Forum » Strojna oprema » Nasveti glede baterije za prenosnik HP
Nasveti glede baterije za prenosnik HP
demokedes ::
Imam HP prenosnik, ki je star slabe dve leti. Danes sem bil primoran k nabavi že druge baterije, saj sta že dve baterije izgubile svojo avtonomijo. Ne vem, kaj delam narobe. V pisarni uporabljam docking station, kadar pa sem na terenu se pogosto trudim, da porabim baterijo do konca in da jo potem napolnim do konca. Je mogoče kak predlog, glede prvega polnjenja? Česa naj se držim, da bi ta tretja baterija dlje časa delovala b.p.
lp,
ROk
lp,
ROk
Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.
Vanadium ::
Ne met baterije notri, ko ga maš na štromu, meni na delu tako že par let drži po vec kot 2 uri ko je samo na bateriji
Nevro^ ::
Točno tako! Ko je prenosnik na štromu je najboljše, da je do konca napoljena izven prenosnika in jo pač vtakneš noter, predeno se odpraviš na teren.
fosil ::
Najbolj idealno je shranjevanje pri polovični napolnjenosti in na hladnem (hladilniku).
Najbolj pa bateriji škodi če je 100% napolnjena in pa če je na toplem, recimo v laptopu.
Li-ionskih baterij ni treba vedno praznit do konca, samo vsake toliko časa, da se resetira senzor.
Najbolj pa bateriji škodi če je 100% napolnjena in pa če je na toplem, recimo v laptopu.
Li-ionskih baterij ni treba vedno praznit do konca, samo vsake toliko časa, da se resetira senzor.
Tako je!
Hm, sam to pri meni stežka pride v poštev, saj grem vsak dan na teren, včasih tudi večkrat dnevno (sestanki, ...), zato tudi imam prenosnik. Nekje sem zasledil neke debate okoli tega, da je pomembno tudi to, s kakšnim polnilcem ga polneš. Pri meni bi znal tudi v tem, da ga ne polnim vedno s polnilcem, ki sem ga dobil poleg. Včasih doma uporabljam tudi polnilec od manjšega prenosnika HP Compay nc6400, ki ima tudi vizuelno manjši polnilec. No da ne bo pomote, un kvadrat je manjši, sama vtičnica v prenosnik je enaka. Operacijski sistem ali prenosnik ne zazna nobene napake, bi bilo lahko to vzrok za slabšo avtonomijo?
Scorpia ::
Pa si se mogoče uprašal da se je baterija izrabila ker si vsak dan jo uporabljal? Baterije ponavadi zdržijo 1000x polnenje, s tem da se umes precej izgublja avtonomija baterije. Pri tvoji uporabi pa žal očitno gre hitreje.
Da ne kupuješ nove baterijo, lahko kupiš nove celice, ampak ne menjat ko bojo stare celice pri koncu. Lahko boš imel probleme z vezjem v bateriji, ker misli da so stare.
Da ne kupuješ nove baterijo, lahko kupiš nove celice, ampak ne menjat ko bojo stare celice pri koncu. Lahko boš imel probleme z vezjem v bateriji, ker misli da so stare.
////
tony1 ::
Kot so ti že svetovali li-ion ima najdaljšo življ. dobo napolnjen nekje na tretjino, shranjen pri temp. pod 10 st. C.
Očitno je, da takšnih pogojev med "ležanjem" na docking stationu ni, poleg tega je pač polnjenje zamišljeno tako, da je laptop v teoriji čim prej pripravljen za delo brez polnilca - torej da je baterija ves čas na 100%. Vse to na življ. dobo le-te slabo vpliva.
Rešitve pravzaprav ni, imajo pa nekateri laptopi že možnost določanja režima polnjenja (in bi si programsko lahko nastavil, da se naj baterija vedno napolne le do 30%). Spet, ker pa delaš dnevno tudi po terenu je to nekako tako polovična rešitev kot zdajšnje neprestano polnjenje. Če bi imel to možnost, bi bilo morda smiselno poskusiti s polnjenjem le do 50%, ne vem.
Očitno je, da takšnih pogojev med "ležanjem" na docking stationu ni, poleg tega je pač polnjenje zamišljeno tako, da je laptop v teoriji čim prej pripravljen za delo brez polnilca - torej da je baterija ves čas na 100%. Vse to na življ. dobo le-te slabo vpliva.
Rešitve pravzaprav ni, imajo pa nekateri laptopi že možnost določanja režima polnjenja (in bi si programsko lahko nastavil, da se naj baterija vedno napolne le do 30%). Spet, ker pa delaš dnevno tudi po terenu je to nekako tako polovična rešitev kot zdajšnje neprestano polnjenje. Če bi imel to možnost, bi bilo morda smiselno poskusiti s polnjenjem le do 50%, ne vem.
Pyr0Beast ::
Operacijski sistem ali prenosnik ne zazna nobene napake, bi bilo lahko to vzrok za slabšo avtonomijo?
Napajalniki nimajo veze s 'polnilcem' ki je vgrajen v prenosnik. HP baterije uporabljajo nekvalitetne celice, zato tako rade mrknejo. Na ebay-u poglej za kitajsko robo. Mnogokrat enako kvalitetno a mnogo ceneje.
Hm, sam to pri meni stežka pride v poštev, saj grem vsak dan na teren, včasih tudi večkrat dnevno (sestanki, ...), zato tudi imam prenosnik.
Nah. Sam sem svojega v poletnih časih praznil in polnil tudi 2x na dan (čeprav ima 7ur avtonomije). Na bateriji je bil skoraj polovico časa delovanja in baterija se uporablja vsak dan (in sedaj). Požrlo je samo 10% (8.3%) kapacitete.
Li baterije so po 2h letih ponavadi že skoraj za odmet.
Ko vezje v bateriji pogrunta da so celice hin ali pa v hujši okvari skuri notranjo varovalko in postavi 'fault bit' na 1. Za to avtomatično veš kaj je, saj baterija ne dela več.
Celice se lahko bp zamenja in zadeva dela dalje in prikaže realno kapaciteto po cca. 10 ciklih. (Logika noter ima omejitev za koliko % se lahko spremeni kapaciteta pri vsakem ciklu)
Kot so ti že svetovali li-ion ima najdaljšo življ. dobo napolnjen nekje na tretjino, shranjen pri temp. pod 10 st. C.
Z drugimi besedami; Če zadeve praktično ne uporabljaš in ti stalno stoji na hladnem
Point imeti baterijo v prenosniku ni zato da jo imaš čimdlje ampak zato da iz nje iztisneš čimveč, kar lahko. Brezveze se je ukvarjati s tem. Zadeva je ratala potrošna roba. Žalostno ampak tako je.
Nastavi tiste sliderje, pri katerem ti teži da je baterija skoraj in popolnoma prazna na 0%. Tudi pri 0% ima baterija zadosti energije da vse skupaj lepo ugasneš, logika pa toliko pameti da ugasne laptop (odklopi) še daleč preden lahko narediš škodo bateriji.
Napajalniki nimajo veze s 'polnilcem' ki je vgrajen v prenosnik. HP baterije uporabljajo nekvalitetne celice, zato tako rade mrknejo. Na ebay-u poglej za kitajsko robo. Mnogokrat enako kvalitetno a mnogo ceneje.
Hm, sam to pri meni stežka pride v poštev, saj grem vsak dan na teren, včasih tudi večkrat dnevno (sestanki, ...), zato tudi imam prenosnik.
Nah. Sam sem svojega v poletnih časih praznil in polnil tudi 2x na dan (čeprav ima 7ur avtonomije). Na bateriji je bil skoraj polovico časa delovanja in baterija se uporablja vsak dan (in sedaj). Požrlo je samo 10% (8.3%) kapacitete.
Li baterije so po 2h letih ponavadi že skoraj za odmet.
Ko vezje v bateriji pogrunta da so celice hin ali pa v hujši okvari skuri notranjo varovalko in postavi 'fault bit' na 1. Za to avtomatično veš kaj je, saj baterija ne dela več.
Celice se lahko bp zamenja in zadeva dela dalje in prikaže realno kapaciteto po cca. 10 ciklih. (Logika noter ima omejitev za koliko % se lahko spremeni kapaciteta pri vsakem ciklu)
Z drugimi besedami; Če zadeve praktično ne uporabljaš in ti stalno stoji na hladnem
Point imeti baterijo v prenosniku ni zato da jo imaš čimdlje ampak zato da iz nje iztisneš čimveč, kar lahko. Brezveze se je ukvarjati s tem. Zadeva je ratala potrošna roba. Žalostno ampak tako je.
Nastavi tiste sliderje, pri katerem ti teži da je baterija skoraj in popolnoma prazna na 0%. Tudi pri 0% ima baterija zadosti energije da vse skupaj lepo ugasneš, logika pa toliko pameti da ugasne laptop (odklopi) še daleč preden lahko narediš škodo bateriji.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Uh najlepša hvala za izčrpne odgovore. Imam pa še eno vprašanje. Danes bom priklopil novo. ALi mi svetujete, da jo kaj dlje polnem?
Ne. Polniš dokler ni polna. Sicer če jo dlje, ne bo nič bolje in se tudi ne bo nič bolj napolnila.
cojss ::
Do and don't battery tabela
Uporabna tabelca glede z nasveti kako ravnati z večino tipi akumulatorskih baterij.
Drugače se mi zdi pa popolnoma brezveze, da bi jemal baterijo iz prenosnika, ko je v dockingu recimo. Sploh ker ga imam večinoma v standby-ju ko ga ne uporabljam in kamor koli grem je pripravljen na delo v 3 sekundah, brez baterije to ne bi bilo možno. Poleg tega pa baterija zelo dobro opravlja nalogo ups-a in mi je že vačkrat rešila dosti pdatkov in ur dela.
Uporabna tabelca glede z nasveti kako ravnati z večino tipi akumulatorskih baterij.
Drugače se mi zdi pa popolnoma brezveze, da bi jemal baterijo iz prenosnika, ko je v dockingu recimo. Sploh ker ga imam večinoma v standby-ju ko ga ne uporabljam in kamor koli grem je pripravljen na delo v 3 sekundah, brez baterije to ne bi bilo možno. Poleg tega pa baterija zelo dobro opravlja nalogo ups-a in mi je že vačkrat rešila dosti pdatkov in ur dela.
Vanadium ::
Moj nasvet je sledec glede na mas novo jo nafilaj pa das v torbo in ko mas v docking stationu pa mej staro not in ko si na terenu zamenjas in das boljso notri. Ti bo dlje trajala nova, filas je pa ce je mozno ko je laptop ugasnjen ;)
MadPanter, to bi bil recimo res najboljši nasvet, sam vseeno dvomim, da bom to dostojno izvajal...sam vseen vse te teorije mi niso povsem smiselne. Punca ima HP nc6400, že ene tri leta, uporablja ga isto kot jaz (polnjenje v službi in vsakodnevno teren), pa ji baterija še vedno zdrži enako kot prvi dan (bistveno dlje, kot pri meni).
Mah. Kupi novo baterijo pa je. Staro pa za rezervo. Kar boš menjal, se ti bodo razmajali kontakti in zatiči.
T0RN4D0 ::
Li-Ion tako al tako po dveh letih zgubi en 30% če jo kej uporabljaš al pa čist nič. Zdej če jo maš 2 leti v hladilniku na 30% nafilano, potem je tako vseeno če baterijo maš al nimaš.
To da se trudiš jo do konca spraznit in napolnit je tud najslabše kar lahko z li-ion kemijo delaš. :) V prenosnikih majo sicer zaščito, samo vseeno jim nič ne diši praznjenje do konca. Druga stvar je da za shranjevanje je fino da je na hladnem napol prazna- v prenosniku se pa kuha na vročem vedno do konca napolnjena. Ampak če rabiš baterijo pač uporabljaš, ni neke znanosti tle. Kupiš novo ko ti avtonomija ne zadošča več. Al pa si kupiš kak manj požrešen prenosnik če se ti to ne zdi v redu rešitev. Men se je v dveh letih znižala iz 2.5h na 1h približno, samo baterijo dejansko rabim parkrat na leto, tako da ne vem če bo moj prenosnik kdaj dočaku novo. :)
To da se trudiš jo do konca spraznit in napolnit je tud najslabše kar lahko z li-ion kemijo delaš. :) V prenosnikih majo sicer zaščito, samo vseeno jim nič ne diši praznjenje do konca. Druga stvar je da za shranjevanje je fino da je na hladnem napol prazna- v prenosniku se pa kuha na vročem vedno do konca napolnjena. Ampak če rabiš baterijo pač uporabljaš, ni neke znanosti tle. Kupiš novo ko ti avtonomija ne zadošča več. Al pa si kupiš kak manj požrešen prenosnik če se ti to ne zdi v redu rešitev. Men se je v dveh letih znižala iz 2.5h na 1h približno, samo baterijo dejansko rabim parkrat na leto, tako da ne vem če bo moj prenosnik kdaj dočaku novo. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: T0RN4D0 ()
amigo_no1 ::
v prenosniku se pa kuha na vročem
V mojem prenosniku kaže HWMonitor temperaturo baterije 28°C konstantno (imam ga priključenega na elektriko ; baterija je notri) in je na eni mapi (za a4 format, stala je cca 3 EUR) s trdimi platnicami, tako da je malo višje na mizi+ da ima ventilator na spodnji levi strani zadaj (za lažjo predstavo: tam kjer je ekran) dovolj /več svežega zraka, kot bi ga imel če bi bil direktno na mizi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
T0RN4D0 ::
No jst ga pa ponavad vlačim po postli in ga nikol ne dvigujem od tal in se baterija lepo kuha na kakih 50 stopinjah ponavad =)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov prenosnik - baterija zunaj ali ne?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3355 (2155) | FX6300B |
» | Baterija v prenosniku - delovanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 2440 (2063) | domenc |
» | Baterije prenosnikovOddelek: Strojna oprema | 5327 (4313) | WyattEarp |
» | Microsoft: baterije niso problemOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 13607 (11524) | Bor H |
» | Kako čimbolje ravnati z baterijo od prenosnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 3297 (2875) | Pyr0Beast |