» »

zdravljenje zvina gležnja

zdravljenje zvina gležnja

1
2
»

Mirjana ::

meni je pomagalO8-) SMREKOVIT MAZILO

iso2000 ::

Jaz sem približno 20 let rekreativno igral košarko. Zvini gležnjev so bili kar pogosta poškodba. Vmes sem nekaj časa pavziral s košaeko in se med drugim posvetil tudi utrjevanju gkežnjev - namenske vaje, barefoot obutev, veliko hoje... Od takrat praktično nisem imel več težav.
Žavbe pomagajo za lajšanje zdravljenja. Malo zmanjšajo bilečino, oteklino. Ampak vezi v gkežnju ti pa ne bodo čudežno okrepile.

GummyBear ::

iso2000 je izjavil:

Jaz sem približno 20 let rekreativno igral košarko. Zvini gležnjev so bili kar pogosta poškodba. Vmes sem nekaj časa pavziral s košaeko in se med drugim posvetil tudi utrjevanju gkežnjev - namenske vaje, barefoot obutev, veliko hoje... Od takrat praktično nisem imel več težav.
Žavbe pomagajo za lajšanje zdravljenja. Malo zmanjšajo bilečino, oteklino. Ampak vezi v gkežnju ti pa ne bodo čudežno okrepile.

In kakšne so te vaje? Kako in koliko časa je treba vajo izvajati?

Tule je en nabor, pa izberi:
https://www.menshealth.com/fitness/a644...
Jaz sem izvajal poskoke, dviganje na prste posamične noge, pa hoja v abrefoot obustvi tudi naredi svoje - od začetka so me gležnji boleli. Sedaj drugih čevljev za hojo in telovadbo (vadba z lastno težo) skoraj ne obujem. Za košarko, težje pohode in kolo imam seveda namenske.

bbbbbb2024 ::

CleanPower je izjavil:

zanima me kakšne so možnosti zdravljenja zvina gležnja.
nekaj vem sam:
1.počitek-da se vezi zacelijo(blagi zvin)
2.mavec(močan zvin, tudi zlom), to možnost se v današnjih časih opušča
3.v eni knjigi sem prebral da je v nekatrih primerih potrebna operacija-v katerih primerih če kdo ve? in kakšna operacija je to?
namreč že 1 mesec težko hodim- me bolijo vezi
predvidevam da zlomljenega ni nič, saj sem lahko hodil, po 2 tednih pa tudi že počasi tekel, a sem verjetno s tem tekom stanje poslabšal.
hvala za odgovore

Moj predlog je, da greš v travmatološko ambulanto ali alternativno, napotnica za ortopeda, vmes pa si daš narediti magnetno resonanco. Verjetno bo kar nekaj tega samoplačniško.
Operacija je potrebna, če imaš kakšno vez strgano. Ker so gležnji kompliciran sklep, sploh celo stopalo, težko ugotoviš ti kot laik, če se ti je kakšna vez strgala.

Če imaš večjo poškodbo, ne samo enostaven zvin, imaš nekje podpluto (modrica).

Zlom je tako. Lahko se ti poškoduje meniskus ali odkruši kost - odvisno. Slaba stran če ne greš k doktorju je, da se ti lahko kost slabo zarašča, meniskus pa se ti lahko poškodba ponovi.

Če nisi v redu po 1 mesecu, ni šlo za enostaven zvin.

Glede na to, da so tvoja vprašanja dokaj začetniška, bi rekel, da je doktor tvoja prva opcija, kar pa bo sicer težko.

strikeout ::

CleanPower je izjavil:

zanima me kakšne so možnosti zdravljenja zvina gležnja.
nekaj vem sam:
1.počitek-da se vezi zacelijo(blagi zvin)
2.mavec(močan zvin, tudi zlom), to možnost se v današnjih časih opušča
3.v eni knjigi sem prebral da je v nekatrih primerih potrebna operacija-v katerih primerih če kdo ve? in kakšna operacija je to?
namreč že 1 mesec težko hodim- me bolijo vezi
predvidevam da zlomljenega ni nič, saj sem lahko hodil, po 2 tednih pa tudi že počasi tekel, a sem verjetno s tem tekom stanje poslabšal.
hvala za odgovore

včasih se pojavi zatrdelo tkivo okoli gležnja in morajo narediti biopsijo (odvzem vzorca), da se prepričajo, da je nastalo tkivo benigno. operacija se izvede v lokalni anesteziji in je kratkotrajna.

Hangman ::

Jaz bi rekel, da je pri zvinih precej odvisno, v katerem obdobju se ti pojavljajo. Dam dva primera:
Primer 1: Če imaš do 15. leta dva zvina, ne bi smelo biti dolgotrajnih posledic, saj noga še raste - s tem pa se tudi poškodovani ligamenti prilagodijo.
Primer 2: Če imaš po 30. letu dva zvina, lahko posledice ostanejo, saj noga več ne raste - raztegnjeni ligamenti se ne bodo obnovili, ostanejo za vedno raztegnjeni.

Saj tudi pri zlomih je podobno. Mlada kost se hitreje zaceli, kostno tkivo se lažje regenerira itd. Če imaš zlom v starosti, ti posledice lahko ostanejo.
Tako da tisti, ki navajate po ducat zvinov, povejte še, kdaj ste jih imeli.

Jaz sem redno igral košarko nekje do 42 leta. Pavzo sem imel mislim, da okrog 35 leta... Drugače pa tudi modrica ni nek bavbav. Se mi je večkrat pojavila. Če imaš zvin enkrat letno mislim, da ni neka huda panika. Pač treba je utrdit gleženj in mišice nog, da se vezi čimbolj nazaj "zategnejo". Če lahko normalno in brez bolečin premikaš gleženj v vseh smereh dvomim, da gre za kakšno hudo poškodbo. ČE te skrbi, pa le na vse preglede... Jaz bi vsekakor čas namenil vadbi.

bm1973 ::

Če gleženj ni otekel, ni treba nikamor hodit.

Če lahko hodiš, ni zlomljen.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvit gleženj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
596140 (4518) GupeM
»

dopolnilno zavarovanje, kje in zakaj? (strani: 1 2 )

9117520 (15285) Alien123
»

Urgenca ali prostori za izgubljanje časa (strani: 1 2 )

7528584 (26747) Invictus
»

poškodovan gleženj (strani: 1 2 3 )

13119999 (10116) zenith1
»

Reptura Ahilove tetive

186164 (5054) imagodei

Več podobnih tem