» »

Kako že obstoječo particijo razdeliti na 2 brez izgube podatkov

Kako že obstoječo particijo razdeliti na 2 brez izgube podatkov

biokill ::

Imam za sformatirati računalnik, najprej naj povem, da imam 640GB disk.....imam pa samo eno particijo in sicer C: ...

Najprej sem mislil prenesti dragocene datoteket na disk od starega pc-ja a sem kaj kmalu ugotovil da bo premalo....

Zdaj pa me zanima kako bi lahko ustvaril še eno particijo tako, da bi na particiji C: pustil windows in da bi ustvaril npr še D: in gor dal šaro....Da bi potem lahko sformatiral samo C: particijo in bi bilo mir..

Sem že nekaj googlov, probal sem tole http://www.geeksdo.com/shrink-c-create-...
naredil sem vse po navodilih a mi sploh ni naredilo nove particije.....tako da je bilo kot prej...

Vsak predlog zaželjen

L.P.
  • spremenilo: biokill ()

bluefish ::

Če imaŠ Visto ali 7, potem lahko enostavno preko start > run > dismkmgmt.msc opraviš to reč. Samo z desno klikneš na particijo in izbereš Shrink Volume in slediš postopku. Pred tem ne pozabi defragmentirati diska in na drugo lokacijo shraniti tiste res pomembne podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Unspoken ::

Probaj s temle programom: http://www.partition-tool.com/personal....
Navodila so tukaj: http://www.partition-tool.com/easeus-pa...

Zmeraj je pa priporočljivo narediti backup, preden se lotevaš tovrstnih posegov. :)
lp
s.

mastah ::

probaj se diskpart preko cmd

biokill ::

imam xp, nameravam namestiti win 7.....

Poizkusil sem partition tool.........backupa nisem naredil, ker nimam kam.....potem mi je tole mlelo 6ur in se premaknilo za 10%...očitno je šlo nekaj po zlu, sem kar resetiral računalnik in nasrečo ni nič izginilo.

Ali ve kdo za kakšno preverjeno metodo?


L.P.

Icematxyz ::

GParted.

LiveCD si snami tukaj:

http://sourceforge.net/projects/gparted...

Zapeči na CD in bootaj.

Če pa bi raje to rešil z USB ključem pa uporabi Unetbootin:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Vstaviš ključ v usb. Zaženeš unetbootin. Izbereš z menuja Parted Magic (mislim da direktne podpore za GParted ni ampak Parted Magic tako temelji na GParted + še nekaj toolov).

Zbereš pravi USB drive pa klikneš OK. Pa sname program z interneta in namesti in naredi ključek bootable vse sam. Pač podatki na ključku pazi da jih kam shraniš ker bo ključek izbrisalo v tem postopku.

Zelo priročno tudi za ljudi ki so manj tehnično podkovani pa bi vendarle radi kakšno Linux distribucijo preizkusili brez kakršnega koli nameščanja (LiveCD a z bootable USB ključa) in peke CD-jev...

Zgodovina sprememb…

biokill ::

Ok, pri[lo je do velikega problema....danes poskuaim vklopit pc in mi ga sploh noce...
kao da je prislo do napake....zdaj me zanima ce bi lahko jaz disk vzel ven in ga priklopil
na nekaksno ohisje zunanjega diska ter nesel frendu da mi da zacasno na comp......pa le upam da je kaj gor ostalo.......

L.P.

bluefish ::

Lahko. Čeprav ni potrebno komplicirati z zunanjim ohišjem. Le ob priklopu v računalnik je potrebno nastaviti pravo zagonsko zaporedje, da se bo zagnal kolegov OS.

biokill ::

Hvala, kupit bom moral, ker ima prijatelj dokaj star računalnik in ne sprejme sata diskov in bi potem lahko z usbjem povezal..


Bom poročal, kako se bo stvar razpletla...Drugače pa hvala za nasvete

L.P.

Icematxyz ::

Glej preden kaj kupiš. Snemi si katerokoli LiveCD linux distribucijo. Jo zaženi preprosto tako da po tem ko si zapekel ISO sliko na CD ali DVD da jo daš v CD/DVD rom pogon in v biosu nataviš na boot prvo napravo cd-rom pogon. In imaš popolnoma delujoč operacijski sistem. Ki ni se niti dotaknil tvojega trdega diska.

V njem boš našel GParted. In boš razdelil tvoj trdi disk ki se ne boota na 2 dela. Potem boš prenesel datoteke z file managerjem v Puppy Linux ki jih rabiš na drugo particijo. Potem boš pa ob novem zagonu računalnika namestil na prvo particijo operacijski sistem po želji.

Vse to boš storil z klikanjem z miško. Naprimer snemi si to distribucijo:

http://www.puppylinux.org/

Ima vse kaj potrebuješ. Za delovanje potrebuje zelo malo sistemskih sredstev in spraviš jo na 8cm CD rom. In vedno ko boš imel podobne težave z računalnikom boš imel pri roki popolnoma delujoč operacijski sistem ki ti ne bo sivil las te silil v nakup strojne opreme za to da boš našel rešitev in še kaj bi se našlo.

Če pa te je zelo strah da boš z GParted kaj naredil narobe in izgubil podatke pa pač najprej naredi kako veš in znaš (pa čeprav z nakupom nove strojne opreme) to da boš podatke ki jih rešuješ spravil nekam na varno. Potem pa se vseeno poigraj z predlaganim. Boš vsaj naslednjič zadevo rešil bistveno bolj elegantno in z manj truda.

Evo nekako tako zgleda GParted:

 GParted

GParted


 GParted

GParted




Noben bav bav. Pač moraš pa pravilno nastaviti datotečne formate (NTFS) da ne bo windows imel kasneje težav s tem da nebo znal prebrati particije (če bi bila kakšna Linux particija nastavljena). Rumena barva označuje zasedenost trdega diska. Se pravi nova particija ne more biti večja kot je kapaciteta trdega diska minus zasedenost. Kar je seveda logično in niti GParted ne dovoli. Ne pa izbrisati celotne particije. Če sklučajno še nisi nikoli delal z particijami. Ampak obstoječe particije ki že vsebujejo podatke uporabi le "resize" - spremeni velikost nikakor pa jih ne izbriši!

Zgodovina sprememb…

biokill ::

Hvala!! zelo priročna zadeva, sem pogledal in je še vse na disku kot mora biti, bom vsaj dobro spal...... potem z GPartedom se nisem igral, da nebi šlo s5 kaj v maloro, ker prejšni program je bil na isto foro in je zmrznil..Če bi bil samo moj PC bi, vendar zaradi morebitnega pritiska drugihčlanov družine ne bi tvegal...Bo treba kupiti kakšen zunanji disk, ker že tako primankuje prostora na računalniku......Drugače pa zelo uporabna tale portable linux varijanta....

Pa bom kar tukaj vprašal..V hoferju bodo imeli 2 zunanja diska, oba 1.5tera oba usb, esata......eden stane 100EUR drugi pa 125, dražji mislim da ima 32mb predpomnika..drugi 16.....Eden je tevion drugi medion, medion je tisti dražji....Zdaj vem, da so notri drugi diski, menda da so od seagate barracuda...kaj mislite, bi se splačalo vzeti? Ali se morda bolj splača notranji disk + ohišje...

L.P.

biokill ::

aha, zdaj sem ugotovovil, da iz tega linuxa ne moreš nič dat na zunanji disk, sem poizkusil za vsak slučaj na ključku in napiše, da je za linux namenjen samo branju oz. nekaj takega....ali morda obstaja kakšna možnost?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

Lonsarg ::

Hm očitno ta distribucija linuxa ne podpira dobro windows formata particij. Kubuntu 9.10 mi Live CD čisto lepo piše po windows particijah in spreminja podatke. Čeprov USB kluče bi maral vsak linux brati...

Glede diska bi jaz kar za 100EUR vzel, gre se vendar za backup ne pa neko odzivnost diska, saj ne boš gor inštaliral, tak da ne boš opazil razlike, sploh če mata oba eSata.

Potem pa kar občutljive podatke na obeh diskih, filme itd pa samo na zunanjem, tako je najvarneje imeti. In lepo z Gparted zmanšaš particijo od začetka za ene 60GB za win 7.
Da te pa ne bo preveč strah, tudi če formatiraš cel disk so podatki še vedno gor, samo ti kar dolgo vzame, da jih eni posebni programi dol poberejo.

biokill ::

sej kljček bere, lahko tudi pogledam kaj je na ključku.....sam na ključek pa nemorem dat, ker mi napako javi...

biokill ::

imam en problem.....zdaj če grem z linuxam noter, so vse datoteke na mestu in jih lahko tudi čekiram.....sem pa kupil ohišje za disk, disk vstavil, povezal z drugim računalniom.....in lahko grem samo v program files ....kar se pa tiče moji dokumenti...in ostalo, pa piše access denied in mi mape pokaže kot prazne, čeprav niso, ker tudi zasdenost diska je enaka kot pred problemom in datoteke tam morajo biti, saj jih z linuxovim CDwindowsom lahko gledam in predvajam........

Rabim hitro pomoč, če ve kdo....drugače gre vse na servis...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

bluefish ::

Samo na servis ga ne nosi, ker bodo po možnosti to obravnavali kot neko hudo zapleteno reševanje podatkov in zadevo primerno zaračunali.
Dostopa do dokumentov ti ne dovoli zaradi pravic. Ampak žal ti glede tega ne znam pomagati.

biokill ::

tudi jaz nebi rad nesel, vendar doma že vsi nekaj živčni, češ naj že zrihtam....

Ali kdo pozna rešitev, da glede pravic..

Icematxyz ::

Ne razumem čisto sedaj kaj je težava. Kupil si ohišje za trdi disk. Z puppylinux si ugotovil da so vse datoteke še na svojem mestu. In da so uporabne.

Sedaj pa si dal disk v zunanje ohišje in ga priklopil kam? In pa kam točno bi rad prekopiral sedaj podatke. Nove particije če prav razumem ne boš delal. In predvsem v katerem operacijskem sistemu delaš. Oziroma ti prikaže prazne mape?

Zgodovina sprememb…

biokill ::

na prijateljov računalnik.......Ohišje sem kupil zato, ker prijatelj nima SATA matične plošče.....ampak zaradi pravic ne morm kopirati dokumentov iz mape user, oz. je niti odpret nemorem ampak mi jo prikaže kot prazno....napiše access denied...

Moj namen je bilo dati moje fajle na prijatlow komp in mojega formatirati in dati nazaj fajle na moj komp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

Icematxyz ::

Se pravi sedaj imaš tvoj trdi disk v zunanjem ohišju priklopljen na prijateljev računalnik?

Kateri operacijski sistem pa je nameščen na prijateljevem računalniku?

Bom ugibal. Prijatelj ima nameščen XP? Problem pa je lastništvo mape?

Poskusi narediti tako:

http://support.microsoft.com/kb/810881

Od točke "REŠITEV" naprej!

Zgodovina sprememb…

biokill ::

ali to naredim na prijateljevemu pcju.....?

kje sploh najdem v moj računalnik orodja, mam v angleščini....čeprav nimam problemov z njo, ne najsem tools nikjer...

najdu, gori je....samoda še probam

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

Lonsarg ::

Lej, očitno maš geslo naptimano na uporabniku od katerega so datoteke in so torej file označeni kot dostop samo tem uporabniku, te pravice linux prosto ignorira, zato bi blo najbolše narest kopiranje v linuxu, ki pravic ne bo kopiral kamor boš file pramaknil.

Drugi način je pa najti program za spreminjanje pravic in za vse mape, ki ti ne dovoli spremeniti pravice iz "uporabnika" na "everyone". Zna biti, da se da pravice spremeniti, če si administrator, tudi brez kakšnih posebnih programov, probaj z desno kliknit na mapo, pa daj tm permissions pa probaj spremeniti, drugače pa lagko pogooglaš za kakimi programi z katerimi te pravice spreminjaš.

Torej kopiranje preko linuxa je enostavneje:) daj linux Live CD v prijateljev računalnik pa probaj tam če bo delalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

biokill ::

je delovalo Icematxyz, hvalaa!!

Icematxyz ::

No samo da dela. Ne pa pozabit nazaj iz točke 1 obkljukati nastavitve "Uporabi preprosto skupno rabo datotek (priporočeno)".

Pač da je XP nastavljen na default.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

particija

Oddelek: Pomoč in nasveti
141206 (501) oo7
»

instal win noče formatirat niti particijenarest!

Oddelek: Pomoč in nasveti
405082 (4556) Frenckie
»

Tripple boot

Oddelek: Operacijski sistemi
61115 (952) Icematxyz
»

kako namestiti ubuntu na disk z sesutimi XP

Oddelek: Omrežja in internet
152120 (1945) Zero0ne
»

Ubuntu netbook 10.4 in particioniranje

Oddelek: Operacijski sistemi
181860 (1572) Icematxyz

Več podobnih tem