Forum » Operacijski sistemi » Dual boot med Win7 in XP
Dual boot med Win7 in XP
darix ::
Pozdravljeni!
Moja težava je naslednja:
V kompu mam dva diska. Na enem je Win7 (x86) na drugem pa XP. Master je disk na katerem je Win7, na slave sem pa nastavil disk na katerem je XP.
Ker občasno želim uporabljati aplikacije na XPjih (ker na Win7 še ne delujejo), sem se odločil narediti dual boot med tema dvema sistemoma.
Naredil sem naslednje:
V Win7 sem odprl CMD in vpisal:
bcdedit /create {ntldr} /d “Windows XP”
bcdedit /set {ntldr} device partition=E:
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
bcdedit /timeout 30
(na E:\ so xpji, na C:\ mam win7)
Boot se je sicer po ponovnem zagonu pojavil, vendar ko izberem opcijo za windows xp mi noče zagnat tega sistema, ampak se enostavno resetira.
Delal sem po temle:
http://www.kombitz.com/2009/01/13/how-t...
Kje sem zgrešil?
Hvala!
Lp!
Moja težava je naslednja:
V kompu mam dva diska. Na enem je Win7 (x86) na drugem pa XP. Master je disk na katerem je Win7, na slave sem pa nastavil disk na katerem je XP.
Ker občasno želim uporabljati aplikacije na XPjih (ker na Win7 še ne delujejo), sem se odločil narediti dual boot med tema dvema sistemoma.
Naredil sem naslednje:
V Win7 sem odprl CMD in vpisal:
bcdedit /create {ntldr} /d “Windows XP”
bcdedit /set {ntldr} device partition=E:
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
bcdedit /timeout 30
(na E:\ so xpji, na C:\ mam win7)
Boot se je sicer po ponovnem zagonu pojavil, vendar ko izberem opcijo za windows xp mi noče zagnat tega sistema, ampak se enostavno resetira.
Delal sem po temle:
http://www.kombitz.com/2009/01/13/how-t...
Kje sem zgrešil?
Hvala!
Lp!
- spremenil: darix ()
darix ::
Težavo sem že odpravil.
Premekopiral sem datoteke:
AUTOEXEC.BAT
boot.ini
config.sys
IO.SYS
MSDOS.SYS
NTDETECT.COM
ntldr
iz Win XP v Win 7 root folder nato editiral boot.ini in zadeva končno deluje :)
aja, pomagal je tudi program EasyBCD 2.0
Premekopiral sem datoteke:
AUTOEXEC.BAT
boot.ini
config.sys
IO.SYS
MSDOS.SYS
NTDETECT.COM
ntldr
iz Win XP v Win 7 root folder nato editiral boot.ini in zadeva končno deluje :)
aja, pomagal je tudi program EasyBCD 2.0
denabiker ::
imam tudi frišno instalacijo win 7 in XP, ampak vedno ko grem po restartu v XP mi zazene check disk,v win 7 pa nobenih problemov. Kaj bi lahko bilo narobe? Drugače dela vse normalno, ugasam normalno (prej zaprem programe itd. ),...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: denabiker ()
še eno vprašanje, morda butasto...Kako narediti, da se ne bi spreminjale imena particij oz. oznaka. Sedaj imam C in D, in za vsako kateri OS izberem si vzame pač črko C. A se da to tako narediti, da bi bilo fiksno?
prosil bi za pomoč pri ponovni instalaciji WIN XP. Kot sem napisal imam sedaj dve particiji C in D , na eni WIN7, na drugi WIN XP. Dual boot se je sam naredil, ker sem prvo instaliral XP, nato pa win7. Kako bi sedaj najbolj elegantno na novo instaliral WINXP, da ne bi zjeb** kaj ostalega ali boot datoteke itd.
A dam kar install CD WIN XP in sformatiram obstoječo particijo ter na novo instaliram? A potem moram verjetno popravit boot datoteko, ne?
A dam kar install CD WIN XP in sformatiram obstoječo particijo ter na novo instaliram? A potem moram verjetno popravit boot datoteko, ne?
LordTado ::
Instaliraj drugi xp in pol z boot editorjem nardiš svoj boot..
Samo mislim da bo prepisal boot če boš ta drux xp instaliral na isto particijo kot je sedaj tale...
pol ti bo bootalo samo v ta novi xp...
lahko pa upgrade nardiš...ker maš možnost pri setup da ohraniš vse datoteka trenutnega sistema
Samo mislim da bo prepisal boot če boš ta drux xp instaliral na isto particijo kot je sedaj tale...
pol ti bo bootalo samo v ta novi xp...
lahko pa upgrade nardiš...ker maš možnost pri setup da ohraniš vse datoteka trenutnega sistema
klinker ::
Jst sem se vcasih tudi z tem igrackal,zdaj pa raje prvo XPje dam gor,na C particijo,pol pa se 7ko na D in boot dela vedno iz prve.
PlayTheGame ::
Jaz imam pa zadevo rešeno na recimo temu "primitiven" a hkrati povsem preprost način. Nobenih dual bootov ipd. se mi ni dal delat in se zafrkavat z njimi. Če hočem iti npr. v XP-je enostavno pritisnem tipko F8, prikličem "boot selection menu" (opcija Asusovih plat), izberem disk kjer so XP-ji in voila. Brez pritiska na F8, se po defaultu zboota Win7, lahko bi si naštimal obratno. Pogoj za tak način je seveda, da imaš v kompu fizično dva HDD-ja, kjer je vsak sistem inštaliran na svojem. In zaporedje, kateri sistem se prej instalira tu seveda ni pomembno.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
O hvala za odg. Ta zadnja varianta se pa sliši dobro. Sam sem se zaj****, ker sem naložil neke stunane XP in mi niso všeč, tako da bom naslednjič naložil čiste XP-je.
franckranc ::
PlayTheGame je izjavil:
Jaz imam pa zadevo rešeno na recimo temu "primitiven" a hkrati povsem preprost način. Nobenih dual bootov ipd. se mi ni dal delat in se zafrkavat z njimi. Če hočem iti npr. v XP-je enostavno pritisnem tipko F8, prikličem "boot selection menu" (opcija Asusovih plat), izberem disk kjer so XP-ji in voila. Brez pritiska na F8, se po defaultu zboota Win7, lahko bi si naštimal obratno. Pogoj za tak način je seveda, da imaš v kompu fizično dva HDD-ja, kjer je vsak sistem inštaliran na svojem. In zaporedje, kateri sistem se prej instalira tu seveda ni pomembno.
Odlična resitev! Ker imam vse pogoje (2 HDD-ja in Asus MB), bom šel v to.
Če dobro razumem, je potem popolnoma vseeno, kateri OS inštaliraš najprej in na kateri disk (master, slave)?
Se potem diska "vidita"? (npr. zaženem OS iz HDD1 in se vsebina na HDD2 vidi kot podatke - in obratno)?
Ali je možno pri zagnanem OS iz HDD1 potem zagnati tudi kakšno aplikacijo, ki je inštalirana na HDD2 (seveda če je sistemsko kompatibilna)?
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: franckranc ()
pukyplay ::
Zdravo,
Jaz bi se zadeve lotil drugace in sicer :
- čista namestitev windows 7
- namestitev free wmvare player 3 ( http://www.vmware.com/products/player/ )
- namestitev Windows XP kot virtualne machine
Zadeva ponavadi pride bolj v uporabo ko je potreba po dual bootu med linuxom in windowsi
Glede nedelovanja aplikacij v Windows 7 ,se pa da veliko stvari urediti z združljivostnim načinom:
http://www.sevenforums.com/tutorials/31...
Jaz bi se zadeve lotil drugace in sicer :
- čista namestitev windows 7
- namestitev free wmvare player 3 ( http://www.vmware.com/products/player/ )
- namestitev Windows XP kot virtualne machine
Zadeva ponavadi pride bolj v uporabo ko je potreba po dual bootu med linuxom in windowsi
Glede nedelovanja aplikacij v Windows 7 ,se pa da veliko stvari urediti z združljivostnim načinom:
http://www.sevenforums.com/tutorials/31...
franckranc ::
pukyplay, hvala za odgovor.
ker sem računalniško zelo "basic", bi te, preden grem v to, rad izvedel še kaj na to temo:
- je možno kot virtualno namestiti WIN XP 64-bit (bi ga imel za AV-studio)?
- je tole sklepanje pravilno: če se kakorkoli "podre" osnovnemu OS (W7), je tudi virtualni OS ogrožen (ali celo uničen)? Če to drži, sem veliko raje na dveh ločenih (samostojnih) OS-ih in dveh fizično ločenih HDD-jih. Zaradi tega mi tudi različni OS-ji po particijah na enem fizičnem HDD-ju niso simpatični.
Če prav vem, je pa ta virtualna naprava (oz. OS) idealna za preiskušanje raznih inštalacij - če kakoli ne gre ali se podre/zmrzne, ni neke škode. Za ta namen bom verjetno posebej naredil eno VM.
Vprašanje zaganjanja aplikacij iz trenutno neaktivnega OS-ja nisem zastavil v smislu nedelovanja aplikacij v W7, ampak bolj zato, da določenih stvari ne bi bilo potrebno nameščati na oba sistema.
ker sem računalniško zelo "basic", bi te, preden grem v to, rad izvedel še kaj na to temo:
- je tole sklepanje pravilno: če se kakorkoli "podre" osnovnemu OS (W7), je tudi virtualni OS ogrožen (ali celo uničen)? Če to drži, sem veliko raje na dveh ločenih (samostojnih) OS-ih in dveh fizično ločenih HDD-jih. Zaradi tega mi tudi različni OS-ji po particijah na enem fizičnem HDD-ju niso simpatični.
Če prav vem, je pa ta virtualna naprava (oz. OS) idealna za preiskušanje raznih inštalacij - če kakoli ne gre ali se podre/zmrzne, ni neke škode. Za ta namen bom verjetno posebej naredil eno VM.
Vprašanje zaganjanja aplikacij iz trenutno neaktivnega OS-ja nisem zastavil v smislu nedelovanja aplikacij v W7, ampak bolj zato, da določenih stvari ne bi bilo potrebno nameščati na oba sistema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: franckranc ()
pukyplay ::
Zdravo FrancKranc
Je možno samo v primeru če imaš računalniik,ki ima 64-bitni procesor in primarni OS 64-biten.
Virtualni disk je takorekoc samo samo ena datoteka na disku,bi moralo biti nekaj zelo narobe z tvojim trdim diskom (mehanska napaka) da je ne bi mogel dobiti nazaj. Če se ti software podre,se da se vedno rešiti, samo kakšnega hudega šifriranja diskov ne smeš uporabljati (primer: vklopljen Bitlocker na Windows 7 Ultimate). Drugace pa dve ločene particije,ali se bolje ločena hardiska nista slaba ideja. Eden je namenjen striktno sistemu,drugi pa podatkom
Meni osebno se ta način zdi bolje eleganten in ziheraski,kot pa dual boot.
Drugace imas veliko filmckov glede instalacij na Youtubu:
Je možno samo v primeru če imaš računalniik,ki ima 64-bitni procesor in primarni OS 64-biten.
Virtualni disk je takorekoc samo samo ena datoteka na disku,bi moralo biti nekaj zelo narobe z tvojim trdim diskom (mehanska napaka) da je ne bi mogel dobiti nazaj. Če se ti software podre,se da se vedno rešiti, samo kakšnega hudega šifriranja diskov ne smeš uporabljati (primer: vklopljen Bitlocker na Windows 7 Ultimate). Drugace pa dve ločene particije,ali se bolje ločena hardiska nista slaba ideja. Eden je namenjen striktno sistemu,drugi pa podatkom
Meni osebno se ta način zdi bolje eleganten in ziheraski,kot pa dual boot.
Drugace imas veliko filmckov glede instalacij na Youtubu:
kmetek ::
Tudi jaz iščem nekaj takega, počasi bi šel na Windows 7......vmes imel še XP.
A moja plata ima verjetno tudi to opcijo? :D
PlayTheGame je izjavil:
A moja plata ima verjetno tudi to opcijo? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kmetek ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Namestitev Windows XPOddelek: Pomoč in nasveti | 2333 (1959) | Hayabusa |
» | BOOTMGR in NTLDR, ne najde boot.iniOddelek: Operacijski sistemi | 1558 (1384) | MrStein |
» | Kako dobim nazaj Win 7?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1411 (905) | Icematxyz |
» | Pomoč - OS boot meni problemOddelek: Pomoč in nasveti | 930 (837) | gorenjc |
» | OS Boot na ATA/SATAOddelek: Pomoč in nasveti | 1289 (1149) | MrStein |