» »

poškodovan gleženj

poškodovan gleženj

1 2
3
»

Looney ::

Ja in kaj potem. Imamo mi pač naprednejši klub!
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

BigWhale ::

Telvoadno orodje 'parter' niso samo blazine skupaj zlozene. Parter je ena taka gromozanska odskocna deska... Leseni trampolin. ;)

Looney ::

Parter ne pomeni v vseh športih isto!!
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

iggy ::

Looney u bistvu pomeni isto....
Hey, you're fat!

Looney ::

Ne pa ne. Podobno... a vendar se parter pri gimnastiki rahlo razlikuje od parterja pri borilnih veščinah...
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Daedalus ::

Ja in kaj potem. Imamo mi pač naprednejši klub!

Aha. In zvijanje gležnja je verjetno del te naprednosti:P
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

McHusch ::

Namreč, ko si je zvil gleženj je namesto ledenih obkladkov v posodo nalil fino vročo vodo in notr vtaknu nogo. Sicer pravi, da so bolečine nepopisne in se z lahkoto šteje zvezde kar mu čisto vrjamem vendar se je gleženj izredno hitro pozdravil.
Led povzroča slabši pretok krvi oz zadrževanje le te na mestu zvina ker se žile krčijo zato pride do zatekline zato boli. Vroča voda pa naj bi pomagala, da se pretok poveča, ker toplota pač žile razširi. Tako se praktično menda vidi malenkost otekline in bolečina hitro izgine in izvin je hitreje saniran vendar so pa zato bolečine nepopisno čudovite, ko namočiš nogo v vročo vodo.
Toliko o receptu po besedah bratranca. Recept je dobil od refleksoterapevta, ki ga sicer obiskujeva oba vendar jz takega nasveta ne potrebujem, ker imam na mojo srečo "čudne" gležnje in si jih ne morem zvit Kolk drži ne vem, ker mi samemu ni blo treba nikol probat. Mu pa vsekakor vrjamem in vem, da se ni zlagal.


Tale nasvet sicer do neke mere drži, vendar ga je treba uporabljati po pameti. Ob vsaki poškodbi mišic, kit, vezi je prva stvar, ki človeku mora pasti na pamet, led. TAKOJ veliko ledu na poškodovano mesto in hladiti v ledu, če se le da, dva do tri dni nonstop. Led zavira cirkulacijo in v prvih treh dneh res ovira celjenje, vendar je to njegov namen. S tem tudi prepreči nastanek otekline, ki navadno povzroči še dosti več škode, prav tako pa prepreči 'paniko' telesa in nebrzdano hitro celjenje - ki se rezultira v brazgotinjenju. Brazgotine pa so zadnje, kar si športnik želi v svojem vezivnem tkivu. Brazgotinasto tkivo ni prožno, zato ob normalni obremnitvi, ki jo mišica/kita še zdrži, poči.

Po prvih nekaj dneh, ko si telo od šoka opomore, pa pride tale nasvet prav. Polaganje poškodovane noge v čim toplješo slano (idealno morsko) vodo pospeši krvni obtok in obnavljanje veziva, prav tako pa ima slana voda višji osmozni tlak od medceličnine (morebitna oteklina se zmanjša). Prav tako pomaga izmenično prhanje z vročo in ledeno mrzlo vodo pri umivanju. Prav tako namreč pospeši krvno cirkulacijo. Če oteklina že nastane, pa je najboljši recept zeljni obkladek za čez noč. Človek ne more verjeti, kakšno zdravilno moč ima sveže zelje.

Žal iz lastnih izkušenj, vaš forumski športnik. ;>

Mr_Globus ::

Pred cca 5 dnevi sem nerodno stopu pri košarki. Ni me pretirano bolelo in po par minutah sem lahko igral naprej (ni blo bolečine sploh). Zjutraj me je gleženj še kr kontinuirano bolel kako uro. Imam rahlo oteklino. Mislim, da ni nič resnega ker me samo rahlo zaboli ob max itegnjenju in odmiku vstran. Skrbi pa ker mi "škrpa" če premikam levo desno. A je to normalno? Ker sem si prvič zvil gleženj pa ne vem glih kaj je normalno in kaj ne.

hamax ::

tezko je rect, kako zgleda to tvo skrtanje.
ce s tem misls obcutek, kot da se kost v sklepu ne prilega dobr, pol je to normalno.

se mi je zgodil ze, da sm pr basketu nerodn stopu, pa sm kr naprej spilu. bolecina kr hitr mine.
pol k sm pa zjutri iz pojstle ustou, sm pa od bolecine v gleznu sam po tleh padu :D

Mr_Globus ::

Jp to da se ne prilega normalno, pa "zadeva" ob hrustanec. Kolko časa pa rabi taka stvar, da se pozdravi? več kot 2 tedna?

Pa še to - a lahko tečem če ne čutim bolečine, oteklina pa še vedno je? Al naj raje mirujem še neki cajta?

teedy ::

Sam treniram gimnastiko že 9let, in lahko vam povem, da je pri borilnih veščinah parter nekaj čisto drugega, poškodb sm pa tudi mel preveč:( , gleženj je pa najhujši;(( , boli k p., nikol se ne pozdrav, še zdej mi škrta če čudn stopm, pa je od tega 2 leti...skratka, kr neki:D


lp

iggy ::

Ah fantje kaj jokate če mal škrta. Treniram košarko (2 krat dnevno) in mam škrtanje v gležnjih in kolenu. S tem ni nič narobe in škrtanje je pač postalo moj vsakdanjik :)
Hey, you're fat!

klemen22 ::

n mam škrtanje v gležnjih in kolenu

ja sam da se ti ne bo potem v starosti to škrtanje kje poznalo. Skratka, ne treniraj če ni obvezno.:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Storm ::

Mene pa zanima s katerim trakom si delate bandaže pri gležnju, a je cool, če na koncu vse skupi oblepim kar z unim barvnim lepilnikm trakom, recimo srebrnim iz bauhausa?
Markec The Great

McHusch ::

Pa ne valjda lepit gležnja z McGyver selotejpom. ;> Pejd do najbližje lekarne, pa kupi en elastični povoj. Vedno pride prav.

BigWhale ::

ja oblepis s tistim potem pa potopis v vedro in notri naspricas se purr peno... Tisto k majo zidarji za okna pritrjevat.

Pol pa tko s kanto okol hods tri tedne. Boljs k vsak dohtar!!!

Storm ::

Ne govorim o povojih in elastiki pač pa o zadnji plati bandaže, ko je že vse povito, bi rad z nečim pritrdil, ker se mi uni krempeljčki pa vsi ostali ježki med rekreacijo non stop odmotavajo, če bi pa zalepil z lepilnim trakom na konc bi pa po mojem držalo, zato sprašujem s čim na konc polepit da se mi ne bo bandaža odvijala? Kak poseben lepilni trak?
Markec The Great

Binji ::

Tisti medicinski lepilni trak je dober za tako
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Vajenc ::

S tako bandažo se boksarju zalepi zapestje, da ostane fiksno, pri gležnjih to ne velja, saj mora biti vsaj malo flexi za vsak šport.
Prvi post od BW...skor me je iz stola vrgl :D .

Looney, še od mene. Zaradi nepravilno pozdravljenega zvina gležnja, imam sedaj tako trd gleženj, da pri teku potrebujem vsaj 5 min., da neham šepati na levo nogo. In še ogrevanje gležnja pred in po treningu je nujno in to intenzivno (pomagaj si z roko).

Pa postopek hladno-vroče, ki ti ga je opisal McHusch je tudi priporočljiv.

Looney ::

Sej, moj gleženj je že skoraj v redu. Se mi še kdaj zgodi, da skočim postrani na kakšno stvar (:8)) in potem pet minut ne morem hodit, ampak nimam več problemov, da bi se mi za vsako malenkost ponovile bolečine. Meni se je samo pocajtalo, ne znam pa svetovati, kaj je treba delat, da se pozdravi. Ostanite čim več časa pred kompom, pa si ziher ne boste zvili gležnja.:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

sverde21 ::

Pred kompom se ti lahk roka obnuca, ker šmirglaš z njo po miški :P
<?php echo `w`; ?>

Looney ::

Sem opazila, ja.:8) Ne, da šmirglaš po miški, ampak po podlogi za miško!:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

sverde21 ::

Ja jst mam že tretjo peto na roki 0:) :D
<?php echo `w`; ?>

;-) ::

HeH jaz mam pa mehko kožo-tud na peti>:D

grex ::

Bigwhale kar govoriš Looney nima smisla, ker ne bo razumela.

Interes športnika in zdravnika je obrnjen za 180 stopinj.
Športniki imajo radi take zdravnike, ki ga spravijo nazaj v šport (po možnosti takoj po obisku), ne glede na posledice čez recimo 10 let. To nekateri celo počno (profesionalni šport - prav zato veliko ljudi skrbi, kaj bo s kolenom Janice Kostelić po njeni karieri)

Looney je nekdo že v 3jem postu zelo lepo napisal, kako se ravna z zvitim gležnjem (nč hudga, če ni blo otekline).

Če bo do pozdravitve trenirala kickbox (ki je za gležnje zelo obremenjujoč), se bo ta še naprej zvijal, kar bo imelo za posledice ohlapne vezi gležnja, ki se več nikoli ne pozdravijo (logično, ker niso "bolane", le podaljšane/ohlapne so). Posledica bo večno nestabilen gleženj.

Ampak Looney ni edina takšna, zato imajo v Sanolaborju stabilizatorje gležnjev (elastične nogavice vseh sort), ki stanejo od 3K do 25K SIT. To delno omili celotno zadevo. Je pa treba vedeti, katera vez TOČNO je nategnjena, da veš katero nogavico izbrat - zato imaš športne zdravnike in trenerje, ki ti to lahko povejo.

In zdravnica od Looney je zavila z očmi, ker je Looney bila verejetno že petnajsta takšna bolnica in je imela že počasi dovolj.

Sicer pa razumem tudi športnike. Težko je od njih zahtevati, da prekinejo z dotičnim športom za toliko časa, še posebej če imajo tekme in podobne stvari, za katere živijo. Žal pri zvinih gležnja to dostikrat ne gre.

Looney ::

Mogoče nisi bral mojega zgornjega posta, ampak z mojim gležnjem je trenutno že nekaj časa vse v redu, tako, da me lahko že enkrat vsi skupaj nehate kritizirat!:\
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Sandoval ::

Mah.
Glej - moja mati(vem, da se boš obesila na leta in telesno pripravljenost) je imela nekoč zvit gleženj.
V petek si je nato na 2 centimetrskem robniku ponovno zvila gleženj in sedaj ima kar gips(mavec)- prvič je imela opornico. Pa pol mora it še na razmigavanja in take reči ...
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

iggy ::

Dobr a lahko usi nehate že pametovat. Treniram košarko kjer zvin gležna ni izjema. Zviješ gležen, počakaš 3 dni potem pa spet nazaj na igrišče. Še nisem imel nobenih večjih problemov, ko sem treniral z malce bolečim gležnjem. Največji strup za gležen so prav opornice, ki naredijo gležen šibak ker se navadi na opornico. Največ s čimer si jaz pomagam so dvojne nogavice.
Hey, you're fat!

grex ::

Od prvega posta je minilo več kot 2 meseca,.. a to kaj pove??? Recimo, da je zdravljenje trajalo dlje kot običajno pri enostavnih zvinih.

Opornice so dobre v akutnih stanjih, ko je še prisotno vnetje in bi kakršnikoli napor z dovolj veliko verjetnostjo povzročil majhno podalšanje (i.e. nestabilnost) vezi. Potem pa postopno obremenjevanje, da si stabilnost pridobiš z mišicami. Vse to pač ne gre v 2 dneh nardit.

Po 30ih zvinih bodo pa s takim načinom vezi sicer zdrave, ampak predolge... in takrat brez opornic ne bo šlo.
Sicer pa dvojne nogavice al pa manjši elastični povoj so velikokrat dovolj (posebej pri manjših zvinih). Najboljša je pa bolečina, ki ti prepreči neprimerne gibe.

Zdravniki bi morali gledati na zdravje športnikov po njihovi karieri (vsi tega ne počnejo, in ravno te imajo športniki najraje),... sam tega športniki ne razumejo.
Je pa res, da zdravniki pa tud ne razumejo, da športnik nima več veliko od življenja, če mu ga odvzameš (tud če samo za 2 tedna). Je tu verjetno treba neko srednjo pot ubrat. Mimo dejstev se pač ne da.

sm1x ::

Pozdrav, nisem našel nobene ustrezne novejše teme.

Da preidem k stvari ... 5.5.2013 sem si pri nogometu močno zvil gleženj. S poškodbo sem ravnal po "predpisih", hladil, miroval itd. Modrica je počasi izginila (ampak res počasi), bolečine pa pravzaprav nikoli. V začetku avgusta sem bil tudi na pregledu pri travmatologu dr. Andreju Andoljšku na Jesenicah (baje je res dober kar se tiče tovrstnih poškodb), ki mi je dejal, da je gleženj stabilen, da vezi niso natrgane in da operacija ni potrebna. Dejal je tudi, da bo gleženj v roku enega meseca dober in da se bom lahko spet začel ukvarjati s športom. Od pregleda so že več kot trije meseci, bistvene razlike od takrat pa ni. Gleženj me še vedno boli, ne počnem nič drugega kot občasno hodim kilometer ali max 2. Včasih tudi še malo zateče. Boli velikokrat tudi ponoči "za brezveze". Če so vezi načeloma v redu, kaj bi lahko bil razlog, da je zdravljenje tako dolgotrajno in zakaj me gleženj še vedno tako boli?
Ima kdo izkušnje z dolgotrajnim zdravljenjem gležnja? Če bo šlo tako naprej, se s športom ne bom mogel ukvarjati še dolgo časa, počasi imam vsega vrh glave.

Lp

GrimReaper ::

Sam sem si ga zvil 9.6. letos. Od enega meseca naprej do zdejšnjih 5,5 mesecev je skorajda enako.
Hodim in počasi tečem lahko normalno, čutim pa včasih še vedno nekakšno majhno bolečino ko stopim na ta gleženj.
Pa zgleda še vedno malo bolj otečeno kot desno, tudi če z roko potegnem zgoraj po stopalu čutim nekakšne mravljince.
Ampak ok, nikol nisem bil nevemkakšen športnik, tako da za moje potrebe bo tak gleženj dovolj dober, tudi če vedno ostane tak.
Košarko recimo sem normalno igral po enem mesecu, edino odriv je bil včasih malenkost slabši.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

zenith1 ::

sm1x, a to je doktor na uč pogledal ali z ultrazvokom??
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bolniška: Kaj lahko počnem?

Oddelek: Loža
238549 (7686) St235
»

Bolečine takoj nad gležnjem!?

Oddelek: Loža
186041 (5480) mojca
»

Urgenca ali prostori za izgubljanje časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7524710 (22873) Invictus
»

zdravljenje zvina gležnja

Oddelek: Loža
4624017 (16200) Xserces
»

Poškodbe... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518177 (6959) ;-)

Več podobnih tem