» »

Bolniška

Bolniška

kmetek ::

Od 1.3 sem na bolniški (operacija križnih vezi+meniskus) in jo imam sedaj podaljšano do 7.7. Do konca meseca junija bi moral porabiti stari dopust,ki ga je kar 14 dni. Mi je delodajalec dolžan plačati? Ne dobim nikjer informacije o tem. Škoda mi je vreči stran 14 dni dopusta.

huelz ::

Preberi svojo pogodbo :D

Valvoline ::

Simulant :)

Šimpanz ::

Kaj bi hotu met dopust saj boš doma še dva meseca.

OZZY ::

Kaj bi hotu met dopust saj boš doma še dva meseca.


Odvisno...Če se ni poškodoval na delu dobi manj plačano, kot pa če koristi dopust.
Go with the flow.

solatko ::

Lanski dopust je možno izkoristit do zadnjega junija, ker to ne boš mogle, ti enostavno propade in nisi upravičen do plačila, če pa bi bila krivda na strani delodajalca, pa bi ti dopust moral plačati. Tudi porodnicam neizkoriščen dopust propade, če ga ne izkoristijo v določenih terminih - 30.junij.
Očitno imate dopusta pre več, meni ga je večinoma zmanjkal že oktobra.

tony1 ::

Očitno imate dopusta pre več, meni ga je večinoma zmanjkal že oktobra.


Takšnemu razmišljanju se reče enosmerna pamet.

Sam se pa dokoplji do odgovora, zakaj. :P

BluPhenix ::

Očitno imate dopusta pre več, meni ga je večinoma zmanjkal že oktobra.


Lepo to. Obstaja tudi druga verzija. Da ga ne moreš izkoristit (vzet), dopust si lahko vzameš v dogovoru z delodajalcem in če te delodajalec ne pusti na dopust, zaradi preobilice dela, se včasih zgodi da skoraj celega preneseš v naslednje leto. Kaj se pa tam zgodi je pa drugo.

Tukaj je nekaj o tem:
http://www.data.si/index.php?Task=news&...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

solatko ::

Da delavci ne morejo na dopust, je krivo slabo planiranje delodajalca, oziroma varčevanje na nepravem mestu. Poznam tudi ljudi, ki jim je dopust muka, saj enostavno ne vedo, kaj bi v tem času počeli. Dopust naj bi bil namenjen polnenju baterij in neučinkovito planiranje dopustov, je na dolgi rok za delodajalca zelo slaba investicija. Vedno sem porabil dopust v dogovoru z delodajalci. Ob aktivni zaposlitvi, je dopusta vedno pre malo in po mojih izkušnjah, je dopust ostajal večino tistim, ki jim v službi ni bilo potrebno pretirano delat. Delavci na tekočih trakovih, na normah, večizmenskih delih so dopust praviloma izrabili do oktobra, novembra ostal jim je samo kakšen dan za nepredvidene zadeve, tja do božiča.

koyotee ::

OT: PRE MALO IN PRE VEČ se piše skupaj.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

solatko ::

Pre hitro sem pisal, ni bilo časa za pregled.

MadMicka ::

btw: "Pre hitro" se tudi piše skupaj :)

Sicer pa je potrebno biti pri dopustu pazljiv. Celega je potrebno porabiti v tekočem letu! Izjeme so redke; če delodajalec dovoli prenos dela dopusta in bolniška oz. porodniška. Posamezni delodajalci to že izkoriščajo in ko hoče delavec koristiti "stari" dopust, mu rečejo, da mu niso dovolili prenosa dopusta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kmetek ::

če imam tako delovno mesto, kjer teško sploh koristim dopust....samo 2 zaposlena:( dela se pa od 8 do 20 pon-sob in vse nedelje in praznike!!!!!!

za operacijo sem vedel že lani, samo še enkrat ni mi bilo omogočeno koriščenje dopusta....delodajalec tega itak ne bo nikoli priznal...
pa še ta cvetka, že lani sem imel bolniško od doktorja 1 mesec pa sem zaradi pomanjkanja delavcev (1 zaposleni bil istočasno na bolniški - smo moral flikati s študenti šnel kurz) delati.....že lani sem imel velik problem koriščenja dopusta.....komaj pokuril 10 dni.....

letošnja zgodba pa ista, januar in februar smo imeli hude mesece in nikakor nisem mogel koristit dopusta.....ma naj gre v ku*ac pa taka služba....

Še lani sem ga komaj kaj koristil....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

klemenSLO ::

Pomoje ti delodajalec pravno ni dolžan prenesti dopust. Pravzaprav ti ga prenese že iz lanskega leta do letos 30.6.
Se pa marsikje da zment....


septembra planiram rekonstrukcijo križnih (če se bo dal zment). Kako je izgledala operacija? in potem okrevanje?

kmetek ::

operacija sama ok, okrevanje pa kurac....skoraj 3 mesec pa še vedno otečeno koleno....šele sedaj dobro kolesarim itd....do 2 meseca sploh kolesarit nisem mogel.

opeter ::

Jaz imam letos (skupaj) 33 dni. Od lani mi je ostalo 10 dni (zapade s 30.6).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

klemenSLO ::

Jst sm mel vkleščen meniskus in pa strgano LCA. Prvo so meniskus zrihtal, za LCA pa je rekel dohtar po potrebi !!! (beri - za doma okrog hiše si dober). Po 3 mesecih je blo čist ok.
Sicer Nimam težav, pri športu sem pa precej 'omejen' (preventivno).HOdm na fuzbal ampak samo branim. Brez šprintov..itd.. na basket in odbojko sm moral pozabiti. Ker pa sm premlad da bi bil invalid grem še LCA zrihtat.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

O tem sem pisal, delodajalci šparajo na napačnih mestih, čim prej zamenjaj službo, saj čez deset let takega življenja ne boš uporaben za nič več, kreten pa naj si išče drugo budalo, da bo delal pod takimi pogoji.

Ziga Dolhar ::

Kmetek: do odvetnika.
https://dolhar.si/

Invictus ::

Delodajalec ti po zakonu ni dolžan omogočiti koriščenja neizkoriščenega dopusta in lanskega leta. To je bolj del internih pravilnikov. IskraTel je letos 30.6 zamenjala z 31.3.

Dolžan ti je omogočiti koriščenje lanskega dopusta, če ti v tekočem letu ni odobril dopusta zaradi poslovnih razlogov. Saj je tukaj podan link o zakonu, pa si preberite.

Tudi v tujini tega ni. Če ne porabiš dopusta, ti propade. Če ti ni omogočil dopusta zaradi poslovnih razlogov, predlagam naj ti da pisno, da boš ta dopust lahko koristil naslednje leto, ali pač enkrat ko se boš za to odločil. Nekatera podjetja v Nemčiji omogočajo komulativo dopusta, se pravi 3,4 leta ne greš na dopust, potem ga pa koristiš v kosu. Ampak poudarjam, to spet ni v zakonodaji, ampak internih pravilnikih.

Za tvojo bolniško delodajalec ni nič kriv, saj si si sam fental koleno. Zakaj bi ti bil potem dolžan omogočiti koriščenje starega dopusta ???? Na odvetnika pa pozabi. Škoda denarja, poleg tega bi jaz kot lastnik takega delavca vrgel iz službe ...

LP I.

Ziga Dolhar ::

Na odvetnika pa pozabi. Škoda denarja, poleg tega bi jaz kot lastnik takega delavca vrgel iz službe ...

LP I.


Potem bi pa tudi ti potreboval odvetnika ... :)
https://dolhar.si/

il ::

@Invictus
Izraba lanskega dopusta je opredeljena v "Zakonu o delovnih razmerjih" in ni stvar internih pravilnikov.

163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

kmetek ::

"poleg tega bi jaz kot lastnik takega delavca vrgel iz službe ..."

uf to bi sedla tožba huda :D

Drži, koleno sem sam poškodoval, nihče drug mi ga ni. Ampak pod 3.točko 163.člena meni ni bilo omogočeno koriščenje dopusta. Vem, da se da dogovoriti, ampak delodajalec mi sploh ne odgovori.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

Tody ::

jest bi zamenjal službo :) Pri takem delovniku kot ga imaš ti pomoje lahko najdeš kaj boljšega...

kreki ::

Najbolje da prekineš bolniško in greš na dopust :D
Priklopljen na šštrom.

solatko ::

kreki - Bolniške ne moreš kar prekint, saj mu jo je določila ZK, lahko se tako dogovoriš na ZK, kaj pa boš naredil, če ti delodajalec koriščenje dopusta zavrne?

Če se ti bolniška izteče po 30.6. je lanski dopust izgubljen, vendar ti svetujem, da pri takem delodajalcu ne vztrajaš predolgo, saj to niti slučajno ni dobro za tvoje zdravje. Po desetletjih tako napornega in stresnega dela, ti nihče ne bo podelil medaljo za posebne zasluge, trpel boš ti in tvoja familija, če bo ob takem delovniku sploh ostala skupaj, saj strička otroci komaj poznajo.

Invictus ::

>> Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in
>> varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.

Sam malo v razlago, da ne bo nejasnosti ...

Kmetek bi rad koristil dopust iz leta 2008, poškodoval se je pa 2009. Se pravi je imel leta 2008 vse možnosti da izkoristi tekoči dopust. Pravica do starega dopusta se pa upošteva po zgoraj navedenem členu. Če nima kakega dokaza, da leta 2008 ni mogel koristiti dopusta iz zgoraj navedenih razlogov, potem mu lahko stari dopust lepo propade. Brez slabe vesti delodajalca. Kaj pa špara star dopust.

Da še enkrat ponovim: zgornji člen se nanaša na tekoči dopust, ne na starega.

Preberite enkrat zakon tako kot je napisan, ne tako kot mislite da bi moral biti napisan.

Je pa res, da se noben delodajalec ne bo dajal v zobe zaradi par dni starega dopusta ...

Kar se tiče tožbe od odpuščanju ... Vedno se da koga odpustiti ... če ne drugače pa zaradi poslovnih razlogov, če je lastnik prasec, pa zaradi nesposobnosti ali celo kazensko ...

LP I.
LP I.

kmetek ::

Poškodba je stara, čakal sem na operacijo tok časa.

Invictus ::

Poškodba je stara, čakal sem na operacijo tok časa.


Se pravi bi lahko v letu 2008 koristil dopust 8-).

LP I.

MadMicka ::

Invictus, sej kmetek pravi, da v letu 2008 dopusta ni mogel koristiti zaradi dela.

Ampak, delo gor ali dol, najmanj dva tedna dopusta v tekočem letu je potrebno koristiti. Preostali del dopusta se lahko prenese le, če je tako dogovorjeno z delodajalcem. Če stvari niso utečene, je za vsak primer dobro od delodajalca pisno zahtevati (in shraniti potrdilo o oddaji zahteve)izrabo dopusta in če ti ga ne omogoči do konca leta oz do 30.6. naslednjega v letu, je lahko podana njegova odškodninska odgovornost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadomestilo za neizrabljen dopust

Oddelek: Loža
423281 (1560) Mato989
»

Letni dopust

Oddelek: Loža
214437 (3169) Alien123
»

Koriščenje lanskega dopusta

Oddelek: Loža
304505 (3524) <b>klima</b>
»

Vprašanje glede dopusta ( delo )

Oddelek: Loža
132844 (2169) GrimReaper
»

Problem pri delodajalcu - dopust

Oddelek: Loža
238875 (1426) AndrejO

Več podobnih tem