lahko s tem podatkom pomagamo? Ne vemo niti, kje je ta parcela, predvsem pa manjka podatek, koliko bi stalo danes in koliko pred dvema, tremi letoma.

O.

Parcela je v Trebnjem. Cene v preteklosti pa si zračunaj sam, ko si tako prekleto pameten. Želel si si ceno samogradnje pa sem ti jo povedal. Hiša je zelo nadstandardna. Itak imaš pa toliko pojma, da še osnovnih ekonomskih pojmev ne razločiš. Povpraševanje je ogromno mar ne? Dejstvo je, da si ti ne boš pomagal s kakršnim koli podatkom, ki bi ti ga preskrbel, dokler bodo moja dejstva v nasprotju z tvojimi ugotovitvami.

Samuel je izjavil:

Saj lahko večiš na vsa usta, zajček, ti osebno ne boš čisto nič spremenil.
Okapijevo razumevanje ekonomije je čisto na solidnem nivoju, pa če je tebi všeč ali pa ne.

In res je, cene se ne bodo tako hitro pobrale, ker se tudi ne bodo rabile. Saj ne bodo padle več kaj dosti, če sploh.

Sicer pa:

Koliko pa ti misliš, da bo 540 neprodanih novih stanovanj v LJ vplivalo na ceno vseh stanovanj v LJ?

Še en omejenec. Brezposelnih čedalje več, proračun v kurcu, vlada nesposobna, ampak cene bodo pa v 3-5 letih zrastle, ker bo imelo ljudstvo denar za nakup stanovanj. Sanja svinja kukuruz.

Še zadnji primer. Zadnja prodana novogradnja v Trebnjem iz 2006 se je prodajala za cca. 1600€ na m2. Sedaj se prodajajo dve stavbi. V eni je cena od 2100€-2600€ za m2. Zdej pa vidva pametnjakoviča povejta kaj se je v enem zakotnem mestu kot je Trebnje ali pa eni Sloveniji v 3 letih toliko spremenilo, da je cena zrasla za 50%? Cena dela, materiala, zemljišč?

Želel si si ceno samogradnje pa sem ti jo povedal.
Zmerjat znaš, brat pa ne. Zanimalo me je, koliko se je samogradnja pocenila, če se sploh je.

povejta kaj se je v enem zakotnem mestu kot je Trebnje ali pa eni Sloveniji v 3 letih toliko spremenilo, da je cena zrasla za 50%?
Raje ti povej, zakaj ju ne prodajo po 1000-1500 evrov/m2. Oziroma, kdaj ju bodo prodali po taki ceni, ko si tako strašno pameten.

O.

:P jao, fant... mislm.. zajc

Vprašal sem te, kako lahko samo 540 novih stanovanj (pa preberi tekst spodaj pod sliko, kjer piše, da je to ocena iz 9. marca) in od teh je bilo cca 230 stanovanj iz Celovških dvorov (vemo kakšna so po večini), sploh vpliva na nepremičninski trg v Ljubljani. Trebnje me ne zanima.

Pa lepo prosim, zajček dolgouhček, ne mi vpletat nezaposlenih, ker je večina teh dodatnih nezaposlenih imela pred krizo tako ali tako minimalno plačo in že itak ob največjem bumu cen stanovanj niso imeli čisto nič zraven. Za bivše delavke Mure, UIV itd je tako ali tako še 1000€/m2 daleč preveč. Še 500€ bi bilo preveč. Čez 3-5 let bo Slovenija s cca 3-5% letno gospodarsko rastjo back on track (ob pogoju, da se zunanji trgi zbudijo, ker 70% kar proizvedemo itak izvozimo) in po kakšni logiki ti misliš, da bi morale cene pasti??

Gregor P ::

Ne vem, kako relevantna je ta informacija, ampak nek arhitekt mi je te dni dejal, da stane gradnja m2 navadne hiše v Sloveniji EUR 1.200, "prave" pasivne pa 1800.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Hiše so čisto posebna kategorija, ker itak vsak hoče nekaj po svoje in si lahko na koncu afne zguncaš do te mere, da te lahko stane tudi 5000EUR/m2 (marmor vsepovsod, pa take fore).
««
22 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446150 (3207) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133952 (30994) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415830 (14316) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016246 (14549) Matako

Več podobnih tem