Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
kmetek ::
pust ti povprečje....
nekaj sto ljudi ima 1500-2000EUR neto pa potem nekaj tisoč morda okol 1000EUR, potem pa imaš na deset tisoče, ki imamo(jo) 500-600EUR.
Ni realno povprečje!
nekaj sto ljudi ima 1500-2000EUR neto pa potem nekaj tisoč morda okol 1000EUR, potem pa imaš na deset tisoče, ki imamo(jo) 500-600EUR.
Ni realno povprečje!
djordjevic ::
Na servis! Da zamenjajo detektor sarkazma. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.
cyber_killer ::
Dejansko so naša v vseh pogledih, razen v tem, da de facto niso naša. Bere se kot oksimoron, ampak ko boš naslenjič moral vprašati najemodajalca, če ti dovoli zamenjati 30 let staro korito (in še to na lastne stroške) ali zvrtati kakšno luknjo ali prijaviti stalno prebivališče ali ..., takrat boš ugotovil razliko med enim in drugim.
Cene 1200EUR/kvadrat so že nekaj let realnost, ampak ne v LJ. Pojdi ven iz Ljubljane, pa boš dobil kaj pametnega, saj ni treba, da si tako zasidran na prestolnico.
Prosil, bi te, če mi najdeš izven Ljubljane takšno stanovanje. V Novo mesto in Metliko se pa že ne mislim selt in vsak dan vozit v Ljubljano. Saj tudi sam iščem vse Kranj, Logatec, Kamnik, Domžale itd. Pa so cene od 2k€ pa naprej.
kopernik ::
Če iščeš novogranje, predlagam stanovanjski sklad, kjer prodajajo stanovanja po ceni 1200-1500EUR/kvadratni meter. Lokacije pa so Kranj, Maribor, Jesenice, Postojna, Vipava, Ajdovščina in še nekaj drugih lokacij, se ne spomnim več točno. Za stara stanovanja pa ne bi smelo biti posebnih težav priti skozi po tej ceni. Ko sem še sam iskal (3 leta nazaj), se je dalo dobiti razmeroma dobro ceno v Borovnici in na Igu. Domžale pa vem, da so drage kot LJ.
EDIT: recimo tole ali pa tole, računaj še da se da zbiti za kakšnih 10-20% (vsaj tako mi pravijo kolegi, ki so sedaj v fazi nakupov).
EDIT: recimo tole ali pa tole, računaj še da se da zbiti za kakšnih 10-20% (vsaj tako mi pravijo kolegi, ki so sedaj v fazi nakupov).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kopernik ()
No saj, ne rečem, da je stanovanjski sklad idealna izbira, ampak, če nimaš financ, si ravno ne moreš špogati česarkoli ?
@kopernik
Te cene so mi čisto jasne, vem da se cene znižujejo, ko se povečuje št. kvadratov. A kaj ko sem pripravljen dati največ 70k-80kEUR za stanovanje pa bi rad imel 45-50kvadratov.
Te cene so mi čisto jasne, vem da se cene znižujejo, ko se povečuje št. kvadratov. A kaj ko sem pripravljen dati največ 70k-80kEUR za stanovanje pa bi rad imel 45-50kvadratov.
imagodei ::
Okapi> "Mazzini ima problem, ker včasih kaj blekne, ne da bi dobro premislil"
Ehm, verjetno stanovska zavist do Mazzinija? Članek zadene direkt v sredico problema. Večkrat. Mogoče bi bilo smiselno, če bi ga najprej prebral, pa potem jamral o naravi Mazzinijevih problemov?
Ehm, verjetno stanovska zavist do Mazzinija? Članek zadene direkt v sredico problema. Večkrat. Mogoče bi bilo smiselno, če bi ga najprej prebral, pa potem jamral o naravi Mazzinijevih problemov?
- Hoc est qui sumus -
Okapi ::
če bi ga najprej prebral,A ga mogoče nisem? Populistično opleta s številom praznih stanovanj, ne da bi se vprašal, kaj ta številka v resnici pomeni, glede na povpraševanje. Tudi za temeljni državljanski dohodek smo že zdavnaj tudi tule na ST ugotovili, da je to krasna zamisel, v pravljični deželi, kjer se cedita med in mleko, v resničnem življenju pa precej manj.
Prekvalifikacija kmetijskega zemljišča v gradbeno je sicer res priložnost za sijajen zaslužek, na višino cen nepremičnin pa v resnici to ne vpliva. Problem je kvečjemu, ker v zazidljiva zemljišča ne prekvalificirajo dovolj kmetijskih zemljišč.
Mazzini je popolnoma spregledal glavni vzrok za visoko ceno nepremičnin. In sicer ta, da je velikanska večina nepremičnin v lasti ljudi, ki v teh istih nepremičninah tudi stanujejo (ali pa jih hranijo za potomce). Večina stanovanje ali hišo prodaja, ker bi se rada preselila v novo, večje bivališče. Če za svojo nepremičnino ne doseže dovolj visoke cene, je pač ne proda, ampak še naprej živi v njej. Tistih, ki bi bili iz takega ali drugačnega vzroka prisiljeni prodajati nepremičnine, je bore malo. Veliko premalo, da bi to lahko bistveno vplivalo na cene.
Tisto z reveži v velikih hišah je pa tudi bolj ali manj populistična pravljica. Nekaj posameznih primerov sigurno je, ampak to posplošiti na splošno stanje v Sloveniji je pa epic fail.
Pa še par takih zadev je notri naklamfal in enkrat za spremembo čisto pokvaril nekaj sicer pronicljivih ugotovitev.
O.
nurmaln ::
pust ti povprečje....
Ni realno povprečje!
Bo treba nazaj v osnovno šolo.
Če sem pri interpretaciji tvoje izjave zelo velikodušen lahko rečeva sledeče:
nekaj sto ljudi po 1500-2000 - pa reciva 10.000 ljudi po 2000 EUR
potem nekaj tisoč morda okol 1000EUR- pa namesto nekaj tisoč reciva kar 100.000 ljudi po 1000 EUR
potem pa imaš na deset tisoče, ki imamo(jo) 500-600EUR. glede na to da je zaposlenih v Sloveniji cca 860.000 ljudi, dejva vzet tvojo teorijo da imajo ostali (vsi razen zgornjih 10.000 + 100.000 "bogatašev") 600 EUR plače.
No če bi iz tega izračunal povpreče bi bilo to 663 EUR. V resnici je tm nekje 930 EUR.
Še če bi zgoraj dodal skupino 200 direktorjev s po 20.000 EUR mesečne plače, bi to povprečje dvignil iz 663 EUR na celih 667 EUR.
Skratka občutek da je velika večina revežev s po 500-600 EUR plače je ena navadna populistična bedarija.
Če bi ti šla matematika malo bolje bi ti bilo jasno da je v Sloveniji za vsakega ki ima plačo 600 EUR, tudi nekdo ki jo ima 1400 EUR.
Izjave, da je povprečna plača visoka ker imajo nekateri bajno visoke plače, je enostavno bedasta. Če jutri v Sloveniji z zavoda za zaposlovanje vzamemo 500 ljudi, jih postavimo za direktorje in jim damo 20.000 EUR mesečne plače, bo povprečna plača v Sloveniji poskočila za celih 11 EUR (tvoja ocena je pa 267 EUR od prave povprečne plače).
Naslednjič excel v roke preden daješ smešne izjave.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
kmetek ::
jebat ga, na hitro smo pisali.
In ogromno ljudi ima 500-600EUR NETO.
In ogromno ljudi ima 500-600EUR NETO.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kmetek ()
Teška bo za stanovanje, vsaj za nas mlade, ki si moramo najemnino plačevati pa še "ušparati" nekaj gotovine, da sploh lahko vzameš stanovanje. Edin varianta gotovinski kredit plus hipotekarni, kar nanese celo plačo lol.
T-h-o-r ::
pa kaj potem
glavno, da imaš pri 60ih svoje stanovanje
vmes pa ne greš niti na dopust, da boš ja plačal vsak obrok
glavno, da imaš pri 60ih svoje stanovanje
vmes pa ne greš niti na dopust, da boš ja plačal vsak obrok
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
so
samo moraš iti v bruselj, amsterdam, munchen :P
samo moraš iti v bruselj, amsterdam, munchen :P
aiko ::
Ok, danes sem za foro pogledal spletno stran za stanovanjsko naselje Nokturno
Pa ker ni obenega cenika, sem poklical, pa vprašal za ceno 2- sobnega stanovanja od 52 m2 (ki ima parkirni prostor v garaži).
Pa mi gospa na drugi stani pove , da je cena 265.000 €. Ja, prav vidite.. 265 tisoč € LOL!
Na moje vprašanje, ali ni to nekam dosti, mi pove, da je pač to "mal višji standard" stanovanj.... no comment.. ker slika pove več kot 1000 besed, si sami poglejte ta "višji standard" v gradnji.
"Nadstandardna" gradnja - naselje Nokturno
"Nadstandardna" gradnja - naselje Nokturno 2
Kot lahko vidite, gre za (še) eno poceni gradnjo (sam beton), katera vse kar ima nadstandardnega je cena.
Tudi plošča med stanovanji je "normalno" tanka, tako da hrup zgornjega soseda ne uide. Seveda za to ceno dobite (delni) pogled na morje, oz. bolj na luko, a vseeno.
Zaradi hitre gradnje bo nove stanovalce skoraj sigurno tudi "razveselila" vlaga v stanovanjih. Seveda tudi kaka predelava stanovanja, čez recimo 20 let bo prava muka.
Vedno bolj se mi zdi, da je stanovanje skoraj bolje kupiti v starejšem bloku (kjer je cena pol manjša), in če že ne drugo, so grajeni iz opek (cigel) - zunanje stene stanovanja 25 - 30 cm in bistveno bolj počasi.
Verjetno to ne spada v to temo, ampak ob tem se mi pojavi vprašanje... A bo ta nepremičninski balon počil, ali ne? Ker vse kaže na to, da cene ne bodo padle tako zlepa. In normalni smrtniki bodo kot zgleda še naprej obsojeni na 30 letne kredite.
Pa ker ni obenega cenika, sem poklical, pa vprašal za ceno 2- sobnega stanovanja od 52 m2 (ki ima parkirni prostor v garaži).
Pa mi gospa na drugi stani pove , da je cena 265.000 €. Ja, prav vidite.. 265 tisoč € LOL!
Na moje vprašanje, ali ni to nekam dosti, mi pove, da je pač to "mal višji standard" stanovanj.... no comment.. ker slika pove več kot 1000 besed, si sami poglejte ta "višji standard" v gradnji.
"Nadstandardna" gradnja - naselje Nokturno
"Nadstandardna" gradnja - naselje Nokturno 2
Kot lahko vidite, gre za (še) eno poceni gradnjo (sam beton), katera vse kar ima nadstandardnega je cena.
Tudi plošča med stanovanji je "normalno" tanka, tako da hrup zgornjega soseda ne uide. Seveda za to ceno dobite (delni) pogled na morje, oz. bolj na luko, a vseeno.
Zaradi hitre gradnje bo nove stanovalce skoraj sigurno tudi "razveselila" vlaga v stanovanjih. Seveda tudi kaka predelava stanovanja, čez recimo 20 let bo prava muka.
Vedno bolj se mi zdi, da je stanovanje skoraj bolje kupiti v starejšem bloku (kjer je cena pol manjša), in če že ne drugo, so grajeni iz opek (cigel) - zunanje stene stanovanja 25 - 30 cm in bistveno bolj počasi.
Verjetno to ne spada v to temo, ampak ob tem se mi pojavi vprašanje... A bo ta nepremičninski balon počil, ali ne? Ker vse kaže na to, da cene ne bodo padle tako zlepa. In normalni smrtniki bodo kot zgleda še naprej obsojeni na 30 letne kredite.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Gandalfar ()
Gandalfar ::
@T-h-o-r: vir?
in kaj bi se tebi zdelo normalno?
In normalni smrtniki bodo kot zgleda še naprej obsojeni na 30 letne kredite.
in kaj bi se tebi zdelo normalno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
nimam vira
ampak sem bral, da je v ljubljani kvadratni meter primerljv z dražjimi evropskimi mesti
ampak sem bral, da je v ljubljani kvadratni meter primerljv z dražjimi evropskimi mesti
nimam vira
To je bilo v časopisu in po TV, tko da to drži. Marsikje v tujini pa je kvadratni meter (malo iz mesta) tudi nižji kot pri nas.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: aiko ()
"in kaj bi se tebi zdelo normalno?"
Glede na to, da mi je en gradbenik zagotovil, da gradnja (v Kopru) ne stane več kot 1000€ na m2, bi se mi poštena cena zdela npr. 1200-1400€? Ne pa 2500, oz. 4000 €, kot v zgornjem primeru.
Glede na to, da mi je en gradbenik zagotovil, da gradnja (v Kopru) ne stane več kot 1000€ na m2, bi se mi poštena cena zdela npr. 1200-1400€? Ne pa 2500, oz. 4000 €, kot v zgornjem primeru.
BlueRunner ::
Gradnja isto podjetje verjetno isto stane v Ljubljani, Kopru ali pa Zgornji Kungoti. Samo povpraševanje je (bilo) nekje večje, drugje pa manjše. Cenovne razlike tako izvirajo predvsem iz tega razmerja. Sedaj pa gradbinci IMHO še vedno vztrajajo pri starih postavkah, čeprav je povpraševanje zaradi nestabilne gospodarske situacije nekje med nič in majhno.
Nestabilna gospodarska situacija pa pomeni, da nenadoma veliko ljudi dejansko več ni prepričanih, da bodo imeli čez let ali dve še službo. Če so še lani verjeli, da bodo že nekako, pa danes že razmišljajo, da gre lahko tudi cela firma v stečaj, pa jih ne bo rabil nihče odpustiti, da bodo pristali na zavodu. Banke pa ravno tako dajejo kredite po ubitačnih obrestnih merah, da je jemanje kredita danes še bolj drago početje, kot pa je bilo še predlani.
Ko oboje sešteješ, je relativno malo herojev (ali pa bedakov), ki danes vzamejo kredit brez temeljitega premisleka. Prodaja je zato blizu nič. Banke iz kreditov služijo zelo malo, saj se novih jemlje samo kolikor je nujno potrebno... gradbinci pa skupaj z bankami čakajo lepše čase.
Morda bodo ti tudi res prišli, ampak na takšnem bančnem trgu, kot ga imamo trenutno, so banke zadnje na katere lahko računamo, da bodo proces pospeševale. Trenutno ga zavirajo, ker se jim to še vedno bolj splača od drugih alternativ.
Morda pa potrebujemo prave tuje banke, ki bodo naredile darmar, tako kot izgleda, da ga dela G..... na zavarovalniškem področju.
Nestabilna gospodarska situacija pa pomeni, da nenadoma veliko ljudi dejansko več ni prepričanih, da bodo imeli čez let ali dve še službo. Če so še lani verjeli, da bodo že nekako, pa danes že razmišljajo, da gre lahko tudi cela firma v stečaj, pa jih ne bo rabil nihče odpustiti, da bodo pristali na zavodu. Banke pa ravno tako dajejo kredite po ubitačnih obrestnih merah, da je jemanje kredita danes še bolj drago početje, kot pa je bilo še predlani.
Ko oboje sešteješ, je relativno malo herojev (ali pa bedakov), ki danes vzamejo kredit brez temeljitega premisleka. Prodaja je zato blizu nič. Banke iz kreditov služijo zelo malo, saj se novih jemlje samo kolikor je nujno potrebno... gradbinci pa skupaj z bankami čakajo lepše čase.
Morda bodo ti tudi res prišli, ampak na takšnem bančnem trgu, kot ga imamo trenutno, so banke zadnje na katere lahko računamo, da bodo proces pospeševale. Trenutno ga zavirajo, ker se jim to še vedno bolj splača od drugih alternativ.
Morda pa potrebujemo prave tuje banke, ki bodo naredile darmar, tako kot izgleda, da ga dela G..... na zavarovalniškem področju.
zee ::
Ne. Resitev je zdrava pamet, ki potencialnim kupcev pravi, da je nekaj hudo narobe, ce se novo stanovanje prodaja za 150+ kEUR, delavci, ki so ga gradili pa so imeli mesecno placo v rangu 300 EUR.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
>samo moraš iti v bruselj, amsterdam, munchen :P
>To je bilo v časopisu in po TV, tko da to drži. Marsikje v tujini pa je kvadratni meter (malo iz mesta) tudi nižji kot pri nas.
Še sreča, da živimo v EU in ni tak problem emigrirati. Vprašanje je, če bi tam dobil službo za višjo plačo kot tukaj. Ni nujno oz. odvisno od tvojega znanja in iznajdljivosti.
Res ne razumem tega jamranja, pa živi v najemu do penzije, kdo ti brani. Ampak recimo, da bi cene v centru LJ padle čez noč čudežno na 1200EUR/m2, kaj bi se zgodilo ? Zgodil bi se naval in cene bi šle zopet gor, ker bi bilo bistveno več kupcev kot prodajalcev. Jankovič je obljubljal, če se ne motim, 1800EUR/m2 in že to se mi zdi malo optimistično za Ljubljano (pač, zaradi kupne moči zaposlenih v LJ).
>To je bilo v časopisu in po TV, tko da to drži. Marsikje v tujini pa je kvadratni meter (malo iz mesta) tudi nižji kot pri nas.
Še sreča, da živimo v EU in ni tak problem emigrirati. Vprašanje je, če bi tam dobil službo za višjo plačo kot tukaj. Ni nujno oz. odvisno od tvojega znanja in iznajdljivosti.
Res ne razumem tega jamranja, pa živi v najemu do penzije, kdo ti brani. Ampak recimo, da bi cene v centru LJ padle čez noč čudežno na 1200EUR/m2, kaj bi se zgodilo ? Zgodil bi se naval in cene bi šle zopet gor, ker bi bilo bistveno več kupcev kot prodajalcev. Jankovič je obljubljal, če se ne motim, 1800EUR/m2 in že to se mi zdi malo optimistično za Ljubljano (pač, zaradi kupne moči zaposlenih v LJ).
Gandalfar ::
Ne. Resitev je zdrava pamet, ki potencialnim kupcev pravi, da je nekaj hudo narobe, ce se novo stanovanje prodaja za 150+ kEUR, delavci, ki so ga gradili pa so imeli mesecno placo v rangu 300 EUR.
Zdrava pamet mi pravi, da jabolk in hrusk pac ne morem primerjat. Neto placa enega delavca pa koncna cena stanovanja ..
Beli_Zajcek ::
če bi ga najprej prebral,A ga mogoče nisem? Populistično opleta s številom praznih stanovanj, ne da bi se vprašal, kaj ta številka v resnici pomeni, glede na povpraševanje. Tudi za temeljni državljanski dohodek smo že zdavnaj tudi tule na ST ugotovili, da je to krasna zamisel, v pravljični deželi, kjer se cedita med in mleko, v resničnem življenju pa precej manj.
Prekvalifikacija kmetijskega zemljišča v gradbeno je sicer res priložnost za sijajen zaslužek, na višino cen nepremičnin pa v resnici to ne vpliva. Problem je kvečjemu, ker v zazidljiva zemljišča ne prekvalificirajo dovolj kmetijskih zemljišč.
Mazzini je popolnoma spregledal glavni vzrok za visoko ceno nepremičnin. In sicer ta, da je velikanska večina nepremičnin v lasti ljudi, ki v teh istih nepremičninah tudi stanujejo (ali pa jih hranijo za potomce). Večina stanovanje ali hišo prodaja, ker bi se rada preselila v novo, večje bivališče. Če za svojo nepremičnino ne doseže dovolj visoke cene, je pač ne proda, ampak še naprej živi v njej. Tistih, ki bi bili iz takega ali drugačnega vzroka prisiljeni prodajati nepremičnine, je bore malo. Veliko premalo, da bi to lahko bistveno vplivalo na cene.
Tisto z reveži v velikih hišah je pa tudi bolj ali manj populistična pravljica. Nekaj posameznih primerov sigurno je, ampak to posplošiti na splošno stanje v Sloveniji je pa epic fail.
Pa še par takih zadev je notri naklamfal in enkrat za spremembo čisto pokvaril nekaj sicer pronicljivih ugotovitev.
O.
Nimaš pojma. Zazidljivih zemljišč je v Slovenijo toliko, da jih v stoletju ne pozidamo. Rezultat zgrešenih politik in "sposobnih" občin. Dejansko bi bil potreben davek na zazidljiva zemljišča pa to ne majhen kot sedaj, ampak tak, da bo potrebno res premisliti, če bomo rabili zazidljivo zemljišče ali ne. Navsezadnje se zazidljiva zemljišča lahko tudi vrneš in dobiš kar si imel prej (kmetijska zemljišča).
Z reveži v velikih hišah oz. stanovanjih tudi ni falil. Saj niso pereč problem, obstajajo pa. Glede na staranje prebivalstva jih bo čedalje več. Prodati za manjše je pa včasih težko. Kdo bo pa kupil staro hišo oz. stanovanje v katerega se ni nič vlagalo, s slabo izolacijo in posledičnimi viskoimi stroški vzdrževanja.
Tvoj vzrok visoke cene stanovanj pa je tudi popolnoma mimo. Cene so narekovale gradbene firme z večanjem cen novogradenj. Ostali prodajalci starih gradenj so jim kvečjemu sledili.
harvey ::
Nimaš pojma. Zazidljivih zemljišč je v Slovenijo toliko, da jih v stoletju ne pozidamo
Slovenija je ena izmed držav, ki ima najmanj rodovitne zemlje. Imamo Naturo 2000 imamo razne krajinske parke, imamo zaščitena območja, tu se ne gradi oz se težje. Najmanj zaščitene so kmetijske površine in tu se po večini gradi z kolobocijami urabanističnih načrtovanj. Koliko je to pametno, bo pa povedal čas.
edit:
zapis na temo:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
djordjevic ::
Ma, jok. Zemljišča se (očitno) prekvalificirajo na kuverto. Mi imamo eno fairly veliko kmetijsko parcelo žnj kvalitete, ki je delno gradbena že x let, z vsemi priključki, pa na vsaki razgrnitvi popušimo, medtem ko so lani zarezali v eno veliko bivšo Agrokombinatovo zemljišče, torej prime quality kmetijsko zemljišče. Kapital narekuje, kje se bo gradilo, občinski veljaki pa se redijo. Težko si človek to drugače pojasni.
edit: typo
edit: typo
No grave is deep enough to keep us in chains.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()
Kaj ti bo zemljišče, če moraš najprej živeti eno življenje, da kupiš zemljo, potem drugo življenje da začneš zidat, potem tretje življenje da končno vse urediš. No pol je pa že itak vse skupi tok staro, da moraš vse podreti.
GregiB ::
Samo takole vprašanje na brzino, tistim, ki zagovarjajo, kako da je stanovanje oz. hiša tvoja po poplačanem kreditu... Pa je pri vas amortizacija, oz. življenska doba nepremičnine sploh faktor? Mislim, razlagate, kot da je nepremičnina trajna, tako, kot zemlja, na kateri stoji!?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
McGregorSL ::
pust ti povprečje....
Ni realno povprečje!
Bo treba nazaj v osnovno šolo.
Če sem pri interpretaciji tvoje izjave zelo velikodušen lahko rečeva sledeče:
nekaj sto ljudi po 1500-2000 - pa reciva 10.000 ljudi po 2000 EUR
potem nekaj tisoč morda okol 1000EUR- pa namesto nekaj tisoč reciva kar 100.000 ljudi po 1000 EUR
potem pa imaš na deset tisoče, ki imamo(jo) 500-600EUR. glede na to da je zaposlenih v Sloveniji cca 860.000 ljudi, dejva vzet tvojo teorijo da imajo ostali (vsi razen zgornjih 10.000 + 100.000 "bogatašev") 600 EUR plače.
No če bi iz tega izračunal povpreče bi bilo to 663 EUR. V resnici je tm nekje 930 EUR.
Še če bi zgoraj dodal skupino 200 direktorjev s po 20.000 EUR mesečne plače, bi to povprečje dvignil iz 663 EUR na celih 667 EUR.
Skratka občutek da je velika večina revežev s po 500-600 EUR plače je ena navadna populistična bedarija.
Če bi ti šla matematika malo bolje bi ti bilo jasno da je v Sloveniji za vsakega ki ima plačo 600 EUR, tudi nekdo ki jo ima 1400 EUR.
Izjave, da je povprečna plača visoka ker imajo nekateri bajno visoke plače, je enostavno bedasta. Če jutri v Sloveniji z zavoda za zaposlovanje vzamemo 500 ljudi, jih postavimo za direktorje in jim damo 20.000 EUR mesečne plače, bo povprečna plača v Sloveniji poskočila za celih 11 EUR (tvoja ocena je pa 267 EUR od prave povprečne plače).
Naslednjič excel v roke preden daješ smešne izjave.
Številke se da hitr zmanipulirat... Komot lahko narediš izračun, da je povprečna plača 900+ evrov in še vedno od 850000 ljudi bo 50%+ takih, ki imajo 600-800€ ...
Invictus ::
cyber_killer je izjavil:
Nevem kako lahko rečete, da tisti, ki imate kupljeno stanovanje, da so pa zdaj kar vaša. Dejansko si v "najemnini"-plačuješ najemnino banki.
Ko ga odplačaš bo tvoj. Lol. mojih bo tistih 30-40kvadratov, ki si ob povprečni slo. plači lahko sploh nekdo privošči. Ko gledam garsonjere v kateri živi 4 članska družina se lahko samo zjokam. Nevem, nekako si neželim, da bi moji otroci trpeli. Poleg tega niti seksat nemoreš normalno, če gremo čist na neke osnovne potrebe človeka poleg hrane in pijače.
Ko bodo cene za kvadrat tam 1200,1400EUR se bo še splačalo kupit. Da pa dajem 70kEUR za 30kvadratov ne hvala.
Tukaj si čisto falil.
Stanovanje je lastniško. Ti si vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik stanovanja. Edino kar ima banka, je hipoteka na stanovanje v njeno korist, če imaš tako vrsto kredita.
Ti še vedno lahko prodaš stanovanj, samo kupnina gre pač za poplačilo kredita in odpis hipoteke.
O 1200 - 1400 EUR za kvadrat pa lepe sanje ... Mogoče kaka Dolenjska ali prekmurje, pozabi pa na ostale konce ...
LP I.
EC9 ::
cyber_killer je izjavil:
Nevem kako lahko rečete, da tisti, ki imate kupljeno stanovanje, da so pa zdaj kar vaša. Dejansko si v "najemnini"-plačuješ najemnino banki.
Ko ga odplačaš bo tvoj. Lol. mojih bo tistih 30-40kvadratov, ki si ob povprečni slo. plači lahko sploh nekdo privošči. Ko gledam garsonjere v kateri živi 4 članska družina se lahko samo zjokam. Nevem, nekako si neželim, da bi moji otroci trpeli. Poleg tega niti seksat nemoreš normalno, če gremo čist na neke osnovne potrebe človeka poleg hrane in pijače.
Ko bodo cene za kvadrat tam 1200,1400EUR se bo še splačalo kupit. Da pa dajem 70kEUR za 30kvadratov ne hvala.
Tukaj si čisto falil.
Stanovanje je lastniško. Ti si vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik stanovanja. Edino kar ima banka, je hipoteka na stanovanje v njeno korist, če imaš tako vrsto kredita.
Ti še vedno lahko prodaš stanovanj, samo kupnina gre pač za poplačilo kredita in odpis hipoteke.
O 1200 - 1400 EUR za kvadrat pa lepe sanje ... Mogoče kaka Dolenjska ali prekmurje, pozabi pa na ostale konce ...
LP I.
Tudi poplačilo kredita in odpis hipoteke je povezano z dodatnimi stroški + težje je prodati enoto, ki je zavarovana s hipoteko. Po mojih informacijah naj bi nekatere banke v novejše kreditne pogodbe dajale klavzule, ki omogočajo, da se izognejo določbam Zakona o potrošniških kreditih, kar pomeni, da te lahko vnaprejšnje poplačilo kredita (čez npr. 10 let) stane par tisoč EUR.
Glede sanj - Konstruktor je v Mariboru prodajal novogradnjo (17 nadstropnica) za malce pod 1000 EUR/m2. Vsak gradbenik, ki dela v projektantski firmi pa ti bo povedal, da se da hišo sezidati za krepko manj kot 1000 EUR/m2. All inclusive; seveda ob predpostavki, da zemljišče ne stane več kot 200 EUR/m2.
Bloki pa imajo nadstropja, kar pomeni, da ne isto zemljo spraviš več m2, ki jih lahko fajn zaračunaš.
Invictus ::
Glede predčasnega odplačila kredita toliko:
1. Nikoli se ne splača odplačati celotnega kredita naenkrat, čeprav imaš denar za to.
2. Odplačaš vse, razen mogoče 1 ali 2 obroka.
3. Ta dva obroka odplačaš po normalni mesečni poti (trajnik, položnica).
4. Ko odplačaš še preostalo, ti banka lepo zapre kredit po svojem postopku.
To se mi povedali na večih bankah, tako da nekaj resnice mora že biti ...
Drugače daš pa denar vezat, pa si iz tistega plačuješ obroke.
Tukaj sta dve postavki pri gradnji:
- za koliko se da hišo/sztanovanje zgraditi
- za koliko jih hočeš prodati.
Če imaš zemljišče, te hiša (kompletno z inštalacijami in brez opreme pride nekje od 60 - 80 jurjev).
Gradbeni mateiral je poceni, sploh pa lahko prišparaš če delaš veliko sam ...
LP I.
1. Nikoli se ne splača odplačati celotnega kredita naenkrat, čeprav imaš denar za to.
2. Odplačaš vse, razen mogoče 1 ali 2 obroka.
3. Ta dva obroka odplačaš po normalni mesečni poti (trajnik, položnica).
4. Ko odplačaš še preostalo, ti banka lepo zapre kredit po svojem postopku.
To se mi povedali na večih bankah, tako da nekaj resnice mora že biti ...
Drugače daš pa denar vezat, pa si iz tistega plačuješ obroke.
Tukaj sta dve postavki pri gradnji:
- za koliko se da hišo/sztanovanje zgraditi
- za koliko jih hočeš prodati.
Če imaš zemljišče, te hiša (kompletno z inštalacijami in brez opreme pride nekje od 60 - 80 jurjev).
Gradbeni mateiral je poceni, sploh pa lahko prišparaš če delaš veliko sam ...
LP I.
@Invictus
Če imaš zamljišče? Kaj pa če ga nimaš? Potem te po tamalem košta vse skupi 300kEUR.
Če imaš zamljišče? Kaj pa če ga nimaš? Potem te po tamalem košta vse skupi 300kEUR.
hunter01 ::
Glede stanovanj v Ljubljani. Dokler se bojo stanovanja stara od 10-15 let, 2 in pol sobna okrog 70 kvadratov, prodajala za 160.000-180.000 se ne bojo spustile cene. In takšna stanovanja, ko se pojavijo in če je prodajalec normalen (brez nekih čudnih pogojev, v stilu, da bo on še pol leta po tem ko proda noter) se prodajo zelo hitro! Kaj je zelo hitro? 2-3 tedna, pa ti prodajalec odgovori, da je že dogovorjeno vse in bo v kratkem prodano.
energetik ::
cyber_killer je izjavil:
@Invictus
Parcele okoli LJ so tam okoli 50k€. Če pride gradnja bajte okol 80k€, se lahko za 150k€ vseliš v svojo bajto, z osnovno opremo vred.
S tem, da imaš pri svoji gradnji prednost, ker lahko delaš po kosih. Nabaviš parcelo, odplačaš kredit. Zgradiš bajto do strehe in spet počakaš, da se finance naberejo. Potem pa finiširaš. Seveda, če imaš tačas kje za živet. Ampak s tem lohk prideš do lepe, nove hiške brez nekih hudih kreditov.
cyber_killer je izjavil:
@Invictus
Parcele okoli LJ so tam okoli 50k€. Če pride gradnja bajte okol 80k€, se lahko za 150k€ vseliš v svojo bajto, z osnovno opremo vred.
S tem, da imaš pri svoji gradnji prednost, ker lahko delaš po kosih. Nabaviš parcelo, odplačaš kredit. Zgradiš bajto do strehe in spet počakaš, da se finance naberejo. Potem pa finiširaš. Seveda, če imaš tačas kje za živet. Ampak s tem lohk prideš do lepe, nove hiške brez nekih hudih kreditov.
Se strinjam. Ampak ta čas jaz nimam kje živet in še mnogi mladi. Tko da varianta bi prišla v upoštev, če bi bla plača tam 2k€ neto.
T0RN4D0 ::
Eh, eni bi mel minimalno 200k EUR vredno parcelo. Z minimalno plačo. Tako pač ne gre, no shit.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
EC9 ::
Eh, eni bi mel minimalno 200k EUR vredno parcelo. Z minimalno plačo. Tako pač ne gre, no shit.
Vem, da se že ponavljam: dvig davka na nepremičnine in poseben davek na nezazidana stavbna zemljišča bi pri nas po moje zelo pozitivno vplival na ponudbo in cene, predvsem parcel.
@Invictus - z bankami se da zmenit tudi za normalne pogoje prejšnjega poplačila kredita - po zakonu o potrošniških kreditih. Samo malo se je treba znat pogajat ;)
Tudi sam vem za par primerov, ko so se letos, okrog 15 let stare enote, cca 70m2 v Ljubljani relativno hitro prodale za 160k EUR. Mislim, da je to trenutni nivo cen. In če me spomin ne vara si konec 2007 in del leta 2008 za takšno enoto dal vsaj 180k EUR ali več.
Trend cen je jasen -> dol. Sedaj je samo vprašanje koliko se ti mudi kupit in zakaj. Za 10k EUR na leto, kolikor do sedaj letno padajo cene, pa imaš že hudo hudo dober najem + nekaj prihrankov. Pri tem ne upoštevam stroškov kredita.
GregiB ::
No... malo iz firbca, za primerjavo sem šel na www.ebay.de in si malo ogledal cene za "3 Zimmer Wohnung" v Nemčiji. Ne bom nič komentiral... kar sami si oglejte... pa primerjajte s cenami za m2 v naši ljubi državici...
Pa prosim, ne me naganjat v Nemčijo, ni to namen...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
160kEUR za 70m2. Rajši si bajto zgradim s tem kešom.
@SilverFlow
Nevem, kje vidiš ti da je trend cen -> dol?
@SilverFlow
Nevem, kje vidiš ti da je trend cen -> dol?
Beli_Zajcek ::
No... malo iz firbca, za primerjavo sem šel na www.ebay.de in si malo ogledal cene za "3 Zimmer Wohnung" v Nemčiji. Ne bom nič komentiral... kar sami si oglejte... pa primerjajte s cenami za m2 v naši ljubi državici...
Me je firbec matral pa sem pogledal. Gledal sem Lepizig (pol milijona prebivalcev, malo več kot Ljubljana) pa si lahko samo želim tako nizkih najemnin.
imagodei ::
V luči članka, ki ga je napisal Miha Mazzini - težko verjameš, kaj ljudje počnejo za to, da bi bili na svoji zemlji...
Moja mama prodaja stanovanje - ravno včeraj je imela podpis pogodbe, po kateri mora stanovanje izpraznit do 1.4.10 (tko da se ji zdaj že kar malo mudi pri iskanju manjšega stanovanja). Ker do prvega aprila ni več daleč, sem zahteval, da je v pogodbi določilo, da v najslabšem primeru, če ne najde ustreznega stanovanja, lahko v trenutnem ostane še do 1.5. Kupec je mlad par.
Z zahtevo sta se strinjala - saj smo se čist kul zgovarjali - je pa fant pač zahteval, da je v pogodbi tudi določilo, da moja mama krije stroške njegove najemnine, ki menda znaša 150 EUR. To se mi je zdelo čisto normalno - pač nisem človek, ki bi nategoval. Smo se lepo dogovorili, da se bomo na vso moč potrudili, da bo stanovanje do 1.4. prazno, če pa ne bi šlo, bosta pač dobila 150 EUR za plačilo najemnine. Vse kul.
Kar me je pa res kar malo pretreslo, je bila pa njegova izjava, ko smo pač postavljali "pravila igre": je dejal, da je punca še študentka, nezaposlena, on pa bo imel plačo obremenjeno s hipotekarnim kreditom in si pač res ne bo mogel privoščit še 150 EUR za najemnino...
Mislim, OK... saj imata verjetno svojo računico, ki je jaz ne poznam... In težko sodim... Ampak, če bi se jaz spuščal v nakup stanovanja, potem bi me bilo takšne situacije, v kateri nimam niti 150 EUR bufferja na mesec, hudičevo strah. Hudičevo strah!
Moja mama prodaja stanovanje - ravno včeraj je imela podpis pogodbe, po kateri mora stanovanje izpraznit do 1.4.10 (tko da se ji zdaj že kar malo mudi pri iskanju manjšega stanovanja). Ker do prvega aprila ni več daleč, sem zahteval, da je v pogodbi določilo, da v najslabšem primeru, če ne najde ustreznega stanovanja, lahko v trenutnem ostane še do 1.5. Kupec je mlad par.
Z zahtevo sta se strinjala - saj smo se čist kul zgovarjali - je pa fant pač zahteval, da je v pogodbi tudi določilo, da moja mama krije stroške njegove najemnine, ki menda znaša 150 EUR. To se mi je zdelo čisto normalno - pač nisem človek, ki bi nategoval. Smo se lepo dogovorili, da se bomo na vso moč potrudili, da bo stanovanje do 1.4. prazno, če pa ne bi šlo, bosta pač dobila 150 EUR za plačilo najemnine. Vse kul.
Kar me je pa res kar malo pretreslo, je bila pa njegova izjava, ko smo pač postavljali "pravila igre": je dejal, da je punca še študentka, nezaposlena, on pa bo imel plačo obremenjeno s hipotekarnim kreditom in si pač res ne bo mogel privoščit še 150 EUR za najemnino...
Mislim, OK... saj imata verjetno svojo računico, ki je jaz ne poznam... In težko sodim... Ampak, če bi se jaz spuščal v nakup stanovanja, potem bi me bilo takšne situacije, v kateri nimam niti 150 EUR bufferja na mesec, hudičevo strah. Hudičevo strah!
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Jergo ::
@Okapi:
Zakaj pa je potem Karitas pred novim letom v časopisih pozival k pomoči vdovam v velikih stanovanjih, če problem ni pereč? Kar je citirano v tistem članku.
Zakaj pa je potem Karitas pred novim letom v časopisih pozival k pomoči vdovam v velikih stanovanjih, če problem ni pereč? Kar je citirano v tistem članku.
zee ::
A da bi vdove velika stanovanja prodale in kupile garsonjere? Nezaslisano, anede?
zee
Jergo ::
Ja. Sploh pa zanimivo, da hodijo jamrat na Karitas in tam niti ne pomislijo, da bi jim predlagali prodajo! Kar takoj v javnost: pomagajmo ubogim v prevelikih stanovanjih!
Evo še link na članek:
http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom...
Evo še link na članek:
http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom...
imagodei, mnogi ljudje v sloveniji nimajo niti 1EUR bufferja na mesec in so vseskozi do maximuma v limitu. Tako da, mnogi so že mimo točke, kjer bi bili vsaj na nuli, kaj šele, da bi imeli kak buffer. Strah je tukaj relativna zadeva, ker kaj če te biti strah, ko nimaš česa izgubiti ? Taki, ki grejo v nakup stanovanja, so običajno že malo bolje stoječi, še vedno mogoče brez bufferja, ampak vsaj kreditno sposobni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kopernik ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6220 (3277) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22868 (17716) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34471 (31513) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16230 (14716) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16478 (14781) | Matako |