» »

Delovno pravno vprašanje okoli dopusta in nadur

Delovno pravno vprašanje okoli dopusta in nadur

Phoebus ::

Za tiste ki se poznamo bi že takoj razčistil- ne, ne gre se zame, jaz imam to pošlihtano.

Ok, zdaj pa k vprašanju :)

Zanima me:

Nadurno delo naj bi bilo izjemno delo v primerih, ko se gre za reševanje posla, premoženja, življenj, jada jada jada oz. kritične naloge ki se jih ne da opraviti v rednem delu in se ga ne sme izvajati, v kolikor se mu da izogniti z dodatno zaposlitvijo ali boljšo organizacijo...kot tehnik tule vidim da ni nič specifirano in bi lahko izigraval takole:

  • Torej če se šef sprdne da so delavci slabo organizirani (če to res ali ne), lahko delajo vsak dan do polnoči?

  • Če šef reče da noben kandidat (ne gre se za rocket science; pisarniško delo!) ni dober za zaposlitev, velja enako?

  • Če šef kot "izredne naloge" opredeli vse kar mu sproti pada na glavo, potem prav tako v primeru da je rednih nalog že za polni delovni čas, lahko "pride skozi"?

Ali mogoče obstaja kak konsenz KOLIKO je lahko izrednih nalog in KAJ je v njih (poleg reševanja premoženja, življenj, lastnine, preprečitve škodek...). In če šef reče "do velike škode prihaja ker ne delate 12 ur"?

Dopust - v zakonu piše, koliko ga lahko vzameš najmanj hkrati, koliko ti pripada za otroke, in da si ga dolžen porabiti konca leta, oziroma izjemoma prenesti v naslednje leto in koristiti do konca junija. In spet smo pri tisti megli: razen če se ne gre za izjemen primer ko dopusta ni možno odrediti (spet reševanje življenj, premoženja, velika poslovna škoda, naravne nesreče,...)

  • In če delodajalec vedno ko delavec hoče dopust (pozor, ne govorimo "šefe, jst bi šel jutri na dopust", ampak "ali bi imel lahko čez en mesec, okoli tistih dni kak dan frej?"- in to ne enkrat za en termin ampak za VSAK termin) reče da brez njega na delovnem mestu prihaja do poslovne škode ker delo ni opravljeno? Torej, delodajalec neprestano delavcu brani dopust z izgovori da bo preveč "škode", se da kaj?

  • V zakonu jasno piše da izplačilo dopusta ni dopustno in je prepovedano. In če pride do ponujanja?



Plačilo:


  • Ali mora biti nadurno delo primerno plačano, ali lahko šef reče "saj je v stimulaciji"?

  • Ali lahko šef reče ok, bomo plačali nadure ampak zato ne bo stimulacije ker izsiljuješ?

  • Čeprav v zakonu jasno piše da mora delodajalec plačati prevoz in malico- ali lahko reče "saj imaš to v stimulaciji"?

  • In spet, čeprav v zakonu tako piše, ali lahko delodajalec delavca pošilja po oravkih z delavčevim avtom na delavčeve stroške in spet reče "saj imaš stimulus, od tam pokrij stroške"?



Zagotavljanje delovnih pogojev- o tem sem nekoč bral ravno na slo-tech, češ da je delodajalec (če narava dela seveda to omogoča) delavcu dolžan zaposliti določene pogoje dela. Tokrat bi se obregnil v temperaturo. Ali res v zakonu piše okoli temperature pri pisarniških opravilih? Katerem zakonu, katerem členu? Kdor odpira SP mora -tudi če je samozaposlen- imeti listek da njegovi prostori ustrezajo zakonodaji po svetlobi, prahu, hrupu in ostalem, torej je mogoče nekaj na tem:

  • Ali je dopustno zaradi subjektivnih razlogov delodajalca (don't ask, kreteni so kreteni), kljub moderni zgradbi in nameščenimi radiatorji in klimatizaciji pozimi greti s kaloriferčki iz bauhausa?

  • Ali je dopustno poleti, kljub temu da imajo prostori nameščeno klimatizacijo (ki sicer spet iz subjektivnih razlogov ni "dokončana", ampak jo je možno dokončati!), poletno vročino reševati s prepihom?


Seveda se mi to zadnje zdi malo trhlo glede na to koliko je delovnih mest brez klimatizacije, ali ipak- če je možno rešiti problem, ali v zakonu piše da se ga naj reši?

In še to, se komu sanja kakšne bi bile (naokolo) sankcije za take kršitve?
  • spremenil: Phoebus ()

Phoebus ::

Oh, še bolniško sem pozabil: vemo, kako je z naročanjem pri zdravnikih. Ali lahko delodajalec zahteva, da nimaš pregledov med delovnim časov?

jype ::

Phoebus> Ali mogoče obstaja kak konsenz KOLIKO je lahko izrednih nalog in KAJ je v njih

Določeno je, da je mesečno dovoljeno delati največ 20 nadur, tedensko pa največ 8, če me spomin ne vara. Piše v zakonu o delovnih razmerjih. V nadurah je lahko seveda samo delo, ki je opredeljeno v pogodbi.

Phoebus> Torej, delodajalec neprestano delavcu brani dopust z izgovori da bo preveč "škode", se da kaj?

Ja, delavec lahko reče, da ga decembra ne bo v službo, ker ima še neporabljen dopust.

In še bolniška: ne, delodajalec ne more prepovedati obiska zdravnika med delovnim časom.

Kdorkoli ima take težave z delodajalcem, je (sam sebi) dolžan odpovedati delovno razmerje.

Legend(SLO) ::

Plačilo:


* Ali mora biti nadurno delo primerno plačano, ali lahko šef reče "saj je v stimulaciji"?

* Ali lahko šef reče ok, bomo plačali nadure ampak zato ne bo stimulacije ker izsiljuješ?

* Čeprav v zakonu jasno piše da mora delodajalec plačati prevoz in malico- ali lahko reče "saj imaš to v stimulaciji"?

* In spet, čeprav v zakonu tako piše, ali lahko delodajalec delavca pošilja po oravkih z delavčevim avtom na delavčeve stroške in spet reče "saj imaš stimulus, od tam pokrij stroške"?


Ne to ne more biti v stimulaciji. Oz. potem pač to ni stimulacije in se mora označevati kot to kar pač je.

V zakonu jasno piše da izplačilo dopusta ni dopustno in je prepovedano. In če pride do ponujanja?


Če druga stvar sprejme je pravni temelj neveljaven in vsak lahko toži na vrnitev tistega, kar je dal. V lgavnem, če vzame in soba zadovoljna ne bo nihče zvedel in bo mir, kar se bo verjetno zgodilo.

Ne klime zakon ne omenja in tudi gretja ne. Piše na splošno in če gre za kršitev ohlapnih klavtul se zagotovo lahko toži, da nekaj naredi,... Dokazovanje je pa druga + prosta pristojnost sodišča da pomensko prazne pojme napolni.
Zamenja naj delodajalca, če le more.
krneki

Phoebus ::

Jype, druge točke tvojega odgovora ne najdem v ZDR:

163/2 Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(in če delodajalec ne zagotovi? Nič ne piše da lahko delavec zahteva)

163/3 Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(ok, prenos v drugo leto)

165/2 Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Delodajalec mu tega ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.
en dan, ne preostanek :-/

jype ::

Aha, torej lahko tudi zadnja dva tedna junija koristi dopust, če se delodajalec ne strinja s prejšnjim terminom.

Phoebus> en dan, ne preostanek :-/

Saj delodajalec je efektivno določil dneve izrabe dopusta, če se ni strinjal s prejšnjim terminom.

drejc ::

"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dopust vprašanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13418538 (8822) MadMicka
»

Letni dopust

Oddelek: Loža
214441 (3173) Alien123
»

Vprašanje glede dopusta ( delo )

Oddelek: Loža
132847 (2172) GrimReaper
»

Problem pri delodajalcu - dopust

Oddelek: Loža
238885 (1436) AndrejO
»

Bolniška

Oddelek: Loža
295607 (4520) MadMicka

Več podobnih tem