Forum » Šola » problem pri fiziki
problem pri fiziki
neqilo ::
V dnevni sobi udarimo teniško žogico z začetne višine 20 cm navpično navzgor s hitrostjo 17 m/s proti stropu, ki je 2.4 m nad tlemi. Žogica se od stropa prožno odbije z enako veliko hitrostjo in pade na tla.
Z upoštevanjem vrednosti za težni pospešek g = 9,81 m/s2 izračunajte:
a) Kolikšno pot [m] naredi žogica v smeri navzgor?
b) S kolikšno hitrostjo [m/s] udari ob strop?
c) Koliko časa po udarcu [s] zadane žogica strop?
d) S kolikšno hitrostjo [m/s] pade na tla?
e) Koliko časa [s] je žogica v zraku?
Prosim, da mi to nekdo reši če ve.
HvALA
Z upoštevanjem vrednosti za težni pospešek g = 9,81 m/s2 izračunajte:
a) Kolikšno pot [m] naredi žogica v smeri navzgor?
b) S kolikšno hitrostjo [m/s] udari ob strop?
c) Koliko časa po udarcu [s] zadane žogica strop?
d) S kolikšno hitrostjo [m/s] pade na tla?
e) Koliko časa [s] je žogica v zraku?
Prosim, da mi to nekdo reši če ve.
HvALA
root987 ::
Poglej si enakomerno pospešeno gibanje.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
--- George Orwell
TajaL ::
Dan
Rabm pomoč pri nekaterih nalogah, s katerimi se ukvarjam že precej časa pa ne pridem do pravilnega rezultata (pač, fizka je ena izmed mojih šibkih točk).
Torej, k nalogam.
1. V kalorimeter z litrom vode pri 30°C dodamo 900g ledu pri 0°C. Počakamo, da se vzpostavi toplotno ravnovesje. Kaj dobimo? Koliko česa?
Pridem do tega, da je temperatura zmesi 0°C in to je to. Ne znam pa zračunat, kok je vode (1,38L) in ledu (0,52kg).
2. Koliko toplote je šlo po nepotrebnem v izgubo, če smo pozabili štedilnik izklopiti, ko je zavrela voda, tako da je izparelo 2 dl vode?
Tuki sm računala po formuli Qi=m*qi, sam mi ne pride prou. (Rešitev: 450kJ)
Tko da ja, hvaležna bi bla za kakršnokoli pomoč. Hvala
Rabm pomoč pri nekaterih nalogah, s katerimi se ukvarjam že precej časa pa ne pridem do pravilnega rezultata (pač, fizka je ena izmed mojih šibkih točk).
Torej, k nalogam.
1. V kalorimeter z litrom vode pri 30°C dodamo 900g ledu pri 0°C. Počakamo, da se vzpostavi toplotno ravnovesje. Kaj dobimo? Koliko česa?
Pridem do tega, da je temperatura zmesi 0°C in to je to. Ne znam pa zračunat, kok je vode (1,38L) in ledu (0,52kg).
2. Koliko toplote je šlo po nepotrebnem v izgubo, če smo pozabili štedilnik izklopiti, ko je zavrela voda, tako da je izparelo 2 dl vode?
Tuki sm računala po formuli Qi=m*qi, sam mi ne pride prou. (Rešitev: 450kJ)
Tko da ja, hvaležna bi bla za kakršnokoli pomoč. Hvala
McHusch ::
1. Toplota odteče z vode, ki se ohladi s 30 °C na 0 °C na ledu, katerega delež se stali.
1000 g * 30 K * 4,2 J/gK = (900 g - x) * 333,55 J/g
x = 521 g
2. Izparilna entalpija vode je 2257 kJ/kg in če to pomnožiš z 0,2 kg, dobiš 451 kJ.
1000 g * 30 K * 4,2 J/gK = (900 g - x) * 333,55 J/g
x = 521 g
2. Izparilna entalpija vode je 2257 kJ/kg in če to pomnožiš z 0,2 kg, dobiš 451 kJ.
TajaL ::
Še eno problemčk.
V kalorimeter z litrom vode pri 30°C dodamo 100g ledu pri 0°C. Počakamo, da se vzpostavi toplotno ravnovesje. Kaj dobimo na koncu?
No, zanima me, kako končno temperaturo zračunaš (=20°C).
Hvala še enkrat
Sm že ugotovila
V kalorimeter z litrom vode pri 30°C dodamo 100g ledu pri 0°C. Počakamo, da se vzpostavi toplotno ravnovesje. Kaj dobimo na koncu?
No, zanima me, kako končno temperaturo zračunaš (=20°C).
Hvala še enkrat
Sm že ugotovila
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TajaL ()
Zimavc ::
Pozdravljeni,
tudi jaz bi potreboval pomoč pri sledeči nalogi:
-Tiskalnik Canon pix izbrizga na papir 1.2 pikolitersko kaplico, pri revoluciji 1200x2400 DPI. Koliko A4 listov lahko zapolnemo z 10 mililitersko kartuso? (A4 = 30x21cm)
Hvala in lepo pozdrav
tudi jaz bi potreboval pomoč pri sledeči nalogi:
-Tiskalnik Canon pix izbrizga na papir 1.2 pikolitersko kaplico, pri revoluciji 1200x2400 DPI. Koliko A4 listov lahko zapolnemo z 10 mililitersko kartuso? (A4 = 30x21cm)
Hvala in lepo pozdrav
Zimavc ::
Najlepša hvala za odgovor, ali lahko še kratek postopek reševanja, ker nekaj malega sem že sam potuhtal?
Lep pozdrav
Lep pozdrav
srus ::
Izračunaš število pik na inčo^2, izračunaš število inč^2 na A4 strani, izračunaš število pik na A4 stran, izračunaš njihov volumen na A4 strani in volumen kartuše deliš s izračunanim volumnom, da dobiš število A4 strani, ki jih lahko zapolniš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fizika... (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 15326 (12166) | MatVZ |
» | NalogceOddelek: Šola | 2154 (1875) | Nesta |
» | Fizika - različne nalogeOddelek: Šola | 3290 (3176) | darkolord |
» | Štiri naloge iz fizike?Oddelek: Šola | 2899 (2831) | Princo22 |
» | Fizikalne naloge - Energija, močOddelek: Šola | 3669 (3359) | gzibret |