» »

Sprememba logične particije v primarno

Sprememba logične particije v primarno

k4vz0024 ::

Ali bi s spremembo logične particije v primarno pridobil na varnosti datotek v smislu, če se MBR uniči ali da pride do poškodbe ali izbrisa ene izmed particij, tako da ostale ostanejo nedotaknjene?

zee ::

Do izbrisa lahko pride vedno, ko manipuliras particije. Meni se zaenkrat (tok, tok) se ni zgodilo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

k4vz0024 ::

To itak. Ampak, če imaš eno primarno particijo pa več logičnih, s pobrisom primarne ali okvare le te izgubiš vse logične particije.

Vpr. čemu sploh logične particije?

Realman ::

Ne vem sicer, kaj hočeš narediti, Samo z izbrisom primarne particije morajo logične vsekakor ostati nedotaknjene, seveda če so prav kreirane.
Pravilno je da se naredi ena primarna particija, potem narediš extented za ostali prostor in tam kreiraš potem poljubno število logičnih particij. Žal serviserji neradi to delajo, ampak sistem naložijo kar na eno in edino particijo, pa tudi če je 500gb velika. To je potem super, za reševanje podatkov, če se winsi sesujejo. Vsekakor jim potem dela ne zmanjka.

k4vz0024 ::

Namesto extented particije in logičnih particij enostavno več primarnih particij.

zee ::

Ne vec kot stiri :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

In sistem lahko zaganjaš le z primarne particije.

Zanimivo pa je da:

Ko v tej različici operacijskega sistema Windows uporabljate Upravljanje diska, snap-inMMC-ja (Microsoft Management Console), za ustvarjanje particij na osnovnem disku, so prve tri particije, ki jih ustvarite, primarne particije. Uporabljate jih lahko za zagon operacijskega sistema. Če želite ustvariti več kot tri particije, se četrta particija ustvari kot razširjena particija.



http://windows.microsoft.com/sl-SI/wind...

Sodeč po linku Vista lahko ima le še 3 primarne particije?

Sam sem tudi vedno mislil da je pravilno število 4?

Zgodovina sprememb…

zee ::

Tri primarne in eno extended.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

Glede same tabele z informacijami o particijah in poškodbi MBR kaj to pomeni in če se da obnoviti pa naj kdo ki ve več pove kaj o tem.

Če se ne motim to ne bi smelo predstavljati neke večje težave. Se pravi če particija ostane nedotaknjena se MBR da popraviti v vsakem primeru in podatkov in particij sploh ne izgubimo? Ali je problem več plasten in pri poškodbah MBR ki jih povzročimo ob kakšnih nepravilnih inštalacijah sistema ne poškodujemo tudi tabele z informacijami o particijah? Se pravi se da tabela obnoviti z inštalacijskim CD romom če se le ta poškoduje? Mislim da se da? Ali pač ne?

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Icematxyz: Ne zastopiš ti najbolje teh reči. V klasični DOS-kompatibilni particijski tabeli imamo lahko maksimalno 4 primarne particije. Če rabimo več particij, eno od teh štirih "pretagiramo" v takoimenovano "extended". To extended particijo potem naprej razdelima na več delov.

Podatkov zaradi zbrisa ali "popravila" MBR-ja ne izgubimo. Prav tako vse kar se tiče particij samih ostane na svojem mestu. Če veš fizčne naslove particij oziroma kje se te nahajajo, enostavno popraviš MBR tako. Če pa ne veš kje se nahajajo recimo neka particija, rabiš pa orodje ki ti najde fizične naslove začetkov vseh particije. Na podlagi tega potem rekreiraš particijsko tabelo v MBR-ju. Aja, z inštalacijskim CD-jem boš v tem primeru bolj malo naredil.

Poleg tega tudi ni res, da sistema ne moreš poganjati z logične particije. Seveda ga lahko, rabiš samo način kako boš ta sistem zbootal. Na trgu obstaja malo morje raznih boot loaderjev, ki so zmožni marsičesa.

Se pa t.i. BIOS-i in DOS kompatibilna particijska tabela počasi poslavljata, ker v današnjih razmerah (velikost diskov itd.) že počasi dosegamo njune maksimalne zmožnosti. Nadomestila ju bosta UEFI ter GPT particijska tabela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Realman ::

Seveda se da, tudi na logične namestiti boot sistem, vendar se to ne dela. Ter tudi kreiranje več primarnih particij, če se poganja samo eden OS ne vidim smisla. Več primarnih je smiselno kreirati, če je namen poganjati več operacijskih sistemov, drugače pa je čisto brezveze. Obstajajo določena pravila v računalništvu, ki se jih je dobro držati, ni pa seveda nujno:)

k4vz0024 ::

Jaz sem ustvaril 4 primarne particije. Zgodilo pa se mi je že da je extened particija iz neznanih razlogov izginila, hkrati pa še logične v njej. zato sem se odločil za več primarnih particij. Zdi se mi, da je to bolj varno. Če kdo ve za boljši recept naj pove.

Realman ::

Kot sem že zgoraj napisal, primarnih particij, naj bo toliko, kot misliš imeti gor različnih sistemov. Ker večina uporabnikov uporablja samo eden OS, je ena primarna čisto dovolj, ostalo extened in logične po želji. Da se naredijo 4 primarne particije, ne vidim smisla. Delam že 15 let z računalniki, pa mi še ni nikoli sama od sebe izginila nobena particija, če se uporabljajo pravi programi in se ve kaj se dela, ne more do tega priti. V primeru, da pa narediš 4 primarne, po možnosti podobnih velikosti, pa lahko hitro spregledaš in kakšno napačno povoziš, če nisi preveč vešč v tem.

BlaY0 ::

Realman: Ma daj ne bluzi prosim. Kje si pobral to, da obstajajo določena pravila v računalnišvu, ki ti nalagajo da imej samo eno primarno particijo? Sploh je pa ta MBR particijska tabela ena pogruntavščina, ki bo kmalu utonila v pozabo. Veliko operacijskih sistemov sploh ne ve kaj so to particije, nekateri pa uporabljajo precej manj omejene variante particioniranja oziroma particijskih tabel. Zakaj sploh definicija primarne, extended in logične particije? Zato ker so se takrat omejili na majhen del MBR-ja, saj so bili mnenja, da za particijsko tabelo itak ne bodo rabili dosti prostora. To je podobno kot s tistimi 640 kB rama, ki naj bi zadostoval vsem potrebam. Kje smo pa danes?

To je vse skupaj brezveze. Datotečnemu sistemu samemu itak ni pomembno na kakšni particiji leži ampak ga zanimajo samo meje te particije. Kako se bo sistem "bootal" je pa druga zgodbe. Samo "omejeni" boot loaderji ne znajo bootati s particije, ki se ji čisto slučajno reče "logična" particija. Dejstvo je tudi, da je že sama primarna particija v bistvu nek logičen del blokovne naprave. Kaj je pa potem logična particija? Logičen del logičnega dela blokovne naprave?

Bottom line je... particija je particija in t.i. logične particije imamo samo zato, ker smo omejeni na 4 primarne v MBR particijski tabeli. Če ne bi bilo te omejitve, nihče niti pomislil ne bi na te t.i. logične particije in bi imeli lepo po 10 "primarnih" particij, ki jim bi itak rekli samo "particija" brez kakšnih prilastkov ali predpon.

k4vz0024 ::

Če se ne motim, pa me popravite. če ni temu tako, je pri vsaki primarni particiji dodeljena samostojna particijska tabela, extended pa vsebuje particijske tabelo za logične particije. Torej, če pride do okvare extended particije gredo po gobe še logične particije. Samostojne particije so potemtakem bolj varne.

Realman ::

BlaY0, saj se strinjam s tabo. Samo moje mnenje -izkušnje so, da so primarne particije namenjeno ozključno za OS. Kar pa seveda ni nujno, da je tako. Seveda so važne samo meje, do kamor sega določena particija. Vendar je recimo program za delanje particij od winsov, narejen tako glupo, da imaš lahko hitro probleme, če si prej delal particije s čim drugim, potem pa še s tem. Sploh v primeru da je več primarnih particij, to so vsaj moje izkušnje.
Res je, če si ti uniči extended, gredo zraven tudi logične če jih je več. Saj extended naslavlja ves prostor od logičnih. Samo ne vem, kako s čim vam to uspe narediti, da uničite particijsko tabelo.
Jaz zagovarjam vedno, da se za OS naredi primarna particija velikosti, ki je potrebna da se naloži sistem, vsi možni programi, pa da še ostane vsaj ene 5-10Gb. Vse ostalo, dam vedno na druge particije jaz vedno logične kreiram, lahko je pa tudi primarna, me ne moti:) Tja potem usmerim mapo "Moji Dokumenti". In seveda vsakemu svetujem, da naj nalaga, vse stvari igre in ostali junk prav tako v drugo ali tretjo particijo, na kateri sigurno ni sistema.
Tako je potem pri sesutju sistema veliko lažje reševati podatke.Samo žal tega servis ne počnejo, razlog je več kot jasen.
Res je super, ko je sistem naložen na eni sami particiji velikosti 500gb, seveda je gor naložena gora dokumentov takšnih in drugačnih in pride do sesutja sistema. Po možnosti, pa potem stranka želi imeti vse filme,mp3je,slike... nazaj.

SasoS ::

Primarne particije so zapisane vse v MBR, prvi sektor na disku. Tu je prostora za 4 vnose. Extended particija ni nič drugega kot nek pointer do nove tabele, kjer so našteti logične particije. Zato se winsi ne znajo bootat iz logične particije (ker bi morali najprej prebrati iz MBR kje je tabela logičnih particij in potem od tam pobrat še logične particije). Drugi OSi s tem niti nimajo težav (Linux, OS/2 se je 15 let nazaj čisto lepo bootal iz logične particije...). Kaj je bolj varno? Hja, če ti gre extended particija po gobe, zgubiš vse logične particije. Če ti gre MBR po gobe, zgubiš vse particije, vključno z logičnimi. Vprašanje je, zakaj bi se to sploh zgodilo? In ja, če veš kje so particije bile, tabel ni težava ponovno narediti, saj se s pametnim programom podatkov s tem ne uniči. Tako tudi delujejo razni Partition table doctorji...poišče začetek in konec particije na disku ter nanovo vpiše vnos.

BlaY0 ::

Realman: Ne vem no, jaz nikoli nisem maral logičnih particij in že več kot 15 let delam samo primarne, če se le da. Sem pa na "internetsih" prebral tudi razne budalaščine češ, da sistem vidi samo eno primarno particijo, druge so kao "skrite" in tudi točno to sem prebral, da rabiš več primarnih particij samo za multiboot. To je preprosto en velik nesmisel! Zakaj pa si v preteklosti sploh rabil več particij oziroma je bilo priporočljivo imeti več particij? Zato, ker so bili diski zelo počasni in je fragmentacija toliko bolj vplivala na delovanje sistema. Pri današnjih modernih datotečnih sistemih fragmentacije praktično ni več, diski pa so tako hitri, da na hitrost branja/pisanja ne vpliva več pozicija podatkov na ploščah.

Itak pa kot sem že napisal, vsaka particija v bistvu predstavlja nek logičen del blokovne enote, ki je prepoznana na nivoju BIOS-a. Sistemi kot so recimo AIX, HP-UX ali VMS sploh ne vedo kaj je to particija niti kaj je to BIOS, vseeno pa poznajo načine kako v sistemu predstaviti več logičnih enot iz ene same blokovne naprave. Te logične enote so lahko zelo enostavne ali precej komplicirane (recimo en banalen primer logične enote bi bil vsak tretji sektor na blokovni napravi), krmiljene pa so s pripadajočimi gonilniki, ki to logično enoto v končni fazi predstavijo sistemu kot novo fizično blokovno napravo...

Začetke particij oziroma bolje rečeno datotečnih sistemov je relativno enostavno iskati, saj ima vsak nek svoj header. Vse kar je potrebno je to, da se zapelješ čez cel disk in iščeš te headerje. Zna pa to pri današnjih velikostih diskov kar trajati, zato je vedno dobro, če vsaj približno veš kje so ti začetki...

SasoS ::

DOS in Win9x dejansko niso znali delat z večimi primarnimi particijami. Takrat fdisk sploh ni znal narediti več kot eno primarmo particijo.
Diski pa so bili včasih precej hitrejši glede na celotno zmogljivost sistema...procesorska moč se je v 15 letih povečala za 1000x, diskovni sistemi mogoče za 50x v istem času...

poweroff ::

Hehe, kaj pa LVM? Ko imaš en datotečni sistem raztegnjen čez več particij/diskov? Ali pa imaš recimo (v Linuxu) en podimenik, npr /home/matthai/video in je to v bistvu kar nov disk...

Sicer pa - če te skrbi izguba podatkov je rešitev backup. Prenosni diski niso tolk dragi...
sudo poweroff

BlaY0 ::

SasoS: Tole si si pa zdajle izmislil ane (glej spodnja dva screenshota)? To da fdisk ni znal narediti večih primarnih particij nima veze s tem kaj je sam sistem podpiral in česa ne. Drugo je pa, da ti procesorska moč prav nič ne pomaga, če čakaš na IO.

 DOS 6.22

DOS 6.22



 DOS fdisk

DOS fdisk



Matthai: Kaj pa je BIOS drugega kot LVM? BIOS je v bistvu "logical volume manager" z MBR particijskimi tabelami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med primarno in logično particijo?

Oddelek: Operacijski sistemi
143626 (3146) MrStein
»

Pravilna razdelitev diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
51562 (1254) dronyx
»

prosim za razlago..kaj pomeni določen tip particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
71762 (1491) drola
»

WinXP- kako dodaš/sparticioniraš/sformatiraš nov HDD ?

Oddelek: Programska oprema
241706 (1487) andrej
»

Zakaj ne morem narediti več kot štiri particije?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81268 (1091) bastadu

Več podobnih tem