» »

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet

Airfoil Speakers Touch s težavnimi grafikami, ki prikazuje povezavo z Macom in Safarijem

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540 najpomembnejših ameriških politikov (100 senatorjev, 435 članov Predstavniškega doma ter 5 delegatov, ki nimajo volilne pravice) prikazala tudi njihove karikature, ki so se jim tresle glave (posledica tresenja telefona oz. frcanja glav), je bila zavrnjena prav zaradi teh karikatur. Čeprav so bile mišljene le kot nekoliko bolj zabaven nadomestek uradnih fotografij, so pri Applu menili, da škodujejo ugledu politikov. Po ogorčenju javnosti so svojo odločitev v odboru za potrditev aplikacij še enkrat dodobra predelali in se tokrat odločili, da bodo aplikacijo odobrili ter jo ponudili za 99 centov.

Svoje nestrinjanje s procesom potrjevanja aplikacij pri Applu je izrazil tudi Paul Kafasis, član razvijalskega studia Rouge Amoeba. Studio je izdelal aplikacijo Airfoil Speakers Touch, ki omogoča sprejemanje zvoka s kateregakoli računalnika, na katerem teče operacijski sistem Windows oz. OS X. Popravek, ki so ga poskušali izdati kar štiri mesece in bi popravil težave s povezovanjem, je Apple zavrnil, ker so uporabili njihove grafike za predstavljanje naprave in programa, iz katerega se predvaja zvok. Bizarni del te zgodbe je, da je različica pred popravkom vsebovala enake grafike in je bila potrjena ter ves čas naprodaj na App Store, Apple pa te grafike celo omogoča uporabljati razvijalcem znotraj svojega OS X.

Drugi popravek aplikacije namesto grafik vsebuje logotip Electronic Frontier Foundation, ki je povezava na razlago za to odločitev. Razvijalski studio Rouge Amoeba se je zaradi zapletov odločil prenehati razvijati novo programje za iPhone ter močno upočasniti razvoj popravkov za obstoječe aplikacije. Svoj čas bodo zdaj popolnoma posvetili razvoju programov za OS X.

Prekiniti razvoj za iPhone se je odločil tudi Joe Hewitt, razvijalec Facebook aplikacije za iPhone. Povedal je, da se razlog za to odločitev skriva izključno v Applovi politiki potrjevanja aplikacij. Razvoj omenjene aplikacije je bil predan drugemu razvijalcu, medtem ko se bo Hewitt, zaposlen pri Facebooku, osredotočil na druge mobilne naprave.

Android in Maemo vabita!

17 komentarjev

borchi ::

jap. škoda le, da se zna zgodit, da se za vsakega 'joe-a' najde 'john', ki bo stvar peljal dalje.

škoda tudi, da se dostikrat ti ljudje vrnejo nazaj. pa ne škoda, ker jih developer scena ne rabi, ampak ker le-ti ugotovijo, da so ostali pašniki dejansko še manj zeleni od apple store-ovih...

ampak ne vidim kako bi drugače lahko boljše protestirali kot pa se je odločil joe hewitt.

> Bizarni del te zgodbe je, da je različica pred popravkom vsebovala enake grafike in je bila potrjena ter ves čas naprodaj na App Store, Apple pa te grafike celo omogoča uporabljati razvijalcem znotraj svojega OS X.

še bolj bizarno je, da NOBENA od teh ikonic ni zapakirana v aplikacijo. to ikonico pošlje mac, ki streama vsebino, aplikaciji in le-ta prikaže to ikono...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Dr_M ::

ampak ker le-ti ugotovijo, da so ostali pašniki dejansko še manj zeleni od apple store-ovih...


A je to sploh mozno?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

borchi ::

glede na ostalo bedo... definitivno!
l'jga

Khamul ::

Naslov novičke se mi zdi mal dvoumen - "izgublja razvijalce". To se tko sliš, k da jih je že tričetrt opustilo razvoj aplikaciji za OS3.
Drgač pa ja, kar se tiče odobravanja in zavrnjanja aplikaciji, je pa applova politika tu, kar se mene tiče, precej zabavna. Želijo pač pokazati, da si niko i ništa in da si popolnoma odvisen od njihovega raspoloženja. Zanima me samo, koliko časa bo to še možno...

ALT ::

kar je khamul reku... al pa hocejo zagotovit nek nivo zadev in nocejo ONI prodajat vsak zmazek, ki ni pretestiran in vedo, da vsaj z neko verjetnostjo dela stabilno in ne krsi avtorskih pravic koga tretjega. do nekaterih izpostavljenih primerov se morda zdi grdo in zatirajoce, ampak sem preprican, da so prepovedali veliko vec slabih in spornih programov, kot dobrih, le da to ni nikomur zanimivo omenjati.

Dr_M ::

glede na ostalo bedo... definitivno!


Ce je ze apple neuporaben, kaksni so potem sele ostali? >:D
Aja, pri applu ze vedo, kaj je za uporabnika dobro.

Uporabniki, ki pa ne sledijo crednemu nagonu, se pa sami odlocijo, kaj je bolje za njih. Tudi ce je slabse, se vedno bolje kot obgrizek. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matek ::

Naslov novičke se mi zdi mal dvoumen - "izgublja razvijalce". To se tko sliš, k da jih je že tričetrt opustilo razvoj aplikaciji za OS3.
Glih tolk, kot "olimpija izgubila tekmo" zveni, da je izgubila za 25 točk.

al pa hocejo zagotovit nek nivo zadev in nocejo ONI prodajat vsak zmazek, ki ni pretestiran in vedo, da vsaj z neko verjetnostjo dela stabilno in ne krsi avtorskih pravic koga tretjega. do nekaterih izpostavljenih primerov se morda zdi grdo in zatirajoce, ampak sem preprican, da so prepovedali veliko vec slabih in spornih programov, kot dobrih, le da to ni nikomur zanimivo omenjati.
Ne, ti na problem gledaš s strani kupca aplikacij, kar pa tukaj ni prava perspektiva. Postavi se v kožo razvijalca, ki je vložil mesece svojega dela in svoj denar, pa mu brez razloga blokirajo aplikacijo in je ne more prodajati. Njemu niti slučajno ne koristi dejstvo, da je Apple prepovedal veliko več slabih in spornih programov.

Nadalje je v tem primeru z blokiranjem popravkov na udaru tudi ugled razvijalca. Kupcem je prodal softver, kar ponavadi vključuje tudi določeno količino podpore. Če imajo uporabniki težavo, bi jim on moral dostaviti popravek, kar tudi poskuša, ampak ga Apple blokira. Večina strank seveda v končni fazi ne ve prav dosti o tem in si tako povsem neupravičeno ustvari slabo mnenje o razvijalcu.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

roli ::

Jaz sem imel nekaj izkušenj z tole Applovo politiko odobravanja aplikacij. Občutek imam da niti ni tako grozna kot se piše. Se najdejo posamezni primeri samo niso tako pogosti. Meni so za dve aplikaciji potrebovali okoli 14 dni za potrditev (toliko kot oglašujejo na strani). Njihovi standardi so včasih malo čudni. Praktično zagotovo lahko pričakuješ zavrnjeno aplikacijo, če se ne sklada z "iPhone User interface guidelines" - v to kategorijo spada izgled UIa, ikone... Naprimer nekomu so zavrnili aplikacijo, ker je applovo ikono za dodanjanje kontaktov (moder krog z belim plusom v sredini) uporabil za dodajanje nečesa drugega. Razlog je bil, da lahko s tem zmede kupce, ki so navajeni, da tista ikona pomeni dodajanje kontaktov. Morda malo absurdno ampak po eni strani imajo celo prav. Vsekakor bi lahko postopek malo olajšali... ampak menda kolikor berem zadnje čase to celo delajo.

Kar se pa aplikacij na Mac OS tiče pa lahko z njimi delaš kar hočeš. Torej te lahko prodajaš/talaš zastonj v bifeju/whatewer brez da bi se apple v to vtikal. Telefon pa je vseeno malo bolj zaščitena naprava saj lahko slabo napisana aplikacija komu požre še več živcev kot na domačem računlaniku.
http://www.r00li.com

Mavrik ::

Najprej rečeš da niso tolk grozni kot piše, potem pa sam razlagaš kako na nek absurden način zavračajo aplikacije.

Problem je trenutno predvsem v tem, da zavračajo ali sprejemajo aplikacije kar arbitrarno in ni 100% pravil katerih bi se držali, kar je izjemno najedajoče razvijalcem, ki razvijajo aplikacijo in je potem zavrnjena zaradi nekega razloga, ki niti ni omenjen v TOS ali kje drugje.
The truth is rarely pure and never simple.

Gregor P ::

Praktično zagotovo lahko pričakuješ zavrnjeno aplikacijo, če se ne sklada z "iPhone User interface guidelines" - v to kategorijo spada izgled UIa, ikone... Naprimer nekomu so zavrnili aplikacijo, ker je applovo ikono za dodanjanje kontaktov (moder krog z belim plusom v sredini) uporabil za dodajanje nečesa drugega. Razlog je bil, da lahko s tem zmede kupce, ki so navajeni, da tista ikona pomeni dodajanje kontaktov.
Sicer ne odobravam applove politike, ampak ravno to se mi zdi pa zelo smiselno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Looooooka ::

smiselno je da predvidevas da so uporabniki zabiti.amazing.(sej so ampak tega ne mors napisat na papir...)
se microsoft pocas dojema da se mora odpirat in ne zapirat.
gospodje 1000 eur za vsako stvar s kateri ti je prepovedano delat kar hoces tega ocitno se ne vidijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

ALT ::

spuscat vsak zmazek od aplikacije v trgovino bi bila budalastina, tu pa tam kak "ok" program zavrnit iz dvomljivih razlog je pac posledica zagotavljanja kakovosti. ne vem kaj vas tu tako moti. sj v trgovini tudi ni na policah vse kar se naredi, ampak to, kar ustreza nekim standardom. in tako kot nocem v trgovini pokvarjenih/zastrupljenih/zdravlju skodljivih zadev, ravno tako nocem kupovati napol delujoce zmazke v itunes.

matek, ja js gledam s perspektive kupca, ker to tudi sem. raje vidim da se zadeva vsaj nekako regulira, kot da se pojavlja vse mozno gor. dober primer je cydia in ostali zmazki od programov, ki jih lahko uporabniki jailbreaka instalirajo. potem pa so forumi polni vprasanj, zakaj se telefon noce prizgati, zakaj se resetira non-stop, zakaj nekatere stvari ne delujejo vec, kaj ta pa ta napaka pomeni. na zacetku je fajn sprobavat zanimive stvari z cydia, potem ko ti pa parkrat telefon naredijo neuporaben in moras formatirat zadevo, si kar vesel da obstajajo standardi in testiranja na itunes programih.

borchi ::

> se microsoft pocas dojema da se mora odpirat in ne zapirat.
gospodje 1000 eur za vsako stvar s kateri ti je prepovedano delat kar hoces tega ocitno se ne vidijo.

ko bo šlo applu vsaj približno tako slabo kot microsoftu, bodo tudi začeli razmišljat kaj delajo narobe.

> ki razvijajo aplikacijo in je potem zavrnjena zaradi nekega razloga, ki niti ni omenjen v TOS ali kje drugje

glede na to, da si apple v TOS pridrži diskrecijsko pravico zavrnit aplikacijo tudi BREZ razloga, potem s tem nekak pokrijejo celo bazo :-D


mimogrede, upam, da vsi iphone developerji prešaltajo na androida. že res, da bodo večinoma lačni in bosi, ampak mogoče ne bo več samoumevno, da ima aplikacija za UI prazen črn screen. ne zajebavam se, 320x480 črnih pikslov. to je vse kar te pričaka, ko prvič poženeš aplikacijo. paid app, najboljši vnc klient na androidu (od skupno dveh; oni drugi se mi še ni uspel povezat na kak domači vnc server). najboljši ftp server za androida je sprogramiran tako, da ko ga prvič poženeš MORAŠ narediti setup serverja. ne moreš si več premislit (gumb 'Cancel' ti prikaže sporočilo, da moraš najprej narediti setup preden lahko zaženeš ta program. plosk!). ven greš lahko samo z tipko home, seveda to pomeni, da ti bo program do reseta laufal v backgroundu (lahko pa si greš namestit kak task manager in ga z njim potem ubiješ). facebook app po drugi strani... eh, nimam tolk cajta...

vsak developer, ki ga apple odžene iz app store-a, je pravzaprav darilo! :D
l'jga

Stark ::

članek je podoben tistemu v Delu, ko je Janez Janša prišel na zaslišanje o poslu s Patriami in je nekdo zaklical nekaj proti Janši (tam je blo nekaj zvestih fanov JJ) na kar so dali v Delu za naslov članka Proti Janši protestni vzkliki... Novinarski profesionalizem pač... Medtem, ko članek omenja 3 razvijalce, ki ne bodo več delali aplikacij za iPhone avtor članka mirno v naslovu zapiše, da izgublja razvijalce... Čeprav ne gre za osrednji državni medij bi si malo profesionalizma več lahko privoščili. No važno je, da je cilj dosežen in, da folk prebere novico...

Kar se tiče pa samih aplikacij je pa tako... dokler bo obstajalo neko "sito" bodo eni vedno izpadli, škarje so v rokah Appla. Smešni so bili nekateri razlogi za zavrnitev. Ampak, če sam predsednik ZDA samocenzurira, ko je na Kitajskem kaj lahko potem sploh pričakujemo pri korporacijah. Strah pred slabimi političnimi točkami je očitno priosten tudi v Applu. Tu so zanimive vzporednice z oddajo Hribar na RTV SLO...

;)

borchi ::

takole zgleda pogled iz perspektive razvijalcev, da bo bolj jasno zakaj vsi kar ne pokažejo sredinca app store-u. te zgodbe niso tako glasne kot tiste, ko apple butasto zavrne aplikacije...

Gameloft says it, others reining in Android plans...

Android Market Sales, Are Those Tears or is it Raining in Here?
l'jga

Gandalfar ::

glede na to da iz .si sploh ne mores kupovat ali prodajat za androida, zakaj bi se sploh trudil?

Matek ::

glede na to, da si apple v TOS pridrži diskrecijsko pravico zavrnit aplikacijo tudi BREZ razloga, potem s tem nekak pokrijejo celo bazo :-D
Mavrik je hotel izpostaviti drug problem. V TOS imaš navedene striktne pogoje glede tega, kako mora aplikacija izgledati, pa ti jo občasno zavrnejo, čeprav se vseh držiš. Pravno pa je seveda vse v redu, tega ni nihče zanikal.

članek je podoben tistemu v Delu, ko je Janez Janša prišel na zaslišanje o poslu s Patriami in je nekdo zaklical nekaj proti Janši (tam je blo nekaj zvestih fanov JJ) na kar so dali v Delu za naslov članka Proti Janši protestni vzkliki... Novinarski profesionalizem pač... Medtem, ko članek omenja 3 razvijalce, ki ne bodo več delali aplikacij za iPhone avtor članka mirno v naslovu zapiše, da izgublja razvijalce... Čeprav ne gre za osrednji državni medij bi si malo profesionalizma več lahko privoščili. No važno je, da je cilj dosežen in, da folk prebere novico...
Tudi sam ne maram senzacionalističnih naslovov, ampak res ne vem, v kaj si se zapičil. Ta novica govori o razvijalcih, ki so se odločili, da ne bodo več razvijali za iPhone. Kako se to opiše bolj korektno kot pa "Apple izgublja razvijalce"? Tudi če v povprečju število naraste, je bil opis dogodka precej korekten. Če se je recimo zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, me v časopisu ne bo zmotil naslov "še več mrtvih na cestah", pa čeprav jih je morda lani v istem času umrlo manj.

Kar se tiče pa samih aplikacij je pa tako... dokler bo obstajalo neko "sito" bodo eni vedno izpadli, škarje so v rokah Appla. Smešni so bili nekateri razlogi za zavrnitev. Ampak, če sam predsednik ZDA samocenzurira, ko je na Kitajskem kaj lahko potem sploh pričakujemo pri korporacijah. Strah pred slabimi političnimi točkami je očitno priosten tudi v Applu. Tu so zanimive vzporednice z oddajo Hribar na RTV SLO...
Sito ni noben problem, dokler je transparentno in konsistentno. Appleovo žal ni nič od naštetega. Kar pa se tiče cenzure, pa tukaj nima dosti zveze, ker novica pove, da so politično aplikacijo na koncu vendarle odobrili. Druge, ki te sreče še nimajo, pa nimajo povezave s politiko, ampak so zavrnjene iz povsem drugih razlogov.

takole zgleda pogled iz perspektive razvijalcev, da bo bolj jasno zakaj vsi kar ne pokažejo sredinca app store-u. te zgodbe niso tako glasne kot tiste, ko apple butasto zavrne aplikacije...
Varnostna luknja v IEju bo zadela veliko več ljudi kot varnostna luknja v Safariju, po drugi strani pa je pridobitev 4 odstotkov tržnega deleža za Safari skorajda revolucionarna, saj predstavlja podvojitev števila uporabnikov, na IEju pa gre za zgolj 6-odstotno spremembo. Če bi prišlo do omenjenih situacij, bi bil zato gotovo IE izpostavljen v bolj negativni, Safari pa pozitivni.

To IMHO ni selektivno novinarstvo, kot bi ti rad povedal, ampak zgolj posledica tega, da se od vodilnega na določenem področju vedno pričakuje največ, obenem pa je tudi najbolj izpostavljen in deležen največ kritike.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219185 (7791) zee
»

Nazaj k Macom, OS X

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
307463 (6611) techfreak :)
»

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10520355 (17942) CoolBits
»

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Oddelek: Novice / Android
174091 (2980) Matek
»

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5411035 (7416) roli

Več podobnih tem