» »

zdravljenje zvina gležnja

zdravljenje zvina gležnja

CleanPower ::

zanima me kakšne so možnosti zdravljenja zvina gležnja.
nekaj vem sam:
1.počitek-da se vezi zacelijo(blagi zvin)
2.mavec(močan zvin, tudi zlom), to možnost se v današnjih časih opušča
3.v eni knjigi sem prebral da je v nekatrih primerih potrebna operacija-v katerih primerih če kdo ve? in kakšna operacija je to?
namreč že 1 mesec težko hodim- me bolijo vezi
predvidevam da zlomljenega ni nič, saj sem lahko hodil, po 2 tednih pa tudi že počasi tekel, a sem verjetno s tem tekom stanje poslabšal.
hvala za odgovore

PacificBlue ::

Tule sem našel koristne napotke:

http://www.tek.si/zvin-gleznja-in-zdrav...
I’m out.
:3

CleanPower ::

no upam da ne bo potreben kirurški poseg in na nadaljevanje moje tekaške kariere:)
u ponedeljek pa k zdravniku.

mojca ::

Ne vem, s katerega konca si. Na primorskem sta vsaj dva zelo dobra fizioterapevta: Lilić v Il. Bistrici in Mesesnel v Novi Gorici, zagotovo so tudi drugi. Zdravljenje se ne more primerjati z običajno medicino in je tudi temu primerno dražje (a sprejemljivo). Navadno te malo obdelajo z elektriko, pomasirajo, ... in potem moraš hodit namesto počivat en teden, kot ti reče vsak dohtar.

Pri čemer velja poudariti, da si brez tega predhodnega tretmaja ne bi upala hodit, ker preveč boli in najbrž ne bi bilo najpametneje. Po tretmaju pa se delajo čudeži.

Tek za gleženj baje ni preveč priporočljiv (zadnjič me je prodajalec superg iz tujine [s pomočjo kamere in tekalne steze] povsem okaral, da glede na to, kar vidi, sploh ne bi smela teči, ampak dosti raje goniti [sobno] kolo).

CleanPower ::

no sej loh me pa tut zdravnik pošlje k fizioterapevtu.

martincek1 ::

Zdravo! Imam vprašanje glede zvina gležnja.

Pred točno enim tednom sem si pri nogometu zvil gleženj(ugotovljeno po slikanju). Prva dva dneva hodil s pomočjo bergel, imel sem majhno oteklino, ki je po 2. dnevih izginila. V nedeljo sem že normalno hodil, saj nisem več čutil bolečine ob stoji na tej nogi, tudi ob kroženju gležnja me boli zelo malo. Edina stvar, ki jo po enem tednu čutim je ob pritisku na zunanji del stopala, ki je bil najbolj poškodovan... rahlo me zaboli. Če hodim več kot 15 minut, začnem čutiti, da gleženj ni še najbolj zdrav.

Zanima me, kakšno terapijo mi priporočate. V roku 2 tednov ( do 29.12 ) želim to poškodbo do konca pozdraviti, se pa zavedam, da se ob napačni oziroma prekratki terapiji lahko to pojavi ponovno. Mažem se z smrekovo kremo, ki naj bi bila ena najboljših pri zvinu gležnja, ampak si jo zvečer nanesem na kožo, pokrijem z plastično vrečko in povijem, da se to čez noč vpije.

Če ima kdo kakšne izkušnje oziroma nasvete, bi prosil da pove.

LP

CleanPower ::

če imaš v bližini kako mrzlo reko ali potok, en teden vsak dan namakaj noge v mrzli vodi, govorim iz lastnih izkušenj. mrzla voda zmanjša oteklino, zmanjša vnetje, pri post akutni fazi pa pospešuje prekrvavitev in s tem obnavljanje tkiva. čas ko si v mrzli vodi postopoma povečuj, prvič ne več kot 5min, nato lahko do 15min. če boš dlje, se lahko tkiva prehladijo. po tem se seveda dobro obrišeš in daš gor tople hlače in štumfe.
sem bil na fizioterapijah...masaže ti ne priporočam...magnet ne pomaga veliko...
ob namakanju nog ti priporočam aktivnost v obliko hoje, vsak dan več, nato počasi začneš z ostalimi aktivnostmi. samo teka na dolge razdalje pa ti ne priporočam preveč.
upam da bo pomagalo, lp

IvoJan ::

meni je pomagala popolna imobilizacija gležnja. cel dan sem imel obute buce za bordanje :) naslednji dan me ni več bolelo. gleženj je bil popolnoma zdrav po tednu dni. sem imel pa kar hud zvin gležnja.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

CleanPower ::

js sm mel 4 mesce probleme ko sem hudo zvil gleženj, a takrat nisem mel pojma o zvinu gležnja, in sem tisti dan ko sem zvil gležnj treniral naprej kolikor sem lahko. nato je prišlo za mano. sprva sem mislil da bo to 1 teden, nato pa je bilo vsak dan slabše. takoj po zvinu bi moral konkretno hladit, počivat in hodit z berglami naslednji dan(ko sem tako šepal da sem komaj hodil, ampak jbg, bergel ni bilo, staršem pa nisem hotel težit ker bi itak rekl da jih ne rabm LOL).

martincek1 ::

OK hvala za povratne informacije. Sem takoj začutil, da je zvin in sem imel v pol minute že imobiliziran gleženj in v 15 minutah na urgenci. :D

@CleanPower - bom zvečer namočil nogo v ledeno vodo, sicer se bo hitro otoplila, ampak delni učinek bo dosežen

@tKBurek - tudi jaz bom verjetno obul buce, ampak šele 29, če bo gleženj že čisto zdrav :D

Super Sonic ::

Pri meni je tako, ko si zvijem gleženj. Grem v trgovino, vzamem zelje (celo glavo) in ga postavim v hladilnik. Pustim nekaj ur (da se zelje ohladi) in nato liste zelja povijem okoli mesta izvina s povojem. Ponavadi oteklina izgine v dobri urci (če ne oteklina, pa bolečina sigurno).

"Recept" mi je nekoč dal osebni zdravnik in moram rečt, da deluje zelo dobro. Poiskusi, stane te 1 zelnato glavo ;-)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

martincek1 ::

@Super Sonic: Si ga večkrat zviješ? Kako je bilo s prvo poškodbo gležnja.. ne pravilno pozdravljena ali kaj drugega?

CleanPower ::

js sm si ga 2x...
prvič sem 4 mesce rabu da sem spet začeu športat, potem sem si ga po 2 tednih spet zvil, sm ukrepov malo boljše in sm po 2 mescih začeu športat, ampak ni blo vse čist ok(gibljivost, bolečina) tak da se je dohtar odloču da da blokado s kortikosteroidi(ker sem kao bil športnik), pa ma je pomoje dal mal prevelko dozo tk da sm mel mal probleme ker to ti razgradi tkivo, me je mišica bolela ko hudič sem 2 mesca šepou, pol sm si pa opomogu, in zdej je 3 mesce od tega, 2 meseca že treniram normalno in dajem ful poudarka da z utežmi delam bos da okrepim gležnje in mišice. sm zlo srečn da loh spet fuzbal in use špilam.
tk da ja, pol ko boš enkrat lahko športov, probi čimbolj okrepit gležnje. če daš 60kg na rame in delaš poskoke se bo že mogl mal okrepit-kot sm pa že reku js delam bos-se okrepi vse od podplatov, gležnjev itd.
pol ti tud priporočam tisto vajo t.i. hitrostno drsanje, ko skočiš iz ene noge v stran na drugo nogo.

IvoJan ::

CleanPower je izjavil:

pol ti tud priporočam tisto vajo t.i. hitrostno drsanje, ko skočiš iz ene noge v stran na drugo nogo.

pa si s to vajo se enkrat glezenj zvije ko bo cudno stopil xD
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

CleanPower ::

skoraj nemogoče. vsaj če delaš bos. jaz to prakticiram in do sedaj še nisem bil blizu zvina.

seveda pa je to mišljeno potem za rehabilitacijo, ne za akutno obdobje.

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

"Si ga večkrat zviješ?"

V bistvu sem si ga; svoje čase sem veliko treniral odbojko in se je kr dogajo, da sem smešno pristal po udarcu ali pa me je, predvsem v mlajših letih, "pohodil" blok. Tko na uč bi rekel, da sem imel okol 10 zvinov v zadnjih 15 letih. Včasih kakšna poškodba iz basketa (ko je kdo preveč zagret), skratka, meni zelje pomaga, to lahko rečem.

Sicer je odlično mazilo tudi Pernaton gel ( http://www.lekarnar.com/izdelki/pernato... ).

Zadnje čase ga imam vedno sabo ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Super Sonic ::

"Kako je bilo s prvo poškodbo gležnja.. ne pravilno pozdravljena ali kaj drugega?"

Večje težave imam sicer z zapestjem. Ko sem v mlajših letih na vsak način hotel zabijat (178cm), je po nekih 100 poiskusih sicer super uspelo, ampak sem se preveč prijel obroča. Zaradi sile skoka me je zarotiral, tako da sem bil s telesom skoraj v višini koša, kjer sem se pa iz neznanega (:D) razloga izpustil. Tako sem padel na tla, ampak, jaz ne bi bil jaz, če ne bi podstavil roke pod rit. Največjo škodo je utrpelo seveda zapestje in navikularna kost. Doktor na urgenci me ni jemal preveč resno (mulo star 16 let) in še danes imam s tem zapestjem hude težave. Pomaga mi Pernaton oz. kakšna topla obloga.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

CleanPower ::

super sonic, na tak način si je prijatelj zlomil roko. odprt zlom obeh kosti:(

Bellatrix ::

Napišem kar v to temo, da ne odpiram nove. V soboto se mi je po padcu odlomil del kosti na vrhnjem delu stopala (mislim da se reče nart), dobil sem longeto in prepoved hoje za 14 dni. Danes po 5 dneh se mi je gibljivost stopala močno izboljšala, oteklina pa se ne premakne nikamor. Ista je kot prvi dan. Stopalo si hladim skoraj ves dan in noč, prav tako ga ne obremenjujem. Ve kdo kolk časa bo še oteklina prisotna ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

mojca ::

Oteklino je mogoče učinkovito odpraviti z limfno drenažo (je pa pasje težko dobiti dobrega terapevta, ki te s ceno storitve ne spravi na kant). Dobra limfna drenaža dela čudeže (samo ne tista z mašino).

Precej otekline se odpravi tudi s telovadbo, vendar ne vem, kakšno poškodbo imaš, da ti ne bi svetovala napačnih gibov. Če greš k dobremu fizioterapevtu, te bo dal tako ali drugače telovadit že prvi dan. Dobri fizioterapevti te zapodijo na noge tudi takrat, ko ti dohtar reče, da miruj >:D

Meni sicer gleženj oteka še leta po poškodbi, je pa res, da nisem bila ultra pridna s telovadbo.

Bellatrix ::

Minili so 4 tedni od poškodbe. Gleženj je otočen ravno toliko kot prvi dan. Zdravnik pa preprosto reče, longeta še 2 tedna. Mislim wtf ?? usakič da ista navodila izboljšanja pa ni.. a so tolk butasti in se jim ne da prou nič delat, al ni druge varjante kot met nogo u longeti in je ne obremenjevat, kljub temu da učinkov po 4 tednih še vedno ni ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

jype ::

Lahko te tudi operirajo, ampak potem boš ležal še dlje, pa oteklino bo to še povečalo.

floyd1 ::

Po mojem bo šlo nazaj, ampak res pa to traja. Mene so pred ca. 6 tedni operirali (gleženj, trojni zlom) in imam 13 vijakov in ploščice v nogi, tako da moja situacija ni ravno najbolj primerljiva s tvojo. A to z oteklinami gre zgleda res ultra počasi, tudi po takem času imam še vedno precej otečeno. Ampak bistveno, rers bistveno boljše kot pri odpustu iz bolnice, ko me je bilo nogo res strah pogledat. Ampak pri takem vrtanju po kosteh sem to nekako pričakoval.

harvey ::

Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Bellatrix ::

Danes bil ponovno na pregledu. Vsakič do sedaj sem imel različnega zdravnika in prav vsak je povedal drugačno zgodbo.
Prvi je rekel da je abrubcija kuboidne kosti.
Drugi je rekel da o abrubciji ni ne duha ne sluha in da imam zvin gležnja
Danes mi 3 dohtar pove, da nimam ne abrubcije ne zvina, da je vse ok z kostmi.
Otečeno pa imam že 4 tedne.
Današnji dohtar me je ponovno napotil dohtarju št.2 na pregled in priporočil slikanje stopala in gležnja s CT.
Poročam ju3, kaj novega bodo odkrili.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Mercier ::

Jaz sem redno hodil na treninge in uizi bos (v nogavicah) tekel po travi. Za hitrejšo rehabilitacijo po ukazu šefa.

PS
To ni nasvet.

Bellatrix ::

Bil pri zdravniku št.2

Pogledal je nogo in me osvobodil bergel. Lahko začnem počasi hodit.
Napotil me je na magnetno resonanco, čakalna doba pa je obupna.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

thramos ::

Malo pokliči po Sloveniji ... na Ptuju sem dobil termin v 3 tednih, nato pa sem zaradi odpovedi opravil pregled v dveh dneh.

Bellatrix ::

Sedaj se uvajam v hojo že 10 dni, pa še kar ne gre. Obremenitev stopala sploh ni problem, problem se pojavi ko se s prsti oprem tal, oz. z prsti pritisnem ob tla ob hoji, kot počnem z normalno nogo. Takrat je bolečina precej močna. Nevem kaj nej naredim. Grem spet dohtarju al počakam 2 meseca do resonance?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

mojca ::

V Trstu ti magnetno resonanco opravijo za "male pare" (cca. 140 ali 170 EUR; v Sloveniji plačaš cca 300-400) v nekaj dneh.

Jaz bi na tvojem mestu vprašala še kakšnega dobrega fizioterapevta. Dobre izkušnje imam z Lilićem na Kozini (malenkost dražji, navadno manjše število obiskov po npr. 15 minut, morda en sam) in Dušanom Mesesnelom v Šempetru pri Gorici (navadno si tam 3x na teden po tri ure, da te pomasirajo in potem kvihtaš, cena je nizka za tretma, ki ga dobiš - tipično nižja od ene navadne masaže; seveda lahko greš tudi samo enkrat na posvet).

Gotovo so podobni tudi po drugih koncih Slovenije, jaz jih žal poznam le na primorskem, bi se pa za kateregakoli od teh dveh peljala tudi do Prekmurja.

Jaz bi ti za odpravo hujše otekline svetovala tudi dobro ročno limfno drenažo (pomaga, če ti terapevt pove, da jo dela po Voddru in da ima certifikat iz Avstrije - imam namreč občutek, da je tričetrt takozvanih drenažistov naredilo en šnelkurs in se zdaj delajo, da delajo drenažo; jaz sem imela precej slabih izkušenj). Ampak če nimaš debele denarnice ali znanca, ki bi ti jo naredil vsak dan vsaj po eno uro ... (Tipična cena je 50 EUR, potem pa zmnoži to z vsakodnevno masažo, recimo en mesec.) Dela pa limfna drenaža čudeže - obseg noge brez težav zmanjša za centimeter.

Goldee ::

Predlani novembra imel zelo hud zvin gležnja (pri košarki) - 2. stopnja, tik pred zlomom.
Po 3h mesecih je bil moj gleženj popolnoma pozdravljen (99%). Danes sem že pozabil, da sem ga sploh imel zvitega in veselo športam ter normalno obremenjujem ta gleženj.

Kakšno terapijo sem imel? Nič posebnega. Počitek, hladni obkladki, konjska mast. Gleženj sem imel cel čas povit (4 tedne) v fiksen povoj (občutek je kot da bi imel gips, vendar vseeno lahko malce gibaš v gležnju). Jaz mislim, da ni potrebno preveč komplicirati okoli zdravljenja. No, razen, če si vrhunski športnik ali pa ne več rosno mlad. Potem ko sem snel povoj dol sem začel normalno hodit in nisem delal nobenih razgibalnih vaj in vse je bilo ok.
No, je pa od primera do primera drugače, se strinjam.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

Bellatrix ::

mojca je izjavil:

V Trstu ti magnetno resonanco opravijo za "male pare" (cca. 140 ali 170 EUR; v Sloveniji plačaš cca 300-400) v nekaj dneh.

Jaz bi na tvojem mestu vprašala še kakšnega dobrega fizioterapevta. Dobre izkušnje imam z Lilićem na Kozini (malenkost dražji, navadno manjše število obiskov po npr. 15 minut, morda en sam) in Dušanom Mesesnelom v Šempetru pri Gorici (navadno si tam 3x na teden po tri ure, da te pomasirajo in potem kvihtaš, cena je nizka za tretma, ki ga dobiš - tipično nižja od ene navadne masaže; seveda lahko greš tudi samo enkrat na posvet).

Gotovo so podobni tudi po drugih koncih Slovenije, jaz jih žal poznam le na primorskem, bi se pa za kateregakoli od teh dveh peljala tudi do Prekmurja.

Jaz bi ti za odpravo hujše otekline svetovala tudi dobro ročno limfno drenažo (pomaga, če ti terapevt pove, da jo dela po Voddru in da ima certifikat iz Avstrije - imam namreč občutek, da je tričetrt takozvanih drenažistov naredilo en šnelkurs in se zdaj delajo, da delajo drenažo; jaz sem imela precej slabih izkušenj). Ampak če nimaš debele denarnice ali znanca, ki bi ti jo naredil vsak dan vsaj po eno uro ... (Tipična cena je 50 EUR, potem pa zmnoži to z vsakodnevno masažo, recimo en mesec.) Dela pa limfna drenaža čudeže - obseg noge brez težav zmanjša za centimeter.


Recimo je glede fizioterapevta problem v tem, da mi je dohtar rekel naj ne grem fizioterapevtu, ampak naj začnem sam počasi obremenjevat nogo. Oteklina sedaj skoraj da nimam več... je še prisotna ampak je manjša za vsaj 75%. Tudi bolečine se ob hoji zmanjšujejo. Recimo bolečine so se zmanjšale za 20-30%.
Bolečina se pojavlja na razno raznih krajih. Ob točno tistem pritisku prstov ob tla, pa se pojavi na desnem kraju stopala pri kuboidu, kjer so mi ob prvem pregledu dejali da se mi je odlomil manjši košček kosti. Zanimivost je v tem, da so mi ob drugem pregledu dejali da se tam ni nič zgodilo. Sedaj pa me boli ravno tam.
Je pametno it fizioterapevtu kljub temu, da je dohtar reku drgač ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Bellatrix je izjavil:

Recimo je glede fizioterapevta problem v tem, da mi je dohtar rekel naj ne grem fizioterapevtu, ampak naj začnem sam počasi obremenjevat nogo.

Je pametno it fizioterapevtu kljub temu, da je dohtar reku drgač ?


Prvič: povprečen ali podpovprečen fizioterapevt bo izvajal natanko tisto, kar mu bo naročil dohtar, in morda res ni najbolje, da padeš takemu v roke. Katerikoli od omenjenih dveh (in najbrž še kdo drug, ki ga ne poznam) pa imam toliko prakse in soli v glavi, da bo znal oceniti poškodbo dosti bolje od povprečnega splošnega zdravnika in te ne bo poslal delat vaj, ki niso primerne zate. Mene je npr. ob prvem obisku samo zapodil do svoje dohtarce, naj me pošlje v toplice, in naj se vrnem k njemu, ko bom nazaj iz toplic.

Drugič: če bi dohtar rekel, da moraš k fizioterapevtu, bi ti morala zdravstvena zavarovalnica kriti stroške v že tako prezasedeni fizioterapevtski ambulanti. V tem se strinjam z zdravnikom - nima dosti smisla, da bi te podpovprečen fizioterapevt dobil v roke in po možnosti dal še kakšno napačno vajo.

Tretjič: večina dohtarjev reče "počivat". Vprašaj športnike, ki pridejo telovadit že tretji dan po operaciji. Takrat se mišice najlažje regenerirajo. Meni je dohtar rekel, naj po zvinu mirujem N dni, fizioterapevt pa, naj se postavim na noge in hodim (po primerni terapiji, ki je pregnala večino bolečine), pa je slednje koristilo. Tebi pa je pravzaprav rekel, da obremenjuj nogo, torej je toliko manj očitno, zakaj je ne bi smel kontrolirano obremenjevati pri fizioterapevtu.

Razen če je bolečina že skoraj izginila in se ti ne zdi, da bi še imelo smisel kogarkoli obiskati, bi šla jaz na tvojem mestu h kateremu od obeh predvsem zavoljo diagnostike in svetovanja. Morda bo en obisk pri Mesesnelu dovolj. (Če je mogoče, neseš slike s sabo.) Za razliko od vračev, ki ti obljubljajo, da ti bodo za nekaj deset tisoč evrov pozdravili raka (tudi če vedo, da ti ni več pomoči), ti bodo odkrito povedali, ali in kakšno zdavljenje je smiselno.

(Po opisu sodeč morda samo kdo ne zna brati rentgena ali si bil slikan pod napačnim kotom in imaš dejansko zlomljeno kakšno koščico.)

Mafionzo ::

Zdravo, da še jaz nebom odpiral nove teme. V četrtek (18.4) sem si zvečer zvil gleženj (mal smo bli neumni in smo s trampolinom zabijal na koš in sem čudno pristal). Sem šel takrat na urgenco na Jesenice (okol 10h zvečer) in me je zdravnik poslal na rentgen. V izvidu je napisano "Levi gleženj + Mortice: Abrupcija z distalne fibule". Ko mi je pokazal slike in mi razložil, sedaj razumem da se mi je na zunanji strani gležnja odlomil en majhen delček kosti. Gipsa je rekel da ne rabim ker vezi to držijo gor tako da naj bi se samo zacelilo. Svetoval mi je nekajdnevni počičet z hlajenjem in nogo v povišanem položaju. V prvih tednih razbremenjevanje noge z berglami (bolečin ob obremenitvi nimam, ampak vseeno uporabljam eno berglo....sm tko k dr. house xD) po 2-3 tednih razgibavanje in obremenjevanje in vsej 6-7 tednov ne smem imet športnih aktivnosti ali težjih obremenitev. Zdaj me pa zanima, koliko časa bom imel oteklo? Ker sedaj je že kar nekaj dni pa je oteklina še vedno prisotna (cel spodnji del noge oz. gleženj je zatečen). Ob premikanju ali obremenitvi nimam bolečin, razen v skrajnih legah. Pa zanima me tudi....kdaj bom lahko vozil avto? :D na srečo je leva noga tako da bo treba sam sklopko stiskat ^^
No na splošno me zanima kako naj ravnam ob tej poškodbi ker še nikoli nisem imel zbitega gležnja ali zlomljene kosti...je možno da so kaki majhni delci prišli med sklep in bi mi lahko povzročali kake težave?


Hvala za odgovore in Lp

HighBane ::

Za tiste koščice bi ti moral zdravnik povedat, kako in kaj, ker lahko pride do komplikacij, če ovirajo delovanje sklepa, kar bi večinoma pomenilo operacijo, zaradi česar bi zdravnik rajši počakal in videl, če te bodo motile.
Zdaj bom govoril, kako v klubu rešujemo hujše zvine gležnja, morda je tvoj bolj kritičen ali pa lažji. S namenom, da čim prej spet treniramo. Ponavadi 1-2 dneva počasnega razgibavanja (ne pretiravat). Gleženj si hladiš, ko je hladen, pa ga daj pod čim bolj vročo vodo, da spet segreje. To ponavadi parkrat. S tem pomagaš vezem pri hitrejšem, okrevanju. Probaj čim bolj normalno hodit brez bergel, da se vezi spet razgibajo. Na oteklino ne bi kaj preveč gledal, pač enkrat jo ne bo več, ker je ponavadi še prisotna, ko nogo že normalno uporabljaš. Avto pač lahko voziš, kadar brez velikih bolečin sklopko stisneš, za zavoro imaš itak desno, samo ne bi pretiraval s razdaljo. Pa kadar greš spat, daj nogo na višino (blazino), da ti čim manj zateče čez noč. Ne stoj preveč časa, če sediš, probaj imeti dvignjeno nogo.
Zvin je večinoma samo nadležna stvar, zaradi bolečin bolj pri ponovnem uhojevanju gležnja. Pa ko se ti enkrat zgodi, se ti bo še velikokrat.

Ponavadi se po 3-4 dnevih spet trenira, par dni bolj počasi.

GrimReaper ::

Sam sem si prejšnjo nedeljo zvil levi gleženj. Dobil sem longeto in bergle za 2 tedna.
Po enem tednu je še vedno prisotna oteklina, zjutraj manj, popoldne se pa spet pojavi. Modrice počasi postajajo bolj rdečkaste barve, najbrž je to dobro. Led in mrzla voda nisem opazil da bi pomagala.
Sam bi že začel hodit brez longete in bergl. Avto sem danes tud probal vozit, in mi stiskanje sklopke ne povzroča bolečin. Edino hoja je še bolj tako, bolj šepam.

Pa ko se ti enkrat zgodi, se ti bo še velikokrat.

Tudi če ne pride do ponovne poškodbe? Tega ne zastopim najbolje.

EDIT:
Bi kaj pomagalo če bi imel vsaj doma in čez noč longeto gor? Na šihtu me namreč zelo ovira.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Ne vem, kako hud zvin imaš, a pri rahlem zvinu se ti poškodbe definitivno ne bodo "kar tako malo za hec" ponavljale. Jaz bi rekla, da se ti v primeru hujše poškodbe (in/ali slabe rehabilitacije) ob neumnosti kvečjemu poveča verjetnost, da pride do ponovnega zvina oziroma da je potrebna "manjša neumnost", da pride do ponovnega zvina.

Itak da ne boš zvina staknil kar tako, ne da bi ponovno zelo nerodno stopil.

Po drugi strani pa imaš zdaj priložnost, da se vzameš v roke in začneš krepiti mišice z vajami za ravnotežje (lovljenje ravnotežja na ravnotežni deski, debeli blazini, ...) oziroma da okrepiš mečne mišice, pa bodo ob pravilni vadbi možnosti za zvin v prihodnje kvečjemu nižje.

Mimogrede: dobri športni fizioterapevti te za razliko od dohtarjev, ki ob zvinu predpišejo teden do dva počitka, postavijo čim prej na noge. K enemu fizioterapevtu sem prišla na berglah in od njega čez petnajst minut odšla brez bolečin in brez bergel - takrat sem mu nadela nadimek "Kristus" (samo želim si lahko, da bi znal isti človek še enkrat zamahniti s svojo čarobno palčko in podobno rešiti tudi trenutni problem).

Meni je led pri oteklini vedno pomagal, a še najbolj v začetni fazi, čim prej po poškodbi. Ne tamodre blazinice ovite v krpo, pač pa led direkt na kožo ali namakanje v ledeno hladni vodi.

GrimReaper ::

Oteklina je danes zjutraj že skoraj izginila. Prej sem imel ponoči pod nogo samo eno blazino. Zdej sem dal dve, ker mora bit noga nad srcem.
Zdej samo upam da se ne bo čez dan spet pojavila.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Xserces ::

BUMP

Da ne odpiram nove teme bom napisal kr v te. Torej iščem dobrega fizioterapevta v okolici LJ. Res bi bil vesel kakšnih predlogov ali imen dobrih fizioterapevtov.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

mojca ::

Tomaž Fuchs. (Če šteje za okolico Ljubljane tudi Kozina, priporočam še Alena Lilića.)

Xserces ::

Tomaža sem najdu ja. Zdaj moram samo še poklicat in vprašat kakšna čakalna doba je. Ima mogoče kdo izkušnje z ARTHRON na rudniku? Drugače pa če je kakšen še v Domžalah ali Kamniku.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

mojca ::

Pri Fuchsu prideš samoplačniško skoraj takoj na vrsto, čeprav utegne imeti trenutno vreme opazen vpliv na dolžino čakanja (edini problem je tisti polurni/enourni pregled pri Tomažu - ko te on pogleda, predpiše terapijo in te v roke vzamejo njegove punce, lahko prosto zbiraš termine terapij za en dan vnaprej).

Do obeh omenjenih fizioterapevtov bi se sama sicer odpravila tudi iz Murske Sobote, če bi bilo potrebno - tako dober vtis sta pustila. Vsaj za prvi pregled in prvo terapijo, da dobiš prava navodila. Saj Tomaževi fizioterapevti, ki te prevzamejo v "obdelavo" spet niso tako presežni, ampak tako Fuchs kot Lilić vidita in opozorita na zelo pomembne detajle, ki jih drugi gladko malo spregledajo ali ignorirajo. (Bila sem pri štirih dohtarjih in na šestih različnih fizioterapijah zavoljo iste poškodbe, pa niso znali nikjer drugje opozoriti na tistih nekaj zelo pomembnih detajlov. Saj ga je tudi Tomaž pri meni že pihnil mimo, ampak takrat ni mogel predvideti, da bo stopil na tempirano bombo, ki je bila posledica dohtarjeve šlamparije.)

Izkušnje z Arthronom zanimajo tudi mene. Veliko reklame si naredijo z med.over.net, izkušenj iz prve roke pa še nisem slišala.

Xserces ::

Imam napotnico in vem da je za čakat. Samoplačniško pa zdajle nemorm :). Me po denarnici tepejo :P
Hvala za predloge! :) Jutri pokličem Tomaža pa se pozanimam za čakalno dobo.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

mojca ::

Na napotnico pa Fuchsa za svežo poškodbo (ki jo je potrebno čim prej sanirati) pozabi. Trije meseci, če imaš srečo. Če imaš smolo, pa ti povedo, da pridi prihodnji mesec, ko bodo spet prosti termini čez tri mesece.

Xserces ::

Nism še bil pri fizioterapevtu tako da imam se eno vprašanje. Kakšna je okvirna cena in ali je cena podana na obisk ali imajo tudi kakšne "pakete".

~3 mesece + si nemorm privoščit tako da bom mogu neki scoprat.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

mojca ::

Fizioterapija na napotnico je zastonj. Ampak če zdravnik točno predpiše, kaj je potrebno izvajati, je skoraj vseeno, h komu greš. Skoraj. Pri manualni terapiji so sicer lahko velike razlike že znotraj ene fizioterapije od terapevta do terapevta. Za ultrazvok, magnet in podobne štose je pa vseeno, če si ga sam delaš. K privatniku greš navadno takrat, ko je običajna terapija bolj blažev žegen in ti niti ne znajo povedati, kaj točno je narobe s tabo.

"Paketov" nisem videla še nikjer. Če greš samoplačniško, stane en obisk od cca. 20 (zelo poceni) do nekje 60 EUR (lahko tudi poljubno več), odvisno pri kom, ampak navadno je prvi obisk daleč najpomembnejši. Povprečen ali podpovprečen fizioterapevt bo slepo sledil programu na napotnici. En dober privatnik z goro izkušenj pa ti pogosto da boljšo diagnozo in navodila od dohtarja.

Ne, v nobenem primeru ne čakaj tri mesece. "Normalni" fizioterapevti bi te morali na napotnico sprejeti v roku enega tedna.

Xserces ::

Seveda. Jutri se bolje pozanimam da vidm pri čem sem. Hvala še enkrat.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Okrevanje po rupturi Ahilove tetive

Oddelek: Loža
3618233 (5730) Bellzmet
»

poškodovan gleženj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13119131 (9248) zenith1
»

Tek navzdol

Oddelek: Loža
457367 (5737) Malajlo
»

Reptura Ahilove tetive

Oddelek: Loža
185555 (4445) imagodei
»

Poškodbe... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518265 (7047) ;-)

Več podobnih tem